Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befolyt a felhőszakadás vize a Frankel Leó út 21-23-ba, ami egy 100 évnél is idősebb ház. Aztán lecsorgott a pincébe. Most telefonáltak, hogy lezárják az áramot. A hatemeletes házban 170 lakás marad áram nélkül. Az ORFI Lukács-fürdőben levő részlegét ma délelőtt átköltöztették a másik épületbe. A Közép Európai Gazdasági Főiskola mélygarázsában levő autók "tökig" állnak a vízben, mert szivattyúzni egyenlőre nem lehet.

    - számolt be a nehézségekről Sándor.

  • Győrújfalun a töltést erősítik, mivel a gát átázott és több helyen szivárog. Mecséren kotrógépek és szállítójárművek segítségével építik a kavics nyomópadkát. Zselykepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a szivárgások megszüntetésén és a bordás megtámasztások kiépítésén dolgoznak az árvízi védekezők. Buzgárok ellen küzdenek Vámosszabadinál is. Az 1-es főút egy szakaszán, a 19-es főút és a Győrszentiváni kertváros között elkészült a nyúlgát. (MTI)

  • A Szentendrei út nyugati keleti részén a vasúti töltés mellett a Pók utcánál már kiöntött. Ami gáz, a nyugati részén az Aquincumi amfiteátrum melletti részen van egy gyaloghíd a szétszedett vasúti híd lábánál a hévsineknél, amit lassan ellep a víz. A gát tetejéig csak kb. 20-30 cm. van. Jelenleg katonák erősítik a töltést. Az egyik vízügyes szerint, ha átcsap a töltésen, akkor néhány utcába (Rozália déli része, Aranyalma, Gladiátor déli része) betörhet a víz. A kaszásdűlői részt jól védi a vasúti töltés, de a patak északi része az gázos. Van valami suttogó propaganda a környéken, hogy menni kell esetleg éjszaka gátat erősíteni, emelni. Buzgárok mindenesetre vannak, és a Mocsáros dűlőben is emelkedik a belvíz, néhány mélyebben fekvő udvarban bugyog fel a víz. Régen egyébként itt volt a Duna meder.

    - számol be az Indexnek László.

  • A Duna vízszintje Százhalombattánál délutánra meghaladta a 2002-ben mért eddigi legmagasabb, 860 centiméteres értéket, a szakemberek 864 centiméteres vízállást jelentettek. A 885-895 centiméteres tetőzést hétfő éjjelre várják. A város 955-960 centiméter koronájú védműveket épített az elmúlt napokban. (MTI)

  • Hiába a sok megpróbáltatás, a miniszterelnök jó kedvű és vicces. Még Farkas Flórián romavezető ölelgetéséhez is van kedve a gáton.

    Orbán újra Pilismaróton
  • Győrnél kora este tetőztek a folyók, legmagasabb vízszintjük megegyezik a prognosztizált magassággal, írta közleményében Borkai Zsolt, Győr polgármestere. Nagybajcsnál lassú, de folyamatos a Duna vízszintjének csökkenése, ami a Mosoni-Duna és a Rába esetében is csekély mértékű apadás kezdetét jelentheti. Kisebb átszivárgások vannak bizonyos helyeken, de a vízügyi szakemberek szerinte urai a helyzetnek. A polgármester arra kéri a győrieket, hogy továbbra is figyeljék a híradásokat, hiszen önkéntesekre több helyen is szükség van.

  • Térdig érő víz a Csalogány utcai üzletekben

    Térdig érő víz a Csalogány utcai üzletekben
  • A honvédelmi miniszter facebook-bejegyzésében Nagy Imre legendássá vált szavaival jellemezte a magyar katonák árvízi helytállását:

    Tartjuk a gátakat minden erőnkkel. "Csapataink harcban állnak, a Kormány a helyén van"

    Az idézőjel miatt valószínűtlen a véletlen egybeesés. A mártír miniszterelnök 1956. november 4-én rádióüzenetben tudatta, hogy „ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.” Mint ismeretes, '56-ban 2652 magyar esett el, és nagyjából negyedmillió menekült nyugatra. A 2013-as árvíznek egyetlen magyar áldozata sincs.

