új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Újságírói kérdésre az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós üggyel kapcsolatban elmondta: nem szabad kívülállónak tekinteni az ügyre, mivel Magyarország is az EU tagja, a korrupciós ügy „rossz hír minden tagállam számára”, ugyanis az EP elveszíti a szavahihetőségét, ez az ügy rombolja annak a közösségnek az erejét, amihez Magyarország tartozik. Ugyanakkor nem volt megalapozatlan a magyar parlament álláspontja: az, hogy fel kellene számolni az EP-t ebben a formájában, a nemzeti parlamenteknek kellene delegálnia a közvetlen választás helyett. Volt már ilyen az EU történetében, „nem ördögtől való”, a mocsarasodás ellen pedig egyetlen orvosság van a kormányfő szerint, „le kell csapolni”.

    Egy másik kérdésre kifejtette: jó lenne azt mondani, hogy a korrupció csak a baloldali pártokra igaz, de ez nem így van. Nem lenne méltányos azt mondani, hogy törvénytelenül elfogadott pénzek csak a baloldalon vannak, a korrupció mindenhol fenyegeti a demokratikus politikát. Miért nem működtek a védelmi mechanizmusok, hol voltak az oknyomozó újságírók Brüsszelben? – tette fel a kérdést a miniszterelnök, majd megismételte: „a legfontosabb, hogy a mocsarat csapoljuk le”.

    Orbán Viktor szerint az elmúlt években az EP-ben tények nélkül, hungarofób ösztönöktől vezérelve támadták Magyarországot, nem adták meg a tiszteletet a magyaroknak, csak mert Magyarország a saját útját akarja járni.

  • Orbán Viktor a határvédelemről elmondta, a kerítés nem tökéletes, de ha összevetik a beszivárgás jelenségét azzal, hogy 2015-ben százezrek bemasíroztak, a különbség nyilvánvaló. Hozzátette: az, hogy a fokozódó nyomás miatt a kerítés nem zár légmentesen, ez kétségkívül igaz, de nem teszi okafogyottá a kerítést.

    Három dolgot tudnak tenni:

    • Felállítottak egy teljesen új, csak határvédelemmel foglalkozó testületet, ezek a határvadászok.
    • Ünneplik Horvátország schengeni tagságát, mert ez lehetővé teszi, hogy élőerőt vezényeljenek arról a határról a magyar–szerb határra.
    • Megegyeztek a szerbekkel és osztrákokkal, hogy a szerb–magyar határon erős védelmet az észak–macedón–szerb határra tolják, megerősíthetik a szerb–bolgár határt is.
  • Orbán Viktor arról beszélt, hogy 2023-ban az lesz a legfontosabb, hogy továbbra is kimaradjunk a háborúból, az európai recesszióból, a kormány szeretné elérni, hogy a következő év végére egy számjegyűre zsugorítsák az inflációt, illetve a fiataloknak 25 éves korig járó adómentességet a gyermeket vállaló nőknél 30 évre tervezik felemelni. Továbbra is a szuverenitás, a szabadság és a teljes foglalkoztatás, illetve a családok támogatása lesz a cél.

  • Orbán Viktor hat pontban összegezte az évet:

