új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

    Töltse le alkalmazásunkat, adja meg települése nevét, és mi pushüzenetben értesítést küldünk, ha a települést magába foglaló járásra időjárási riasztás lép érvénybe.

  • A folyamatos esőzés miatt Lengyelország délnyugati részén is felduzzadtak a folyók. Péntek reggel óta több eső esett ott, mint az úgynevezett millenniumi árvíz idején, 1997-ben. Országszerte 47 vízszintmérő állomáson lépték túl a riasztási szintet. 

    Donald Tusk miniszterelnök szombat este felszólította a polgárokat, hogy térjenek biztonságos helyszínekre. A nysai mentőszolgálatosokkal folytatott találkozójakor megtudta ugyanis, hogy olykor nehéz rávenni az állampolgárokat, hogy elhagyják otthonaikat. Drámai kihívásnak nevezte a szombat éjszakát. 

    A cseh–lengyel határon, Glatzer Schneegebirgében található miedzygorzei Wilczka-patak gátja, amelyet a 20. század elején építettek, átszakadt 1997-ben, és most is túlcsordult a víz. A gát 29 méter magas, az árvízvédelmi medence pedig megközelítőleg egymillió köbméter vizet tud befogadni. Ez nem volt elég az 1997-es árvíz idején sem. 

    Jarnoltowek település víztározó alatti lakosait evakuálták, a Zloty Potok folyó partján fekvő két szomszédos falu lakóit is felszólították arra, hogy vonuljanak biztonságos helyre. 

    Szabadrablás homokzsákból

    A sziléziai Opole város szökőárra készül az Odera áradása miatt. A városvezetés szerint a vasárnap reggeli, öt méter körüli vízállás hétfőre legfeljebb hat méterrel emelkedhet. A lakosságot jelenleg nem fenyegeti az árvíz. A város szóvivője szerint az opolei Odera normál vízszintje négy méter körül van.

    Lengyelország második legnagyobb városa, Krakkó is árvízzel küszködik a heves esőzések után, 28 helyszínen vehetnek fel homokzsákot azok a polgárok, akik saját maguk szeretnék megvédeni épületeiket. 

  • Akár már vasárnap elérheti a neszmélyi vasúti töltést a dunai ár – írja a Kemma helyszíni riportjában.

    A településen sokan dolgoznak – Naszályról, Tatáról és Tatabányáról is érkezett segítség –  hogy megvédjék a folyóhoz közeli házakat az áradástól, hiszen az előrejelzések szerint a mostani áradás magassága megközelítheti a 2013-as árvíz tetőpontját. A környékbeliek együtt töltik a homokzsákokat és építik a gátat. 

    Neszmély jegyzője, Horváth József elmondta, hogy az árvíz megállíthatatlanul közelít, és már vasárnap víz alá kerülhet a Hajóskanzen és a Malom köz végén lévő kerékpárút, továbbá a vasúti hidak alját is elérheti a víz.

    A helybéliek most azon dolgoznak, hogy minden átereszt, ami a faluból a Dunába megy, eltömítsenek. Mint arról a jegyző tájékoztatott, egy vasúti átjáróba mintegy 2500 homokzsákot kell beépíteni, majd a falu felőli oldalról 60 köbméter homokot tesznek oda, hogy teljes legyen a nyílások tömítése. Ilyen nyílásból a faluban van hat darab, amiket egyenként be kell tömedékelni.  

    Különleges védelem

    A legkritikusabb utcában mobilgátat épít majd a katasztrófavédelem és a vízügy, továbbá homokzsákokkal is megkötik, hogy a magas pontok össze legyenek kötve. Mindez úgy válik vízállóvá, hogy egy fóliát víztartóként használnak, ami nekifeszül a kőfalnak, és kívülről homokzsákokkal megtámasztják, hogy ne csússzon el. 

    Kívülről pedig homokkal van tömedékelve és a kettő közé szorul be a fólia. És az egész van nekifeszülve az áteresz kőfalának, így ad védelmet – mutatta az épülő gátat. 