  • Csepelen az árvízi területen megjelentek a csaló katasztrófavédők, akik a katasztrófavédelem, az önkormányzat vagy az árvízi védekezésben résztvevő szervek, cégek képviselőinek adva ki magukat ellenszolgáltatás fejében szippantást és egyéb szolgáltatásokat ígérnek a lakóknak, jelentette a helyi védelmi bizottság. Arra kérik a csepelieket, hogy ne engedjék magukat félrevezetni, figyeljenek értékeikre és hívják a rendőrséget, ha hasonlót észlelnek.

  • Erdészek is segítik az árvízi védekezést utak tisztításával, munkagépekkel, de volt olyan erdőgazdaság, amelyik vadhúst ajánlott fel a gátakon dolgozók ellátására, írta honlapján az Országos Erdészeti Egyesület (OEE).

  • Még erősítik a védműveket, nagyon bíznak benne, hogy meg tudják tartani a gátat, mondta tudósítónknak Nagy Imre Attila, Győrújfalu polgármestere. Voltak veszélyes pillanatok, de ezeket sikerült átvészelni, és a buzgárokat is megfogták. Elindult az apadás, eddig 5 centivel csökkent a víz szintje, de a helyzet még mindig nagyon veszélyes. Kb. 150-160 centit kellene csökkennie a vízszintnek, hogy elérje a régi gát magasságát, akkor lélegezhetnek majd fel. Ez még nagyjából két és fél, három napba telhet, addig a faluból kitelepített emberek sem térhetnek vissza otthonaikba.

  • Állomásnév

    Aktuális vízállás
    (cm)

    Tetőzés magassága (cm)

    Tetőzés időpontja

    Eddigi legnagyobb vízszint
    (cm)

    Legnagyobb vízszint éve

    Nagybajcs

    894

    907 cm**

    jún. 7. 21:00
    jún. 8. 05:00

    872

    2002

    Komárom

    845

    845±5 cm

    jún. 8. este

    802

    2002

    Esztergom

    806

    810±5 cm

    jún.8- 9.

    771

    2002

    Nagymaros

    739

    745±10 cm

    jún. 9. reggel

    714

    2006

    Budapest

    869

    885±10 cm

    június 9. este

    860

    2006

    Dunaújváros

    691

    750±15 cm

    június 10. napközben

    742

    1965

    Dunaföldvár

    645

    710±15 cm

    június 10. késő este

    703

    1965

    Paks

    808

    880±20 cm

    június 11.

    872

    1965

    Dombori

    828

    900±20 cm

    június 11.

    894

    1965

    Baja

    868

    970±25 cm

    június 12.

    976

    1965

    Mohács

    830

    950±25 cm

    június 13.

    984

    1965

  • A boltosok, az éttermesek és a pincetulajdonosok keseregnek, sokan az utcán vannak.

  • Újpesten, az Északi Vasúti Összekötő után kifelé a Váci úton sávszűkítés van egy kb. 200 méteres szakaszon, végig homokzsákok az út mellett, jelentette tudósítónk. A Télikikötőben az úttal egy magasságban úsznak azok a sétahajó méretű és még nagyobb hajók, amik amúgy látszani se szoktak az útról. „Még kijjebb, az M0-s lehajtónál már nem engednek tovább a Váci úton Dunakeszi felé, csak a székesdűlői lakcímkártyámmal tudtam átjutni. Az út bal oldalán végig szinte az út magasságában van a Duna, Székesdűlőnél pedig teljes útzár, nem lehet továbbmenni Dunakeszi felé" – jelentette.

