új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Elküldték a Teleki előtt tiltakozó tüntetőt
  • Küldhetnek nekünk képeket az üres termekről Instagramon, ha betagelik az @index.hu-t a fotóikon, vagy ha használják a #mindekozben hashtaget, de küldhetnek fotókat emailben is a kep@mail.index.hu -ra! 

  • A budai Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója mára tanítási szünetet rendelt el, az erről szóló tájékoztatást kirakták az iskola honlapjára. "A Toldy Ferenc Gimnázium tanárai és munkatársai hat esztendőn keresztül több ezer órában mindent megtesznek annak érdekében, hogy az itt tanuló diákok művelt, nagy tudású és jóravaló felnőttekké válhassanak.

    Sajnálom, hogy néhány tanóra elmarad, de kérem, fogadják megértéssel és türelemmel, hogy egy rendkívüli helyzetben kollégáim ehhez a rendkívüli eszközhöz folyamodnak

    - írta az igazgató.

  • A fővárosi 12. kerületi Kós Károly Általános Iskolában ma csak néhány gyerek lézengett 7:45 körül, pedig több 100 szokott, gyakorlatilag üres volt az épület. Hogy mennyien sztrájkoltak azt nem tudni, de a szülők "részvétele" elég látványos volt, írja Tibor nevű olvasónk.

  • "Ahhoz, hogy minden média is rátaláljon az interneten a pedagógussztrájk eseményeire, a képeket, szövegeket, videókat a közösségi oldalakon (Facebook, Instagram, Twitter) úgynevezett hashtag, magyarul kettőskereszt jelzéssel kell ellátni" - írta a Pedagógus Szakszervezete a honlapján. Ilyen javaslatai vannak a PSZ-nek: #pedagogus, #pedagógus, #pedagogussztrajk, #pedagógussztrájk, #sztrájk, #sztrajk. A PSZ Facebook-oldalán gyűlnek is a képek.

  • A Trefort Gimnázium előtt négyen álltak és tiltakoztak, amikor ott jártam. Azt mondták, a többiek a tanáriban vannak, ahogy azt a sztrájktörvény elő is írja. Múltkor rengeteg szülő és diák csatlakozott a tiltakozáshoz, élőláncot is fontak az iskola köré. Nem értik, hogy most miért nincs ekkora szimpátiatüntetés.

  • Teljes a kihaltság a Vörösmarty Mihály Gimnáziumnál, alig van bent gyerek. A tanárok közül sokan sztrájkolnak, egy tanár fekete szalagokat is kikötött az iskola elé, ám nem az iskola előtt gyülekeznek a tanárok, hanem az intézményen belül, ahol például a 12 pontról, a tanárok követeléseiről beszélgetnek.

    Egy kémiatanár azt mondta, hogy nem meglepő, hogy a szülők nagy része is támogatja a sztrájkot. Szembesült ugyanis mindenki azzal, hogy például a kémialabor egyharmadát a szülők pénzéből dobják össze, ami nem normális állapot.

  • Három iskolát is felkerestem reggel, de nem láttam jelét a nagy tiltakozásnak. Persze az intézményekbe nehéz bejutni, de aki hajlandó volt mondani bármit is, nem sok sztrájkolóról számolt be.  A Batthyány Lajos Általános Iskolából  azt üzenték, hogy nem nyilatkoznak, de nincs is nagyon miért.

    Az egyik iskolában a portás kereken megmondta, mi a helyzet: "se tanár, se diák nem csatlakozott, hál istennek, mert értelmetlen faszság, óriási görénység".

  • Nem kell szankcióra számítania annak, aki a sztrájk mellett dönt és a törvényeket betartja - Rétvári Bence államtitkár ezt is mondta reggel. A munkabeszüntetésnek van ugyanakkor egy olyan, sztrájktörvényben rögzített következménye, hogy arra a napra nem jár bér, ezt a sztrájkalapból igényelhetik az érintettek.

  • Minden iskolában fogadni kell a szerdai országos pedagógussztrájk idején a gyerekeket és biztosítani kell az ellátásukat, felügyeletüket - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a TV2 Mokka című műsorában.

    Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy a sztrájkmegállapodásban foglaltakat mindenkinek be kell tartania, nemcsak a kormánynak, hanem a sztrájkban résztvevő pedagógusoknak is. A megállapodásban azt rögzítették, hogy a gyerekeket fogadni kell, ellátásukat, felügyeletüket meg kell oldani - emlékeztetett. 

    Sok iskolában ugyanakkor hirdetményeket függesztettek ki, hogy aki tudja, ne vigye be gyermekét, vagy nyilatkoztatták a szülőket, hogy igénylik-e az ellátást. Volt olyan igazgató, aki azt jelezte, hogy még az ebédet is lemondja. Rétvári Bence kiemelte: ezt nem lehet megtenni. Azoknak a pedagógusoknak, akik felvennék a munkát, ezt a lehetőséget meg kell adni - mondta.

  • A Teleki Blanka gimnáziumnál, amelynek vezetője Pukli István, a diákok szerint a tanárok többsége nem sztrájkol. Az egyik diák szerint az nagyjából 50 pedagógusból kb. 15-20 sztrájkol. Több olyan diákkal találkoztunk, akinek meg lesz tartva minden órája. Akit érint a sztrájk, azok az ebédlőben és a díszteremben lesznek együtt, és ott vigyáznak rájuk. Az iskolán kívül csak egy Orbán, takarodj! felirat jelzi a mai akciót.

  • A sztrájkot támogatja a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amely autókonvojt indít  reggel nyolckor indul az Aréna szállótól, és a Kerepesi út – Rákóczi út vonalon a Ferenciek teréig haladnak majd a kék szalagokkal, zászlókkal díszített autók. 

    Az akcióhoz csatlakozott a vegyipari szakszervezet (VDSZ), a Vasutasok Szakszervezete, a teherfuvarozók érdekképviselete, a BKV-s Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége küldöttei, valamint a volánosok is csatlakoztak. 

  • Polgármesterek, helyi megmondóemberek léptek akcióba, hogy elvegyék a kedvüket a pedagógusoknak a szerdai egész napos sztrájktól, miközben a Klik és a sztrájk szervezői is másképpen értelmezik a jogszabályokat. Ebben a cikkünkben olvashat erről.

  • Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke korábban arra kért mindenkit, hogy szolidaritásból csatlakozzon, és délben öt percre álljon le az ország. Gallóné azt kérte, hogy öt percig országszerte ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés.

    Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban. Több szakszervezet és persze ellenzéki párt is jelezte, hogy támogatja a munkabeszüntetést. 

    Múlt pénteken már tartottak figyelmeztető sztrájkot a tanárok, az a vártnál csendesebbre sikerült.

  • Mára egész napos sztrájkot hirdetett a pedagógusok sztrájkbizottsága, ami azt jelenti, hogy a csatlakozó tanárok ma ugyan bemennek az iskolába, de nem tanítanak. Emiatt országszerte iskolákban felfüggesztik az oktatást, van olyan intézmény, ahol a gyerekek be sem mennek.

    Ön sztrájkol? Vagy figyelemmel kíséri a sztrájkot? Küldjön képeket, információt a tema@mail.index.hu címre.