új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bicskéről kitört 250 menekült, felment az autópályára, és Hegyeshalom felé tart. A rendőrök mostanra korlátozták az M1-es autópálya forgalmát a bicskei szakaszon. A dugóban ülünk, még nem világos, hogy korlátozással maradhatnak-e az autók az M1-esen, vagy leterelik a forgalmat.

  • Jelenleg is az M1-es leállósávjában gyalogol az a 250 menekült, aki a bicskei befogadóállomásról indult el Ausztria felé. Nemcsak férfiak, hanem nők és gyerekek is vannak a menetben. Az autóközlekedést a rendőrök nem állították le, az emberek az autók mellett haladnak.  Tíz rendőrautó érkezett a helyszínre, hogy biztosítsa a menekültek útját.

  • Elindult az első nemzetközi vonat a Keleti pályaudvarról szombat délelőtt, nem sokkal 10 óra előtt, 22 perc késéssel - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t. Peiper Károly közölte: a Hungária Eurocity Pozsonyon és Prágán keresztül Berlinbe közlekedik. Arról nincs információja, hogy migránsok is felszálltak-e a szerelvényre. Mi úgy láttuk, üresen kongott a vonat, és csak hét utas volt rajta, erről előbb írtunk is.

    A következő nemzetközi szerelvény menetrend szerint 11 óra 25 perckor indul Pozsonyon át Prágába, és várhatóan délután 1 óra után már közlekednek a vonatok Ausztriába és Németország felé is - mondta a sajtóügyeletes. Kérdés, hogy a most megjelent több száz menekült mennyiben módosít a dolgon.

  • Újabb 300-500 menekült bukkant fel a Keleti aluljáróban, állítólag Debrecenből érkeztek. Nemzetiségüket tekintve elég vegyes társaság, többek között örményekkel is találkoztunk, angolul nem igazán beszéltek, így részleteket nem tudtunk meg. A menekültek először azt hitték, hogy a Németország felé tartó vonat a piros metró alagútjában közlekedhet, és letódultak a mozgólépcsőn, ahol totális tömegnyomort okoztak, míg a lent álló BKV-sok vissza nem fordították őket. Ekkor a metró peronját is lezárták, és a szerelvények nem álltak meg a Keletinél. 

    Később betaláltak a peronra, viszont először a 8-as vágányon álló pécsi vonatot nézték ki maguknak, a totális a káoszban láthatólag senkinek fogalma sem volt, hogy merre kellene most mennie. 

    Miután megtudták, hogy a vonat délre megy, az emberek egy része elszállingózott a tranzitzóna felé, mások továbbra is a vágányoknál álldogálnak. Ha ilyen tempóban érkeznek a Keletibe a menekültek, és nem tudnak tovább menni, estére ugyanolyan állapotok lehetnek, mint pár nappal ezelőtt. 

  • Lázár János Kötcsén nyilatkozott újságíróknak a menekülthelyzetről, ismertette ő is, hogy 4500 menekültet szállítottak busszal Hegyeshalomig. Jelenleg is zajlik az egyeztetés a magyar és az osztrák kormány között, hogy "Ausztria miért zárta le lényegében a határait, mert ez történt" - mondta Lázár. Arra a kérdésünkre, hogy milyen hírünk van most a világban, a nemzetközi sajtóban, Lázár azt válaszolta, hogy "az éremnek két oldala van", és jó lenne mindkettőt bemutatni. 

  • Már talán ezren is lehetnek az újonnan érkezők. Célpontjuk Németország, azt mondják, azért, mert „lehet menni Németországba".

  • Ivo Priebke, a szövetségi rendőrség szóvivője az MTI-nek azt mondta, nem tudják pontosan, hogy hány ember várható Magyarországról, mert "eltérő jelentéseket" kaptak a "menedékkérők mozgásáról". Az viszont biztosnak tűnik, hogy több ezren érkezhetnek meg szombaton busszal és vonattal a bajor-osztrák határra. Ezért "minden mozgósítható erőt és tartalékot oda irányítottunk" - mondta a szóvivő. A menedékkérőket a szövetségi rendőrség munkatársai a német határ átlépése után regisztrálják, ellátják, majd a menedékkérőket befogadó állomáshelyekre szállítják.

