Bedobták az egyik budapesti Fidesz-iroda kirakatát

2024.02.15. 16:44
A Baross utca 19. alatt található VIII. kerületi Fidesz-iroda kirakatát ismeretlen elkövető rongálta meg, a rendőrség is kiszállt a helyszínre. Pikó András, a kerület polgármestere szerint hiába indulatosak az emberek a jelenlegi helyzetben a pedofilügy miatt, ez nem jogosít fel senkit az erőszakra.

A Józsefváros Újság értesülései szerint valaki megrongálta a VIII. kerületi Fidesz Baross utca 19. alatt található irodájának kirakatát. A helyszínt a rendőrség már vizsgálja.

A jogos indulat sem jogosít fel erőszakra. Az elmúlt napok történései miatt sokan éreznek tehetetlen dühöt. A gyerekeket ért erőszak és annak leplezése bűn. Az emiatti indulat érthető, de még a jogos indulat sem jogosít fel az erőszakra. A Pázmány-projekt építési engedélyezésének bejárásra tartva szembesültem azzal, hogy valakik bedobták a kerületi Fidesz-iroda ablakát. Arra kérem Józsefváros lakóit, hogy ne békétlenséggel válaszoljanak a Fidesz botrányos viselkedésére. Mutassanak példát a jövő nemzedékének azzal is, hogy minden véleményt erőszakmentesen fejeznek ki!

– reagált a hírre Pikó András, a kerület polgármestere a Facebookon.

Megtámadták az irodánkat. Pikó András és Jámbor András szélsőséges antifa bandái folyamatosan hergelnek a jobboldali közösségek ellen, ez az eredménye

– írta Szilágyi Demeter, Fidesz–KDNP kerületi képviselője bejegyzésében.

Novák Katalin és Varga Judit lemondása a pedofilügy miatt

Ahogyan arról az Index is beszámolt, szombaton Novák Katalin köztársasági elnök bejelentette lemondását. Döntését az a hatalmas közfelháborodás indokolta, amelyet egy pedofilügyben érintett elítéltnek, K. Endrének adott kegyelme okozott.

K. Endrét, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét azért ítélték három év négy hónap börtönbüntetésre, mert a pedofil igazgató bűntársaként megpróbált rávenni egy, a bicskei gyermekotthonban zaklatott gyereket, hogy vonja vissza a feljelentését. A férfi az egyik gyermekáldozat nevében írt meg egy vallomást, amely arról szólt, hogy az igazgató elleni vádak kitalációk, korábbi vallomását a sértett visszavonja.

A leköszönő köztársasági elnök elismerte, hogy hibázott, és bocsánatot kért.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán reagált Novák Katalin lemondására és Varga Judit visszavonulására, szerinte mindketten felelősségteljes döntést hoztak, amelyet tiszteletben tartanak. Ezt követően arról írt, a lemondásuk bizonyíték arra, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következménye, míg a baloldalon a bűnöknek sincs.

A Fidesz frakcióvezetőjének nyilatkozatára Pikó Andrástól, Józsefváros független, ellenzéki pártok által támogatott polgármesterétől érkezett viszontválasz szintén a Facebookon. Budapest VIII. kerületének polgármestere szerint nem igaz, hogy a jobboldal vállalja tettei után a felelősséget, ennek alátámasztására több érvet is felhozott.

„Két Orbán-báb feje hullott a porba a Fidesz pedofilbotrányában, nem a tényleges döntéshozóké. Hiába fújja most Kocsis Máté a legújabb központi mantrát arról, hogy a jobboldalon a tetteknek van következménye” – írta bejegyzésében Pikó András polgármester, hozzátéve, ez akkor lenne igaz, ha a lemondás nem egy évvel azután történik meg, hogy nyilvánosságra került a kegyelmi döntés; ha Kocsis Máté napokkal ezelőtt nem akarta volna rákenni az egészet másokra; ha a lemondás belső meggyőződésből születik meg; ha bocsánatot kérnek az áldozatoktól; ha tudnánk, ki adott politikai megrendelést az elnöki kegyelemre.

Balog Zoltánt is lemondásra szólították fel

Szilágyi Demeter Fidesz-képviselő szerint Pikó András mellett Jámbor András, József- és Ferencváros országgyűlési képviselője is felelős a hangulatért. Jámbor András a köztársasági elnök lemondását megelőző napon, pénteken mondott beszédet a Sándor-palota előtt tartott tüntetésen, ahol az országgyűlési képviselő kifejtette: szerinte a fideszes politikusoknak is ki kellett volna mondaniuk, hogy ez az ügy megbocsáthatatlan.

Időközben kiderült, hogy Balog Zoltán püspök is szerepet játszott a kegyelmi botrányban. Ezt követően a volt minisztert berendelték a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalának épületébe, hogy magyarázatot adjon tettére.

Sokan arra számítottak, hogy követi Novák Katalin és Varga Judit példáját, és lemond, ám ez nem történt meg. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke közleményt adott ki, amelyben azt kérte a kegyelmi botrányban szerepet játszó Balog Zoltán püspöktől, hogy fontolja meg lemondását zsinati elnöki tisztéről.

A Magyar Református Egyház Zsinati Hivatala pedig csütörtökön küldöttközleménytPásztor Dániel nevében, amelyben a tiszáninneni püspök leszögezte, nem szólalt fel Balog Zoltán meghallgatásán, és nem is foglalt állást a zsinati elnök távozása vagy maradása mellett.