Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Három nappal a vízbe zuhanása után találták meg a holtestét annak a 46 éves német férfinak, aki pénteken egy építkezés árvíz elleni biztosításán dolgozott. A férfit elsodorta az ár. Holttestét 13 kilométerrel odébb, a baden-württembergi Metzingen közelében találták meg az Erms folyóban, írja a focus.de.

  • A Ct24 szerint rosszabbra fordult a helyzet Prága 8. kerületében, a lakosságnak lélekben fel kell készülnie a kitelepítésre, mondta a kerület polgármestere. Este hatra rendkívüli kormányülést hívtak össze, írja a dotoho.

  • A vártnál is magasabb a vízállás Passaunál, ahol már délelőtt megdőlt az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcs. A szakemberek 12,50 méteres tetőzést vártak, de a bajor vízügyi szolgálat adatai szerint már 12,80 méternél lehet a csúcs.

  • A III. kerületi helyi védelmi bizottság arra kéri a Római partnál a hullámtérben lévő ingatlanok tulajdonosait, használóit, hogy kedden délig mindenki hagyja el a területet, mert a fővédvonalon a csatornázási művek megkezdi az utcák, kapubejárók, beszmegállók lezárását, áll a Fővárosi Katasztrófavédelem honlapján. Délelőtt tízkor a tömegközlekedést is leállítják a Királyok útja - Nánási út útvonalon. Arra kérik a területen belül parkolókat, hogy még hétfő este vigyék el autójukat. Az árvízzel érintett területen nem lesz villany, víz, csatorna és szemétszállítási szolgáltatás. A lakóktól azt kérik, hogy a veszélyeztetett épületeket áramtalanítsák, zárják el a víz- és gázvezetékeket. A területen saját felelősségre maradóknak azt javasolják, hogy ne fogyasszanak vezetékes vizet, de gondoskodjanak elég palackos vízről, és élelmiszerről.

  • Passaunál egymást érik a rekordok, újabb öt centit emelkedett a Duna, és 19.00-kor már 12,85 m-t mértek.

  • Ideiglenes védőgátat építenek a 11-es főúton Leányfalunál, emiatt átmeneti forgalomkorlátozásra kell számítaniuk az autósoknak, közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy a 11-es főút 28-as kilométerszelvényének környékén körülbelül 300 méter hosszan dolgoznak az ideiglenes gát építésén. Az érintett útszakaszon félpályás útzár és óránkénti 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, a forgalmat rendőrök terelik. A munkálatok várhatóan este 10 óráig tartanak - tette hozzá a szóvivő.

  • 18756761 f57b1c49ba563ffb44645bf606b0b728 l
    Fotó: raczger / Indafotó
  • Magyarország felajánlotta segítségét Ausztriának az árvízi védekezésben. Pintér Sándor felajánlotta osztrák kollégájának a magyar belügyi szervek segítségét és kérte, amennyiben az osztrák fél igényli, nevezze meg, milyen feladatok ellátásával és milyen eszközökkel tud Magyarország hozzájárulni a védekezési munkához. (MTI)

  • A várható felhőszakadás miatt keddre több megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kedd délután, este az Északi-középhegység és Közép-Magyarország térségében elszórtan zivatarok alakulhatnak ki, amelyekhez néhol felhőszakadás, erős szél és kisebb méretű jég társulhat.

    Az előrejelzés szerint kedd délelőttig még több helyen is előfordulhatnak 70 kilométer/óránál erősebb széllökések. Napközben a legerősebb széllökések - az északnyugati területek kivételével - már döntően 60-65 kilométer/óra alatt valószínűek - tették hozzá.

    A legalacsonyabb hőmérséklet 8 és 13 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között valószínű.

    Csütörtöktől azonban javul az idő. Az összes jó és rossz időjárási hírt itt olvashatja el.

  • Heten meghaltak, négyen eltűntek és mintegy 9 ezer embernek el kellett hagynia otthonát, az anyagi károk pedig már néhány milliárd koronára (néhány tucat milliárd forintra) rúgnak - hétfő estig ez a csehországi árvíz hivatalos mérlege.

