Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz nyerte a választást

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Elsősorban magyarok vagyunk, ebben kell egyetértenünk - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Veszprémben az MTI híradása szerint. A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Dózsa téren, több száz ünneplő előtt kifejtette: az egyetértés azt jelenti, hogy az alapvető dolgokban, a nemzet ügyeiben és azok megoldásában egyetértünk. Az egyetértés azt a tudatot jelenti, hogy mindenekelőtt magyarok vagyunk, s csak azután baloldaliak vagy jobboldaliak, katolikusok vagy protestánsok, hívők vagy nem hívők, férfiak vagy nők - jelentette ki.

  • Folyamatosan figyelemmel kísérik az időjárást, de egyelőre a Kormányváltás pártjaival ellentétben úgy döntöttek, hogy megtartják a rendezvényüket délután háromkor a Deák Ferenc téren. A fővárosi rendezvényük a Kodály köröndön már elkezdődött, onnan mennek át a Deákra.

    korond
  • Az Együtt-PM közleményt adott ki a Szabad Sajtó útjára, délután háromra tervezett tüntetés lefújásáról. Eszerint "a kormányváltó szövetség szervezői úgy döntöttek, nem kockáztatják senki testi épségét". Megállapodtak arról is, hogy a választás napjáig hátralévő hetek valamelyikén, ugyancsak hétvégi időpontban megtartják, pótolják a ma lemondott rendezvényt. Ennek időpontjáról, helyszínéről és egyéb részleteiről hétfőig döntenek.

    Az esemény lemondásával kapcsolatos döntést a szervezők a rendőrséggel folytatott konzultáció után hozták meg. A tüntetésen részt venni szándékozó polgárok biztonsága a legfőbb prioritás. A szervezők köszönik mindenkinek, aki munkájával részt vett az esemény szervezésében, előkészítésében, vagy útnak indult, hogy ma a kormányváltókkal ünnepelhessen – ami késik, nem múlik! - írták.

  • Mikor a sajtótájékoztatón Schmuck Andorral beszélgettem, az egyik rászoruló odalépett hozzánk reklamálni, mert szerinte pofára megy az osztás.

    A sátorban egy jó kövér pali okoskodott, és nem kaptam, pedig még volt

    - panaszolta neki. Schmuck biztosította, hogy erről nem lehetett szó.

    A párt elnöke szerint a régi baloldal most tüntet, pedig nem kiabálni kell, hanem cselekedni.

    Kétezer embernek az egyetlen ünnapi pillanat ma, hogy itt meleg ételt kaphatott.

    A pártvezér egyúttal felkérte az összes többi magyarországi egyéni jelöltet, hogy tegyenek hasonlóan, mint ők.

  • "A várható, viharos erejű szél miatt, a mai 15 órára meghirdetett tüntetés a Szabad sajtó úton elmarad. További részletek hamarosan!" - írja az MSZP Facebook-oldala.

    HUS 8016
    Fotó: Huszti István / Index
  • Kivételesen a szegények. Ugyanis Schmuck Andor pártja (Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja) bejelentette, hogy az állam által az egyéni képviselőjelölteknek adott egymillió forintos támogatást a párt összes (82) jelöltje nem saját kampányára, hanem szociális célokra ajánlja fel. Schmuck azzal indokolta az akciót, hogy

    elvégre a márciusi ifjak sem kaptak napidíjat.

    A Blaha Lujza téren most is kígyóznak a sorok, ebből a pénzből fizetik ugyanis az ételosztást, ami április 6-ig tart. Minden nap 2000 adag ételt osztanak ki, ezenkívül még 170 ezer kiló tartós élelmiszert is.

  • Megkaptuk a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium válaszát a meteorológiai riasztás (részletek itt>>>) következményeivel kapcsolatos kérdéseinkre:

    "Budapesten a meteorológiai előrejelzések szerint nem várható homokvihar, ez főként a keleti országrészen fordulhat elő, ott is főleg azokon a területeken, ahol nincs élőnövényzet és nagyon száraz a föld. Az időjárás-előrejelzés szerint nagy mennyiségű csapadék nem várható. A szél erőssége a délutáni órákban átmenetileg eléri a 70-90 km/h-s sebességet, ez egyelőre nem indokolja a nemzeti ünnep programjainak elhalasztását, különösen arra való tekintettel, hogy mind biztonságtechnikailag, mind tömegkezelés szempontjából minden megfelelő előkészületet megtett az operatív törzs, a rendőrség és a katasztrófavédelem.

    Amennyiben a szél erőssége meghaladja a 90 km/h-s sebességet, az operatív törzs dönt a rendezvények további megtartásának feltételeiről. Az operatív törzs az állampolgárok számára a pontos tájékoztatást azonnal megadja abban az esetben, ha testi épségükre az időjárás bármilyen veszéllyel bírhat. A pártok saját felelősségükre természetesen megtarthatják rendezvényeiket. A nemzeti ünnep rendezvényei a nap hátralévő részében zárt helyszíneken a Budai Várban kerülnek megrendezésre.