  • Dunaföldváron délutánra elkészült a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság által előírt magasságú gát, lakóház nincs veszélyben. Közel két kilométer hosszan építettek védművet 22 ezer homokzsákból, 215 ember dolgozott, többségük önkéntes, mondta Horváth Zsolt polgármester. Dunaföldvárnál a vízállás 647 centiméter, az előrejelzések szerint a folyó 730 centiméteren tetőzik, az ideiglenes gátat 750-re méretezték. (MTI)

  • Nem áll a 11-es úton a sor. Sőt, kifelé szinte semmilyen forgalom nincs. Most jöttünk be a Szentendrei-szigetről kocsival a III. kerületbe. Nem az első árvíz, amit megélünk a Dunakanyarban, de ennyire óriási még soha nem volt a Duna. És meg kell mondjam, a védekezés megszervezése és az összefogás is olyan, mint eddig még soha. A 11-es út Tahitótfalu-Leányfalu szakaszát például korábbi árvizeknél egyáltalán nem védték, nem érdekelt senkit, hogy ellehetetlenedik az élet. Most itt a bizonyíték, hogy ilyen hatalmas vízállás ellenére még mindig járható ez a szakasz!

    – írta nekünk Tünde.

  • A BRFK közleményt adott ki, hogy mindenkit megnyugtasson.

    • 100+150 rendőr készenlétben van
    • 156 rendőrt vetettek be
    • 31 vízi rendőr dolgozik
    • 20 vízi járművel, melyek többsége "fémtestű árvízvédelmi rohamcsónak", ami megnyugtató
    • de még ennél is sokkal többen lesznek, ha kell
    • a munkát a megbízott csapatszolgálati törzs fogja össze, ők "mobil átjátszó konténert" telepítettek
  • Újabb forgalmi változásokról írt a BKK a Facebook-oldalán:

    • a Bem rakpart Batthyány tér és a Margit híd közötti szakasza mindkét irányban le van zárva, erre a szakszra csak a BKK buszjáratai hajthatnak be. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy autóval a Clark Ádám tér felől behajtva a Batthyány térről vissza kell fordulni
    • 20 órától a 41-esek mellett a 19-es villamosok is a Széll Kálmán térre terelve közlekednek, a Döbrentei tértől a 18-as vonalán haladva. A Döbrentei tér és a Batthyány tér között a villamosközlekedés az árvíz miatt szünetel
    • Dél-Buda és Észak-Buda között sem a lezárt alsó rakparton, sem a lezárt felső rakparton (Bem rakparton), sem a BAH-csomópont - Alkotás utca - Margit körút - Bem tér útvonalon nem lehet közlekedni mostantól az árvízi védekezés befejeztéig
    • arra kérik az autósokat, hogy Dél-Buda és Észak-Buda között az M0 körgyűrűn vagy a Hungária-körgyűrűn közlekedjenek, az M1-M7 autópályák bevezető szakaszai felől Óbudára az M0 körgyűrűt vegyék igénybe
    • a forgalmi változásokról itt nézheti meg az aktuális térképet
  • Élelmet és a védekezők kérésének megfelelően szúnyogriasztót visz az Ökumenikus Segélyszervezet a Győrújfalunál dolgozó több mint 250 embernek. A Győrújfaluról kitelepítettek segítésére a győrújbaráti parókián segítőpontot hoztak létre.

  • A mainál kisebb eséllyel, de vasárnap is elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok a déli, kora délutáni óráktól késő estig a Duna magyarországi szakasza mentén. Nagy területen jelentős csapadék nem valószínű, csupán egy-egy helyen lehet felhőszakadás (akár 20-30 mm csapadék), és a szél is több helyen megerősödhet. A hajnali 13, 16 fokról 27, 28 fokig melegszik fel a levegő. (OMSZ)

  • Táton, Nyergesújfalun, nem üdülőket hanem a „centrumban" lévő házakat veszélyezteti az ár!

    – írta Judit, aki képeket is készített a helyszínen.

    945400 202637189885547 1968867647 n
    Fotó: Rita
  • Az átszakadt tótfalui nyúlgátnál (a Dunakanyarban) van egy kis fejetlenség. A hídtól Budapest irányában van a nagy gát, az még tart, ott vannak az állami vízügyesek, az ő feladatuk ennek a felügyelete. Viszont a környező terület többi része az önkormányzaté, amire nem jutott már szakember. Ebből kicsi bénázás van, magyarosan megy a történet. De legalább mindenki nagyon lelkes. Vannak helyek, ahol az a baj, hogy vagy homok van, vagy zsák van. Közben az önkormányzat nem ad ki minden zsákot, vészhelyzetre hivatkozva. De hát kell ennél nagyobb vészhelyzet? A 11-es-en vannak részek, ahol már folyik be a víz. A helyi Tesconál keményen pakolnak, mert ártérben van.

