A Momentummal ezren sorra járták a Fidesz-média székházait, az MTVA-nál vetítés szórakoztatta a tömeget

Tüntetés a túlóratörvény ellen hétfőn este Budapesten

Vége
unnamed (1)

A legfontosabbak

2018. december 17., 21:29
Eközben Orbán Viktor
2018. december 17., 19:53
Szél és Hadházy feljelentést tett
2018. december 17., 19:43
Márki-Zay Péter érkezik
2018. december 17., 19:13
Hadházy: Minden vidéken dől el
2018. december 17., 18:40
A nap legfontosabb kérdése
2018. december 17., 16:34
Földre feküdtek a képviselők
Index
2018.12.17. 18:53

Összefoglaló

A vasárnapi tüntetés után hétfőre virradóan 13 ellenzéki politikus a köztévé épületében éjszakázott, ahol azt akarták elérni, hogy beolvashassák az ötpontos petíciójukat
Fizikai atrocitás is történt az őrök és az ellenzéki képviselők között. Szél Bernadettet és Hadházy Ákost erőszakkal dobták ki a közmédiából, de fizikai inzultus érte a DK-s Varju Lászlót, és Vadai Ágnest is
A képviselők hiába kérték a rendőrség segítségét, a rendőrség nem segített nekik. Az MTVA is feljelentést tett a képviselők ellen
Varju László a földre került, ezért rendőrt és mentőt hívtak hozzá. Kivitték a mentősök
Több képviselő még bent maradt az épületben, a többieket, köztük Szélt és Hadházyt nem engedték vissza
Este hattól újabb tüntetést hirdettek meg az MTVA székházához
Ezen Szél és Fekete-Győr Momentum-elnök felolvasta az öt pontot, a szakszervezeti alelnök pedig sztrájkra szólított fel, ha Áder aláírja a túlóratörvényt
Hadházy azt mondta, minden vidéken dől el, pénteken ott is tüntetésekre szólított fel
Este 8 után nem sokkal beszédet mondott Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is, aki szerint Budapesten már megbukott a hatalom, de az üzenetet vidékre is lek ell vinni
A székházban maradt képviselők 8 után nem sokkal kijöttek az épületből, csatlakozva a tüntetőkhöz
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Az ocsmány hazugsággyár nem a mi közmédiánk" – mondta a Momentum elnöke. Szerinte például Szél Bernadett a közmédiájuk, aki Facebook-élőben közvetítette az elmúlt tíz óra történéseit, vagy Kálmán Olga, aki elmondta Facebookon az öt pontot, amit nem hagytak beolvasni a köztévében. „A mi közmédiánk Ti vagytok, és mindenki, aki minket követ."

    Mindenkitől azt kérte, hogy ha valahol egy köztévés bejelentkezést lát a következő napokban, akkor álljon oda, és mondja bele az öt pontot, emellett pedig terjessze Facebookon, és szóban is. Ha pedig péntekig még mindig nem adta le a köztévé a követeléseket, akkor arra kért, hogy minden megyeszékhelyen „látogassák meg a Fidesz-média helyiségeit, és követeljék ezeket a pontokat."

    Úgy menjünk el karácsonyozni, hogy mindenki hallott ezekről, és az új évben folytatjuk.

  • A parkoló teljesen üres, csak rendőrautók állnak, az épület is kihalt, alig ég valahol a lámpa. Tényleg hazaküldhették a dolgozókat.

  • „Itt elkezdődött valami, és büszke vagyok, hogy ennek a közösségnek a része lehetek"  – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. 2010 óta a NER bizonyította, hogy keresztülgázol az embereken, semmibe veszi a véleményüket, a szemükbe röhög.

    Ez a rendszer nem képes tárgyalni, nem képes kompromisszumot kötni, mondta. "Orbán Viktor csak az erő nyelvéből ért. Amit Ti mutattatok az elmúlt egy hétben az erő volt, nyolc év után." Szerinte felismerték a parlamenti ellenzéki pártok vezetőivel, az utcán lévő emberek is, hogy közösen kell erőt mutatniuk.

    A tömeg vele együtt hangosan ismételte el közösen az öt pontot.

  • Majd azt mondta: "Barátaim! Ne hátráljunk, amíg a hatalom nem teljesíti a követeléseink". Szél végül elmondta, hogy köszönettel tartoznak a Momentumnak, hogy tegnap a köztévéhez vezették a Parlamenttól indult menetet. 

  • Szintet lépett az erőszak rendszere, tegnap valami megváltozott - mondta Szél Bernadett. A politikus azt mondta, hogy álmában sem gondolta volna tegnap, hogy ma "smasszerek fogják kidobni" a köztévé épületéből.

    Szél megköszönte a tüntetőknek a hősies kitartás, hogy tegnap éjszakába nyúlóan várták őket a mínuszokban.

