Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A dunai árvíz miatt az 1-es főúton az M19-es csomópont és Komárom között teljes az útzár. A terelés ideje alatt az M1-es autópálya és az M19-es autóút Győr és Komárom közötti érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni, tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron megyei Védelmi Bizottság. Az 1403-as út Novákpuszta-Hédervár közötti szakaszán szombaton teljes útzárat rendeltek el. A Győr-Mosonmagyaróvár közötti 1401-es számú úton félpályás lezárás van érvényben. Az 1402-es számú összekötő út Lébény és Mecsér közötti szakaszán teljes az útlezárás. (MTI)

  • Csütörtök és péntek között félúton tűzoltókat szállítottam Győrújfalura. A beszállási helyszínen rögtön a miniszterelnök konvoja mellett parkoltam, merthogy ott, a tűzoltóságon pihent a kormányfő. A gátig vezető úton mintha valami szupertitkos bázisra mentünk volna, több helyen ellenőrzés, rendőrök "fénykardokkal". A gáthoz érve fantasztikus látványt nyújtott a fáklyák kilométernyi sora, mintha egy gigantikus tábortűznél lennénk, csak nem körben vannak a fények, hanem hosszában. Mindenki békés, lelkes, tudja a dolgát, vagy legalábbis úgy tűnt. Itt felszáll egy helikopter, ott különleges gép tölti a homokzsákokat, s annyi az ember - köztük az önkéntes is -, hogy ránézésre a víznek semmi esélye sincs. Reméljük, tényleg így is van, de jó volt látni azt a fegyelmezett erőt, amit képesek vagyunk hadrendbe állítani, ha a szükség ezt kívánja. Visszaúton hazafelé bandukoló srácokat kérdeztem, hová mennek. Ha nem veszem fel őket, vagy 10 km-t gyalogoltak volna az éjszakában, hogy holnap jöjjenek vissza újra a gátra. Igaz, pont a másik irányba indultak, de itt most úgyis mindenki épp arra megy, amerre mennie kell. Hát akkor arra... Egy kis bónusz szendvicsgyártás várt még hajnalban, amit a reggeli váltásnak készítettünk, akik 5-kor kelnek, és indulnak a gátra, hogy mindenki eleget pihenjen. Mert azt mondják, hosszú lesz ez még, a gátaknak heteken át bírniuk kell a nyomást, amíg le nem vonul. A péntek és szombat közti átmenet is aktívan telt, sok szép helyen jártam, sok szép portát láttam, amelyekért nagy kár lenne. Itt élek Győrben, de alig ismerem a környéket. Jártam Mecséren, Koroncón, Nagybajcson. Győrújfalura már nem engedtek be senkit a rendőrök. Szombaton éjszaka megyek újra, amerre épp kell.

    – olvasónk, István beszámolója.

  • A Bem rakpartot elöntötte a csatornábol feltörő víz. Fél méter magasra lő fel a téren minden csatorna

    – számolt be a helyzetről Tamás.

  • János társadalmi megbékélésről számol be a gátakon. De a sztori végén kiderül, azért mégsincs minden rendben:

    Szigetszentmiklós-Lakihegynél pakoltam a homokzsákokat tegnap este önkéntesként. Egy családot ki kellett költöztetni a Lagúna utcából. A homokzsákokból nem gátat építünk, mert arra nincs idő és csak egy nyúlgát van, amit nem lehet megfelelően védeni, ráadásul a víz már bejött, szóval a házak köré rakjuk a zsákokat. Rengeteg önkéntes volt tegnap és ma is, együtt pakolt Jobbikos, DK-s, roma és zsidó (utóbbi három maga mondta, a Jobbikosoknak nem kell, őket fel lehet ismerni). A Katasztrófavédelem honlapja szerint nincs már lehetőség regisztrációra, mert megtelt a létszám, de személyesen ott a helyszínen lehetett regisztrálni és segíteni, lapátot adtak. Kaptunk üdítőt, ásványvizet, szendvicset, apró csokit. Külön öröm számomra, hogy mindenki dolgozik, nincs lazsálás és nem látom a szokásos „egy dolgozik, három figyeli” hozzáállást. Egy dolog irritáló, a kicsit feljebb lévő házak lakói kint ácsorognak a kapu előtt vagy ülnek a teraszon és nézelődnek meg cigiznek, eszük ágában nincs segíteni, sőt, jól megtárgyalják, hogy odáig nem jön fel a víz.

