Karácsony előtt három nappal is sok ezren tüntettek

Vége
DSC 2920

A legfontosabbak

Index
2018.12.21. 18:28

Összefoglaló

Pénteken folytatódtak a túlóratörvény miatti tüntetések Budapesten és több vidéki városban
Este hét előtt indult el a Kétfarkú Kutyapárt békemenete az Alkotmány utcából, tettek egy kört a Deák tér érintésével az út közben több mint ezer fősre duzzadó tömeggel, ami aztán visszaérkezett a Kossuth térre
Oda hirdették meg a „Szégyelld magad, János!” című összellenzéki, szakszervezetek és civilek részvételével tartott demonstrációt, amelynek célállomása a Sándor-palota lesz
A Parlamentre és a Néprajzi Múzeumra is kivetítette a DK az O1G feliratot, a Momentum pedig füstgránátokat emelt a magasba
Több ezer tüntető indult aztán meg a Várba, ahol több beszédet is tartottak
Az ellenzéki politikusok, civilek és szakszervezeti vezetők által tartott beszédek alatt visszatérő elem volt az ellenzék összekovácsolódása, az általános sztrájkra hívás, illetve, hogy nem a túlóra a megoldás, hanem a tisztességes fizetés mindenkinek
Pénteken tüntetést jelentettek be több vidéki városba, többek között Tatabányán és Kaposváron is tiltakoztak
Áder János köztársasági elnök csütörtökön írta alá a túlóratörvényt, amit minden ellenzéki párt elítélt
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már nagyjából 1000 emberre nőtt a tömeg, rengeteg a transzparens, van köztük LED-es is, ami már nyilván a készülés következő szintje.

  • Fiatalok és idősek is vannak a demonstráción, írja olvasónk.

  • lead 370 1
    Fotó: Police.hu

    A Police.hu kisokost állított össze, amiből minden kiderül, ami fontos lehet egy demonstráló számára is. Például az, hogy a transzparens oké, a kocsiborogatás nem oké.

  • A Dk - MSZP - Momentum - Párbeszéd - Jobbik közösen tüntet.

  • Korózs Lajos MSZP-s és Tordai Bence párbeszédes képviselő a pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy 

    Kiterjesztjük a tüntetést, nemcsak a parlamentben fogunk obstruálni, és ott ütünk, ahol a legjobban fáj. Ez egy kapzsi rezsim, a pénztárcájukon fogunk ütni. Azokat a NER-lovagokat, érdekeltségeiket fogjuk támadni, bojkottálni békés eszközökkel, amelyek befizetnek a Fidesz kasszájába, amelyek fenntartják az Orbán-rezsimet, és akiket kiszolgálnak a törvénnyel.

    Azt is mondta Tordai, jövőre még erősebben, elszántabban fogják folytatni az ellenállást, és

    mindenkinek el kell döntenie, kinek az oldalára áll: a Fidesz, vagy az emberek oldalára.

    Határozati javaslatokat adnak be az önkormányzatoknak, testületeknek, hogy az önkormányzati cégeknél ne alkalmazzák a törvényt, és "meglátjuk, hogyan reagálnak a fideszes önkormányzati képviselők".

    Ungár Péter LMP-s képviselő a mai sajtótájékoztatóján egy neoliberális kormány neoliberális törvényének nevezte a túlóratörvényt. A politikus kijelentette: a Fidesz annak alapján kapta legitimációját a választásokon, hogy a multinacionális vállalatokkal szemben a dolgozók érdekét képviseli, de már több intézkedése ment ezzel szemben. A "rabszolgatörvény" szerinte egyértelműen a multik érdekét szolgálja. "Tegnap meg lett volna a Fidesz lehetősége arra, hogy a szavait és a tetteit összehangolja, de ez nem történt meg" - reagált arra, hogy Áder János államfő aláírta a törvényt.

  • Aki anélkül érkezett, azoknak biztosít transzparenst a Kétfarkú Kutyapárt. "Ormányt akarok" – ez az egyik kedvencünk eddig.

  • Az elmúlt napokban több vidéki városban is volt tüntetés, pénteken is több helyen utcára vonulnak a tiltakozók: Tatabányán például a teljes ellenzék együtt tüntet az MSZP-től a DK-n és az LMP-n át a Jobbikig, de tüntetés lesz Kaposváron a Jobbik szervezésében.

    Ha valamelyik vidéki tüntetésen vesz részt, küldjön képet, videót, beszámolót a tema@mail.index.hu címre!

  • Három év múlva fizetnek, vagy a hónap végén? Bevezették a hatnapos munkahetet? Tényleg önkéntes a 400 órányi túlóra? És kevesebb joguk lesz a szakszervezeteknek? Az utóbbi hetekben a pártok egymással szöges ellentétben álló dolgokat kommunikáltak a túlóratörvényről, ezért összeszedtünk 6 fontos kérdést és választ a témában.

  • Áder János aláírását minden ellenzéki párt elítélte, a legelszántabban talán a Momentum, amely rögtön jelezte, hogy füstbombákkal és görögtűzzel készül a megmozdulásra.

  • Ezzel várják az egyelőre 2-300 fős, de folyamatosan növekvő tömeget. A környéken rengeteg a csapatszállító, a Parlament előtt pedig már felszerelkezett készenlétisek állnak, mindenkinél gázmaszk, sisak és gázspray. A vonulás majd egy magyar zászló mögött indul, amin a

    Minél rosszabb, annál jobb!

    felirat áll. Ez egyelőre a színpad előtt van, a menet később indul.

  • A kutyapárti békemenet után a Kossuth térről indul a „Szégyelld magad, János!” című összellenzéki, civilek és szakszervezetek részvételével tartott demonstráció, amelynek célállomása a Sándor-palota. Az esemény neve eredetileg az volt, hogy ne írd alá János, a köztársasági elnök viszont beelőzte a demonstrálókat, és már csütörtökön aláírta a túlóratörvény, és elrendelte annak kihirdetését.

  • Pénteken folytatódnak a túlóratörvény miatti tüntetések. A budapesti programok a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Nemzeti Összkarácsonyi Békemenetével kezdődnek a Kossuth téren. A szervezők szerint ez alapvetően egy „hálatüntetés a kormány politikája mellett".

    Végre dolgozhatunk 8 napot minden héten. Nem kell többet bajlódnunk a független bíróságokkal. Megszűnt a hajléktalanság. Eltűnnek a bosszantó külföldi egyetemek. És Soros, Soros, Soros, Soros, Soros

    – írták az eseménynél.