Karácsony előtt három nappal is sok ezren tüntettek

Vége
DSC 2920

A legfontosabbak

Index
2018.12.22. 08:33

Összefoglaló

Pénteken folytatódtak a túlóratörvény miatti tüntetések Budapesten és több vidéki városban
Este hét előtt indult el a Kétfarkú Kutyapárt békemenete az Alkotmány utcából, tettek egy kört a Deák tér érintésével az út közben több mint ezer fősre duzzadó tömeggel, ami aztán visszaérkezett a Kossuth térre
Oda hirdették meg a „Szégyelld magad, János!” című összellenzéki, szakszervezetek és civilek részvételével tartott demonstrációt, amelynek célállomása a Sándor-palota lesz
A Parlamentre és a Néprajzi Múzeumra is kivetítette a DK az O1G feliratot, a Momentum pedig füstgránátokat emelt a magasba
Több ezer tüntető indult aztán meg a Várba, ahol több beszédet is tartottak
Az ellenzéki politikusok, civilek és szakszervezeti vezetők által tartott beszédek alatt visszatérő elem volt az ellenzék összekovácsolódása, az általános sztrájkra hívás, illetve, hogy nem a túlóra a megoldás, hanem a tisztességes fizetés mindenkinek
Pénteken tüntetést jelentettek be több vidéki városba, többek között Tatabányán és Kaposváron is tiltakoztak
Áder János köztársasági elnök csütörtökön írta alá a túlóratörvényt, amit minden ellenzéki párt elítélt
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A BRFK szombat hajnalban azt közölte, hogy a rendőrök előállítottak egy tüntetőt. A 28 éves debreceni férfi az I. kerületi Szent György téren a tüntetés hivatalos befejezése után füstbombával dobta meg a Sándor-palotát. Ellene garázdaság miatt indul büntetőeljárás.

  • December 21-én, pénteken folytatódtak a túlóratörvény miatti tüntetések Budapesten és több vidéki városban is, a pénteki apropó a túlóratörvény csütörtöki aláírása volt.
  • Budapesten két, egymásba kapcsolódó tüntetést hirdettek meg. Előbb az este 6-ra a Kossuth tér mellé összehívott tömeg indult meg a Kétfarkú Kutyapárt békemeneteként egy belvárosi sétára – a Deák tér érintésével tért vissza a Kossuth térre a többezres tömeg.
  • Innen rövid füstbombázás és kivetítés – a decemberi tüntetések egyik szimbóluma, az O1G jelent meg a Parlamenten és a Néprajzi Múzeumon is – után a Momentum vezetésével, de az összes ellenzéki párt részvételével a Lánchídon át indultak a tüntetők a Várba, a Sándor-palotához a „Szégyelld magad, János!” című összellenzéki, szakszervezetek és civilek részvételével tartott demonstráció keretében. Ide este 10-re érkeztek meg a tüntetők.
  • A Sándor-palota előtt több beszéddel készültek, a sort Donáth Anna, a Momentum alelnöke nyitotta azzal, hogy ennyi tüntetést rég látott az ország, és addig nem állnak le, amíg nem érik el céljaikat, vagyis amíg nem törlik el a rabszolgatörvényt, a rendőri túlórákat, nem szüntetik meg a közigazgatási bíróságokat, amíg nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez, és amíg nem lesz független közmédia. „Legyetek dühösek és hangosak, mert jogotok van hozzá!" – zárta Donáth.
  • Az ellenzéki politikusok, civilek és szakszervezeti vezetők által tartott beszédek alatt visszatérő elem volt az ellenzék összekovácsolódása, az általános sztrájkra hívás, illetve, hogy nem a túlóra a megoldás, hanem a tisztességes fizetés mindenkinek.
  • A Liberálisoktól Bősz Anett, a Párbeszédtől pedig Szabó Tímea is azt hangsúlyozta, hogy ez csak a harc kezdete, utóbbi egyébként azzal az Áder-bábuval jelent meg a színpadon, amiért korábban 250 ezer forintos büntetést kapott Kövér Lászlótól.
  • Szintén közös pont volt, hogy 2019-ben ugyaninnen, ugyanilyen lendülettel folytatják majd a tüntetéssorozatot. Donáth 2019-es az ellenállás éveként jelölte meg.
  • A beszédek alatt a tömeg sokszor hangos skandálásban tört ki.
  • Zárkásként elénekelte a tömeg a Himnuszt.
  • Majd vécépapírokat dobáltak a téren, ahol volt egy-egy füstgránát is, de viszonylag gyorsan kiürült fél 12 táján.
 • A police.hu-n 23 óra 17 perckor adtak ki közleményt arról, hogy a Szent György téren befejeződött a rendezvény. „A rendőrség biztosította a bejelentett rendezvényt, intézkedésre nem került sor" – írták.

