Elég borús képet fest a kampányról egy ellenzék számára készült elemzés

beolvasott dokumentum (2)-1
2022.01.25. 12:59
Egy január elején, vélhetően Márki-Zay Péter és stábja számára készült, a választási kampányt elemző anyag szerint a legnagyobb veszély az ellenzék számára, hogy a romló gazdasági helyzet ellenére az ellenzékbe, illetve a Fidesz legyőzhetőségébe vetett hit rohamosan csökken mind a választók, mind a nyilvánosság, mind az ellenzéki politikusok körében. Ráadásul hiányzik a „jó hangulat” az ellenzéki kampányból, többek között ezeket a hibákat rója fel az eddigi kampány és az ellenzéki összefogás számlájára az Index birtokába került elemzés. Márki-Zay Péter ugyan a konkrét dokumentumot nem ismeri, de könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy nekik készítették.

Az Új politikát igényel az ország – A választási győzelem és az új polgári párt projekt címet viselő anyag Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének ad tanácsokat arra vonatkozólag, hogy a jelenlegi politikai helyzetben mit kellene csinálnia. A január 6-i keltezésű összeállítás arra a megállapításra épít, miszerint ezt a választást meg lehet nyerni, de ehhez az előválasztáson győztes Márki-Zay Péternek a helyzettel való őszinte és azonnali szembenézésre van szüksége – derül ki az Indexhez eljuttatott összefoglaló prezentációból.

Az anyag megállapítja, hogy az előválasztás után nem esett vissza jelentősen az ellenzék támogatottsága, viszont elmaradt az a növekedés, amit a közös miniszterelnök-jelölt és a közös jelöltek kampányának hoznia kellett volna. Hozzáteszik: a legnagyobb lehetőség az ellenzék számára (a kormány számára pedig a legnagyobb veszély), hogy véget ért az elmúlt évtizedet meghatározó gazdasági fellendülés.

Miközben az ellenzék számára az a legnagyobb veszély, hogy a romló gazdasági helyzet ellenére az ellenzékbe – és Márki-Zay Péterbe –, valamint a Fidesz legyőzhetőségébe vetett hit rohamosan csökken mind a választók, mind a nyilvánosság, mind az ellenzéki politikusok körében.

A helyzeten pedig a miniszterelnök-jelölt is rontott azzal, hogy olyan nyilatkozatokat tett, amelyek az ellenzék győzelmébe vetett hitet gyengítik. A szakértők szerint a választási csalásokról, az ellenzéki árulókról, a tervezett saját pártról, valamint a hetedik frakcióról szóló nyilatkozatok mind ezt okozzák. 

Kézifék üzemmód

A Márki-Zay Péter számára készített összeállítás kiemeli: az előválasztás idején az ellenzék átvette a politikai kezdeményezést, dominálta a nyilvánosságot, sőt saját nyilvánosságot teremtett, de az előválasztás után leállt a politizálással, elveszítette a kezdeményezést.

Mint írják: az ellenzéki szereplők belső ellentéteikről, problémáikról és a kampányukról beszélnek a tényleges kampányolás helyett. Kitérnek az okokra is: az ellenzéki pártok számára ugyanis nem úgy alakult az előválasztás, ahogy akarták. Nem fogadták el Márki-Zay Pétert közös miniszterelnök-jelöltként. Sokkal nyíltabban politizáltak ellene, mint várható volt, ez pedig azt mutatja a választók számára, hogy nem lesznek képesek közösen kormányozni sem.  

Úgy vélik, hogy az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje maga is sokat hibázott eddig a kampányában. Nem közös jelöltként, az első számú ellenzéki politikusként lépett fel az előválasztás után, hanem a saját párt és frakció követelésével a hat pártelnök mellett csupán egy hetedikként pozicionálta magát, amivel leértékelte a saját szerepét.

A saját párt és frakció követelése ráadásul azért is hibás elképzelés, mert a Márki-Zay Péter által megnevezett politikusok (Pálinkás József, Gémesi György stb.) valójában nem kaptak semmiféle felhatalmazást az előválasztáson. Ráadásul maga Márki-Zay sem egy saját pártra kapta a felhatalmazást a választóktól, hanem éppen a pártokon kívülisége miatt választották meg őt a közös kormányfőjelöltnek.

Szintén a hibák közt említik azt is, hogy október óta maga sem szólítja meg közvetlenül azt a több százezer embert, akik korábban rá adták a voksukat az előválasztáson. 

Az ellenzéki kampány hibái közt említik azt is, hogy

a miniszterelnök-jelölt mögötti pártok – bármit is mondanak – nem automatikusan érdekeltek a győzelemben,

ami nagyon jól megmutatkozik a kampánytanács munkájában, ahol, mivel mindenben teljes konszenzusra törekednek, kézifék üzemmódban működnek.

Gyakorlatilag minden döntés csúszik, nincs közös arculat, elmaradtak a betervezett kampányok, széttartó a kommunikáció, a kampányfőnököt (Zaránd Pétert) pedig semmibe veszik a pártok. A hibák közt említik továbbá, hogy olyan emberek is exponálják magukat Márki-Zay Péter körül, akik még nem láttak országos politikai kampányt, vagy éppen azon a területen járatlanok, amely rájuk lett bízva. 

Márki-Zay Péter kampányának hibájaként róják fel azt is, hogy az feleslegesen egyszemélyes: elmagányosít, és csökkenti a kormányzóképesség érzetét. Ráadásul nem látszik a miniszterelnök-jelölt kompromisszumképessége. Ha ezt most nem látják a választók, joggal merül fel a kérdés bennük, hogyan akar kormányozni majd hat másik párttal közösen – írják. 

A hibák közt szerepel, hogy ha már kapitányozzák Márki-Zay Pétert, akkor úgy is kell viselkedni a többi pártelnökkel, mint egy kapitány.

Igenis meg kell nekik mondania konkrétan, hogy mi az elvárás velük szemben. Meg kell tanulnia kérni és adni is

– javasolják a szerzők.  

Szintén hibaként említik, hogy a miniszterelnök-jelölt politikai elemzőként lép fel ahelyett, hogy politikai vezető lenne. Példaként a koronavírusban meghalt fideszes nyugdíjasok esetét hozzák fel. 

Az anyag úgy véli, hogy a választás a billegő körzetek kampányán fog múlni. Megállapítja, hogy míg a Fidesz már „ezerrel” dolgozik ezeken a helyeken, az ellenzéknek nincs önálló koncepciója erre.

A hibákat sorolva külön pontban írnak arról, hogy mennyire hiányzik a jó hangulat az ellenzék kampányából. A miniszterelnök-jelölt úgy beszél, mintha minden szavazó részletesen ismerné és követné a politikáját. Sok a feszültség, de kevés az olyan pont, amelyhez jókedvvel csatlakozni lehetne.

Márki-Zay Péter: Sok ilyen anyagot kapunk

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét telefonon sikerült utolérni, aki kérdésünkre elmondta: az általunk megnevezett prezentációt nem ismeri, de könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy nekik készíthették. 

Naponta több ilyen jó szándékú tanácsot, elemzést, véleményt kapunk. Sajnos nem jut időm mindegyiket elolvasni, de könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy valakik nekünk készítették. Mi biztosan nem rendeltünk ilyen elemzést 

– mondta el Márki-Zay Péter. 

(Borítókép: Index)