  • Közel kétszáz ember, köztük ötven kormánytisztviselő dolgozik a gát megerősítésén a Tolna megyei Bátán, ahol 90-100 lakóházat veszélyeztet az árvíz, jelentette be a Tolna Megyei Kormányhivatal. (MTI)

  • A viharban egy ideig mindenki dolgozott a Dagálynál, aztán behúzódtak a fa alá, mikor a vihar elment, visszatértek dolgozni, de ekkor jött az utasítás, hogy a viharban a civileknek be kell menniük az épületbe. De már elment a vihar! Mindegy. Akkor is ez a parancs, most a napsütésben a több száz ember befejezte, es az épület felé vonul. Vihar - katasztrófavédők 1:0.

  • Ma délután Leányfalun önkénteskedtünk. Én Leányfalu és Tahi közé fuvaroztam be homokzsákokat. Nagyon zavaró és akadályozza a munkát a sok nézelődő, bicajos, kijöttünk a gyerekekkel egy kis árvizet nézni turista. Amúgy jó hangulat, szervezettség és nagyon sok önkéntes

    - jelentkezett Ferenc.

  • Ma van Medárd napja, most negyven napig esni fog, baszki – hallom egy fa alatt állva. Heves zápor ver minket, a nehéz homokzsáknál csak a vizes, nehéz homokzsák pakolása nagyobb élmény.

  • A masodik vedelmi vonal tokeletesen stabil es tartos a veszhirek elkerulese vegett ez nem veszelyeztetni a dunakanyar szigetein eloket.

    – írja olvasónk Tahitótfaluból.

  • Víz alá került a Lajos utca és a Margit körút egy része a heves eső után, a Szépvölgyi útról is oda zúdult le az összes víz. A csatornák nem tudják elnyelni, na meg itt vannak a buzgárok. Hogy azok micsodák? Itt elolvashatja!

  • Tetőzik a víz. A gát erősítése folyamatos. Mindenki bizakodik. Elképesztő az összefogás!

    – írta Gergely a gát mellől Győrújfaluból.

  • a hírek figyelése közben, hogy Serena Williams megverte Maria Sharapovát a Rolland Garros női döntőjében. Na nem mintha ez egy percig is kérdés lett volna.

  • A Tímár utcai HÉV-megállónál, a Rozmaring Kertvendéglő szerszámok és homok várja az önkénteseket!

  • A villámlás miatt leállították a munkát az egész Dagály területén, mindenkit fedett helyre vezényelnek.

  • A Szabolcs - Szatmár - Bereg megyei Fülpösdarócról 300 adag meleg étel elkészítésére alkalmas mobilkonyhával és gulyás alapanyaggal csatlakozott a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezethez. A szabolcsi település alpolgármestere által kezdeményezett akció ötletét az adta, hogy fia a Vöröskereszt egyik alapszervezeténél teljesít szolgálatot jelenleg is. (Vöröskereszt)

  • Szentendrén a kurva nagy vihar miatt leállt a homokzsákok töltése, de ennél nagyobb gond, hogy alig van ponyva az eddig megpakolt nagyjából 1000 zsákra

    – jelenti az egyik önkéntes.

  • Áll a forgalom a Bem térnél a sok víz miatt

    Áll a forgalom a Bem térnél a sok víz miatt
  • "Hallottad, Tahitótfalunál átszakadt, most mondta Laci, hogy az Index írta. Mégis csak oda kellett volna menni". "Jó, jó, de hát ez a mi Dagályunk!" (Negyvenes pár beszélgetése a kényszerszünetben.)

  • Ferenczi Norbert, a Budapest Fővárosi Védelmi Bizottság operatív törzsének hivatalvezetője hangsúlyozta, hogy a Margit-híd budai hídfőjénél, illetve a Bem térnél nem az árvíz miatt áll a víz, hanem a hirtelen lezúdult, körülbelül 30 milliméternyi eső miatt.

  • Ma hajnalban tetőzött a Duna Nagybajcsnál és a folyó északi részén megkezdődött az apadás. Az Országos Műszaki Irányító Törzs adatai szerint a folyó legmagasabb szintje 907 centiméter volt. Komáromnál 15 órakor 844, Budapestnél a Duna 863, Szentendrénél 770 centiméter volt a Duna vízszintje – írja a katasztrofavedelem.hu.

  • A Dagály alig különbözik egy átlagos nyári hétvégétől. Rengetegen vannak, főleg fiatalok, szól a strandrádió, a medencék tele vízzel. A különbség csak annyi, hogy nem csak a medencék.

