Hosszú kánikula érkezik

Élő
K EPA20150702064
2015.07.05. 20:49
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vidám jelmezesek integetnek a Hong Kongban megrendezett Sárkányhajó Karneválról. A rendezvénynek két fő programeleme van, az egyik a sárkányhajós verseny, a másik pedig a SanMiguel Sörfesztivál. Lehet, hogy a fiúkat nem a tikkasztó napsütés dobta fel ennyire, hanem például a versenyszellem.

  • Mikortól beszélünk hőségről? Milyen riasztási fokozatai vannak? Hogyan hűtsük a lakást, mire vigyázzunk, ha ventillátort vagy légkondicionálót használunk? Mire vigyázzanak a kisgyermekesek, az autósok? Dr. Páldy Anna válaszolt a kérdéseinkre 2012-es videónkban:

    A hőségriasztás fokozatai, fontos tanácsok hőség idejére

    Korábbi közszolgálati félpercünkben: csúnya vége lehet, ha nem tisztítja ki néha a klímát.

  • A nagy forgalom miatt lassú a haladás az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán a főváros felé, a járművek haladnak, csak lassan, de baleset nem akadályozza a forgalmat.

  • Szombaton 26 ezer, vasárnap ötig pedig 31 ezer látogatója volt a kánikulában a fővárosi fürdőknek, mondta a köztévén a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési igazgatója. Ez nem számít csúcsnak, de magas látogatottságot jelent, annak ellenére hogy sokan a tópartokon és fesztiválokon töltötték a hétvégét - tette hozzá Czinege Szilvia.

    Szinte telt ház volt a Széchenyi Fürdőben, ahová 4500-an látogattak ki vasárnap 5 óráig, a Palatinuson pedig 7 ezren voltak. A kánikulára tekintettel a Dagálynak és a Palatinusnak is meghosszabbították a nyitva tartását este 9-ig, és például a Széchenyi, vagy a Lukács is este 10-ig várja a vendégeket.

  • Reggel nyolctól este nyolcig kellene mennie a klímának a buszokon, két éve hőmérővel inspiciáltuk a BKV-járműveket. Kaptunk hideget-meleget, szőrös hasra kigombolt inget, és megtudtuk, hogy takaríthatott meg litereket és spórolhatott magának benzinpénzt egy sofőr a klíma kikapcsolásával:

    Hőségteszt: Van Hool, nincs klíma
  • A Hősök Terén ingyen van:

    Ez így önmagában persze nem vicces, egész addig, amíg valaki be nem vállalja a tűzforró pesti flaszteren is ezt:

    Hidegzuhany
  • Az idei nyár eddigi legtikkasztóbb hétvégéje a mostani, amit ember is, állat is nehezen visel, írja a Délmagyarország. A Szegedi Vadasparkban nézték meg, hogy viselik az állatok a meleget:

    A hőségben minden állatra figyelnünk kell, fokozottan a hópárducra, a rozsomákra, a tigrisekre. A pingvineket is óvnunk kell a melegben, nehogy túlhevüljenek, hiába vízi állatok.

    mondta Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark gyűjteményi vezetője. Többször cserélik ilyenkor az állatok vizét, sőt a nagy melegre fagyival is készülnek: a majmoknak gyümölcsöket fagyasztanak össze, a ragadozóknak pedig húsos lébe hűtött húst adnak.

  • Dávid nevű olvasónk írja:

    "Hahó, a csodás Boba nevű településen ragadt a jóságos MÁV neméppen agyonlégkondícionált szerelvénye, mert Celdömölkön valami tehertartály gyász elrottyant. 70 perc a késés, a kallernál pedig két palack víz van mindössze. Nem kicsi a fejetlenség,  de legalább szemben a Talléros névre hallgató műintézményben ortó hideg a sör és van vagy három kiló jattal együtt egy bögrével."

  • Elmerült a Balatonban egy fiatal férfi vasárnap délután Balatonalmádiban, miután vízibicikliről a vízbe ugrott, tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatána az MTI-t. A 22 éves férfi vízibicikliről ugrott a Balatonba, elmerült, majd ezután nem bukkant fel, hiába keresték. Az eltűnt férfi utáni kutatásban a vízimentők sürgősségi mentőhajója is részt vesz, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett.

  • Botrány Szegeden: méretes lakodalmas sátorhoz hasonlították a Virág Cukrászda árnyékolóját

    A görögök csődben, szívárványos bábukat akasztanak a Városligetben, zsúfolt templomban robbantotta fel magát egy női merénylő Nigériában, erre még itt van ez a szegedi eset is.

    Lakodalmas sátorhoz hasonlította a Virág Cukrászda előtti területen épülő oszlopos árnyékolót Dusha Béla, Szeged ismert fotósa. Facebook oldalán egész pontosan úgy fogalmazott:

    méretes lakodalmas sátor készült Szeged (volt) legszebb terén.

