Bajnai Gordon és Kabul rózsája: a Városháza-ügy furcsa mellékszála

B RKL20211106008
2021.12.29. 15:51
A főváros vezetése számára kellemetlen Városháza-ügy említésre méltó mellékszála volt Bajnai Gordon szerepe. Mint kiderült, a volt miniszterelnöknek jelentős befolyása, kapcsolatrendszere lehet a fővárosnál. Ennél is érdekesebb volt azonban, amikor egy olyan hangfelvétel került elő, amelyen Bajnai volt wallisos kollégája – aki az egykori miniszterelnök szavai szerint több mint barátja – azt állította, hogy külföldi tőkés körök állnak az ellenzék mögött, akiknek Bajnai Gordon a magyarországi embere.

Jelentős fordulatot vett a Városháza-ügy, amikor magát Bajnai Gordont hallhattuk egy, az Anonymus-maszkos alak által 2021. november 19-én közzétett hangfelvételen. A volt baloldali miniszterelnök szavai megerősítették, hogy a főváros valóban el akarja adni a Városházát. Sőt egy másik hanganyagon arról beszélt, hogy sok a „cápa” Budapest vezetésében, akik amikor megszagolnak egy üzletet, közvetítőként szeretnének részt venni benne, hogy aztán jutalékot kérjenek.

Bajnai Gordon, a közbenjáró

A korábbi kormányfő úgy keveredett bele a Városháza-ügybe, hogy régi üzlettársa, az ingatlan eladásán ügyködő Gansperger Gyula elhívta egy, a Városháza eladásáról folytatott megbeszélésre.

Bajnai feltűnése és az erről a megbeszélésről kiszivárgott hangfelvétel azonban nem lehetett teljes meglepetés azok számára, akik addig is követték a Városháza-ügy fejleményeit. A volt baloldali miniszterelnök neve ugyanis már korábban előkerült az ügyben, amikor Gansperger egy hangfelvételen arról beszélt, hogy Bajnai ajánlotta be Karácsony Gergelynek Tordai Csabát és Kiss Ambrust, akik jelentős befolyással bírnak a fővárosnál. Noha a főpolgármester tagadta ezt, Gansperger szavait alátámasztotta, hogy maga Bajnai az egyik hangfelvételen úgy fogalmazott:

Én nagyon sok embert ismerek ott, aki ott ül. Részük az én kollégám volt a Miniszterelnöki Hivatalban, vagy a kormányban dolgozó emberek voltak. Sokat pedig én ajánlottam oda a tehetségük miatt.

Tordai Csabáról, Karácsony Gergely jogi főtanácsadójáról pedig azt mondta a volt baloldali kormányfő:

Ő a főtanácsadója a polgármesternek. Ő a miniszterelnöki Hivatalban jogász volt, amikor miniszterelnök voltam. (…) Ő egy jogász, de gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik.

Bajnai egy hangfelvételen azt is mondta, hogy tájékozódott a Városházával kapcsolatban, és olyan valakivel beszélt, aki „jóval fölötte áll” Barts Balázsnak, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatójának, aki az ingatlaneladások lebonyolítására kijelölt szakember volt.

Gansperger és Bajnai: több mint barátok

A Karácsony Gergelyt régóta nyíltan támogató, a főpolgármester megválasztása után nem sokkal már vele egy budai kerthelyiségben egyeztető Bajnai Gordonról Gansperger Gyula által elmondottaknak hitelét alátámasztja, hogy a volt miniszterelnök maga mondta az egyik hangfelvételen volt wallisos üzlettársáról, hogy régi harcostársak. Úgy fogalmazott:

Sokszor több mint a barátság, mi együtt küzdöttünk a barikádokon. És az fontosabb.

Ezt a kijelentését később egy interjúban azzal igyekezett magyarázni, hogy a mondat „talán valóban túl költőire sikeredett”. Pedig Ganspergerrel éveken keresztül együtt dolgoztak a Wallisnál, sőt ő váltotta Bajnait vezérigazgatóként, amikor kormányzati szerepet vállalt. Ráadásul több komoly ügyletben – köztük az elhíresült Hajdú-Bét-ügyben – is együtt voltak érintettek. Ezek után érthető, hogy Bajnai, aki azt állítja, hogy a wallisos idők óta szórványos a kapcsolata Ganspergerrel, elment egy, a Városháza értékesítéséről szóló egyeztetésre, sőt még érdeklődött is Tordai Csabánál az üggyel kapcsolatban, valamint segítséget ajánlott volt kollégája ügyfeleinek.

Bajnai és a külföldi nagytőkések

Az, hogy Gansperger valóban szoros kapcsolatban áll Bajnaival, és rendelkezhet róla hiteles információkkal, akkor vált különösen érdekessé, amikor az Anonymus-maszkos alak közzétett egy hangfelvételt, amelyen már nemcsak arról volt szó, hogy a volt baloldali miniszterelnök közbenjárt-e a fővárosnál a Városháza eladásával kapcsolatban, hanem hogy ő a közvetítő a magyar ellenzéket finanszírozó külföldi tőkés csoportok és a magyarországi baloldal között.

