Összegyűltek az aláírások, megfosztási eljárást kezdeményeznek Sulyok Tamás ellen

2024.05.28. 14:01
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője kedden bejelentette, hogy az Országgyűlésben összegyűltek a Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szembeni megfosztási eljáráshoz szükséges aláírások.

„Az a kérdés, hogy lehet-e Magyarország köztársasági elnöke egy olyan ember, aki köztörvényes bűnöket követett el? Ezt a kérdést mától Orbán Viktornak és a Fidesz parlamenti frakciójának tesszük fel. Összegyűltek a szükséges aláírások az Országgyűlésben ahhoz, hogy meginduljon a megfosztási eljárás Sulyok Tamás ellen” – közölte Dobrev Klára.

A DK politikusa megköszönte az eljárást támogató MSZP-s, párbeszédes, momentumos, jobbikos és LMP-s politikusoknak az aláírást. Dobrev Klára úgy fogalmazott: „Az a néma sunnyogás, amibe a miniszterelnök burkolózik, a gyávaság legbiztosabb jele. Így próbálta túlélni Novák Katalin bukását, és most így próbálja túlélni Sulyok Tamás bukását is, ami erkölcsi és politikai értelemben már megtörtént, csak a közjogi van hátra, ezért indítottuk el a megfosztási eljárást.”

A DK árnyék-miniszterelnöke hangsúlyozta, a népnek közvetlenül kellene megválasztania a köztársasági elnököt.

Dobrev Klára vádjai

Dobrev Klára előző heti, szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: „Bizonyítom, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök köztörvényes bűnöző, aki a földmaffia figurájaként, ügyvédként törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek.” A Sándor-palota válaszul közölte, hogy Sulyok Tamásnak nincs takargatnivalója, törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.

A Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke lemondásra szólította fel Sulyok Tamást, majd csütörtök délelőtt átadta az ügyészségnek azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte alátámasztják az államfőről tett állításait. A politikus pénteken már arról beszélt, hogy összeférhetetlenség állhatott fenn Sulyok Tamásnál.

Az ügyészség rövid közleményben reagált a fejleményekre: „A Legfőbb Ügyészségre megérkezett Dobrev Klára beadványa. Azt a törvényes előírásoknak megfelelően vizsgáljuk és értékeljük. Annak eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk.” Az ügy a témák között szerepelt a csütörtöki Kormányinfón is, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hamis vádról van szó. Jogászok véleményét itt olvashatja az ügyről.