2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Gulyás Gergely: Büntetésre számít a kormány, naponta milliókat fizethetünk a külső határzár miatt

Gulyás Gergely és Vitályos Eszter tájékoztatója

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Dobrev Klára tegnap azt állította, hogy bizonyítékai vannak Sulyok Tamás köztársasági elnök ellen. A Sándor-palota később cáfolt. Gulyás Gergely az üggyel kapcsolatban elmondta, vitán felül áll, hogy az államfő Magyarország egyik legtekintélyesebb jogásza, aki magas erkölcsi mércének megfelelően dolgozott az elmúlt évtizedekben. Azt látják, hogy a baloldalon nagy a tolongás, ezért Dobrev Klára a hamis vádtól sem riad vissza egy kis nyilvánosságért, a miniszter szerint hazugság és nevetséges, amit állít a DK politikusa, sőt legfeljebb ő követ el bűncselekményt ebben az ügyben. 

  • A Szuverenitásvédelmi Hivatal legfrissebb jelentése azt állapította meg, hogy a baloldal ismét befolyásolni akarja a választásokat – indított az Origo. Gulyás Gergely szerint ha hamisak az állítások, cáfolják, ha nem, akkor a magyar baloldal miért sérti meg a jogszabályokat, és fogad el pénzt a kampányához?

    Rákérdeztek arra is, hogy a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, Kovács Gergely többször is utalt arra, hogy kapcsolatba került drogokkal, és ez elfogadhatatlan, ilyen jelöltet nem lenne szabad indítani – mondta Gulyás Gergely.

  • Gulyás Gergely a Robert Fico elleni merényletet követő, a Facebookon megjelent gyűlöletkeltő kommentekről kifejtette: mindabból, ami Szlovákiában történt, érdemes következtetéseket levonni, de az első és legfontosabb, hogy jobbulást kívánjanak Robert Ficónak. A miniszter szerint a politikában van egy olyan mértéke a gyűlöletre uszításnak, ami nem elfogadható. A kommentek között általánossá vált a gyűlöletre uszítás, de mindenkinek az a felelőssége, hogy ennek ne adjanak teret, ez nem igényel jogszabály-módosítást, mert ez ma is jogszabályellenes. 

    Vitályos Eszter kormányszóvivő megdöbbentőnek nevezte, hogy bizonyos hazai sajtóorgánumok csak néhány óra elteltével kapcsolták le a kommentelési lehetőséget. Aznap lapunk is úgy döntött, hogy korlátozza a kommentelési lehetőséget.

  • A szakszolgálatok vizsgálatot folytatnak, felelősségre vonás akkor lenne csak, ha kiderült volna, hogy bizalmas adat került idegen kézbe – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

    Az adatoknak kétféle minősítése van: a titkosak és a közérdekűek – idézte fel a miniszter. 

    Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely nem tudta megmondani, miért nem rendelték be 2021-ben az eset napvilágra kerülését követően Oroszország budapesti nagykövetét. Arra sem tudott választ adni, hogy a Külügyminisztérium sérült informatikai rendszerét korszerűsítették-e azóta, vagy sem.

    Ezek után rákérdeztek arra is, hogy miként írná le a miniszter a magyar–orosz kapcsolatokat, és a válasz ez volt: „kölcsönös érdekeken nyugvó partnerség”.

  • A 444.hu azt kérdezte, hogy a hazugság elfogadható-e a kampányidőszakban. Ez volt a felvezetése a 2022-ben a választások előtti időszakban kipattant, a Külügyminisztérium IT-rendszerét ért hackertámadásoknak. Az ügy akkori bemutatása – Gulyás Gergely szerint – nem felelt meg a valóságnak.

    Az újságíró azt is firtatta, hogy milyen mélységű volt a támadás. A miniszter szerint hackertámadások folyamatosan érik a hazai minisztériumokat és még a médiumokat is, ez általános. Gulyás megerősítette, hogy bizalmas adat 2022-ben nem került külföldi kézbe, ezt semmiféle bizonyíték nem támasztja alá.

  • Vitályos Eszter elmondta, az elmúlt két hétben számos fejlesztés és beruházás valósult meg: átadták a Mol Poliol Komplexumát, a magyar állam is támogatta ezt.

    Az elmúlt két hétben 28 milliárd forintot meghaladó összegben valósultak meg további beruházások, óvoda- és bölcsődeépítések, felújítások. Megvalósultak többek között közútfejlesztési projektek és kulturális fejlesztések is.

    A kormányszóvivő a Digitális Állampolgárság Programmal kapcsolatban hangsúlyozta, már elérhető ennek a honlapja, ami bemutatja a projektet. Az állampolgárok minden olyan jogosultsággal rendelkeznek majd a digitális térben, mint a fizikai valójukban. A digitális állampolgárság részleteiről itt írtunk.

  • Az Európai Bíróság előtti magyar eljárásokról is tárgyalt a kormány. Egy végre nem hajtott ítélet miatt kell büntetésre számítania Magyarországnak. A menekültrendszer miatt hozott ítélet végrehajtását is vizsgálják, és a külső határzár miatt akarják bírságolni az országot, napi hatmillió forintos büntetésre számít a kormány. Gulyás Gergely szerint a döntés már megszületett, de még nem hirdették ki, mert valószínűleg ezt néhány nappal az európai parlamenti választások után időzítik.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy a kormány tegnapi ülésén értékelte a háborús helyzetet, ami részben a frontvonalak áttekintését és Európa reakcióját jelenti. Azt látják, hogy a helyzet egyre nehezebb, ennek több oka van, az egyik, hogy az ukrán hadsereg azokat az állásokat, amelyek az elmúlt másfél- két évben kialakultak, egyre nehezebben tudja tartani, ennek következménye a kényszersorozás Kárpátalján is, a részben kivételezett helyzet megszűnt. 

    A miniszter hangsúlyozta, Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik. A nagyobb nehézségnek a nyugat-európai hozzáállást nevezte, minőségileg új helyzet Manfred Weber kötelező európai sorkatonai szolgálatról szóló nyilatkozata. A NATO–ukrán missziót konkrét intézményi veszélynek nevezte Gulyás Gergely, erről több munkacsoport is tárgyal. 

    Felelőtlennek tartják a katonai beavatkozásról szóló nyilatkozatokat, azt is látják, hogy az európai választások egyik legfontosabb tétje is ez, a józan észnek kell teret kapnia.

  • A budapesti ANY Biztonsági Nyomdában a terveknek megfelelően haladnak a választási előkészületek, több mint 33 millió szavazólapot nyomtatnak a június 9-i dupla voksolásra. A gyártósoron Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, valamint Zsámboki Gábor, a nyomda vezérigazgatója vezette körbe az újságírókat.

  • „A jegybank nem képes az együttműködésre, hiába kerestük rá a lehetőséget” – nyilatkozta lapunknak Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter úgy vélekedett, méltatlan a Magyar Nemzeti Bankhoz az a hangnem, ami napjainkban az intézményben uralkodik.

  • Kormányinfó legutóbb május 9-én, épp Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatása idején volt. Aznap tizennyolc területre kiterjedő megállapodást jelentett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatója 9:30-kor kezdődik. Köszöntjük olvasóinkat!