    A Duna emelkedő vízszintje miatt Komárom-Esztergom több településén is különleges intézkedéseket vezettek be: Esztergomban lezárások lesznek, egy iskolában pedig tanítási szünet. Nyergesújfalun arra is felkészültek, ha otthonokat kell elhagyni, a védekezéshez zsákot és homokot is biztosítanak. Dunaalmáson pedig 230 tonna homokkal készülnek az árhullámra. 

  • Győr város folyóinak áradása miatt több forgalomkorlátozást is elrendeltek a város útjain. Szombat éjjel lezárták a Móricz Zsigmond alsó rakpartot, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pedig szakembereket csoportosít át Győrbe – írja a Kisalföld

    Az Országos Vízügyi Igazgatóság adatai szerint a vasárnap hajnali órákban a Mosoni-Duna vízszintje eléri, majd vasárnap napközben elönti a Móricz Zsigmond rakpartot, ezért szombat éjjel  lezárták a rakpartot Győrben. A  buszok terelőúton közlekednek.

    A helyi Kossuth-hídon csak a gyalogosok, kerékpárosok és a Káptalandombra autóval behajtók közlekedhetnek, az átmenő autósforgalom elől a híd zárva marad az árvíz levonulásáig.

    A vízügyi előrejelzések szerint a Mosoni-Duna vízszintje elérheti a 7 méter 70 centimétert is. A 2013-as, rekordmértékű árvíz során mért legnagyobb vízállás itt 8 méter 40 cm volt.

    Vasárnap reggel 6 órakor a Mosoni-Duna és a Duna teljes szakaszán megkezdték az árvízi védekezést.

    Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrejelzése szerint a tetőzés a III. fokú készültségi szintet jelentősen meghaladhatja, Győr belterületén is III. fokú készültség feletti tetőzésre készülnek a szakemberek. 

  • Ahogyan arról beszámoltunk, a hét végére árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna mentén fekvő közép-európai országokban, mivel a régió felett örvénylő, heves esőzésekkel, viharos széllel érkezett Boris nevű mediterrán ciklon további áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat Csehország, Lengyelország, Ausztria, Németország, Szlovákia és Magyarország számos területén.

    Amennyiben van felvétele, fotója az extrém időjárásról valamint a folyók vízállásáról, és szívesen megosztaná a nyilvánossággal, küldje el nekünk!

    Ön is látta? Van fotója vagy videója?
    Küldje el nekünk!
  • A Tisza Párt önkéntesekkel indul a Duna árvízvédelmi készültség alatt álló településeihez – közölte Magyar Péter a Facebook-oldalán. 

    A TISZA megindul a Dunához, lapátok, homokzsákok, gumicsizmák felpakolva

    – írta Magyar Péter a bejegyzésében, megköszönve a sok száz önkéntes jelentkezését. 

    Magyar Péter korábban jelezte, hogy pártjával szeretnék aktívan kivenni a részüket a védekezésből: ehhez homokzsákot, védekezéshez szükséges eszközöket, önkéntes munkát és anyagi hozzájárulást is gyűjtenek. 

  • „Az előrejelzések szerint az elmúlt évek egyik legjelentősebb árvize közelít Budapest felé, de mi felkészülten állunk a helyzet elé. Meg fogjuk védeni Budapestet!” – írta Instagram-posztjában Karácsony Gergely. 

    A főpolgármester szerint a jövő hét második felében egy nagyon komoly árvízre kell felkészülnünk, ami ráadásul sokáig fog tartani, mert folyamatosan esik az eső azokon a területeken, amelyek a Duna vizét táplálják.

    Karácsony Gergely közölte, hogy a fővárosi cégek és intézmények felkészültek a védekezésre. Megismételte, hogy mind a pesti, mind a budai rakpartot lezárják hétfőn este 8 órakor. Arra kérte az ott parkolókat, hogy a lehető leggyorsabban vigyék el az autóikat a területről, mert egyébként a fővárosnak kell elszállítania azokat. A víz, mint azt megírtuk, az előrejelzések szerint kedden fogja elönteni az alsó rakpartokat. 

