új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index szerdai élő hírfolyama a Magyarországon és a környező országokban tapasztalható árvízről.

    Köszönjük egész napos figyelmüket! Csütörtökön ismét percről percre közvetítéssel jelentkezünk az árvízzel kapcsolatban, tartsanak velünk ismét!

    Addig is jó pihenést kívánunk!

  • Az árvízhelyzettel kapcsolatosan folyamatosan frissülő, percről-percre tudósításunkban ezek voltak a nap legfontosabb hírei:

  • Az előrejelzések szerint Budapesten a hétvégén fog tetőzni a Duna vízállása, 850 centiméter körül. Szerdán reggel a budai és pesti alsó rakpart, valamint a Római-part is víz alá került. Az érintett helyszíneken sok a katasztrófaturista, rengetegen fotózzák a felső rakpartokról a folyót. A fővárosi árvízhelyzetről készült galériánkat itt láthatják.

  • Szerdán elesett Kisoroszi: a településre vezető egyetlen közutat elöntötte a víz, ezért lezárták az érintett szakaszt. Visegrád felé is betört a Duna az egyik útra. Stábunk mindkét helyszínen jelen volt, ahogy Tahitótfaluban és Leányfaluban is.

    Szerdai riportutunkat Kisorosziban kezdtük, délelőtt még a Kisoroszit és Tahitótfalut összekötő út azon pontján beszélgettünk a polgármesterrel, ahol a víz áttörésére számítottak. 16:30-kor pedig le is zárták az utat, az áradás  elvágta  Kisoroszit a külvilágtól.

    Helyszíni összefoglalónkat az alábbi linken olvashatja el.

  • Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere a Facebookon számolt be a Duna áradásával kapcsolatos helyzetről. Bár az ország több pontján szükség van homokzsákos védekezésre, a II. kerületben a szakemberek szerint nincs közvetlen veszély. A jelenlegi előrejelzések alapján a Duna nem fog kiönteni a kerületnél.

    Ennek ellenére több óvintézkedést is tettek: homokzsákokat helyeztek ki a Bem téren, hogy gyorsan reagálni lehessen, ha mégis változnak a körülmények. A Malom-tó és a Lukács Gyógyfürdő vizét szivattyúkkal vezetik el, hogy elkerüljék a víz felgyülemlését.

    Az árvíz miatt a közlekedésben is változásokra kell számítani. A Batthyány téri M2-es metróállomást péntektől lezárják, a 19-es és 41-es villamosok közlekedése is módosul. A H5-ös HÉV nem megy be a Batthyány térre, csak a Margit hídig közlekedik. A biciklisek sem használhatják a Margit hídnál található HÉV-peronon áthaladó kerékpárutat.

    Őrsi köszönetet mondott a védekezésben részt vevő katasztrófavédőknek, vízügyi szakembereknek és önkénteseknek, akik folyamatosan dolgoznak a biztonság fenntartásán. A lakók nyugodtak lehetnek, minden szükséges intézkedést megtettek az áradás okozta kockázatok minimalizálására.

  • A fővárosi csatornahálózatnak a Dunával 400 ponton van üzemi kapcsolata, amely az egyesített rendszerű csatornahálózat záporvízkiömlőit, túlfolyóit jelenti – mondta Gerőfi-Gerhardt András az InfoRádió Aréna című műsorában. 

    A szakértő elmondta, ez azt jelenti, hogy amikor a Duna vízállása megemelkedik, akkor ezeken a kiömlési pontokon keresztül a Duna visszaáramolhat a csatornahálózatba.

    A Duna-medertől messze lévő pontoknál történik egyfajta védekezés jellegű munka, amely azért van, mert a csatornahálózat bizonyos szakaszain elég távolra vissza tud áramolni a Duna-víz.