 • Tudósítónk szerint száznál is kevesebben maradtak a Sándor-palotánál, és folyamatosan mennek el az emberek.

 • A Sándor-palotánál elhangzott beszédek (élő közvetítés, 2. rész)
 • Tudósítónk szerint még 100-200 ember lehet a Sándor-palotánál, de szellősen állnak.

  Valaki bedobott egy füstgránátot a Sándor-palota bejáratához, az ott álló rendőröket egy kis időre ellepte a füst. Voltak, akik odakiáltották, hogy „Ne dobáld a rendőrt!". Korábban három hógolyóval is megdobták a rendőröket, és eldurrant egy petárda is.

  A többség csak áldogáll, kisebb csoportokban beszélgetnek az emberek, néha rákezdenek egy-egy skandálásra.

 • A Sándor-palotánál maradt tüntetők a rendőrsorfal közelében állnak, de a tér többi részéről már sokan elhagyták a Várat.

 • „Ezt írd alá, János" – kiáltották többen, és tudósítónk szerint momentumosok vécépapírokat dobtak a Sándor-palota felé, a rendőrök közé.

  Korábban valaki bekiabálta, hogy „Mindenki menjen a Parlamenthez", de nincs jele annak, hogy indulna a tömeg.

 • Elénekelték együtt a Himnuszt, aztán a szervezők bejelentették a rendezvény hivatalos végét, azt kérték, őrizzék meg ezt a békességet.

 • Varju László, a DK képviselője azt mondta, bányász volt tíz évig, ezért tudja, hogy mit jelent a túlóra. „Nem túlóra kell a bányásznak, kamionsofőrnek, hanem tisztességes fizetés" – mondta. „Ha Orbán Viktor békét akar ebben az országban, akkor mondjon le" – mondta. Hozzátette, ők csak egyszerű békét, nyugalmat, biztonságot, sajtószabadságot akarnak.

 • Törley Katalin a Tanítanék mozgalomtól nem csodálkozott azon, hogy Áder aláírta a törvényt, hiszen "a főnöke elé tolta". Törley ezért ehelyett inkább a sztrájkról akar beszélni. Szerinte családok ezrei menekítik ki a gyerekeiket az állami oktatásból, "sőt. az országból is". Az egyetemi oktatókból a kormány rabszolgákat csinált.  

  "Orbán Viktor kormány kéjjel rúgott bele a társadalom különféle csoportjaiba. Eközben pár család felosztotta maga között az ország vagyonát." Törley szerint olyat kell lépni, ami fájni fog:

  legyen általános, országos, fájdalmas sztrájk.

  A tüntetők elkezdték skandálni, hogy "sztrájk, sztrájk, sztrájk".

 • Élőben jelentkeztünk a Kutyapárt békemenetéről és az összellenzéki tüntetők Sándor Palotához vonulásáról (1. rész)
 • Beszéde kezdeteként a tüntetésbe bekapcsolódó magyarországi és európai városokat köszöntötte a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Szabó Tímea, aki a már említett Áder-bábuval a színpadon jelent meg. Gyorsan be is mutatta, bár hozzátette, Ádert biztosan többen ismerik, mint őt.