    • Parlamenti választás, ami szerinte valódi szabadságharc volt, meg kellett védeni Magyarország függetlenségét, szuverenitását. Az eddig felszínre került tények alapján mintegy 3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 millió szavazóval, és az utóbbiak győztek. Stabil, cselekvőképes, kiszámítható kormányzatot hoztak létre, ezzel folytatják azt a hagyományt, ami ’90 óta megkülönbözteti Magyarországot a többi európai államtól, itt nem volt előrehozott választás. A kormányfő úgy látja, a brüsszeli és liberális világ baloldali kormányt akart, ezért sem akartak pénzt adni Magyarországnak, ugyanez lehet a cél Lengyelországban is most. A magyarok nem kértek a külföldi beavatkozásból és a dollárbaloldalból.
    • A második rendkívüli teljesítmény, hogy sikerült kimaradni a háborúból. Ebből mindenképp ki kell maradni, részben azért, mert sok magyar él a szomszédunkban, részben azért, mert a háború rossz. Ráadásul a háborúnak eddig csak vesztesei vannak, vesztese az európai gazdaság is, szankciós felárakat fizetünk. Orbán Viktor szerint Európa nagy része belesodródott a háborúba, aki fegyvert szállít, az bokáig, aki katonákat képez, az térdig, aki még műveleti képzést is, az kötésig, ha pedig az egyik hadviselő felet teljes egészében finanszírozza, mint az EU teszi 18 milliárd euróig, az szügyig van benne a háborúban. A miniszterelnök reméli, hogy Európa nem keveredik bele nyakig a háborúba. A magyar álláspont az azonnali tűzszünet, béketárgyalások és béke, de teljesítették azt a keresztényi kötelességet is, hogy a bajbajutottakon segíteni kell, Magyarország legnagyobb humanitárius akcióját indították, hogy segítsenek az ukránoknak.
    • A harmadik teljesítmény, hogy a migrációval szemben továbbra is állták a sarat. Egyszerre két irányból van nyomás, a déli útvonal mellé megjelent az Ukrajnából érkező milliós áradat. Talán Románia az, amelyik egyidejűleg mind a két nyomásnak ki lenne téve Magyarország mellett. Több mint 250 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg Magyarországon.
    • A negyedik teljesítmény az volt, hogy képesek voltak finanszírozni a megemelkedett energiaárakat. 2021-ben a teljes magyar energiaimportért fizettek körülbelül 7 milliárd eurót, ez 17 milliárdra nőtt. Ezt elő kellett teremteni, erre Magyarország képes volt. Úgy teremtették elő, hogy a családoknak nyújtott rezsivédelmi rendszer lényegét megőrizték. A hiányzó finanszírozást nemcsak 2022-re, hanem 2023-ra is megoldották már.
    • Az ötödik teljesítmény az volt, hogy a munkaalapú gazdaságot meg tudták őrizni, soha nem dolgoztak még Magyarországon annyian, mint ebben az évben. Harmincéves csúcson van a foglalkoztatás.
    • A hatodik rendkívüli teljesítmény, hogy sikerült az Európai Unióval megállapodni. Ezt azért tartja rendkívülinek a miniszterelnök, mert szerinte le kellett küzdeni azt a hungarofóbiát, ami a liberális világban uralkodik.
  • Az az alkotmányos szokás, hogy év elején vagy év végén nemzetközi sajtótájékoztatót tartunk – kezdte Orbán Viktor. Ma kormányülés lesz, erről holnap valamilyen formában adnak tájékoztatást.

    A miniszterelnök 2022-ről elmondta: a rendszerváltás óta valószínűleg, emlékei szerint bizonyosan ez volt Magyarország legnehezebb éve. A rossz mellett az a jó, hogy a nehéz években nyújtott teljesítményt az ember mindig legalább kétszeres súllyal értékeli, ezért nem túloz, ha azt mondja, hogy Magyarország az elmúlt harminc év legnehezebb évében rendkívüli teljesítményt nyújtott.

  • Természetesen mi is ott leszünk a sajtótájékoztatón, Holló Bettina kollégánk teszi fel kérdéseinket Orbán Viktor miniszterelnöknek.

  • Orbán Viktor múlt héten előbb Brüsszelben járt az EU-csúcson, bejelentkezésében az Európai Parlament letartóztatott alelnökéről beszélt. Szombaton már Bukarestben volt, a román fővárosban „energetikai megadealt” írt alá: megépül a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-hálózata. Vasárnap pedig Katarba repült, a helyszínen nézte meg a labdarúgó-világbajnokság döntőjét, és találkozott az ország miniszterelnökével is.

  • Legutóbb december másodikán, a közmédiában szólalt meg hosszabban a miniszterelnök, a Kossuth rádiónak adott szokásos reggeli interjúban. Akkor beszélt többek között az energiahelyzetről, a brüsszeli szankciókról és azok hatásairól, migrációról és az EU-s pénzekről. Ezek várhatóan ma is központi kérdések lesznek.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat a rendhagyó Kormányinfó élő közvetítésében. Orbán Viktor miniszterelnök értékeli az évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd válaszol a hazai és külföldi újságírói kérdésekre. A tájékoztatón részt vesz Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is.

    Orbán Viktor év végi vagy év eleji nemzetközi sajtótájékoztatója 2019 óta immár hagyománnyá vált, ezeken az eseményeken a miniszterelnök több órán keresztül áll az újságírók rendelkezésére minden témában.

    Tartsanak velünk!