Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Délután öttől korlátozásokat vezet be a rendőrség Ercsi és Adony között a 6-os főúton. A 3,5 tonnás járművek nem közlekedhetnek a 38-as és 56-os km szelvények között, az útszakaszt az M6-os felé lehet kikerülni. A korlátozás idején az autópályán nem kell díjat fizetni ezen a szakaszon. (police.hu)

  • Éppen most tetőzik a Duna Komáromnál. Teljesen lezárták a rakpartot, nem lehet bejutni. Csak az mehet ki, aki az önkormányzatnál regisztrált. Katonákat vezényeltek a helyszínre. Nagyon sok tűzoltó érkezett a városba, 160 főről tudunk, annyi lett elszállásolva.

    A Magyar Vöröskereszt ezer ember ellátását végzi már negyedik napja a térségben. A vöröskeresztes bázis a régi tűzoltóság épületében van. Öt helyszínen folyik az étel- és italosztás. Délben és este meleg ételt ajánlanak fel a helyi éttermek. 100-asával visszük a szendvicseket, kávét főzünk. Az önkéntesek 2-3 órás váltásban dolgoznak, egyelőre nincsen szükség újabb önkéntesekre

    – írta a Vöröskereszt egyik munkatársa.

  • olvasonk tahitotfalu dd
    Fotó: DD / Olvasónk
  • Műszaki felszerelésekkel 5 terepjáróból álló konvoj indult el Miskolcról szombaton a Duna áradása miatt veszélyeztetett Leányfalura, hogy segítsen az árvízi védekezésben. Szivattyúkat, aggregátorokat, tömlőket, árboclámpákat visznek magukkal a kritikus helyekre. (MTI)

  • Elegendő az önkéntes Győrújfalun, élelmiszerből is van elég a helyszínen, így egyelőre nem engednek be újabb csoportokat az árvíz által leginkább veszélyeztetett szigetközi településre, jelentette be a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. (MTI)

  • az árvízi védekezésről. Homokzsákot pakolt? Önkénteseket szállított? Ételt vitt a gátakra? Írja meg nekünk: tema@mail.index.hu!

  • Maga a Dagály strand már bőven a víz szintje alatt van, a Duna most a part menti gátjának magasságában van, a gát aljánál jön át a víz. Az önkéntesek kábé fele nő.

  • A szentendrei mobilgátnál tartott sajtótájékoztató után Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke helyszíni tudósítónk kérdésére elmondta, hogy a legveszélyeztettebb térség most Nagymaros környéke, ahol a mobilgát mellett 600 önkéntes segítségével homokból is gátat emelnek. Tarnai bízik benne, hogy ez csak biztonsági óvintézkedésnek kell, mivel Pozsonynál már apad a Duna vízszintje.

  • Helyszíni tudósítónk szerint mobilgát ellenére a szentendrei Fő utcán számos üzlet kirakata elé már 2-3 szintes homokzsák falat is emeltek a tulajdonosok. A város polgármestere, Dietz Ferenc a mobilgátnál tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy reggel 7 órakor a Duna elérte a 2006-os árvíz szintjét, 760 centimétert. Azóta óránként 2-3 centit emelkedett, de az utolsó mérésnél ez már csak 1 centi volt. Mint mondta, Szentendrén már 95 százalékos a készültség.

  • 60 óra alatt készült el a Margitszigetet védő gát, melynek munkálatai tegnap késő délután fejeződtek be. Most még utómunkálatokon és gáterősítésen dolgozik 100 katona és 40 tűzoltó. A 710 ezer homokzsák felhasználásával épült töltés hossza 4000 méter. Az előkészületi munkálatokban 5000 ember vett részt, ebből 2000-en önkéntesként, írja közleményében Budapest Főváros Védelmi Bizottsága.

  • élnek a korábbi posztunkban jelzett frekvenciák, amin az Árvíz rádió műsora érhető el.

  • A Dagályon főleg gumicsizmás önkéntesek kellenének. Bár ez nem klasszikusan városi ruhadarab, akinek van, ne habozzon, jöjjön!

    dagaly
  • a Szolidaritás Facebook oldala szerint. A volt miniszterelnök a héten már a Margitszigeten is megfordult, akkor a homokot lapátolta a zsákokba két órán keresztül.

  • de nagyon sokan vannak a Dagályon, annyian mint egy átlagos júniusi hétvégén. Csak éppen akkor nem a homokzsákokat pakolják.

  • Olvasónk, a Dagály strandnál segítő Balázs beszámolója:

    Az utóbbi két napon önkénteskedtem Budapesten, a Dagály strandon. A Katasztrófavédelem honlapján regisztráltam és péntek reggel már mentem ki a helyszínre. Mire odaértem a kezdésre (08:00) már minden ki volt készítve, folyt a munka. Kint voltak a Katasztrófavédelem emberei, a Csatornázási Művektől, tartalékos katonák, tűzoltók, és sok önkéntes szervezet is. Sok munka volt: homokzsákot tölteni, zsákot pakolni kocsira-kocsiról, láncban zsákokat adogatni és még sorolhatnám. A hangulat nagyon jó volt, pörgött a munka. Ellátásra panasz nem lehet. Volt hideg ásványvíz, kávé, tea, limonádé. Zsíros kenyér, szalámis szendvics. 12:00-tól megjött az ebéd, székelykáposzta tejföllel. Nagyon finom volt, volt bőven belőle. Lényegében minden nagyon-nagyon olajozottan ment, mindenki tudta mi a feladata, a Katasztrófavédelem emberei mindenkit tájékoztattak, kedvesek voltak és segítőkészek. Ekkora összefogás még sosem volt árvízhelyzetben Magyarországon

  • A férjem katona, műszakis. Most éppen Győrújfalunál van, az egyik lánctalpast vezeti. Én itthon izgulok érte, és mindenkiért, aki bajban van, vagy a kritikus helyeken építi a gátakat, akarja, teszi a (szinte) lehetetlent! Három pici gyermekünk van, 1, 2, és 3 évesek. Csak azért írok, mert nagyon féltem, nagyon szeretem és ezt így, ezen a fórumon is ki szeretném mondani. Kitartás! Legyetek túl mihamarabb a nehezén, aztán GYERE HAZA ZOLIKA!!!!