    Míg Dél-Csehországban a helyzet fokozatosan kezd megnyugodni, a Moldván az ország déli részéről északnyugat felé vonuló árhullám jelenleg elsősorban Prágában, Közép-Csehországban, valamint északon a Moldvának az Elbába ömlése utáni szakaszon okoz súlyos gondokat. Hidrometeorológiai előrejelzések szerint a Moldva Prágában, majd az Elba északon várhatóan csak a kedd reggeli, délelőtti órákban tetőzik.

    A helyzetet bonyolítja, hogy hétfő délutánra megteltek a Moldva víztározói, így a kezelők kénytelenek fokozatosan kiengedni a víz egy részét, ami növeli Prága és Észak-Csehország gondjait. Prágában a Moldva vízhozama meghaladja a háromezer köbmétert másodpercenként. A 2002-es történelmi árvíznél a vízhozam majdnem ötezer köbméter volt. (MTI)

  • Hétfő este a hatóságok elrendelték a prágai belváros melletti Karlín negyed részleges kiürítését is, mert a csatornákon át a folyóból áramló víz elárasztotta az utcákat és a pincéket. Az országos válságstáb szerint a veszélyeztetett településeken újabb evakuációra kell számítani.

    Súlyos próbának van kitéve a prágai közlekedés. A déli külvárosokba irányuló tömegközlekedés délután leállt, s a metróállomások egyharmada - 18 állomás - már le van zárva. A közlekedési vállalat szerint ez a helyzet 4-5 napig is eltarthat.

    Kritikus a helyzet Észak-Csehországban, különösen a százezer lakosú Ústí nad Labemben, amelynek egy része már víz alatt van. A helyi válságstáb szerint fennáll a veszélye annak, hogy az éjjeli órákban le kell zárni az Elba két hídját is, aminek következtében mintegy 13 ezer ember lenne elvágva a külvilágtól. Hasonló problémák vannak Melník, Kralupy, Lovosice, Ústí, Decín és Terezín városokban is. A délutáni óráktól a rendőrség csak a helyi lakosokat engedi a városokba.
    Petr Necas miniszterelnök bejelentette: a kormány haladéktalanul tárgyalásokat kezd az Európai Unióval, hogy pénzügyi segítséget kapjon a szolidaritási alapból.

    Országszerte az önkéntesek ezrei kapcsolódtak be a védelmi és mentési munkálatokba. A hadsereg 2000 katonát bocsátott az önkormányzatok rendelkezésére. Milos Zeman államfő bejelentette, hogy a várőrség 60 katonát küld a gátakra.

    A regionális elöljárók, akik mind a parlamenti ellenzéki pártok képviselői, eddig pozitívan értékelik a kormány intézkedéseit, s a vasárnap este bevezetett szükségállapotot. Ugyanakkor felszólították a kormányt, hogy a kármentési munkálatokba vonja be a munkanélkülieket. A munkaügyi tárca, amely eddig 100 millió koronát különített el erre a célra, ezt azzal utasította el, hogy elsősorban szakértőkre van szükség.

    A hétfő esti órákban Csehországban összesen 48 helyen volt harmadfokú árvízvédelmi készültség, mintegy 140 útszakasz és több mint tíz vasútvonal volt lezárva.

  • Sződligetnél egy nap alatt ~60 cm-t emelkedett a vízszint. A Dunakeszi – Vác bicikliút már teljesen víz alatt van. Elsőfokú riasztás van érvényben, legkésőbb szerdán lezárják a 2-es főutat.

  • A 26-os buszok 18 órától nem közlekednek - írja a BBK, és egyben arra kérték az autósokat, hogy a nap folyamán hagyják el a BKK margitszigeti parkolóját autóikkal.

    Ugyancsak kedden, de már délelőtt 9 órától lezárják a Római-parton a Királyok útját a Nánási út és a Pünkösdfürdő utca között. Emiatt a 34-es busz a 134-es busz útvonalára terelve közlekedik, kifelé a Római fürdő és a Madzsar József utca megállók, befelé pedig a Pünkösdfürdő utca és a Szentendrei út megállók között. Békásmegyer, Újmegyeri tér felé a Dósa utca, a Nánási út, a Szent János utca, a Szamos utca, a Mátyás király út, a Sinkovits Imre utca, a Pünkösdfürdő, a Boglár utca, a Medgyessy Ferenc utca és a Madzsar József utca megállók kimaradnak. Az Árpád híd felé a Pünkösdfürdő utca, a Medgyessy Ferenc utca, a Boglár utca, a Pünkösdfürdő, a Sinkovits Imre utca, a Mátyás király út, a Szamos utca, a Pozsonyi utca, a Nimród utca és a Dósa utca megállók szintén kimaradnak.