    Az operatív törzs folyamatosan ülésezik a nap folyamán, amelyben az Országos Meteorológiai Szolgálat is képviselteti magát, így azonnali tájékoztatást ad az időjárás változásáról."

  • Akik lusták felsétálni a várba, menjenek inkább busszal vagy lifttel, mert a siklónál óriási a sor.

    Siklózzunk a Várba, ilyenkor tuti üres!
  • A Párbeszéd Magyarországért azt írja a Facebook-oldalán, hogy "a Fidesz hívei ütlegelték, leköpték" a paks miatt tüntető aktvisitáikat Orbán beszéde alatt.

  • Elsőként a Jobbik reagált Orbán beszédére. Mint írják,

    Orbán Viktor március 15-i kampánybeszédében kiállította saját kormánya bizonyítványát, hiszen elismerte: mindent elvégeztek. Eközben az országban milliók számára nem biztosított a tisztes megélhetés, négy év alatt sem sikerült rendet teremteni, és az országot a szakadék szélére juttató politikusokat sem számoltatták el. A Jobbik szerint egyáltalán nem a miniszterelnök által emlegetett tisztes munka és a biztos fedél megléte, hanem éppen annak hiánya miatt hagyta el az országot félmillió honfitársunk.

    HUS 7615
    Fotó: Huszti István / Index
  • Talán soha nem volt ily nagy szüksége sokat csalódott nemzetünknek a példamutató Szegedre, mint ahogyan most van - jelentette ki Botka László polgármester szombaton a Tisza-parti városban a Klauzál téren. Kossuth Lajos egykor ugyanezen a téren elhangzott szavait idézve az MSZP választmányi elnöke azt mondta, a  küzdelem ma szelídebb formában érkezik, mint 166 éve.

    Nem kell sem kardot, sem lőfegyvert ragadnunk, de még nyergelnünk és kürtöket fújnunk sem, mint ahogyan azt nem régiben ajánlották. Elég hozzá a Radnóti Miklós-i „emberséghez méltó értelem.

  • Jobbik-ellenes tüntetőket láttunk az Astoriánál, a hotellel szemben a lovasmenet indulásának idején. Nagyjából 35-en "Szavazz a Jobbik ellen!" feliratú traszparensekkel tüntettek.

    A Jobbik egyébként elvileg 15 órakor a Deák téren rendezi meg ünnepségét - hacsak a szél- és porvihar miatt le nem mondják, erről azonban egyelőre nincsenek információk.

    IMG 1834

    Fotó: Ajpek Orsi / Index
  • írja az Időkép percről percre közvetítése az érkező szélviharról. A port az erősödő szél veri fel.

    legszennykep2
    Fotó: Időkép
  • Az LMP a Jókai téren Pfiffner Paulina hősiességét mutatta be a szabadságharc női szereplőit felvonultató biciklis túráján. Az erdélyi származású nő színészi karrierje miatt jött a fővárosba. A szabadságharc kitörése után viszont az akkor 23 éves lány férfi ruhát öltve, Ligeti Kálmán név alatt küzdötte végig a csatákat: végigharcolta az összecsapásokat, és kétszer is megsebesült.

  • Kezdődik az előre beharangozott szélvihar. A Tisztelet a bátraknak!-menetben haladók csak úgy pislognak, hogy ne menjen a szemükbe a por.  A lovas huszárok éppen most mennek át a Lánchídon, mindenhol turisták fotózzák őket.

  • Orbán szerint nem jó ötlet, de lehet, hogy egyszerűen meg sem próbálták beleírni. Pedig nem nehéz, nézzünk egy példát:

    Talpra magyar, hí a haza!
    Itt az idő, most vagy soha!
    Kit megtépáztak a rezsimek,
    Fel, fel, te rabja a rezsinek!
    Rabok legyünk vagy szabadok?
    Ez a kérdés, válasszatok!
    A magyarok istenére
    Esküszünk,
    Esküszünk, hogy rabok tovább
    Nem leszünk!

  • Magam is történelmet tanító pedagógusként vallom, hogy ez a nap, március 15-e sérthetetlen és sebezhetetlen - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Lakiteleken. Az alelnök szerint, 1848. március 15. eseménysora úgy elevenedik meg és "kerül a tudatunkba", mint ahogy a betlehemes játékban megelevenednek az események.  Szavai szerint, "ahol sírjaink domborulnak", ott kell megteremteni a boldogulást, az "építkező élet" lehetőségeit. 