  Áder nem más, mint Orbán Viktor gerinctelen bábja, folytatta, mire a tömeg újra hangos skandálásban tört ki. Akkor 250 ezer forintos büntetést kapott Kövér Lászlótól.

  Azt üzenem Kövér Lászlónak, hogy nem én írtam alá a lakástakarékok kinyírását, a CEU elüldözését, a rabszolgatörvényt, a hajléktalan emberek bebörtönzését.

  Nem ő, nem ők, hanem Áder, ez a gerinctelen bábu tette meg, folytatta. Nem érdekli, mit ír alá Áder, mert ez a harc kezdete, nem a vége. A tömegtől is azt kérdezte, készen állnak-e, mire hangos igen volt a válasz.

  Felhívásában a szakszervezeteket országos sztrájkra, a civileket polgári engedetlenségi akciókra buzdította. Most nem lehet lankadni, tette hozzá, mert nemem hagyhatják, hogy a mostani hatalom nyerjen.

  Zárásként harcra hívott mindenkit.

 • „Becsaptak bennünket, elegünk van a hazugságokból" – mondta a röviden felszólaló Kiss László, a 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért képviseletében. „Remélem, nem vagytok betegek, mert a nővérek már külföldön vannak." Azt mondta, hogy ők fáradtan, meggyötörten, túlórapénzek nélkül dolgoznak a betegekért. „Állítsuk meg az országot. A nővérek veletek vannak" – mondta.

 • Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők közösen léptek a színpadra. Szél azt mondta, jövőre ugyanezt kell folytatni, mint ők (mármint a fideszesek) csak az erőből értenek. Szél szerint nem kért sokat a nemzet, csak jogállamot, demokráciát, és hogy 8 óra munkából meg lehessen élni. "És nem értik a morajlást? Tartson sokáig ez a morajlás!"

  Értsék meg az urak a palotában, hogy lejárt az idejük.

  Hadházy vette át a szót, aki szerint ki kell harcolni, hogy visszavonják a túlóratörvényt, és a többit, amelyik az öt pontban szerepel. "Nemcsak be fogják olvasni, hanem vissza fogják vonni. Érezniük kell a törődést!" Hadházy szerint nem lesz színjáték, "végig fogjuk csinálni, vissza fogjuk vonatni a rabszolgatörvényt. A végsőkig el fogunk menni a szabad sajtóért."

  Hadházy kitért azokra a kormányzati elméletekre, miszerint Soros megbízásából állnak ott, és 1 millió bevándorlót akarnak betelepíteni. Erre csak egy dolgot lehet mondani:

  a lónak a faszát!

  A tüntetők erre elkezdték skandálni a mondatot. Majd Hadházy az őt feljelentő állatorvos kollégái kedvéért latinosan is elismételte, hogy az equus-nak a péniszét. 

 • Munkahelye, az MTA hónapok óta támadás alatt áll, most ugyan azért jött, hogy a rabszolgatörvényt bírálja, de a két dolog összefügg, mondta Szűcs Zoltán Gábor, MTA TK-kutató, korábbi MTA-s tüntetések szónoka.

  A szabadság a szolgaság ellentéte, nem elvont fogalom.azt jelenti, hogy nincsenek más emberek kényének, kedvének kiszolgáltatva, ezért szól ugyanarról a rabszolgatörvény, mint az MTA elleni támadás.

  Aki évi 400 óra, heti egy teljes nap túlórára kötelezhető, és a fizetséget három év múlva kaphatja meg, az nem ura önmagának, hanem ki van szolgáltatva. Nem attól szolgaság ez, hogy mindenkit vég nélkül ki fognak zsigerelni, hanem hogy bárkivel, bármikor megtehetik ezt.

  Fizetésüket miniszteri kegyként, nem tudományos munka ellenértékeként kapják, villanyszámlát is csak ekkor tudnak fizetni, ha az úri kedv úgy tartja,  és jelenleg nem tartja úgy.

  Lehet így élni, de szabad emberhez ez nem méltó.

  A beszéd közbe a tömeg "mocskos Fidesz" skandálással reagált.