    Alapvetően a védekezés egy nagyon szigorúan meghatározott protokoll szerint történik. A vízállásnak megfelelően nekünk megvan lajstromban, hogy mely pontokon kell beavatkozást végeznünk a különböző beavatkozási pontokhoz, különböző zárási pontokhoz megvannak az elzáró szerkezeteknek a műszaki megoldások, hogy hogyan kell a zárást elvégezni, milyen eszközökkel, milyen berendezést kell használni, milyen szivattyút kell beépíteni, és ahogy a Duna-víz emelkedik, úgy megyünk folyamatosan a mi kis lajstromunkba, és egymás után az aktuális vízállásnak megfelelően elvégezzük a hálózaton a megfelelő zárásokat.

    – mondta Gerőfi-Gerhardt András. Hozzátette, hogy felszíni kiöntések lehetnek, mert Budapest egyes területei akár mélyebben is elhelyezkedhetnek a Duna vízállásához képest.

  • Az árvíz elleni védekezés most egy 500 kilométeres védvonalon zajlik, a magyar vízügyeseknek megvan a kellő tapasztalata és rutinja, hogy az érkező óriási víztömeget a gátak között tudják tartani – mondta Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke.

    A Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium diákjai számára tartott előadásában a volt államfő elmondta, hogy a szakemberek becslése szerint 10-15, de akár 40-50 centiméterrel is alacsonyabban tetőzhet a Duna vízszintje Budapesten a 2013-ban mért 891 centiméternél.

    Most 2013-hoz képest más lesz, hogy bár a Duna vízszintje várhatóan alacsonyabban tetőzik, ez az alacsonyabb tetőzés azonban hosszabban elhúzódik. Mindez nem Budapesten jelent kihívást, hanem ott, ahol földtöltések vannak. Amikor majd fent lesz a töltés koronájánál a víz, akkor jön az igazi nagy kérdés, hogy a következő 3-4 napban az összes töltésünk minden egyes méteren bírja-e a nyomást

    – mutatott rá Áder János 

  • A vízügyesek, a honvédeink és az önkéntesek összehangolt munkájával védekezünk a Dunakanyarban – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán.

    A kormányfő hozzátette:

    Megcsináljuk!

  • Dunakeszinél is emelkedik a Duna vízszintje, és bár az Országos Rendőr-főkapitányság arra kérte az embereket, hogy ne akadályozzák bámészkodással, fotózkodással az árvízi védekezésben dolgozók munkáját, nincs hiány a katasztrófaturistákból Dunakeszin sem. Persze erre meg is van az okuk, elvégre ritkán látni olyan éttermet, amelynek az alsó szintjét már ellepte a víz, mégis nyitva tart, és szeretettel várja a vendégeket.

    Cikkünket részletesen az alábbi linken olvashatja el.

  • Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
    Küldje el nekünk!
  • Helikopterekkel küzdenek az árvízi ellen Lengyelországban, a 45 ezer lakosú Nysa közelében.

    Az X-re feltöltött videóból kiderült, ha a gát átszakad, akkor a várost elönti a víz, ami Lengyelország történetének legnagyobb katasztrófájához vezethet.

  • A Duna magas vízállása miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a településen – közölte Vitályos Eszter kormányszóvivő a Facebook-oldalán.

    Hozzátette, hogy a Duna-partra csak az engedéllyel rendelkező helyi lakosok és a védekezésben részt vevők mehetnek be.

  • Az MTI közlése szerint a Duna áradása miatt több helyen is közlekedési korlátozások léptek életbe Pest vármegyében. A legfrissebb hírek szerint közúton már nem lehet megközelíteni Kisoroszit, mivel a Tahitótfaluból oda vezető utat délután lezárták a hatóságok. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség hivatalos oldalán közölte a lezárás tényét.

    A rendőrség arról is beszámolt, hogy Nagymaroson a Sólyom-sziget szintén elérhetetlenné vált az árvíz következtében. A térség több pontján is hasonló intézkedéseket vezettek be: Vácon a Gombás-patak kilépett a medréből, ezért a Vám utca teljes szakaszát lezárták, míg Kismaroson hét utcát érint a korlátozás, ezeknél a kerülés mellékutcákon keresztül lehetséges.

