Terjed az omikron: több mint 45 ezer új fertőzött, meghalt 176 beteg a hétvégén

DBZOL20211213003
2022.01.31. 09:09
Negyvenötezer felett az új fertőzöttek száma a hétvégi összesített adatok alapján. A múlt heti összesített adatokhoz képest óriási az emelkedés.

Az elmúlt három napon (134 625 mintavétel alapján) 45 407 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 176 beteg – derül ki a központi tájékoztató oldal hétfőn reggel közölt összesített adataiból.

  • A beoltottak száma 6 363 112 fő, közülük 6 101 699 fő már a második, 3 683 719 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
  • A járvány kezdete óta összesen 1 553 405 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elhunytak száma 41 405 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma jelenleg 1 280 399 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 231 601 főre emelkedett.
  • Kórházban 3903 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 150-en vannak lélegeztetőgépen.

Egy héttel ezelőtt az összesített hétvégi adatok szerint 39 928 új koronavírusos megbetegedést igazoltak, meghalt 122 beteg. Kórházban 2921 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 176-an voltak lélegeztetőgépen.

Legutóbb napi adatokat pénteken közölt az operatív törzs, ezek szerint 17 869 új beteget  regisztráltak, meghalt 78 ember. Kórházban 3463 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 145-en voltak lélegeztetőgépen.

Még közel sincs vége a járványnak

Az Index folyamatosan követi a hétvégi összesített adatok alakulását a negyedik és az ötödik hullámban. Az adatokból jól látszik, hogy a delta-hullám idején nem volt ennyi megbetegedés hétvégenként, mint a jelenleg is tomboló omikron-hullámban. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy gondolja, hogy várhatóan tovább emelkedik majd a fertőzöttek napi száma, emiatt fontos, hogy megfelelő védettségünk legyen a koronavírussal szemben. Véleménye szerint az elkövetkező egy-két hétben emelkedni fog a fertőzöttek száma, ami akár a napi harmincezret is elérheti.

fertőzöttek
Fotó: Index

A halálozások száma az omikron-hullám idején egyelőre nem olyan súlyos, mint amilyet a delta-hullámban figyelhettünk meg. Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa szerint azonban nem szabad lazítanunk. Lehet, hogy az embereknek már elegük van a koronavírusból, de attól a vírus még itt van közöttünk – mondta. Továbbra is azt javasolja, hogy viseljünk maszkot és tartsuk be a járványügyi szabályokat.

halottak
Fotó: Index

Több szakember szerint a koronavírus omikron-variánsa hozza el a járvány végét, míg többen egy újabb, sokkal fertőzőbb vírusvariáns megjelenésére számítanak. Utóbbiakhoz tartozik Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működő virológiai laboratórium vezetője és Mark Dybul amerikai immunológus és orvoskutató is.

Jakab Ferenc szerint nem zárható ki, hogy egy sokkal fertőzőbb vírusvariáns jelentkezhet a közeljövőben, de rengeteg új fejlesztés van, amivel talán könnyebben lehet kezelni a fertőzést. A virológus úgy látja, hogy felesleges nyájimmunitásról beszélni, ugyanis a koronavírus is hasonló fertőzés, mint egy nátha, amit évről évre elkaphatunk, így a védettség a koronavírus ellen rövid ideig tart.

Mark Dybul szerint elkerülhetetlen, hogy megjelenjen egy teljesen vakcinarezisztens vírusváltozat. Úgy látja, egy ilyen változat megjelenésénél fontosabb lesz a maszkviselés, a társadalmi távolságtartás és az általános higiéniai szabályok betartása. Mark Dybul jóslata szerint 2022 nyarán jelenhet meg a teljesen rezisztens vírusváltozat.

Februárban is lesz oltási akció

Februárban folytatódnak a januárban elkezdett oltási akciónapok, amelyeken csütörtök és péntek délután, illetve a szombaton lehet majd részt venni. Az operatív törzs tájékoztatása szerint összesen 115 szakrendelőben és 101 kórházban, illetve a háziorvosok is saját praxisaikban, egyeztetés alapján folytatják az oltásokat. Az oltási akcióban minden

  • csütörtökön és pénteken délután kettő és este hat óra között,
  • szombaton pedig délelőtt 10 és este hat között

várják azokat, akik előzetes regisztráció nélkül szeretnék megkapni a koronavírus elleni oltóanyagot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még a január 13-i Kormányinfón jelentette be, hogy a védettségi igazolvány február közepétől oltási igazolvánnyá alakul. Február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik vakcinát, valamint aki két oltással rendelkezik, de hat hónapon belül részesült a másodikban.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)