  • Éppen csatárláncba álltak fel az emberek, hogy megrakodjanak egy teherautót homokzsákokkal, én pedig pont egy, a közegből igen csak kitűnő fiatalember mellé álltam be (északiasan szőke haj és virító fehér bőr). Az egyik homokzsák, amikor adtam át neki, kicsúszott a kezemből amire mondtam, hogy „Elnézést”, a válasz pedig a „No problem.” volt. Erre a következő párbeszéd zajlott le:

    Oh, I see, sorry I thought you were Hungarian. (Ó, bocsánat, azt hittem, te is magyar vagy.)
    No, not exactly. (Nem, nem igazán.)
    Where are you from? (Honnan jöttél?)
    Norway. (Norvégiából.)
    So, what are you doing here helping with the sandbags? (Akkor miért segítesz homokzsákot pakolni?)
    I'm on holiday. But this is more important... (Vakáción vagyok. De ez most fontosabb.)

    – írja olvasónk, Pocsai András Zsolt.

  • A Frankel Leó útnál, a Lukács uszodánál el tudták vezetni a csatornák a vizet, a Margit körút irányába lehet is menni. A Margit hídnál ugyanakkor mindkét irányba lezárták az Árpád fejedelem útját, bedugult a környék.

  • Közel egyméteres víz gyűlt össze szombat délután a fővárosi Bem téren, mert a csatornák a vihar miatt nem tudták elvezetni a délutáni záport, mondta Tarlós István. A főpolgármester elmondta, hogy Budára délután vihar csapott le, a Duna magas vízállása miatt a csapadékcsatornákon nem tud lefolyni, a víz és a csatornák nyomás alá kerültek. Ennek következtében a Batthyány tér környékén, főleg a Bem térhez közel egyméteres víz állt délután. Tarlós István tájékoztatása szerint a víz autókat sodort el, és nem tud közlekedni a 4-6-os és a 19-es villamos. Kiemelte: a Fővárosi Csatornázási Művek „minden létező szivattyúval” emeli át a vizet a Dunába, és körülbelül este fél 7-re "a helyzet oldódni fog". (MTI)

  • azt viszont terjesszük, hogy ne terjesszünk!

  • akkor lehetőleg ne fojtsa vízbe az autóját – figyelmeztet a Totalcar cikke. Már a kerékközépig érő víz is komoly bajt okozhat.

    Az egyik legrosszabb, ami előfordulhat, hogy úgynevezett vízütés éri a motort. A víz ugyanis többé-kevésbé összenyomhatatlan, és mivel mind a benzines, mind a dízelmotorok a beszívott levegő összesűrítésével működnek, probléma, ha a beszívott közeget nem lehet összenyomni.

    Dízeleknél szinte biztos, hogy komoly baj, hajtórúdgörbülés, dugattyúroppanás vagy hasonló lesz a vége, mivel általában fojtószelep sem áll a víz útjában, de a benzinesek sem köszönik meg a vizet a szívócsőben. Motorgenerálra vagy -cserére lehet számítani, így kell mérlegelni, hogy nekimenjünk-e a ki tudja, milyen mély tócsának.

  • Adománygyűjtő pontokat hozott létre a Magyar Vöröskereszt az árvíz miatt érintett megyékben. A humanitárius szervezet várja a lakossági és céges felajánlásokat. Elsősorban tartós élelmiszerre, ásványvízre, kávéra, tisztító és tisztálkodási szerekre, takarókra, hálózsákokra, szúnyogriasztóra és naptejre van a legnagyobb szükség. A gyűjtőpontok pontos helyszíne és nyitva tartása a www.voroskereszt.hu oldalon látható, bővebb információ az adomany@voroskereszt.hu e-mailcímen kérhető. (MTI)

  • A budai hegyekről a hirtelen esőzés miatt lezúduló csapadék az árvíz miatt túlterhelt csatornákon betört a II. kerületi Bem József térre. A probléma oka tehát az árvíz miatt lezárt csatornarendszer, nem pedig az áradó Duna vize. Az utcákon fél méteres víz hömpölyög. Kérjük, hogy mindenki kerülje el a területet. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság megkezdte a károk elhárítását. (Budapest Főváros Védelmi Bizottsága)

  • A Bem térnél félméteres víz hömpölyög. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenkit arra kér, hogy kerüljék el a területet. A károk elhárítása megkezdődött.

    Kisdi Máté, a szervezet szóvivője elmondta, hogy az utcákat elárasztó vizet átszivattyúzzák a Dunába. Bár árvíz idején ez elég riasztóan hangzik, nincs más lehetőség az elárasztott utcák megtisztítására.

  • hogya BKK új hajójáratokat indítson Budapesten!