  • Az LMP "erődemonstrációs" biciklis felvonulása nagyjából 40 bringából áll. A menetben résztvevők 1848 kevésbé ismert női szereplőinek akarnak alternatív utcatáblákkal emléket állítani, hogy ezzel is felhívják a női egyenjogúságára a figyelmet.

    DSC 9929
    Fotó: Bődey János
  • A Nemzeti Múzeum elől nemsokára indul a lovas menet, élőben közvetítjük tovább.

  • Rajtunk, magyarokon kívül senki se akarja, hogy erősek és egységesek legyünk. Április 6.!

    HUS 7522
    KépaláFotó: Huszti István / Index
  • Legyen béke, szabadság és egyetértés - így végződik nemzeti alkotmányunk, úgy, ahogy a 12 pont kezdődik. Európa legegységesebb országa vagyunk. Olyan idők vannak, amikor a gyengéknek és gyáváknak nem osztanak lapot. Szétforgácsolva elgyengülnek az emberek. Az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak.

  • Hétfő délután négy óráig kell megválasztani a szavazatszámláló bizottságok tagjait, figyelmeztetett az MTI.

    A bizottságok három tagját a helyi önkormányzatok választják, de a jelöltek megbízottjai is részt vehetnek a szavazatok számolásában, nekik péntekig kell jelentkezniük. Az országban 10 386 szavazatszámláló bizottságot kell összeállítani április hatodikára.

  • 2010 óta azért dolgoztunk, hogy ide megérkezzünk. Mindent elvégeztünk, amit kellett és lehetett, néha azt éreztem, többet is, bebizonyítottuk, hogy az erősek és bátrak közé tartozunk. Néha lehetetlennek tűnt a küzdelem, pénzvilág, természeti csapások, birodalmi fővárosok. Meg lehet védeni a munkahelyeket, és százezerszám lehet újakat teremteni, családok százezreit lehet megmenteni, hogy fedél és otthon nélkül maradjanak. Törhetetlen lakatokat szakítottunk szét.

    HUS 7450
    Fotó: Huszti István / Index
  • Ha ma felkapaszkodunk az 1848-as hősök vállára, láthatjuk, egy új és nagyszerű korszak kapujában állunk, olyan ország lehetünk, amely komoly célokat tűz maga elé, amelyik csatlakozik a sikeres nemzetekhez, amelyik nem hagyja, hogy folyton kizsebeljék, amelyik mindenkinek ad munkát, amelyik boldoggá tesz.

  • Schiffer András nem biciklizik. Mint az Indexnek elmondta, régen próbálkozott vele, most már nem akarja nagyon erőltetni. Viszont jogosítványa sincsen. Ez a zöldpárt vezetője szerint kiegyenlíti egymást.

  • A nemzet 1848-ban mindenkit magába olvasztott, aki osztozni akart a magyarok szabadságában. Szabadságtörvényeket alkottak, hogy módjukban álljon jobb életet teremteni minden magyarnak. De a szabadsághoz munka is kell, tisztes keresmény. Tudták, hogy egy nemzetnek teste is van. Első dolguk volt, hogy levegyék a hordozhatatlan terheket, eltörölték a dézsmát, robotot. A Nemzeti dalban nem mutatna jól az, hogy rezsicsökkentés, de látszik, miért volt ez most a legfontosabb feladat.

  • Ha a szabadságot idegen hozza, el is viszi. (Az első taps.) Mindig vannak, akik megtapossák a békés polgárokat, mindig vannak labancok, pufajkások. Soha nem tudják eltaposni a szabadságot, mert az mindenhol van. Ebből lesz forradalom, lázadás, kétharmados választási győzelem. Nem lehet, hogy mi ugyanazt a forradalmat vívjuk 1848 óta?

  • Huszár hagyományőrzők élén, lóháton érkezett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton Kézdivásárhely főterére, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 166. évfordulóját ünneplő felső-háromszékiek közé - írja az MTI. A magyar kormány tagja mellett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is lóháton vonult körbe a téren, ahol a magyar nemzeti ünnepen hatalmas tömeg, sok ezer ember követi figyelemmel a magyarországi és székelyföldi hagyományőrző lovas csapatok, valamint a környékbeli falvak szekeres felvonulását. Kézdivásárhely főterén a déli harangszó után kezdődik az ünnepi műsor.

  • A sors könyvében 1990-ben az volt megírva, hogy a szovjet csapatok soha nem hagyják el Magyarországot. 2010-ben az volt megírva, hogy soha nem állunk fel, és soha nem hagyjuk el adósságleveleinket.

  • A szabadságvágy nem oltható ki a magyar nemzetből. Fejet hajtunk a bátrak, a hősök dicsősége előtt, bármilyen súlyos vitában állnak egymással. Széchenyi például azt akarta, hogy őt Kossuth Lajossal háttal akasszák fel. A hősöknek nálunk csúf végük van, de mégis ők írják a sors könyvét.