    Az osztrák rendőrség azt közölte, hogy Kora délelőtti becslésük szerint Nickelsdorfnál eddig már mintegy négyezer migráns lépte át a határt. További több ezer Magyarországról érkező menekültre számítanak az osztrák Burgenland tartományban - közölte a tartományi rendőrségi szombaton. Hogy a nap folyamán mennyien érkeznek még Ausztriába, azt egyre nehezebb megjósolni. A becslések percenként változhatnak - mondta Helmut Marban. Tízezerre is rúghat azoknak a száma, akik egyes hírügynökségi jelentések szerint már úton lehetnek.

  • Igazi 2015-re jellemző magyar életkép tárul a szemünk elé a volt Köztársaság téren: 40-50 afgán, egy nagyobb család és egy fiatalokból álló csoport tartózkodik jelenleg is a parkban, amelyet a Migration Aid-es segítők egymás közt már csak „Afgán parknak” neveznek. Állítólag míg a szír menekültek inkább a Keleti tranzitzónát preferálják (már ha lehet ilyesmiről beszélni ebben a helyzetben), az afgánok szívesebben maradnak a zöldterületen, mert itt több a tér. Közben elkezdtek visszaszivárogni a park törzsarcai, a budapesti hajléktalanok is, akik a szanaszét heverő, otthagyott tárgyak közül próbálják kiválogatni a használhatókat. 

  • Visszafordítják a feltorlódott járműveket az M1-es autópályán Hegyeshalomnál - tapasztalta az MTI helyszínen lévő tudósítója.

    Az autópálya Bécs felé vezető oldalát a határátkelő előtt hajnalban zárta le az osztrák hatóság a gyalogosan érkező menekültek miatt. Azóta mintegy 10 kilométeres dugó alakult ki az autópályán a határ előtt. A feltorlódott sorban még mintegy 30-40 migránsokat szállító busz is várakozik.

  • Nagyjából 6-700-an jöttek a Keletibe, a Nyugatiból sétáltak át a körúton.

  • Több menekült is leszállt a határ előtti dugóban veszteglő buszokról, és gyalog érte el az osztrák határt - számolt be az MTI helyszínen lévő tudósítója.

    Az M1-es autópálya Bécs felé vezető határ előtti szakaszát a buszokról leszálló, gyalogosan érkező migránsok miatt zárta le az osztrák hatóság még hajnalban. A kialakult dugóban vesztegelt délelőtt 35-40,  menekülteket szállító autóbusz is. Egy busz utasai leszálltak és gyalog érték el a határt

  • Legalább száz menekült váltott jegyet a Hegyeshalomra induló vonatra, a rendőrök és a kalauzok nem szállították le őket. A vonat előbb, kis késéssel el is indult.

  • Az M1-es leállósávjában gyalogolnak a Bicskéről elinduló menekültek, az M1 riportere élőben jelentkezett az autópályáról az előbb, és látható volt, hogy több száz fő gyalogol Ausztria felé. A közlekedést nem állították le, mellettük száguldanak az autók.

    • A debreceni befogadóállomást is tömegesen hagyják ott a menekültek. Az M1 szerint több mint nyolcszázan indulhattak el még reggel, de azóta is több százan mennek a vasútállomás felé.
    • A vámosszabadi befogadóállomásról nagyjából kétszáz menekült indult el gyalog Hegyeshalom felé szombat reggel, ők azóta már Győrnél járnak.
    • Bicskéről délelőtt 10 óra után indult el nagyjából 250 menekült az M1-es autópályán Hegyeshalom felé.
    • A Keletiből osztrák önkéntesek segítségével több százan vettek már jegyet belföldi járatra Hegyeshalomig.
  • Az éjjel Magyarországon történtek két dolognak tudhatóak be: az Európai Unió bukott migrációs politikájának, valamint európai politikusok felelőtlen kijelentéseinek - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tárcavezetők informális tanácskozását megelőzően.

    A politikus újságírói kérdésre azt is mondta, hogy Magyarország az összes távozó menekültet regisztrálta,  és be fogja tartani az uniós előírásokat.

  • A bicskei táborból gyalog indultak el a menekültek Ausztria felé, újra menekültek lephetik el az M1-es autópályát - mondta be előbb az M1. A tudósító azt mondja, hogy reggel még nyugalom volt, az előbb viszont nagyjából 250 fő útnak indult. "Vienna? Vienna?" - kérdezik, és az autópályát keresik.

