Magyar Péter: Tudom, ki áll a Schadl–Völner-ügy mögött

D KOS20200128009 (1)
2024.03.13. 20:38
Varga Judit volt férje az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként beszélt arról, hogy mire is készül március 15-én, hogy miért áll mégis politikai pályára. Később kitért a Schadl–Völner-ügyre, hogy miért akar hatalomváltást, és arra is, hogy miért éppen most állt a nyilvánosság elé.

Szerdán este Magyar Péter, Varga Judit volt férje interjút adott az ATVEgyenes beszéd című műsorában, ahol Szöllősi Györgyi műsorvezetővel beszélt többek között a március 15-én tartandó zászlóbontásról, Polt Péterről és az ügyészség korrumpálódásáról, a Schadl–Völner-ügyről és arról, hogy miért éppen most állt ki a nyilvánosság elé.

Első témaként a március 15-ei zászlóbontásról kérdezte volna Szöllősi Magyart, aki kapásból „lefideszpropagandázta” az ATV-t köszönetnyilvánításában, hogy meghívták, mert a többi propaganda-média (véleménye szerint az Index is) ilyet nem tett.

A műsorvezető egyből vissza is utasította a vádat, és megvédte önmagát, valamint kollégáit, miszerint nekik senki nem mondja meg, hogy milyen műsort csináljanak és mit kérdezzenek a vendégektől.

Visszatérve március 15-re Magyar elmondta, hogy „megemlékezést szervezünk a forradalomról, és zászlóbontást egy harmadik erőnek”, amely megvesztegethetetlen és tarolhatatlan. Célja, hogy a jelenlegi hatalmi elitet leváltsa, hiszen ennyire még sosem repedt meg a NER gépezete. Szerinte morálisan és politikailag is fenntarthatatlan a rendszer. Úgy véli, ha nincs új erő a választásokon, akkor a Fidesz újabb, még elsöprőbb győzelmet fog aratni, mint valaha.

ezzel szemben Ő egy modern, európai országot építene.

Azt nem árulta el, hogy indított vagy indít-e pártot, esetleg egy meglévő politikai erő részévé válik, de azt ígérte, hogy két nap múlva mindenre választ ad a megemlékezésen. Szerinte bármelyik mellett szólhatnak érvek, hiszen egy one man show csak ideig-óráig tud működni, utána mindenképpen csapatot kell építeni, hogy beléphessen a politikai küzdőtérre – amely lehet, hogy csak június 9-e után történik majd meg.

Mitől változott meg a vélemény a pártalapításról?

A Partizánban – elmondása szerint – még őszintén gondolta, hogy nem alapít pártot, de egy olyan bizalmi válságba csöppentek az emberek a kegyelmi ügy miatt, ami felnagyította az egész hatását. Az emberek érdeklődése, megkeresése változtatta meg a véleményét, ez sarkallta arra, hogy megváltoztassa álláspontját erről a kérdésről, hogy felülírja a saját elhatározását. A NER-t már belsősként is kritizálta, de a kiválás okairól így beszélt:

„Nem tudom, mit köszönhetek a NER-nek, de azt tudom, hogy az ország mit köszönhet neki:

  • 20 éve vagyunk az EU tagja, két Marshall-segélynyi pénzzel a második legszegényebbek és a legkorruptabbak vagyunk egész Európában;
  • a családpolitika a kormány zászlóshajója, mégis tavaly a legkevesebb gyerek született Magyarországon, és a statisztika csak romlik.”

„Kegyelmi botrány nélkül valószínűleg nem ülnék itt” – vallja be. Ez egy hosszú folyamat volt. Bár régebben is kritikus volt a NER-rel szemben, de eddig a Varga Judittal fennállt házassága és a levegőben lebegő júniusi választások nem tették lehetővé, hogy szélesebb körben is hangot adjon a véleményének. Ha Varga maradt volna, akkor ő valószínűleg a választásokig nem is állna a nyilvánosság elé. 

„De miért pont most?” – kérdezte a műsorvezető. Magyar pedig úgy fogalmazott: „ez bizonyítja, hogy türelmes és lojális ember vagyok. Vádolnak, hogy a Rogán-művek kreálmánya vagyok, de erre csattanósan válaszolok 15-én.”

A fenyegetések nem hatják meg

„Kaptam sok áttételes üzenetet, hogy ezt nem így kellene, de nem volt semmi konkrétum” – válaszolta arra, hogy megfenyegették-e az interjúi után. Nem mondta meg, hogy kitől, de annyit elárult, hogy nem Gulyás Gergelytől, ugyanis ő már nem a barátja, de a távolból is jobbulást kíván neki.

