Gulyás Gergely: Még tárgyalunk Brüsszellel a helyreállítási pénzekről

Januártól jöhet a 200 ezer forintos minimálbér

2021.09.15. 13:29
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befejeződött Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra heti tájékoztatója.

  • Szentkirályi Alexandra is kapott kérdést a kaszinókoncesszió ügyében, a kormányszóvivő elmondta, hogy senki nem vitathatja, a magyar államnak az új felállás megtérülőbb lesz, mint az eddigi, és azt is leszögezte, hogy a koncesszióban résztvevők mindent szabályt betartottak, a fogalmakat pedig teljesen felesleges keverni. Azt is hozzátette, hogy a jobboldali kormányzásban nincs hagyománya annak, hogy üzletemberek kerüljenek a kabinet közelébe, ellentétben a 2010 előtti baloldali vezetéssel. Gulyás Gergely ezt azzal egészítette ki, hogy a kormányszóvivő asszony férje már akkor is üzletember volt, amikor a Fidesz ellenzékben volt.

  • Gulyás Gergely elmondta, hogy erről egy zárt lista van a külügyminisztériumnál, az érintettek jelentős része Magyarországon tartózkodik, de úgy tudja, hogy nem mindenki. Ha tudnak, akkor tesznek az érdekükben, de ennél többet nem árulhat el.

  • Gulyás Gergely szerint bár még nem működik Debrecenben a tervezett oltóanyaggyár, azonban a Debreceni Egyetem és a szaktárca illetékesei már folytatnak előzetes tárgyalásokat a lehetséges bérgyártásról. Ezek mindenféle típusú vakcinára vonatkoznak.

  • Gulyás Gergely leszögezte, világos szabályok vonatkoznak arra, hogy a miniszterelnök, vagy a kormány más tagjai és családtagjaik milyen feltételekkel, milyen fizetési kötelezettséggel használhatnak katonai vagy állami repülőgépeket. Orbán Viktor betartotta ezeket a szabályokat, Gulyás Gergely úgy tudja, hogy a feleség kivételével az elsőosztályú repülőjegy ára a mérce további hozzátartozó utazásánál.

  • Gulyás Gergely  is osztja Kocsis Máté megjegyzését, hogy a pedofil ellenes törvényhez még több kiegészítést fognak beterjeszteni a parlamentnek. Ezeket azonban nem részletezte.

  • A magyar kormány többször kérte, hogy vonják vissza a botrányos ukrán nyelvtörvényt, ami hátrányos a kárpátaljai magyarok számára. Kijev nem hajlandó a módosításokra, ezért Magyarország egészen addig blokkolni fogja az ukránok csatlakozását a NATO-hoz, amíg ebben az ügyben nem lesz előrelépés. Minderről tájékoztatták az amerikaiakat is - erősítette meg Gulyás Gergely.

  • Gulyás Gergely elképzelhetetlennek tartja, hogy a jelenlegi kormány lehetővé tegye azonos neműek házasságát. A miniszter azt is hozzátette, hogy a marihuánát lehet legalizálni, azonos neműek közötti házasság viszont nem létezik, ez egy filozófiai különbség. Az élettársi jogviszony szabályait a baloldali kormány fogadta el, ők is ezt gondolták helyesnek, nem a házasságot, és ehhez azóta sem nyúltak hozzá.

  • Az igazságügy miniszter kapta a feladatot, hogy készítsen előterjesztést arról, hogy miként lehetne újra felvenni a tárgyalásokat a Norvég Alappal a Magyarországnak járó támogatások elosztásáról.

  • Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta: a miniszterelnök két Sinopharm oltást kapott, ám eddig nem kérte a 3. oltást,. További újságírói érdeklődésre megígérte, hogy a következő Kormányinfóig megkérdezi Orbán Viktort, hogy egyáltalán tervezi-e felvenni valamikor az emlékeztető oltást.