    Ön szerint jobb egy "lakodalmas sátor", mint három tucat összecsukott ernyő?

    A művész véleményről természetesen beszámolt a délmagyar.hu is, most pedig végre sikerült megszólaltani az érintett, Kis Virágot újranyitó cukrászt, Gyuris Lászlót is.

    Szerinte az árnyékoló nem hasonlít lakodalmas sátorhoz, és többször tartják majd csukva, mint nyitva. "nem kívánom véleményezni egy művész álláspontját, de ha egyszer nyitna egy vendéglátóhelyet, akkor érdemben tudnánk erről beszélgetni Dusha Bélával" - mondta.

    A cukrász szerint a 7 oszlop még mindig jobb, mintha két-három tucat összecsukott vagy nyitott ernyő lenne a téren. Az ernyők ráadásul nem védenek olyan hatékonyan a nyári záporoktól, mint az épülő szerkezet. Az árnyékoló hat részre osztható, a részeket egyenként egy motorral lehet mozgatni.

    delmagyar
  • Egy ember megsérült a balesetben. A katasztrófavédelem szerint a kocsi nem akadályozza ugyan a forgalmat a 7-es számú főúton, de a rendőrségi helyszínelés és a műszaki mentés végéig forgalomlassulásra lehet számítani erre.

  • cikkünk a témában:

    Szerdától lehűlést jósolnak, de hétfőn-kedden még majdnem 40 fok lesz a legmagasabb hőmérséklet

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat rengeteg dolgot elárult az MTI-nek. Köztük azt, hogy:

    • a következő napokban fokozódik a hőség,
    • több helyen 40 Celsius-fok közeli maximumértékekre lehet számítani.

    De:

    • a középtávú országos előrejelzés szerint a hét közepén záporokkal, zivatarokkal enyhül a kánikula,
    • és mintegy 10 fokkal esik vissza a hőmérséklet, de persze
    • még így is 30 fok körüli meleg várható.

    Részletesen az egész jövő hét időjárásáról itt olvashat.

  • Kilépő irányban vasárnap két órát kell itt várni. A police.hu szerint nyolc kilépő sáv üzemeltetésével és a szolgálat átszervezésével próbálják gyorsítani az átléptetést, a határrendészek pedig addig is ásványvizet osztanak a sorban várakozónak. Elindulás előtt érdemes megnézni a Határinfo oldalt a várakozási idők és a szóba jöhető alternatívák miatt.

    9 96
    Fotó: Police.hu
  • Egy jó időjárásjelentés olyan, mint egy megunhatatlan szám: örökérvényű. Hiába több éves és Haitiről szól eredetileg, a magyar időjárást is pontosan megjósolja a következő pár napra Arthur, a szegény ember mindig vidám Aigner Szilárdja:

    Nagyjából mindenhol hőség lesz

    (A párbeszéd nagy vonalakban: "Mindenhol elég meleg lesz." – "Akkor nem is lesz szükségem a blézerre." – "Ihhihhehhehhihhi."  "Köszönjük, Arthur.")

    • Fülöpháza határában lángol egy nagyjából 120 négyzetméteres melléképület. A tűz az erdő aljnövényzetére is átterjedt, fél hektáron a gaz is égett. A tűzoltók már megfékezték a szabadban a tüzet, de az épület végleges oltásán még dolgoznak.
    • A Hajdú-Bihar megyei Bojt és Váncsod között nagy területen ég a tarló. A gabonatáblára is átterjedő tűz oltásán a berettyóújfalui és a püspökladányi hivatásos tűzoltók dolgoznak, Debrecenből is úton vannak a helyszínre.
    • Kigyulladt az aljnövényzet egy hektáron Budapest XVII. kerületében, az Erdőkert utcában. A katasztrófavédelem szerint a környékbeli hétvégi házakat is veszélyeztette a tűz, de a továbbterjedését már sikerült megakadályozni.
    • Kecskemét külterületén, az 5-ös számú főút közelében lábon álló gabona kapott ég két hektáron.
  • De figyeljen oda embertársaira is – itt gyűjtöttük össze azt a pár tanácsot, amivel a környezetünkben élők, emberek és állatok életét egyaránt könnyebbé tehetjük a melegben.

    A térkővel, aszfalttal burkolt településrészeken nagy területek maradnak olyan szabad vízfelület nélkül, ahol az állatok szomjukat olthatnák, fürdéssel felfrissülhetnének. A hőség különösen a fészket már elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, mert még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit. Ahogy írtuk is korábban: ne csak magunkat itassuk, a madarakat is!

  • Három éve a hőmérő és a cserepes növény halálával ért véget az Index emberkísérlete. Nem igazán csinálnám meg újra.