    A főpolgármester arról is tájékoztatott a videóban, hogy a fővárosnak külön kell védekeznie a Margit szigeten és a Római-parton, a Királyok útján pedig egy 4 kilométer hosszú agyaggátat kell felépíteniük, ezért hétfőn az érintett útszakaszt szintén lezárják. A homokzsákos védekezést gépesített módon oldják meg. 

  • Ahogyan arról már tájékoztattunk, hétfőtől valószínűleg napi egy méterrel emelkedik a Duna vízállása, és várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízszint mellett tetőzik majd. A védekezés intenzitását 800 centiméteres vízállás felett indokolt növelni, ezért Karácsony Gergely főpolgármester 

    szeptember 16-án, hétfőn nulla órától minden budapesti szakaszon harmadfokúra emeli az árvízvédelmi készültséget.

    A Budapest.hu arról ír, hogy a védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hétfőn megkezdi a Nánási út–Királyok útja védvonal kulissza átjáróinak zárását, és egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles agyag háttöltés kiépítését. Az ideiglenes védmű építése miatt hétfőtől a Királyok útját lezárják a közúti forgalom elől. A Margit-sziget alacsonyabban fekvő részeit pedig homokzsákokkal erősítik meg, de az árvízi helyzet függvényében a jövő hét közepén le is zárhatják a Margit-szigetet a jármű- és gyalogosforgalom elől.

    Az alsó rakpartot várhatóan szeptember 17-én, kedden önti el a Duna.

    A pesti alsó rakpart többi részét, valamint a budai alsó rakpartot a Budapest Közút szeptember 16-án, hétfőn 20 órától teljesen lezárja, ott tilos lesz a megállás, az ott parkoló autókat a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság hétfőn elszállítja.

    A jövőhét közepétől a Dunához közeli területek közösségi közlekedésében is korlátozások lépnek majd érvénybe, ezekről jövő hét elején nyújtanak pontosabb tájékoztatást. 

  • Horvátországban jövőhéttől megkezdik az árvízvédelmi előkészületeket a Murán, a Dráván és a Dunán is. Vasárnaptól számítanak a Mura vízszintjének emelkedésére, a maximumértékekre hétfőn és kedden számítanak a vízügyi hatóságok – írja a horvát Index

    Az országban arra számítanak, hogy a vízállások maximumai egy méterrel a tavalyiak alatt lesznek. 

    Horvátországban jelenleg stabil a helyzet – írja a lap. 

  • Egész Ausztria készültségben van: havazást, árvízveszélyt, heves esőzést és zivatarokat hozott a hírhedt Boris ciklon. 

    A Kronen Zeitung tájékoztatása szerint a heves esőzések miatt az alsó-ausztriai St. Pölten és Tulln járást katasztrófa sújtotta területté nyilvánították vasárnap, a hajnali órákban. Leállították a vonatforgalmat az állam nyugati részén fekvő Amstetten és St. Valentin közötti nyugati útvonalon.

    Alsó-Ausztriában jelenleg 100 út van lezárva. Stájerország egyes területei jelenleg szintén nem érhetők el.

    Kirchberg an der Pielachban egy ember beszorult az autójába a Pielach megáradt vizében. A helyi tűzoltóság számolt be róla, hogy ki kellett menteni az illetőt, és Zwettlben is hasonlóképpen egy sofőr.

    A viharok miatt bezárták a bécsi temetőket. 

  • Ausztria Hochkönig régiójában megnyitnak vasárnap egy családi síterepet – tájékoztatott a síelők.hu.

    A lap szerint valószínűleg ezzel rekordot állítanak fel az országban, egyelőre nincs adat arról, hogy valaha is szeptember 15-én már megnyitotta volna kapuit egy sípálya. 