    Az volt az a pont, amikor Szél szerint átléptünk egy vörös vonalat, amikor rájött, hogy a köztévé épületében nem a rendőrség az úr. "Négyfajta egyenruhát tudtunk beazonosítani, és tele voltak fegyverrel".

    Van egy ember, aki mindenért felel, ami ebben az országban zajlik - mondta Szél, aki szerint Orbán felel azért, hogy parlamenti képviselőket "ütnek-vernek" egy közintézményben.

  • Miért nem engedi a közmédia, hogy az ellenzéki képviselők beolvassák az ötpontos követelésüket

    Érthetetlen az egész. Ha beolvashatnák, valószínűleg sokkal gyengébb lenne a székházuk előtti tüntetés, hisz teljesülhetne az egyik fő követelésük. Az ellenzéki vélemények közzététele (pontosabban a pártatlanság) amúgy is törvényben előírt kötelessége a közmédiának, szóval azon kívül, hogy ezt valaki a kormányoldalon valamiért jónak tartja, nincs más értelmes magyarázat a lassan egy napja tartó káoszra.

  • Azt kérték rajtuk számon, hogy miért nem intézkedtek napközben, amikor törvénysértést követtek el az ellenzéki képviselők ellen az épületen belül, de természetesen ez a szervnek, nem az embernek szólt.

  • Szabó Tímea szerint Orbán hallgat, nem mer kiállni eléjük, hogy bevallja, hogy hazudott. Nem ítélte el az erőszakot sem, miközben ő akar erőszakot szítani. Szabó viszont azt ígérte, hogy nem lesz megosztottság, és nem ülnek fel a provokációknak.

    Szerinte ha Orbán nem áll ki, akkor nyíltan felvállalja, hogy rálépett a diktatúra útjára. "Szégyellje magát Orbán Viktor, és Pintér Sándor. Pintér Sándornak le kell mondania" - mondta. Majd azt kérte mindenkitől, hogy vegyenek részt együtt az ellenállásban.

  • Szabó Tímea azt mondta, hogy üzenik a közmédia vezetésének, Orbán Viktornak és Pintér Sándornak: hiába nem engedik be őket, nem engedik, hogy beolvashassák a követeléseket. "Nem fogunk elmenni, ha kell, akkor napokig, hetekig itt leszünk, amíg nem teljesítik a követeléseket" - mondta.

    Szerinte ilyen jogtiprás szerinte az elmúlt harminc évben nem volt, hogy fizikailag bántalmaznak, letepernek, bántalmaznak országgyűlési képviselőket.

    Erre hangos fújjolás, "Mocskos Fidesz!", majd "Orbán, takarodj!" hangzott fel.

  • Nem mindenki örül ennek, több idős tüntető szerint provokátor volt.

  • Tóth Bertalan MSZP-elnök a tüntetésen azt mondta, hogy múlt szerdán még nem gondolták volna, hogy az ellenzék együtt tud működni, és van értelme országgyűlési képviselőnek lenni. 

    Szégyennek nevezte, hogy a parlament a munkások jogait sárba tiporva jogellenesen fogad el a "rabszolgatörvényt". 

    A harmadik kétharmad után dilemmát jelentett, hogy mit tudnak tenni ellenzéki képviselőként, sok ember apátiába süllyedt, ők is érezték, hogy ez így nem mehet tovább - mondta Tóth. 

    Azt mondta, hogy most megérezték, hogy egységben az erő, ezt az ellenállást pedig folytatni kell. 

  • Vadai Ágnes egy gyors ellátás után, sírva nyilatkozott a mentőautó mellett arról, hogy miért tartanak ki lassan egy napja a székháznál ellenzéki képviselőtársaival. Előtte azt mondta, hogy nagyon nehéz látni a képviselőtársát, Varju Lászlót a mentőben, amikor ő csak a képviselői jogait akarta gyakorolni.

    Vadai Ágnes sírva nyilatkozik
  • Az óbudai MSZP, Momentum, Párbeszéd, LMP és DK képviselői közösen nyílt levelet írtak a kerületi jegyzőnek, és arra kérték "hogy ne asszisztáljon az MTVA által eddig is elkövetett bűncselekmény-sorozathoz és tagadja meg a birtokvédelem elrendelését.". A levél előzménye, hogy az MTVA vezetése, ahelyett, hogy szóba álltak volna a közmédia székházába bejutó ellenzéki képviselőkkel, kihívta a kerületi jegyzőt, hogy indítson birtokvédelmi eljárást a politikusok ellen. Na, a jegyzőhöz írt nyílt levél közzétételét tagadta meg a közmédia, a jegyző pedig el is indította a birtokvédelmi eljárást a politikusok ellen.