  • Most összesítik, hogy hány egészségügyi dolgozó adatta be magának az oltást. Ennek határideje ma éjfélkor jár le. Az előzetes adatokból az látszik, hogy nagyon kevés orvos és szakápoló nem oltatta be eddig magát. Ha meg lesz a végeredmény, mindenképpen nyilvánosságra hozzák az adatokat.

  • Gulyás Gergely a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésén tapasztalt szurkolói viselkedésről elmondta, hogy mindenki emberi méltóságát tiszteletben kell tartani, a bőrszínre vagy származásra vonatkozó megnyilvánulások elfogadhatatlanok. Néhány tucat ember alapján viszont nem lehet egy szurkolótábort, főleg nem egy egész országot minősíteni. Az viszont, hogy a focisták térdelését kifütyülték, a miniszternek még tetszett is.

  • Gulyás Gergely az Index kérdésére elmondta, nem született döntés a kötelező köztéri maszkhasználatról, és remélik, hogy nem is lesz erre szükség.

    A Budapestnek járó uniós forrásokról kifejtette, hogy az EU-s szabályok előírják, a kevésbé fejlett területeken kell a pályázati pénzeket elkölteni, Magyarországon vannak ilyen térségek, de ami Budapestnek marad, ott közel vannak a megállapodáshoz. Érdemi véleménykülönbséget sem lát, mert a fejlesztésekről elsősorban Budapest dönt.

    A Lánchíd felújításának finanszírozásáról leszögezte, ha teljesül, hogy 18 hónapig lesz lezárva a híd, akkor a kormányhatározatnak megfelelően az állam hatmilliárd forinttal járul hozzá a projekthez.

  • A német választások után a baloldali/zöld koalíciónak nem lesz többsége, szükségük lesz még legalább az FDP-re. A kérdés az, hogy melyik nagy párt adja majd a kancellárt. Kiélezett küzdelemre számít a választásokon Gulyás Gergely, aki a választások kapcsán fogadást is kötött Novák Katalinnal.

  • Gulyás szerint mostanra tizedére csökkent a forgalom a Hárosi hídon, miután az M0-s szeptembertől három sávon járható. Az utóbbi hónapok torlódásait a Strabag kivitelező hibái okozták. Reméli, hogy emiatt a szerződés alapján az ITM szigorúan jár majd el az építőipari céggel szemben.

  • A kormány arra ösztönözné az egyetemeket, hogy biztosítsanak sportolási lehetőséget a hallgatók számára, a magas szintű teljesítményt nyújtóknál akár úgy is, hogy az előnyt jelentsen a diákoknak. Az egyetemek keresik a kapcsolatot a szövetségekkel, anyagi korlátok nem lesznek.

  • Gulyás Gergely eloszlatná azt az illúziót, miszerint bárki azért jelentkezne át a keleti határ környékén Magyarországra, hogy szavazzon. Ennek más okai vannak, és szerinte nincsenek is annyian, hogy az befolyásolja a választások eredményét.

  • A kormány tárgyal az egészségügyi várólisták rövidítésének lehetőségéről, egy héten belül döntés születhet, a kormány biztosítja az ehhez szükséges forrásokat.

  • 13 ezer ember kapott oltást mostanában, őket a háziorvosok, a rezidensek személyesen keresték fel otthonukban, és oltották be. Nagyon magas az elutasítottság az eddig be nem oltott, 60 év feletti 400 ezer embernél. Ez pedig azt jelenti, hogy a kampánnyal nem sikerült megmozdítani ezt az embertömeget.

  • Mivel tavaly gyakorlatilag nem volt influenzajárvány, idén lehet, hogy összecsúszik majd a koronavírus-járvány következő hullámával. A kórházak felkészülten várják az esetlegesen megugró esetszámot, rendelkezésre áll a szükséges mennyiségű kórházi ágy is. Ugyanakkor a szakemberek azt javasolják, hogy aki teheti, adassa be magának az influenza elleni védőoltást is, mert így még jobban csökkenthető az esélye annak, hogy bármelyik fertőzés leverjen a lábunkról.