    A környéken csütörtök óta havazik, az igazán nagy hó szombatra virradóra érkezett meg Hochkeil síterepére. A hochkönigi rendszerhez tartozó sípálya 1340 és 1780 méter közt fekszik Mandlwand sziklafalainak lábánál. Az üzemeltető szombat délután döntött úgy, hogy vasárnap kinyitnak délelőtt fél tizenegy és délután fél három között az Arthurhaus húzólifttel, amely 1500 métertől indul. A pályához tartozó hütte is kinyitott. 

  • Ahogyan arról beszámoltunk, a hét végére árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna mentén fekvő közép-európai országokban, mivel a régió felett örvénylő, heves esőzésekkel, viharos széllel érkezett Boris nevű mediterrán ciklon további áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat Csehország, Lengyelország, Ausztria, Németország, Szlovákia és Magyarország számos területén.

    Amennyiben van felvétele, fotója az extrém időjárásról valamint a folyók vízállásáról, és szívesen megosztaná a nyilvánossággal, küldje el nekünk!

    Ön is látta? Van fotója vagy videója?
    Küldje el nekünk!
  • Pozsonyban harmadfokú árvízvédelmi figyelmeztetés van érvényben az esőzések és áradások miatt, emellett a Pozsonyi és Bazini járásokban vasárnap reggelig harmadfokú szélriasztást is kiadtak – idézi az Újszó a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) közleményét. 

    Pozsony megyében vasárnap harmad- és másodfokú figyelmeztetés lép életbe az esőzések miatt, míg Trencsén és Nagyszombat megyében első-, másod- és harmadfokú, Nyitra és Zsolna megyében pedig első- és másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Egész Besztercebánya megyében, valamint a Gölnicbányai, a Rozsnyói, az Iglói, a Késmárki, a Lévai, a Poprádi és az Ólublói járásban elsőfokú a készültség az eső miatt.

    Szombatról vasárnapra virradóan, az éjszakai és hajnali órákban Szlovákia egyes részein erőteljes széllökések várhatók, melyek miatt első- és másodfokú figyelmeztetés van érvényben Trencsén, Nyitra és Nagyszombat megyében, valamint Zsolna megye legtöbb járásában. A Zsarnócai járásban elsőfokú figyelmeztetés lépett életbe. A hegyvidékeken szintén erős légmozgásra számíthatnak az ott élők.

  • Több mint 60 ezer cseh háztartás maradt áram nélkül a heves viharokat követően – jelentette szombaton a CTK hírügynökség az energiaszolgáltatókra hivatkozva.

    A legsúlyosabban a Németországgal határos Usti nad Labem északnyugati közigazgatási régiót érintette a vihar, ahol több mint húszezer háztartásban ideiglenesen nem volt áram, mert az erős szélben fák dőltek a felsővezetékekre.

    A Cseh Köztársaságot és a szomszédos Lengyelországot heves esőzések sújtották, számos folyó és patak vízszintje megemelkedett, és egyes területekről áradásokról érkeztek jelentések.

    A kelet-csehországi Sirola Niva faluban elővigyázatosságból mintegy 40 embert evakuáltak.

    A Prágától mintegy 50 kilométerre délre fekvő Visnova falut az elárasztott utak miatt csak nehéz terepjáró tűzoltóautóval lehetett megközelíteni. A viharok a vasúti közlekedést is érintették, a kidőlt fák több vonalat is elzártak.

  • Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

    Töltse le alkalmazásunkat, adja meg települése nevét, és mi pushüzenetben értesítést küldünk, ha a települést magába foglaló járásra időjárási riasztás lép érvénybe.