    A D11-es és a D12-es hajójáratok kedden már üzemkezdettől nem közlekednek a folyó magas vízállása miatt. (MTI)

  • A Belügyminiszter július 3-án 11 órától rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron megye és Komárom-Esztergom megye területén lévő állami védvonalakra és a dunai árvíz által közvetlenül érintett településekre, írta az Országos Műszaki Irányítótörzs.

    A jelenleg I. fokú védekezés van 237 kilométeren, rendkívüli védekezés pedig 146 kilométeren. A védekezésben résztvevők létszáma 530 fő

    A védekezésben résztvevő önkormányzatok száma: 10 db

    A védekezésbe bevont technikai eszközök száma: 143 db.

  • Az árvíz miatt lezárták Németország egyik legfontosabb útvonalát, az A8-at, meg csomó útra nem mehetnek be kamionok akárhány tonna fölött, írta olvasónk, Karl. "Az ár magát Münchent annyira nem érinti. Rosenheim van bajban a közeli városok közül. De ilyen tényleg csak a Bibliában van: ma kicsit elállt, de előtte 1 hétig folyamatosan zuhogott, és 6 fok van épp."

  • Český Krumlov - a második leglátogatottabb turista célpont Prága után, a város, amelyet a 2002-es árvíz alaposan megcibált, újra nagy bajban van. Nem sikerült ugyanis időben befejezni az árvízvédelmi rendszer építését, amit pedig eddig felépítettek, elpusztította a magas vízállás. A kisvárost néhány centiméter választja el az újabb katasztrófától, jelentette az Indexnek a dotoho.blog.hu-t szerkesztő Csehszlovák Kém.

    Részletek és remek képek itt.

  • Dunaszentpáli Duna-Gyöngye Óvoda közleménye szerint a strandihoz kedden reggel 3/4 7 re várnak mindenkit lapáttal a hivatal elé homokzsákot tölteni.

  • Az Állami Hajózási Felügyelet este hatkor rendelte el a hajózási tilalmat Szlovákiában. A Dunán utoljára 2012. február 5-28. között nem közlekedhettek hajók, akkor a jeges ár miatt. (ujszo.com)

  • Vác hétfőn délután elrendelte I. fokú árvízvédelmi készültséget. Kérik a „Tisztelt Lakosságot, hogy az árvízzel érintett ingatlanokról (Liszt Ferenc sétány, Ady Endre sétány, József Attila sétány, Tímár utca, illetve a Burgundia városrész) a védekezés idejére az értékeiket (például: gépjármű) szállítsák el. Az árvíz elleni védekezésben önkéntesek jelentkezését várják", reggel 9-től a Hegyes-toronynál Vinkó Kornél illetve Ürmösi Károly tűzoltó őrnagyoknál.


  • Re: Lezárták Németország egyik legfontosabb útvonalát

    Karl nevű olvasónk bejegyzését egészítette ki Adam:

    Aschau kornyekerol azonban meg Munchen fele nyitott az autopalya (vasarnap reggel meg nyitott volt) es onnan Landschut fele a 92-es en elerheto Passau, ami az arviz ellenere ( az autopalyan) jarhato volt meg vasarnap delelott is. Majd Linz felol, Becs, Budapest utvonalon elerheto a fovaros.

  • Már Komáromnál várják az árhullámot, ahol elrendelték a 3. fokozatú készültséget. Homokzsákokat pakolnak a vasútállomás mellett.

    Vízmérce Vízállás (cm) Tetőzés Időpontja
    Komárom 614 840+-20 június 7.
    Esztergom 517 740+-25 június 8.
    Nagymaros 445 685+-30 június 9.
    Budapest 587 830+-30 június 9.

