Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Még mindig bajlódnak az árammal

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A fél ország a hó fogságában, a másik fele a közösségi médián keresztül szervezi a mentésüket. Az Index2-n meg mindez élőben.

  • Az országban most még 79 elzárt település van, 157 út pedig járhatatlan – közölte Pintér Sándor főtanácsadója. Mint mondta, továbbra is 288 ember és 722 jármű vár arra, hogy kiszabadítsák a hó fogságából. Samu Attila a 15 órakor összesített országos adatokat ismertetve azt mondta: összesen 11 535 embert mentettek ki 2970 hóban elakadt gépkocsiból, és őket központi melegedőbe, vagy más egyéb, erre a célra kijelölt helyre vitték. A reggeli adatokhoz képest az áram nélkül maradt települések száma délutánra 22-vel emelkedve 129-re nőtt. A legkritikusabbnak számító közúton, az M1-es autópályán eddig 4 kilométernyit tudtak felszabadítani. (MTI)

  • idokepkotro
    Fotó: Iván Zsófia / idokep.hu
  • Hegyeshalomból Győr irányába a 123 km szelvényig juthatnak el az autók. Itt a rendőrség letereli az autópályáról az utazókat, mivel Budapest irányába a 90 km szelvényig a szél újabb hótorlaszokat emelt, amelyek részlegesen járhatatlanná teszik az autópálya ezen szakaszát. (police.hu)

  • Ha nem a hóra vették, akkor vajon mire?

    735211 10200859969965638 1244898417 n
    A Terrorelhárítási Központ harcjárművei az M1-esenFotó: Papp László / olvasónk
  • 303 perc késéssel ugyan, de elindult a 10.10-es szombathelyi IC Budapestről. A vonatról olvasónk jelezte, hogy ezt az utasok tapssal fogadták. A fűtés amúgy megy, az emberek nyugodtak és bizakodóak – zárult a jelentés.

  • Háznyi magas hófalak között megy a közlekedés Győr és Győrszentiván között, de egyelőre csak a mellékutakon (Hűtőház utca) lehet eljutni a településről a városba, az 1-es utat megrekedt kamionok zárják el, a rendőrök nem engednek fel az útra senkit.

  • Ha van Twitter-kliense és a hóban rekedt, a #hohelyzet #hóhelyzet #havazas #havazás #téltábornok #teltabornok tagek használatával mindenkinek elmondhatja, hogy mit gondol a márciusi télről és a hatóságok fellépéséről. A közösség hangja az Index2-n.

  • A képen látható Táltos becenevű PTSZ-t (Plavajuscsij traszportyor szrednyij, magyarul: közepes úszó szállító járművet) Igarpusztánál vetették be: a sérülttel együtt a mentőautót is ki kellett menteni. A képet a Magyar Honvédség Facebook oldalán osztották meg. A városban a mentő már önállóan vitte el a beteget a kórházba.

    59131 430541783699881 971016075 n
    Fotó: Magyar Honvédség / Facebook.com
  • Most kaptuk a hírt egy olvasónktól, hogy az anyuka és a két kisgyerek biztonságban van, egy közeli óvodába vitték őket az M1-es autópályáról. A családfőről nincs információ.

  • Gyurcsány versenyt aggódik Mesterházyval, Bencsik András huszárjelmezben okoskodik, harckocsival mentik a mentőket és a közösség a Google Mapsen segít saját magán. Ez történik a közösségi médiában, miközben Tél tábornok támadja az országot.

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sikerült az összes elzárt települést kiszabadítani a hó fogságából. Ugyanakkor a Mezőcsát és Hejőszalonta, a Hejőpapi és Hejőbába, valamint a Tiszatarján és Mezőcsát közötti utak csak fél pályán járhatóak. (Magyar Közút)

  • És még mindig számok. A mentőegységek péntek délig 4007 embert és 2138 járművet szabadítottak ki a hó fogságából, a katasztrófavédelem 409 műszaki mentést hajtott végre. Az érintett megyékben 227 melegedő szálláshelyet alakítottak ki, ahol 6240 embert helyeztek el. Azoknak az úton rekedt utasoknak, akik nem akarták magára hagyni autójukat, melegedő buszokat küldtek.