  • Előbb a Keletinél megjelent pár osztrák önkéntes, aki segít a menekülteknek eljutni Ausztria felé. Azt javasolják a menekülteknek, vegyenek jegyet Hegyeshalomig, ezt majdnem százan már meg is tették, aztán a határnál majd szinten segítenek nekik. Ezek a menekültek feltehetően akkor érkeznek majd Hegyeshalomhoz, amikor a Vámosszabadi felől érkezők. Róluk azt mondta a kormány, hogy ugyanúgy átengedik őket, mint a busszal odavitt menekülteket. Tehát valószínűleg ezeket a menekülteket is át fogják engedni.

    Közben 40-50 menekült már fel is szállt a Győr felé hamarosan induló vonatra, a rendőrök és a kalauzok nem próbálták őket megakadályozni. 

  • Az M1-es autópályán, a hegyeshalmi határátlépési pontnál most 10 kilométeres a forgalmi torlódás. A rendőrség azt javasolja, hogy a torlódás fokozódásának elkerülése érdekében a határon átlépni szándékozók Szlovákián és Sopronon keresztül kerüljenek.

    A Budapest felől érkezők térjenek át a 13-as számú főútra és Komáromon keresztül haladjanak, a Mosonmagyaróvár térségéből utazók a 150-es főútra térjenek át és lépjenek Szlovákiába. A Sopronnál átlépni szándékozók térjenek le az M1-es autópályáról Csornánál, és válasszák a 84-es, majd a 85-ös számú főutat.

    A soproni, kópházi és fertődi határátlépési pontokon továbbra is zavartalan a haladás. (Police.hu)

  • Kétszáz menekült indult el ugye gyalog Hegyeshalom és Bécs irányába Vámosszabadiból, már Győrben járnak - közölte az M1. A Vámosszabadiban található nyílt befogadóállomáson tartózkodók azt követően indultak útnak, hogy megtudták, Ausztria beengedi a Keleti pályaudvar elől pénteken gyalog Bécs felé indulókat.

  • Hét utas van egyelőre a berlini vonaton, az egyiküket elkaptam, neki egy órája mondták a MÁV ügyfélszolgálatán, hogy elindul ez a vonat. Az angol lány Bécsbe akar eljutni, Pozsonyban száll át. Jegyet nem kellett vennie, mert egy egész Európára érvényes vasúti kártyája van.

    A szerelvényen rajta kívül még hatan utaznak. Egyikük sem menekült, a legszélső, 1-es vágánynál csak 4 rendőr várakozik.

  • Már azt, aki engedte. A videót a bicskei befogadó állomáson kaptam egy Németországba tartó fiatal menekülttől, aki szerint a tábor még mindig jobb, mint a vonat (amiről egy képet már mutattunk itt). A férfival csak a kerítésen át tudtunk beszélgetni, mivel még nem kapott kilépésre jogosító kártyát.

    Így vitték a Bicskén veszteglő vonatról a rendőrök a táborba a menekülteket

    Láthatóan rosszul volt, amikor arról beszélt, milyen körülmények között éltek a vonaton, a legjobban az viselte meg, hogy nők és gyerekek is sínylődtek velük.  A vonatra azért szállt fel eredetileg, mert azt hitte, hogy Ausztriába megy. Amikor velünk beszélt, már értesült róla, hogy a vonat azért csak Bicskéig ment, mert "az osztrákok nem akarták átengedni őket a határon", tehát valakik tájékoztatták, miért nem mehettek külföldre annak ellenére, hogy érvényes jegyük volt.

    A pontos válasz persze az volt, hogy az EU-s szabály miatt a menedékkérőket nem deportálhatjuk, ha itt lépnek az unióba,  ők viszont elvileg nem hagyhatják el az országot . Persze joguk lenne emberhez méltó körülmények közt kivárni az eljárás végét, mindezt részletesen   itt magyaráztuk el .

  • A Jobbik demonstrációt tart Magyarország a magyaroké! - tüntetés a bevándorlók letelepítése ellen címmel a Belügyminisztérium előtt. A rendezvényen felszólal: Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes, a Jobbik alelnöke, Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, Bosnyák Attila András, Martonfa polgármestere.

  • A közmédia tudósítója szerint a Macedóniában található Presevo városának ideiglenes befogadóközpontja zsúfolásig megtelt, másfél ezren a kerítésen belül, további ezer ember pedig a kerítésen kívül rekedve várja, hogy elkészüljenek a dokumentumai. A Presevótól 8 kilométerre levő miratovaci sátortáborban is 2-3 ezer ember tartózkodik.