 • Gyüre Csaba, a Jobbik országos alelnöke azt mondta, az Orbán-kormány kimutatta az igazi arcát. „Ők lettek a demokrácia ellensége" – mondta. Szerinte nem a magyar dolgozók mellé álltak, és korábban cserbenhagyták a devizahiteleseket is. Azt mondta, nem akarnak olyan országot, ahol egypártrendszer van, ahol a média a Fidesz kezében van, ahol a korrupció uralkodik, ahol a fideszes oligarchák gazdagodnak. „Válasszon a nép" – skandáltatta a tömeggel a közvetlen elnökválasztás mellett érvelve.

 • Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke rögtön az elején nagy örömködéssel indított: "jó, hogy ennyien vagyunk, őrült jó". A PDSZ vezetője szerint ők akkor is kiálltak egy ügyért, amikor 100-an voltak, de az kell, hogy 100 ezren legyenek. A szakszervezeti vezető ismertette a januári teendő: "álljon meg az ország, álljon meg az ország, álljon meg az ország". A PDSZ vezetője szerint tehát sztrájk lenne szükséges.

 • "Velem szemben áll a nemzet egysége, civiltől politikusig, mindenki azért, hogy megmutassa, ebből a hatalomból nem kér többet", kezdte a színpadon Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője. A túlóratörvényre kanyarodva elmondta, hogy az nem lehet, hogy

  • a magyar munkás beledöglik a munkába,
  • egy anya nem jut el az óvodába a gyerekéért a túlóra miatt,
  • az apák elalszanak a karácsonyfa mellett, mert agyon vannak dolgoztatva.

  Ez ellen csak együtt tehetnek, és azt ígéri, elmennek addig, hogy mindenki, a pedagógus, mentős és segédmunkás is tisztességes bért kapjon, és ne sok száz túlórával kelljen a mindennapi betevőt megkeresnie.

  Arra kért a tüntetőket, hogy januárban, amikor folytatják az akciókat, mindenki legyen ott, mert

  ez a rendszer a nemzet ellensége.

 • A Várba vezető lépcsőkön elég szellősen, de folyamatosan mennek fel az emberek a beszédek alatt is. A tömeg skandálását lehet hallani lent is, a Clark Ádám téren is, jelentette tudósítónk.

 • Magyar György ügyvéd, a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében azt mondta, olyan jogalkotás zajlik Magyarországon, ami még soha nem fordult elő. „A Parlament aznap illegitim volt, nem hozhatott volna semmilyen jogszabályt" – mondta a túlóratörvény szavazásáról. A különbíróságokról szólva azt mondta: „Alapítsuk meg az állampolgárok bíróságát!". Azt kérte, hogy hozzanak egy határozatot ezzel a virtuális bírósággal, döntsék el, hogy az akkor hozott jogszabályok érvénytelenek, hatálytalanok. „Aki a demokráciában alszik, nagyon könnyen diktatúrában ébred. Jó reggelt Magyarország, jó reggelt magyarok!" – idézett Goethétől.

 • Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy "szabadság nélkül, jogok nélkül és méltóság nélkül nem lehet élni", és ugyanígy "szabadidő nélkül sem lehet élni". Szerinte vissza kell vonni a túlóratörvényt: most. 

  Bősz szerint azért tüntetnek, hogy elmondják, "ez csak kezdet", és ugyanezt képviseli mindenki függetlenül attól, melyik párttól érkezett. "Ezért fogtunk össze" - mondta Bősz, aki szerint addig mennek, amíg le nem váltják a kormányt, amely "életbe léptette a rabszolgatörvényt". Áder szerinte "elvesztette államfő jellegét."

  Majd a tüntetőkkel együtt skandálták: ez csak a kezdet.

 • Felháborító, hogy Orbán Viktor azt mondja, hogy többet akar keresni, az dolgozzon többet. A hallgatók is gyakran munkára kényszerülnek, hogy a kollégiumot, albérletet ki tudják fizetni; ahogy a dolgozók nem kapják meg a megfelelő jutalmukat, úgy a diákok a levont adóból a támogatást, mondja Lipusz Balázs a Hallgatói Szakszervezettől.