Azt is kiemelte, hogy „Rogánnak mennie kell, de nem fog menni, amíg ott van a miniszterelnök. Nem ő a legfőbb ember, hanem Orbán, ezért Rogánt hiába támadja az ember”. Szerinte nem cáfolta meg a Partizánban mondottakat, továbbra is vállalja, amit Gulyás Mártonnak mondott első nyilvános interjújában.

„Azért fordultam a nyilvánossághoz, mert talán ez majd megvéd minket. Havasi Bertalan nem sajtószóvivő, hanem sajtóelhárító” – véli Magyar. Szerint egyáltalán nem véletlen, hogy a Megafon 50 milliót égetett el arra, hogy lejárassa, dehumanizálja, így próbálják meg lejáratni. Czeglédi Zoltánra, Bayer Zsoltra és úgy általában a Megafonra azt mondta, hogy

szomorú, hogy ilyen szinten beszélhetnek emberek bárkiről. 

„Engem lehet kritizálni, örülök hogy a jobb- és baloldal egyöntetűen kritizál, ez bizonyítja, hogy az egész bagázs egy brancs” – hangsúlyozta. Elmondása szerint kinevették, hogy politikus akar lenni, hiszen „az egy komoly szakma”. De Magyar úgy véli, hogy nincs politikusképző, nem csak abból lehet politikus, akiről a megmondóemberek azt mondják, hanem akiről a magyar emberek úgy gondolják. 

Én azt állítom, hogy ez a kormány demokratikus úton leváltható

– fogalmazott Magyar Péter.

Polt Péternek: Legalább a látszatra ügyeljen!

Magyar Péter elmondása szerint „anomáliák történtek, nem végezhették az ügyészek rendesen a munkájukat”. Azt viszont már Polt Pétertől kell megkérdezni, hogy ez miért alakult így. Ezután robbantotta a bombát ismét:

Tudom, ki áll a Schadl–Völner-ügy mögött, de nem itt fogom elmondani. Ha bemennék tanúskodni, akkor Gulyás Gergely is jöhetne velem az ügyészségre

– állította Magyar, majd óvatosan azt mondta, hogy nem tudja, hogy Gulyás Gergely is tudja, de biztosan sejti, mint ahogy több tucat magas rangú politikus is sejti vagy tudja. 

Azt mondta, hogy nem ő készül leváltani a kormányt, hanem „remélem, hogy az ország készül kormányváltásra”. Nem tartotta kizártnak, hogy a 2026-os választásokon valamilyen formában elinduljon, de arra a kérdésre, hogy miniszterelnök-jelöltként ringbe szállna-e, ugyanazt válaszolta, amit a politikai karrierjét firtató kérdésre a Partizánban: „viccnek is rossz, hogy én miniszterelnök-jelölt legyek”. 

Nem szeretek elszámoltatásról beszélni, de ha nem Polt lenne a főügyész, akkor nem szükséges elszámoltatni, mert az ügyészség maga végezné a dolgát

– mondta Magyar. Véleménye szerint ha váltás történik a főügyészségen, abban az esetben az oligarchákból többen elkezdenek majd beszélni, és „el fog kezdeni dőlni a dominó”. Ahogy fogalmazott, „az első tégla mozog, azt kell csak kiverni” – zárta gondolatait. 

Kicsoda Magyar Péter?

Magyar Péter, Varga Judit volt igazságügyi miniszter volt férje miután lemondott minden tisztségéről, a Partizánnak adott interjújával robbantott egy hatalmas bombát, amelynek a hullámai még ma is érződnek, de itt nem állt meg. Pár nappal később Facebook-oldalán Tiborcz Istvánnak üzent, majd a miniszterelnökséget vezető miniszterrel, Gulyás Gergellyel is szópárbajba keveredett, bár csak a sajtón keresztül.

Később Czeglédi Zoltán publicista simán „lenyomigyerekezte” Magyar Pétert, a Megafon pedig több tízmilliót égetett el arra, hogy lejárassák. Több magánszemély is feljelentést tett ellene az interjúiban elmondottak után, de megállítani nem tudták, ugyanis minden jel arra utal, hogy Magyar Péter politikai pályára lép és pártalapításba kezd. Emellett még némi kéretlen tanáccsal is ellátta Orbán Viktort annak közmédiás interjúja után.

(Borítókép: Magyar Péter 2020. január 28-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)