    Bezárkóztunk a tűző napon parkoló autóba
  • Köpönyeg.hu-ról tudom, a kéthetes előrejelzésükből az is jól látszik, hogy pár napig még nagy melegre számíthatunk. A strandtérképen pedig jól áll a Balaton:

    1
    Fotó: Köpönyeg.hu
    • A Csongrád megyei Baks határában négy hektáron ég a tarló. A szalmabálákat is veszélyezteti a tűz, az oltáson a csongrádi és a kisteleki hivatásos tűzoltók dolgoznak, de a hőség és a szél miatt szegedi és szentesi hivatásos egységek is vonulnak a helyszínre, és riasztották a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot is, írja a katasztrófavédelem oldala.
    • A Pest megyei Iklad határában délben harminc hektáron égett a búzatábla. A tűzoltóknak sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését.
    • A 2-es számű főúton, a nőtincsi elágazásnál kigyulladt egy autóbusz kereke. A sofőr félrehúzodott, és poroltóval eloltotta a tüzet. A tűzoltók segítettek visszahűteni a még izzó részeket. A buszon utasok nem voltak, nem sérült meg senki.
    • Délelőtt az orosházi Pipacs utcában egy lakóház melléképülete gyulladt ki.
  • 2007-es videóink közül kapartam elő, hogy ne felejtsük, a hőséggel minden évben szívunk. Egy sokatmondó félmondat:

     – Sokkalta hűvösebb van.
     – Hol?
     – A pokolban, mint idekint.

    Meleg munkák
  • A szabadbattyáni szakaszon, a 72-es és a 73-as kilométerszelvény között ütközött össze két kocsi. Az egyik a leállósávban van, a másik az út menti árokban állt meg. A forgalom két sávon halad, a katasztrófavédelem arra kéri az arra járó sofőröket, hogy fokozott figyelemmel vezessenek.

  • cikkünk a témában:

    Mindeközben hidegfrontot vizionál a Palatinus strand

    Villámgyorsan reagált is a strandfürdő a hirtelen jött hidegre, fotónkat itt nézheti meg a figyelmeztető óvintézkedésről. A mi tanácsunk a légkondicionált szerkesztőségi szobából, hogy ha teheti, azért csak fürdőzzön, mint majom a vízben, hideg ide vagy oda:

    A majom is csak ember
  • Itt is baleset történt: a 7-es számú főút 44-es kilométerszelvényében összeütközött két kocsi, ketten meg is sérültek. Amíg a helyszíni szemle tart, egy sávban haladhat a forgalom, rendőri irányítás mellett. (police.hu)

  • cikkünk a témában:

    Ezért lehettek hosszú sorok a Délinél reggel

    Az automaták nagy részéből kifogyott a jegytekercs, hosszabb volt a várakozás olvasónk szerint. A MÁV azóta pótolta a tekercseket, újra üzemel minden automata, és 10 jegypénztár is.

    Végtelen sor a Déliben, csak 2 automata működik
  • Ha van egy jó sztorija, fotója vagy videója a kánikuláról, küldje a tema+kanikula@mail.index.hu címre


  • A felüljárón, a városból kifelé vezető oldalon történt a baleset. A kocsik elfoglalnak egy sávot, és olaj is folyt az úttestre. A helyszínelés és a műszaki mentés idejéig forgalomkorlátozásra kell számítani az érintett útszakaszon, írja a katasztrófavédelem honlapja.

    Ma is sok a kisebb-nagyobb baleset. A 82-es főúton kettő is történt: Ravazd belterületén összeütközött két kocsi, Eplény és Veszprém közt lesodródott az útról egy motoros. A XV. kerületi Bánkút utcában padkára futott és kidöntött egy jelzőtáblát egy autó.

  • Ez most nem a Balatonhoz tartó autósokat lassítja, a Budapest irányába vezető oldalon ütközött szalagkorlátnak egy kocsi negyed tíz körül a 70-es kilométerszelvényben, Szabadbattyán külterületén. Nem sérült meg senki, de amíg a helyszíni szemle tart, csak egy sávban haladhat a forgalom. (police.hu)

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán az egész ország narancssárgává vált vasárnapra, a hétfői napra pedig már harmadfokú, vörös figyelmeztetés vonatkozik a hőség miatt. Ez azt jelenti, hogy ma tartósan 25, hétfőn 27 fok felett alakul mindenhol a napi középhőmérséklet. Ma a legmagasabb nappali hőmérséklet 33-36 fok között lesz, és még késő este sem lesz 22 foknál hidegebb, de akár 28 is maradhat. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, a maximuma akár a 7,9-es értéket is elérheti. Ez azt jelenti, hogy a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni, írja az MTI.

  • A Medrano cirkusz fehér tigrisét hűsíti az idomárja Limoges-ban.

  • cikkünk a témában:

    Nincs is jobb ilyen melegben, mint a sarkkörön élőkről nézegetni képeket!

    Ha legalább belül fázni akar egy kicsit, vagy már el sem tudja képzelni, milyen az, amikor nincs melege a tulajdon bőrének a viselésétől, akkor nézze meg az északi sarkköri városokban és falvakban élő emberekről készült nagyképünket!