  A dolgozók azok, akik lehetővé teszik, hogy a diákok tanulhassanak, hogy az ország működhessen, igen, létezik munkás–diák-szolidaritás, folytatta.

  Az egyetlen eszközük az utak lebénítása, a gyárak leállítása – ha a munkások lépnek, a diákok velük vannak, folytatta.

  Január 5-én a szakszervezetek országos tiltakozásba lépnek át, jöhet az általános sztrájk, zárta beszédét.

 • Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja azzal nyitott hatodik pontként, hogy „Áder, takarodj!" Azt mondta, lesorosbérencezik, lumpenproletározzák őket, pedig csak elegük van. Azt ígérte, hogy szocialistaként a tőkésekkel szemben mindig a munkások oldalán fog állni.

  Azt mondta, tanultak az elmúlt nyolc évből, és az elmúlt két hétből is. „Ha kell elfoglaljuk az üléstermet, ha kell kimegyünk az utcára, ha kell, bemegyünk a tévébe!" - mondta. „Új ellenzék született". Szerinte hozzá kell szoknia a kormánynak, hogy mostantól így néz ki az új ellenzéki politizálás. Azt ígérte, hogy januárban folytatják.

 • Elképesztő látni, hogy karácsony előtt pár nappal ennyi ember van itt, kezdte beszédét Donáth Anna, a Momentum alelnöke. A közös sikerek felsorolásával kezdte, az ellenállás eljutott az országhatárokig, mind a négy irányba, mindenhol tüntetnek az emberek, ezért nagy taps jár, mondta.

  Ennyi tüntetést rég nem látott az ország, a kormány pedig talán még sosem, de Európa-szerte mindenhol hallani az öt pontot.

  Közös siker az is, hogy a közmédiát leszámítva az ország egy emberként zengi a követeléseket. Ekkor felsoroltatta a tömeggel, hogy mit követelnek:

  • a rabszolgatörvény eltörlését,
  • a rendőri túlórák eltörlését,
  • a közigazgatási bíróságok megszüntetését,
  • Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez,
  • és független közmédiát.

  Nem állnak le a tüntetések se karácsonykor, se a két ünnep között, több százezer háztartásba az öt pontot. 2019: az ellenállás éve, zárta Donáth.

  Legyetek dühösek és hangosak, mert jogotok van hozzá!

 • A Párbeszéd frakcióvezetője Áder János 2017-es beiktatásán mutatta be először a bajszos marionettbábut a parlamentben. Ezzel kívánta akkor jelezni, hogy Áder "nem köztársasági elnök, hanem bábu". Ezért Kövér László házelnök 250 ezerre forintra büntette. Szabó a mostani tüntetésre is elhozta a bábut, és most még fizetnie sem kell ezért.

 • Dobolnak, szirénáznak, kiabálnak az emberek, nem jut el messzire a színpadtól a hang, csak ha erőlködik az épp beszélő ember. Emberi mikrofonnal próbálják erősíteni a beszédeket, ez az elmúlt napok találmánya, amikor egy kisebb embertömeg megismétli az elhangzottakat. A "Bajszos szarral" kezdték a gyakorlást.

 • A szervezők még türelmet kértek a színpadról, egyelőre nem kezdődtek meg a beszédek. Mindenkit arra kértek, hogy legyenek békések. Egy óra lesz a műsor nagyjából.

 • "Én mindig nagy élvezettel hallgatom és nézem a Kutyapártnak az akcióit meg a plakátjait, mert szerintem humorosak. Úgyhogy hajrá!" - mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Hidvéghi Balázs. A többi ellenzéki pártról viszont nincs ilyen jó véleménye, és szerinte "az ellenzéki szimpatizánsok összegyűjtött pénze az majd a Soros-hálózatot fogja támogatni".

  Ide kattinthat, aki az egész interjút meg akarja hallgatni.