  • „Hull a hó, süvít a szél, de Erdélyországban az ünnep nem maradhat el” – írta Bencsik András.

    Vivát huszár!
    Vivát huszár!
    Fotó: Facebook
  • Estétől csitulni kezd majd a szél, dél felől a felhőzet is elvékonyodik, felszakadozik. A szélcsend, derült ég és hófedte felszín pedig a leghidegebb éjszakákhoz való tökéletes recept: szombat és vasárnap reggel sok helyen -10, akár -15 fokos hideg is kialakulhat. (Időkép)

  • Nem tudjuk, mennyire vigasztalja a hóban rekedt embereket, de az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részletes számokat közölt a mentésben részt vevő erőkről. Ha legalább a számokat sikerült összesíteni, az talán azt jelenti, hogy nem esett szét teljesen a szervezet.

    A mentésben részt vesz:

    - katasztrófavédelem: 920 emberrel és 209 eszközzel

    - rendőrség 2540 emberrel és 189 járművel

    - mentők 174 fővel és 69 mentőautóval

    - terrorelhárítási központ: 43 emberrel és 28 járművel

    - honvédség: 12 emberrel és 6 speciális technikai eszközzel

    - önkormányzati és önkéntes tűzoltók: 296 emberrel és 65 eszközzel

    - közútkezelők: 660 emberrel és 535 eszközzel

    - polgárőrség 5074 fővel és 30 eszközzel

  • Épp most tettem egy kört a városban biciklivel, ennyire kihaltnak nemigen láttam még az utcákat, a belvárost, alig közlekednek néhányan autóval, vagy gyalogosan. Lementem a pályaudvarra is, ahol teljes tanácstalanságban álldogálnak az utasok, még azt sem tudják rendesen bemondani nekik ha éppen megérkezik, vagy indulna egy vonat... amúgy a szél kezd csendesülni és mintha a nap is kezdene kisütni.

  • A Záhonyi Közúti Határátkelőhelyen a kamionforgalomban 4 órás várakozásra kell számítaniuk az arra közlekedőknek. A Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai a várakozóknak meleg teát osztanak. (police.hu)

  • A martonvásári iskolában 400 ember volt tegnap este óta, azonnal volt segítség nekik, étel-ital, ruha, pelenka és bébiétel a karon ülőknek stb. Példás összefogás, büszke vagyok! Az önkéntesek hajnal óta hordták a meleg teát, zsírosdeszkát az M7-re es a 7-es főútra. Hamarosan elindulnak, mindenkinek köszönik a segítséget, több élelemre egyelőre nincs szükség.

  • Tank menti a mentőautót, Gyurcsány már aggódik, a hadsereg helyett a közösség menti a hóban rekedteket. Feedek, twittek, lájkok a hóból az Index2-n.

  • A rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M7-es autópálya országhatártól Budapest irányába tartó teljes szakaszát. A másik irányba, Budapesttől az országhatár felé egyelőre a Balatonvilágos és Letenye közötti szakaszt nyitották meg kora délután. (MTI)

  • A hatóságok miatt nem lehet telefonálni?

    Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is akadozik a mobiltelefonelérés. Lemerül a bázisállomások akkumulátora, a Katasztrófavédelem nem engedi a közelbe a szolgáltatókat, akik aggregátort vinnének.