  • Gulyás Gergely szerint Afganisztán a nyugati katonai szövetség legnagyobb kudarca az elmúlt 25 évben, rendkívül sok pénzt öltek bele – elsősorban az Egyesült Államok –, ennek a vége az, hogy van egy tálib kormány, és a kiképzett hadsereg vagy összeomlott, vagy átállt a tálibokhoz. Az afganisztáni pénzköltésnél óvatosnak kell lenni, de kormányzati álláspont még nincs egy európai segélycsomagról. 

  • Gulyás Gergely szórakoztatónak tartja az Európai Parlament működését, és visszatérne oda, hogy a nemzeti parlamentek delegáljanak tagokat az EP-be, ezzel pénzt is lehetne spórolni.

  • A norvég kormány korábban nagy összeget kapott szaúdi muzulmán szervezetektől – említette a miniszter. Emellett civil szervezetnek álcázott csoport is adott kenőpénzt a kampányban a kormányoldalnak. Állítólag ezekkel a pénzekkel lehetett személyes találkozót nyerni miniszterekkel. Éppen ezért alaptalanok azok a korábbi megszólalások, amelyek a norvég vezetés részéről hangzottak el a Norvég Alap hazai támogatási forrásainak elosztásáról. 

  • Folyik a menekültügyi eljárás az Afganisztánból kimenekítettek esetében; azért segítettünk nekik, mert a magyarokkal dolgoztak, így fennállnak a menekültstátusz megadásának feltételei – mondta Gulyás Gergely.

  • A Vadászati Világkiállításra belépő látogatóknak nem kell felmutatni a védettségi igazolványt, és ez igaz a külföldiek esetében is – erősítette meg kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

  • Gulyás Gergely egyetért Novák Katalinnal, de a jövendőmondást egyébként sem érzi hatáskörébe tartozónak akkor, amikor még nincs is közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

  • Ha szükséges, akkor a kormány aktuálisan hoz döntést arról, hogy bármelyik iskolát be kell-e zárni. Most általános tilalom van, mert szeretnék, ha az iskolák működnének, ha viszont a járványhelyzet olyan mértékben romlik, akkor beavatkozhat a kormány – kommentálta Gulyás Gergely az erre vonatkozó sajtóinformációt.

  • A tegnapi, 1258 milliárd értékű állami kötvénykibocsátás nem egyedi, ilyen tavaly is volt. Ebből kell megteremteni a kormány gazdasági működését. Az uniós projektek előfinanszírozásához is kellenek a források. Kérdésre Gulyás Gergely elismerte, hogy még mindig tárgyalnak Brüsszellel a helyreállítási forrásokról. Utalt arra is, hogy jelenleg a nemzetközi piacokon nagyon kedvező feltételekkel lehet hitelhez jutni, és ezekből ki tudjuk fizetni a korábbi, hamarosan lejáró hitelek kamatait.

  • Ha a minimálbér emelkedik, akkor hasonló arányban kell a garantált bérminimumnak is emelkednie – szögezte le Gulyás Gergely. Minél előbb döntenek, annál jobb, de az sem titok, hogy a minimálbér-emelésért a munkáltatók adókedvezményeket kérnek, elsősorban a szociális hozzájárulási adóét, erről is tárgyalnak. A kormány kész a munkáltatók versenyképességének megőrzése érdekében akár költségvetési áldozatot is hozni, ha ők vállalják a magasabb bért.

  • Karácsony Gergely jogellenesen vállalt munkát annak idején oktatóként, amikor nem volt meg a szükséges nyelvvizsgája, illetve nem szerzett időre doktori fokozatot. Az ellenzék ennél jóval kisebb jogsértésekért is meghurcol közjogi méltóságokat.