    –  írta levelében olvasónk, Ágnes.

  • Meddig kell ezt döngölni? – kérdezte Bajnai Gordon. – Mindegy, főnök, csak döngöljön. És ne minket a sárba – mondták a munkások. – Nem vagyok én olyan – mondta a kisfiús mosolyával. Most munkások fotózkodnak körülötte, vele, a háttérben Obama tanácsadója.

    bajnai
    Fotó: Haász János
  • Hende Csaba honvédelmi miniszter a Facebookon is megköszönte az árvízi védekezésben nyújtott segítséget:

    Teljes szívemből köszönöm mind a magam, mind a Magyar Honvédség tényleges és tartalékos katonái nevében a felénk áradó szeretetet, segítséget és biztatást. Édes Hazánk most is és mindenkor számíthat ránk! Tartjuk a gátakat minden erőnkkel. "Csapataink harcban állnak, a Kormány a helyén van". Hála legyen Istennek a sosem tapasztalt nemzeti összefogásért!

    Hajrá Magyarország, Hajrá magyarok!

  • Felső-gödön a csapból már barna színű víz folyik. Szerintem ivásra már nem alkalmas

    – figyelmeztet Árpád.

  • Szombat délben áttörte az ár a fő gátat Tahitótfalunál, erről küldött fotót egy olvasónk. Az ideiglenes 1. számú védvonal mögött 50 lakóingatlan található. A kirendelt műszaki szakértők a második védvonal biztonságos megerősítéséről gondoskodnak.

  • A homokzsákok alatt a strand déli részén folyamatosan jön át a víz.

  • cikkünk a témában:

    Ételt oszt és ingyen utaztat a MÁV

    A védekezésben, kármentésben dolgozóknak hazafelé nem kell majd fizetniük a személyszállító vasúttársaságok (MÁV-START, GYSEV) és a Volánok menetrend szerinti járatain. Az ingyenes utazáshoz mindössze a helyi Védelmi Bizottság vagy megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalos igazolására van szükség, amely a legegyszerűbben az odaútra szóló menetjegy lepecsételtetésével szerezhető be.

  • Győrzámolynál délután 1 óra óta tetőzik a víz! A gát bírni fogja, mindenki nagyon bizakodó!

    – örvendezett Réka olvasónk.

  • Nagymaroson több helyen egyre erősebben szivárog a gát és egyre komolyabbak a buzgárok is. Áll a víz a főtér Duna felőli részén, az utat homokzsákokkal védik, a Magyar utca Duna felőli részén, a Váci út-Mainzi utca kereszteződésnél. A Panoráma Élelmiszerboltnál, a Váci út - Árpád utca kereszteződésnél. A Váci utca Kismaros felőli szakaszán az út közepén, a homokzsákokból álló gátat egyre magasítják, az a hír járja, hogy bizonyos szakaszokat lehet, hogy fel kell adni. Pánik nincs, mindeki teljes erőbedobással dolgozik, szakemberek, helyiek és önkéntesek egyaránt. A bámészkodókat és a kiskorúakat elküldik a veszélyzónából.

    – olvasónk, Dobi beszámolója. Munkatársunk riportja a város árvízi védekezéséről itt olvasható.

  • itt nálunk Óbudán, de az ország több pontján is durván esik. Felnémeten a város egyes utcáiban hömpölyög, pincékbe folyik a víz, Kisnánán egy patak is kilépett a medréből, számol be a heol.hu.

  • Szombat délután négyes adatok szerint 1655 rendőr vesz részt az árvízvédelemben, közülük több mint ezren rendészeti feladatokat látnak el. 3352 ember készenlétben van, egy órán belül riaszthatók az ország bármely pontjára. (police.hu)

  • Mindenképpen növeli a munka élvezeti értékét – reagáltak a majdnem térdig vízben állva homokzsákot pakolók arra, hogy eleredt az eső.

  • Felsőgödnél tovább erősítik a gátakat. A magassággal nem lesz gond, de sajnos több helyen észlelni szivárgást és buzgárokat. A védekezésben önkéntesek százai és a rendőrség is segít, valamint egyetemistákkal is találkoztunk. Folyamatosan hozzák az enni és innivalót, reggel még Fótról is érkezett szállítmány

    - jelentkezett Bálint.

  • Így néz ki Tahitótfalu a tótfalusi oldalon... délután 14.00-kor szakadt át a felső töltés (nyúlgát). Emiatt a víz elérte az ártéren levő házakat, a híd északi oldalán. Egy-két ház érintett csak. Veszély nincs! Most itt magasítjuk a homokzsákokat.... A hídon egyébként rendőri irányítással félsávon megy a forgalom.

  • Most voltunk a Dagálynál, most elegen vannak. Este 9-re, 11-re és hajnal 2-re várnak váltást

    – hívja fel rá a figyelmet Krisztina.