  • Szily László: Idióták voltunk, hogy nekivágtunk

    Többszörös mázlival, gyors döntésekkel, két okostelefonnal és egy GPS-szel sikerült megúsznunk tegnap, de így is nagyon közel voltunk ahhoz, hogy az autóban éjszakázzunk a gyerekekkel. A lényeg: a hatóságok és az útkezelők jó sokáig semmi érzékelhetőt nem tettek, és az egész rettentő helyzet a hóban éjszakázó ezrekkel nagy részben elkerülhető lett volna, ha a kamionokat és teherautókat kitiltják az utakról.

  • A székesfehérvári Novotel csütörtök este megnyitotta a szálloda konferenciatermét, és egyéb közösségi tereit a hóvihartól menekülőknek, ahol kb. 30 ember vészelte át az éjszakát. Amíg az időjárás nem javul, a Novotelben továbbra is melegedhetnek a rászorulók, akiknek takarókat és párnákat ad a szálloda.

  • Csütörtök éjjel segélyhívás érkezett Bodajkról egy várandós asszonytól, akinél megindult a szülés. A farfekvéses magzat veszélyben volt, mert a szélsőséges időjárás miatt nem tudott elindulni a kórházba. Így a rendőrökből, a Katasztrófavédelem munkatársaiból, illetve a Mentőszolgálat orvosából és ápolóiból álló mentőegység elindult segíteni, és több irányból mentek a mentőegységek. Végül a Katasztrófavédelem Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó Egysége szállította a hölgyet a bodajki vasútállomásra, ahonnan a MÁV egyik mozdonya vitte Székesfehérvárra. A vasútállomáson már mentőautó várta, ami egyből a Fejér Megyei Szent György Kórházba szállította.

    A kismama 07 óra 37 perckor császármetszéssel hozta világra az egészséges fiút, aki 2800 grammal, 50 centiméterrel született, és a Zoltán nevet kapta. A kisfiú és az anyukája is jól vannak – írja a police.hu.

  • Dávid autó helyett vonattal indult neki, az sem egyszerű:

    Reggel óta próbálok eljutni Szombathelyre vonatta. A Keletiben totális káosz, nulla tájékoztatás, az infótáblát a nem induló nemzetközi járatok töltötték ki teljesen. A Déliben sikerült felszállnom 11-kor a 8:20-as, Veszprémen át menő gyorsra (amit közben lefokoztak személyvonatra, így mindenhol megáll), de csak most hagytuk el Várpalotát. Állítólag felső vezeték szakadás van valahol, de sokat elmond a tájékoztatásról, hogy Fehérváron azt mondták a népnek, hogy a vonatunk még egy órát vesztegel, erre 10 perc után tovább küldték. Páran abban az "egy órában" el akartak menni ételért, csak nagy telefonálás és ordítozás árán tudták elcsípni a szerelvényt. Fűtés van, de a vacak ablakokon átfúj a szél, így inkább kabátban vagyunk. Győr felé nem tudom mi van, de aki eddig nem kelt útra, az a veszprémi vonalat felejtse el. Ha mégis elindul, aláöltöztet, vastag zokni, kaja, tea, stb. Rakjátok ki, hogy tényleg ne szívassák magukat az emberek az elvileg megbízhatóbb vonatközlekedéssel se...

  • Győrben a tűzoltósághoz lehet vinni élelmiszert a Munkácsi utca 1-be. A takarókat és az élelmiszert ők viszik ki az autópályára.

  • Ha valakinek Ercsi közelében melegedőre van szüksége, hívja a +3630-275-8606 számot. A lámpás kereszteződésben tudnak fogadni embereket (kb. 20 embert).

  • Nágocs mellett szinte teljesen betemetett a hó egy Kaposvárról Siófokra tartó távolsági buszt.

  • vannak a Petőfi-szobornál, ahol a szónoklat nélkül maradt Bajnai Gordon helyez el virágot hamarosan -  jelentette tudósítónk. Hogy honnan lehet tudni, hogy a civilek rendőrök? A gégéjükhöz tartják a mikrofont - felelt munkatársunk. Így minden valódi civilre kb. három rendőr jut.