    A Komáromi polgármester azt mondta, hogy el kell kezdeni a mentési terv készítését és nem az a kérdés, hogy megdől e a 2002 rekord, hanem az hogy mennyivel haladja túl azt, írja az időkép.hu.

  • 2013. június 4-én, kedden 9 órától, az árvízi védekezésre való felkészülés miatt lezárják

    • - a Római-parton a Királyok útja, a Nánási út és a Pünkösdfürdő utca közötti szakaszt
    • - a 34-es busz mindkét irányba a 134-es busz útvonalára terelve közlekedik kifelé a Római fürdő és a Madzsar József utca megállók, befelé pedig a Pünkösdfürdő utca és a Szentendrei út megállók között
    • - Békásmegyer, Újmegyeri tér felé a Dósa utca, a Nánási út, a Szent János utca, a Szamos utca, a Mátyás király út, a Sinkovits Imre utca, a Pünkösdfürdő, a Boglár utca, a Medgyessy Ferenc utca és a Madzsar József utca megállók kimaradnak
    • - Árpád híd M felé a Pünkösdfürdő utca, a Medgyessy Ferenc utca, a Boglár utca, a Pünkösdfürdő, a Sinkovits Imre utca, a Mátyás király út, a Szamos utca, a Pozsonyi utca, a Nimród utca és a Dósa utca megállók kimaradnak

    2013. június 4-én, kedden 18 órától

    • - A 26-os buszok 18 órától nem közlekednek

    2013. június 4-én, kedden üzemkezdettől

    • - nem közlekednek a D11-es és a D12-es hajójáratok
    • Kérjük az autósokat, hogy a nap folyamán hagyják el a BKK margitszigeti parkolóját autóikkal (forrás)


  • Homokzsákokat tölteni vár az önkormányzat önkénteseket. Jelentkezni lehet a hivatalban, 06-26/392-015 számon, vagy email-en: hivatal@kisoroszi.hu valamint szabo.moni75@gmail.com. Aki jön, lapátot is hozzon, kéri az önkormányzat.

    Találkozó az Önkormányzat előtt, kedd reggel 8 óra.

  • Az esztergomi Bogáncs Kutyamenhelyet is veszélyezteti az áradás, ezért a menhelyen lévő kutyáknak ideiglenes befogadókat keresnek Esztergomból és környékéről.

    További információ a Facebook oldalukon.

  • Amennyiben a Duna vízállása meghaladja a 750 centimétert, Vácott a következőkre lehet számítani:

    - A Liszt Ferenc és az Ady Endre sétány víz alá kerül, néhány lakásban az áram- és gázszolgáltatást meg kell szüntetni.

    - Az árvíz idején számolni kell még: forgalomkorlátozásokkal, lezárásokkal Sződligetnél a 2-es főúton valamint Verőce és Vác között 12-es főúton, továbbá a kompközlekedés szünetelésével.

    További info: váconline.hu
  • Romlott az árvízhelyzet hétfő éjszaka a németországi Regensburg városában, ahol a Duna a Regen folyóval találkozik. A vízállás a vártnál magasabbra, 6,7 méterre emelkedett, és a folyó több utca elárasztásával fenyeget. Ezeket óvatosságból este lezárták. Kedden a térségbe utazik Angela Merkel német kancellár. (MTI)

  • Kedden várhatóan lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn éjjel az MTI-vel. A legfrissebb adatok alapján a Duna Budapesten vasárnap tetőzik 875 centiméterrel. Az eddigi legmagasabb vízszint a fővárosban 860 centiméter volt 2006-ban. Az OMIT közleménye szerint jelenleg 490 kilométernyi töltés mentén folyik a védekezés, I. fokú 305 kilométeren, II. fokú 41,5 kilométeren, rendkívüli védekezés pedig 143,4 kilométeren. A védekezésben 530-an vesznek részt, 143 technikai eszközzel, a munkát az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja. Azt írják, az árhullám okozta helyzet kezelésére adottak a személyi, tárgyi és technikai feltételek. (MTI)

  • A MÁV közlése szerint 20-30 perces késésekre lehet számítani a Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon, mivel reggel 8 órától Almásfüzitő és Komárom között lezárják az egyik vágányt, a másikon pedig csak lassabban közlekedhetnek majd a vonatok.