új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Sajátos helyzet, amikor a pénzügyi ellenőrzést a tolvajra bízzák” – jegyezte meg Gulyás Gergely az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottsági delegációjának jövő heti magyarországi látogatásáról. A miniszter leszögezte, a kormány megadja a tájékoztatást az érkezőknek.

  • Gulyás Gergely leszögezte, több mint tíz alkalommal került sor egyeztetésre a pedagógus-szakszervezetekkel. Valamiben egyetértenek, valamiben nem. A kormány az életpályatörvénnyel kapcsolatban sok területen engedett, konszenzusos és vitás kérdések is vannak. A miniszter látja a konfliktus növelését célzó szándékot, de ma a pedagógus-életpályával kapcsolatos problémák leginkább bér jellegűek.

    „Az, hogy valaki együtt tüntet azokkal az EP-képviselőkkel, akik személyesen lépnek fel azért, hogy ne legyen béremelés, ezt a tanároknak kell a szakszervezetek képviselőivel megbeszélni” – jelezte Gulyás Gergely.

  • Mekkora az esély a Déli Körvasút megvalósulásának? A kormány még végleges döntést nem tudott hozni. Korábban a Déli Körvasútról politikai konszenzus volt, Gulyás Gergely szerint ezért érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy „a baloldali városvezetés” a bíróságon a kulcsfontosságú körvasút ellen lépett fel. A miniszter azt is mondta, hogy a főváros ráadásul „a legdurvább környezetszennyezők pártjára állt”, azt is megjegyezte, hogy az elmúlt 32 évben még fővárosi vezetés nem vétett a lakossági érdek ellen így, mint most a főpolgármester, aki megszegte a szavát. Mivel részben uniós pénzekből valósult volna meg a körvasút, meg kell vizsgálni, hogy a környezetvédelmi engedélyek beszerzésére van-e lehetőség a beruházás teljesítésének határidején belül.

  • Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az Országgyűlés ellenszavazat nélkül elfogadta az igazságügyi törvény módosítását, ezzel a magyar kormány néhány héten belül mindenben meg fog felelni a kohéziós pénzek kérdésében. Amiben megegyeztek, azt teljesítették, az Európai Bizottság elfogadta a módosítást. Körülbelül egy hónap múlva tudnak számlákat küldeni Brüsszelnek, reményeik szerint ki is fizetik azokat, de ez nem a helyreállítási alapra vonatkozik. A miniszter újra arra kérte a magyar baloldali képviselőket, hogy ne akadályozzák a folyamatot.

  • A kamatstopokról is tárgyaltak a kormányülésen, példátlan inflációs helyzet állt elő, gyorsan nőttek a kamatok, a lakosság és a vállalkozások terhei megnövekedtek. 2022 januárjában döntöttek a kamatstopokról, később kiterjesztették a vállalkozásokra is, a kormány ismét meghosszabbítja, 350 ezer magyar családot véd meg.

    A kamatstop összesen 140 milliárdnyi forintnyi szankciós felárat vesz le a családok válláról. A kormány megállapította, még nem lehet kivezetni a kamatstopokat, ha a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, akkor fognak a kivezetéséről dönteni, addig fenntartják/meghosszabbítják.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány a jövő évi költségvetés tervezetéről tárgyalt, számtalan nehézség közepette kell tervezniük, háborús idők vannak. A miniszter kifejtette, a kormány fenntartja azt a szerintük jó gyakorlatot, hogy a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elfogadja a költségvetést, ez kiszámíthatóságot teremt, fontos üzenet, és rögzíti az elvárásokat, célkitűzéseket.

    Május 30-án fogják benyújtani a jövő évi költségvetést. Május 20. környéken adják át a tervezetet a Költségvetési Tanácsnak. Valószínűleg július elején lehet a végszavazás.

    Gulyás Gergely leszögezte, háborús időben olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja a biztonságot, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a rezsicsökkentést. Számolniuk kell a háború elhúzódásának lehetőségével.

    Ezzel együtt is csökkenteni kívánják a hiányt és az államadósságot. A tervezet szerint a hiány a jövő évben 3 százalék alatt lesz, 2,9 százalékkal számolnak. A költségvetés a háborús idők forgatókönyve szerint jött létre, béke és a szankciók kivezetése esetén a mozgástér jelentősen nőne. A jövő évi költségvetésben elérik a GDP-arányos 2 százalékos honvédségi ráfordítást, sőt valószínűleg meg is haladják azt. Gulyás Gergely végül leszögezte, Magyarország támogatja a Vatikán békemisszióját.

  • Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja személyesen fogadta Johannes Hahnt, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatásügyi biztosát. A megállapodás egyik legfrissebb lépése, hogy az Országgyűlés elfogadta az igazságügyi vállalásokat tartalmazó csomagot.

  • Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal inflációs gyorsjelentéséből. Ez az inflációs adat még mindig magas, de már markánsabb lépés a januári 25,7 százalékos csúcs és a márciusi 25,2 százalékos áremelkedési ütem után. Kedvező fejlemény, hogy a kiemelkedően magas élelmiszer-infláció végre visszalépett a 40 százalékos horror szintről – írtuk tegnapi cikkünkben.

  • Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi, a kormányülésről szóló Facebook-posztjában úgy fogalmazott: „Készül a költségvetés. Háborús időkben is megvédjük a családokat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést, a nyugdíjakat, és garantáljuk Magyarország biztonságát.”

    A Kormányinfó 11 órakor kezdődik. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra tájékoztatóját percről percre követjük. Köszöntjük olvasóinkat!