  • Hadházy Ákos azt mondta, hogy a hatalom lelkébe tapostak, és ez fáj nekik, félnek. Emlékeztetett, hogy egy hete három és fél percet kapott a köztévében, 20 másodpercben a nyilatkozata volt, aztán 3 perc 10 másodpercig pedig őt és az édesanyját gyalázták. Vannak igazi verőlegények, de az a lejárató gépezet a durva, ami bünteti a rendszerrel kritikusokat.

    Hadházy szerint az aljas, lejárató kormánypropaganda a legfontosabb bástyája a hatalomnak. Nem elfoglalni kell az MTVA-t, de elindult egy folyamat, amivel kikényszeríthetik, hogy leálljon a kormányzati propaganda.

    Az egyik legelképesztőbb mocskos hazugságnak nevezte, hogy a propaganda szerint a tüntetők keresztényellenesek lennének. Elmondta az Apostoli hitvallást ennek cáfolataként.

  • Vadai Ágnes könnyek között búcsúzott tőle, helyszíni tudósítónk hozzátette, hogy hatalmas tömeg vette körbe a mentőautót, hogy Varju állapotáról érdeklődjön.

  • Elviszik röntgenezni az épület első emeletén több biztonsági emberrel dulakodásba kerülő politikust. A lábát és a bordáját fájlalta, jobbnak látták kórházba szállítani.

  • Hadházy Ákos a színpadra szólította a többi képviselőt is, aztán közösen elénekelték a Himnuszt a tüntetőkkel.

  • Megkezdődtek a beszédek egy kis színpadon, amit kordonnal vettek körbe. Elhangzott az öt pont is, amiket nem voltak hajlandóak beolvasni.

  • Sok a zászló és egyre több a transzparens is, folyamatosan gyűlik a tömeg az épület előtt. Hivatalosan 6-kor indult a tüntetés, lassan mindenki odaér, aki tervezte.

    Rákosi pajtás is magabiztos volt 1952-ben

    – áll az egyiken.

  • Most van hat óra, az esti tüntetés hivatalos kezdete. Képviselők, akik biztosan bent vannak még az MTVA épületében:

    • Kunhalmi Ágnes,
    • Bangóné Borbély Ildikó,
    • Tordai Bence,
    • Jakab Péter,
    • Harangozó Tamás,
    • Gréczy Zsolt,
    • Niedermüller Péter,
    • Bősz Anett,
    • Korózs Lajos,
    • Szabó Szabolcs,
    • Oláh Lajos.
  • A rendőrség már lezárt a forgalom elől a Kunigunda útját, de ez csak a járművekre vonatkozik, gyalog el lehet jutni a székházhoz. Érkeznek is a tüntetők szép lassan, pártzászlókkal, de még magyar és székely zászlóval is felszerelkezve.

  • Vadai Ágnes azt mondta, hogy felírt annak a papírnak a hátuljára egy hivatalos levelet, amit kaptak. Azonban miközben azt a választ kapta, hogy nincs kompetens ember, akivel beszélhettek volna, azt mondták, olyan kompetens személy sincs, aki egyáltalán a levelet átvehette volna.

  • A mentőből folytatódik a képviselő élő adása. Vadait biztonsági őrök rángatták meg, megnézeti magát a mentősökkel, hogy minden rendben-e.

  • "A parlamenti képviselőknek az MTVA épületébe való belépése egyértelműen jogszerű volt: az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 98. § (4) bekezdése szerint az országgyűlési képviselői igazolvány a közintézményekbe, így az MTVA-ba való belépésre is feljogosít" - írta az Indexen megjelent véleménycikkében Tordai Csaba alkotmányjogász. 

  • A jobbikos Lukács László azt mondta, kedd reggel nemzetbiztonsági bizottsági ülés lesz, amihez kiegészítette a napirendet az MTVA-nál történtekkel. Ezt még meg kell majd szavazniuk a képviselőknek, de az ORFK állítólag részletesen beszámol majd ott.

  • A székházban tartózkodó képviselők most egy szőnyegen ülve, piknikhangulatban várakoznak.

  • A bejárattól a Bojtár utca felé felsorakozva jó 100-150 méteren át hármas-négyes sorban várakoznak a készenléti rendőrök. A város központja viszont az ellenkező irányba van, úgyhogy érdekes a helyezkedésük. Tényleg rengetegen vannak.

  • Kivizsgálták a mentősök Varju Lászlót, akit kórházba szállítanak. A mentősök kimennek egy hordágyért, hogy azon vigyék el.

  • Nagyon-nagyon sok a rendőr az épület előtt, egyerlőre többen vannak, mint a lassan gyülekező tüntetők. Hadházy mindenkihez szólt, arra kért mindenkit, hogy békés maradjon a tüntetést, mert a hosszú, kitartó, de békés demonstráció lehet a siker kulcsa.