    A menekültek a papírok birtokban 72 óráig tartózkodhatnak Macedóniában, ahonnan tovább mennek Szerbiába. Itt szintén 72 órájuk lesz, hogy áthaladjanak, nagy részük jó eséllyel a magyar zöldhatáron próbálkozik majd, talán már szombat este. (MTI)

  • A nemzetközi vonatokat Nyugat-Európa felé ugyebár törölték, de Prága-Berlin felé elindul a vonat. Hét utast számoltunk meg rajta. Nyugat felé elég lassan lehet eljutni, a soproni vonat 80 perces késéssel indult. 

  • Nyilván az éjszakai hegyeshalmi buszos transzport hatására tömegesen hagyják ott a debreceni befogadóállomást. Olvasónk hajnal fél 5-5 körül azt látta, hogy rendőrök terelnek sok menekültet a vasútállomás felé. Az M1 debreceni jelentése szerint reggel több százan hagyták el vonattal a várost, ők Budapestre mentek. A debreceni állomást jelenleg is hátizsákos migránsok hagyják el.

  • Újraindult a nemzetközi vonatforgalom a Keleti pályaudvaron szombat reggel 9 órakor - közölte Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az M1-en. A vasúttársaság hangosbeszélőn magyar és angol nyelven is folyamatosan tájékoztatja az utasokat az induló és érkező járatokról.

    A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy szombaton még számítani lehet kisebb fennakadásokra, késésekre a nemzetközi vonatközlekedésben.

  • Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár bejelentette, hogy jelenleg is ülésezik az operatív törzs. Megállapították, hogy a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik azt, hogy korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok is.

    • Az éjjel több ezer menekült hagyta el több mint száz busszal Budapestet, az M1-es autópályát, valamint a győri vasúti fővonalat. Közülük még sokan úton vannak.
    • A migránsmentő buszfolyosóról a legmagasabb német, osztrák, magyar szinten döntöttek.
    • A hírek hatására a vámosszabadi befogadóállomásról nagyjából kétszáz menekült indult el gyalog Hegyeshalom felé szombat reggel.
    • A hegyeshalmi határt az osztrákok a menekültek fogadása idejére lezárták, a sor 20 kilométeres.
    • Hajnalban Röszkén kigyulladt egy sátor, sérült nem volt, szándékosságról nem érkezett jelentés.
    • A hajnalban kiürült Keleti pályaudvarra folyamatosan érkeznek újabb menekültek.
    • Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint újabb buszok nem fognak indulni Budapestről a határra.
    • Magyarországról továbbra sem mennek vonatok Nyugat-Európába.
    • Pénteken 1817 határsértőt fogtak el Csongrád megye déli részén.
  • Sajtótájékoztató kezdődött a rendőrség székházában. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese ismertette az aktuális adatokat:

    • 2181 illegális bevándorló fogtak el tegnap,
    • 416 főt fogtak el ma éjfél óta.

    Kontrát Károly belügyi államtitkár azt mondta, hogy a rendőrség 104 busszal szállította el a menekülteket Ausztriába, nagyjából 4500 főt.

    Giró-Szász András kommunikációs államtitkár megerősítette, hogy Vámosszabadiból elindultak a menekültek az osztrák határ felé, ők az államtitkár szerint ugyanolyan elbírálásban fognak részesülni, mint azok, akiket busszal vittek a határhoz.

  • mondták előbb a MÁV nemzetközi jegypénztárában a Keletinél. A faramuci kijelentésnek két magyarázata van:

    • átszállásokkal Hegyeshalomtól eljuthat az ember Bécsbe, onnan meg bárhova
    • lehet kockáztatni egy távoli időponttal, de nem biztos, hogy nemcsak kidobjuk a pénzünket. Hiszen nem tudni, mikor lesz újra közvetlen nemzetközi járat a nyugati városok felé.

    A MÁV nem akar átverni semmit, egy munkatársuk időnként hangosan is elmondja a pénztárnál, hogy nem jár a vonat Bécs felé.

    A jegyek visszaváltására is rákérdeztem. Meg kell keresni a MÁV-ügyfélszolgálatát, ahol segítenek ebben. A művelet külföldről is megoldható, így nem feltétlenül bukták a pénzüket azok a menekültek sem, akik tegnap a buszokkal kijutottak Ausztriába.