    - mondja Gábor.

  • Ugyan megkértek bennünket , hogy erről ne nyilatkozzunk, de... Nagymaroson hazazavarták a civileket, miután kiépítették a teljes védvonalat. Ma este befutott a honvédség, holnap pedig érkezik a belügyminiszter. Hivatalosan a katasztrófavédelem védte meg a várost, valójában több kárt okoztak, mint amit használtak. Kedd óta kint vagyunk a gáton, és lehetőleg ne beszéljünk róla... Az ész megáll.

    - írta nekünk Zoltán.

  • Rekordok napja volt a szombati. A Duna vízszintje Budapestnél meghaladta a 860 centimétert, de mégsem alulről öntötte el hamarabb a várost, hanem a hirtelen eső okozott gondokat délután. A nap árvízi fotói:

  • A Batthyány téren már semmi probléma, 21:47-kor. Kicsit iszapszag van, de problémamentes

    – írta Gábor. Már a Bem téren és a többi olyan részen sincs víz, ahol a felhőszakadás után felgyülemlett a csapadék. Ettől független a forgalmi korlátozások érvényben vannak, ezekről bővebben itt.

  • A XIII. Kerületi Dagály strandon átszivárgott a víz a gáton, de a medencéket még nem veszélyezteti. A strand is mintha üzemelne, a medencék rendesen megtöltve. Homokot lapátolni, zsákot pakolgatni órákon át elég megterhelő, de a több száz önkéntes, akinek a fele nő volt, pakolgatás közben kedélyesen ismerkedni kezdett egymással. Amennyit ehhez még a strand hangszóróiból szóló zene a háttérben hozzátett, arról az állami párválasztó kitalálói sem mertek volna álmodni. Szombaton a Dagály strandon ott volt a béke.

  • Ma próbáltam önkénteskedni, elmentem három barátommal Leányfalura előzetes egyeztetést követően (önkormányzati hivatalt hívtam). Amikor megérkeztünk, 15 perc várakozás után egy ember elirányított egy helyre egy 5-6 autóból álló csoportot, 5 perc után kiderült, rossz helyre. Másik irányba vissza, kiszáll mindenki, valamiért szalad előre az „irányító", nem értjük miért, 20 másodperc múlva eltűnik. Útközben nagy dugóba botlunk, ismerős (BM-es szervezésben indultak busszal segíteni) azt mondja, nincs lapát már, nincs mivel dolgozni. Elindulunk haza, visszafele az út mellett ledobva egy kupacba, gazdátlanul hever vagy 25 lapát, sehol senki. Hát, megpróbáltuk

    – írta csalódottan Balázs.

  • Instant árvíz

    Késő délutánig több mint száz árvízi fotót címeztek nekünk instagramon szombati felhívásunk után. Ezekből a fotókból gyűjtöttünk össze most egy galériát, de továbbra is várjuk képeiket  instagramon az #arvizindex címke alatt, vagy a tema@mail.index.hu címen!

  • cikkünk a témában:

    Eközben Londonban

    Nincs minden magyar a gátakon, az Attraction nevű budapesti árnyszínház tíz produkcióval verseng a brit Csillag Születik döntőjében a 87 milliós fődíjért. Ha megfáradt a zsákolásban, kattintson ide.

  • A vis maior keret terhére megkezdődik az árvízi károk felmérése azon önkormányzatoknak, amelyek védekezési költsége jelentősen meghaladja az önkormányzat költségvetési lehetőségeit, jelentette be a Belügyminisztérium (BM). A természeti csapások kárainak enyhítésére több milliárd forintos keret áll az önkormányzatok rendelkezésére. (MTI)