Ezen a felvételen Gansperger a következőket mondta:

Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, ugye, én azt gondolom, a külföldi erők és finanszírozók állnak. (…) Ugye kik ezek az erők? Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, az Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon.

Az üzletember ezután „régi harcostársa” és a szintén külföldről finanszírozott baloldali média kapcsolatára is kitért:

Miért, te megnyitod a Magyar Narancs mérlegét, oda valahonnan jön a pénz, meg a Magyar Jeti Zrt., ami a 444 kiadója. (...) Hát az Uj Péter. (...) Kiment az Indexből, tudod. (...) Ő egy másik, ő a Soros-Sorosnál van, meg a Veres Tibinél, a wallisosnál. (...) Támogatja persze (...) De a Gordon is nagyon jóban van az Uj Péterrel.

Gansperger arról is beszélt, hogy egyes külföldi tőkésköröknek kifejezett anyagi érdekük fűződik az Orbán-kormány megbuktatásához, és azért támogatják az ellenzéket, mert a baloldali kormányok idején komoly anyagi haszonra tehettek szert. A felvételen a következőket hallani:

Tudod, mekkora kárt szenvednek azok a cégek, akik itt halálra kaszálták magukat!? És ki kellett takarodniuk innen. El kellett adniuk az ÉMÁSZ-t, a DÉMÁSZ-t, mindent is

– teszi föl a költői kérdést a volt Wallis-vezér.

És most visszajönnének?

– halljuk az üzletember beszélgetőpartnerének kérdését, mire Gansperger így válaszol:

Hát hogy a pi***ba ne? Hát figyelj, nyolcszázalékos fix profitért. Figyelj, figyelj, úgy adta el a Suchman az összes energetikai céget Magyarországon, a hálózatokat. (...) Eladott mindent, és benne van a szerződésben, én magam láttam. Felügyelőbizottsági tag voltam, hogy nyolc százalék nyereséget garantáltak. (...) Eladta, és nekünk nagyon sok pénzünkbe került, egyrészt amíg fizetgettük ezeket, meg visszavásároltuk.

Az üzletember azt is kifejtette, hogy a jelentős infrastruktúra-fejlesztésekkel foglalkozó külföldi vállalatok szerinte akár pénzzel is támogatnák az ellenzék kampányát:

Na most ezek a csapatok, érted. Most érted, jó, oké itt van a Swietelsky meg a Strabag, de hol kapnak ahhoz képest, amit régebben kaptak? (...) Na most, érted, régebben évente tízmilliárdokat kaszáltak. Most adnak tízmilliárdot a kampányra, (...) ne adnának. Aztán jövőre kivisznek harmincat.

Érdekes, hogy Bajnai Gordon a Városháza-ügyben való érintettségét még tagadta, és a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, manipulált hangfelvételekről van szó, amelyeket úgy vágtak meg, hogy a fehér feketének tűnjön. A Gansperger által a külföldi körökkel fenntartott viszonyáról mondottakra azonban már nem reagált, meg sem próbálta a közösségi médiában cáfolni a hangfelvételeken elhangzottakat.

Kabul rózsája és a CIA

A hanganyagok minden bizonnyal legérdekesebb része azonban az, amikor Gansperger Gyula a parlamentben ülő, választott politikusokról mondja, hogy külföldi érdekeket képviselnek abban a rendszerben, amelynek Bajnai Gordon a vezetője. A következőket hallani a felvételen:

Most vannak ugye ezek a külföldön kiképzett figurák, mint a Szabó Tímea, Kabul rózsája, ő a CIA-nak dolgozott kint, Kabulban. (...) K***a kemény a csaj, de ezért. (...) Ő kint dolgozott New Yorkban is meg Kabulban is. Pillanat, de ugye a Sorosnak ezek az emberei bizonyos dolgokat tudnak mozgatni. De a teteje a Gordon. (...) Ugye azok a pénzügyi körök, az EBRD, az összes ilyen nagy nyugati bank, akik az Orbán-rendszert szeretnék megbuktatni. Ugye Simor az EBRD-nek alelnöke volt, tudod. (...) Az MNB-nek az elnöke. (...) Puszihaverja a Gordonnak, és ugye a főnöke volt a CA-nál.

Megtudhattuk tehát, hogy Bajnai Gordon volt wallisos üzlettársa úgy gondolja, hogy az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank), amelynek Simor András volt az alelnöke, és más nagybankok a jelenlegi kormány megbuktatásában érdekeltek. Szabó Tímeát, Karácsony Gergely párbeszédes társelnökét pedig konkrétan külföldi ügynöknek tartja.

Szabó Tímea később Facebook-oldalán reagált, rágalmazásért tett feljelentést.

(Borítókép: A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában. Fotó: Róka László / MTI)