  • A hideg szilárdan markában tartja Ausztriát. Országszerte „masszív stresszteszt” várható a hétvégén – írta a Kronen Zeitung. A vasárnap eddigi legfontosabb hírei szomszédainkál:

    • A heves esőzések miatt az alsó-ausztriai St. Pölten és Tulln járást katasztrófa sújtotta területté nyilvánították vasárnap, a hajnali órákban.
    • Leállították a vonatforgalmat az állam nyugati részén fekvő Amstetten és St. Valentin közötti nyugati útvonalon.
    • Alsó-Ausztriában jelenleg 100 út van lezárva. Stájerország egyes területei most szintén nem érhetők el.
    • A viharok miatt vasárnap is zárva marad a bécsi temetők bejárata.
  • A környező országokban nemcsak a rekordmennyiségű esővel, de a szokatlanul korán érkezett havazással is meg kell küzdeniük az embereknek. Az olasz, horvát, szlovén és osztrák hegyekben már napok óta fehérbe öltözött tájat posztolnak a helyiek és a turisták, Ausztria egyes részein már most 60 centiméteres a hóréteg, de a meteorológusok akár 150-200 centimétert is prognosztizálnak Tirol keleti felétől a Bécsi-erdőig.

    Az időjósok szerint azonban ez még semmi, a csapadékzóna délről északra és keletre mozog, így Karintia, valamint Kelet-Tirol után az elkövetkezendő napokban az északi tartományokat is ellepi a hó. A beszámolók szerint sok magasabb hegyvidéki út és hágó csak hólánccal közlekedhető. Obertauernben jelenleg 80 centiméteres hóréteg borítja a tájat.

  • Görögországot sem kímélik az áradások, Athén egyik sétálóutcáját elöntötte a víz – ez látszódik azon a felvételen is, ami bejárta a közösségi médiát, de Németországban sem jobb a helyzet.

  • A Bécsi Közlekedési Vállalat (Wiener Linien) vasárnap, nem sokkal hajnali egy óra előtt bejelentette, hogy a Bécs folyó kritikus vízállása miatt korlátozzák az U4-es és U6-os vonalak közlekedését.

    Az érintett metróvonalakat védőgáttal és homokzsákokkal védik a beömlő víz ellen,

    a metróközlekedést további intézkedésig fel kell függeszteni a Karlsplatz és Hütteldorf (U4), valamint a Westbahnhof és Wien Meidling (U6) között.

  • Vasárnap ismét borongós, csapadékos időre van kilátás. Magyarország nagy részén kiadós mennyiségű esőre számíthatunk, amit viharos széllökések kísérhetnek. A legmagasabb hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul.

    A mai nap várható időjárásáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

  • Romániában öt ember meghalt, több százat pedig evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

    A tájékoztatás szerint az ítéletidő nyolc, zömében moldvai megye 19 települését érintette. Az áradások utáni mentésben több mint 200 tűzoltó segédkezik. Románia több megyéjében szombaton is heves esőzésekre figyelmeztet a román országos meteorológiai szolgálat (ANM). Botosani, Iasi és Vaslui megyében estig másodfokú, az ország északi részében elsőfokú riasztás van érvényben.

  • Kedves olvasóink!

    Az elmúlt napokban elérte Európát a Boris ciklon, ami hatalmas mennyiségű csapadékot hozott magával. Az Alpokban lezúduló csapadékmennyiség miatt több folyó vízszintje is megemelkedett, a készültség a Duna, a Lajta, a Rába és a Répce folyók vízgyűjtő területeire is érvényes.

    A Duna vízgyűjtő területén folyamatosan szakad az eső: az elmúlt napon is áthaladt felettünk egy nagyobb csapadékzóna, amelynek következtében országszerte előfordult eső, záporeső, a keleti tájakon zivatarok is kialakultak. Magyarország döntő részén 10 és 20 milliméter közötti csapadékösszeget regisztráltak, de északkeleten 51 milliméternyi mennyiség is összegyűlt. Ráadásul, mint arról beszámoltak, északnyugaton a néhol erősen viharos szél még kellemetlenebbé tette az időjárását.

    Alábbi hírfolyamunkban figyelemmel kísérjük az áradásokkal kapcsolatos európai történéseket, minden fontos hírt megtalál egy helyen. Tartson velünk!