    Továbbá a vármegye más részein is érezhető az áradás hatása. Az árvízi helyzet miatt lezárták a helembai–ipolydamásdi Károly Róbert hidat is. Az autósok számára alternatív útvonalként a Letkés–Ipolyszalka hidat javasolják a hatóságok.

    Kisoroszi önkormányzata szintén közzétett egy felhívást a település honlapján, ahol a lakosok figyelmét felhívták arra, hogy tartsák szemmel a helyzet alakulását, és bármilyen problémát észlelnek, jelezzenek a hatóságoknak. Arra kérték a helyieket, hogy vigyázzanak magukra és egymásra a kritikus időszakban, valamint kövessék a további tájékoztatásokat. 

    Az árvíz súlyossága miatt a következő napokban további lezárások és korlátozások várhatók, ezért az érintett térségek lakosainak érdemes naprakészen követni a hatóságok hivatalos közleményeit.

  • Szerda délután 16:30-tól lezárták a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat – közölte Vitályos Eszter kormányszóvivő a Facebook-oldalán.

  • Csütörtök reggeltől több Vác környéki fő- és mellékúton is teljes útzár léphet életbe az árvíz miatt – közölte a Magyar Közút szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

    Mint írták, az elmúlt napokban már több tucat fő-, mellék-, kerékpár-, révhez és hajóállomáshoz vezető utat lezártak az árvízi védekezés vagy a magas vízállás miatt a szakemberek, elsősorban Komárom-Esztergom és Pest vármegyében.

    Hozzátették, hogy eddig a 10-es, 11-es és 14-es számú főutakon vezetett be jelentősebb korlátozásokat a közútkezelő, de az előrejelzések alapján csütörtökön több, a Dunakanyarban, Pest vármegye keleti oldalán várhatóak újabb teljes útzárak a hajnali, reggeli és délelőtti órákban is.

    A 12-es főút Vác és Verőce közötti szakaszán várhatóan 5 órától várható teljes zár. A 2-es főúton Sződligetnél már ma éjszaka félpályás, holnap délelőtt pedig teljes zár is lehetséges. Szintén a 2-es főutat érintően Sződliget és Vác között, valamint Vác lakott területen belül, a Gödöllői út és Rádi út között számíthatnak a délelőtti órákban teljes pályás korlátozásra a közlekedők. Valamennyi helyszínen az országos mellékutakon vagy önkormányzati szakaszokon kerülhetnek a közlekedők.

    Egyes lezárások miatt az M2-es autóút bizonyos részeit is díjmentesen használhatják majd az autósok, a pontos szakaszokat a lezárásokhoz fogják igazítani a szakemberek.

  • A Fővárosi Állat- és Növénykert közölte, hogy az árvízveszély miatt biztonságba helyezték a Margitszigeti Kisállatkert száztíz lakóját.

    Az előkészületeket már múlt héten megkezdték, szerdán pedig az evakuálás is megtörtént. Mint írták, a legtöbb állatot viszonylag egyszerű volt bevinni a városligeti helyszínre, de a dámszarvasokat a szállításhoz bódítani kellett. 

  • Mint korábban megírtunk, Magyar Péter délelőtt közleményben fogalmazta meg, hogy vasárnap óta egyre többen dolgoznak a gátakon, és a több tízezer önkéntes munkája nélkül sehol sem állna a védekezés, miközben „a kormány öt nap alatt odáig jutott el, hogy 1600 katonát tudott szerdára kivezényelni”.

    Félreértés ne essék, óriási dolog a nemzeti összefogás, megsüvegelendő dolog a civilek helytállása, de egy normálisan működő kormányzatnál nem a hivatásos állomány egészítené ki a civilek munkáját, hanem fordítva

    – tette hozzá a Tisza Párt elnöke.

    Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert nem sokkal később kérdezték Magyar Péter közleményéről. A miniszter egy vidóban elmondta, hogy mindezt „kikéri magának”, hiszen ez ő munkájuk „nem fejetlen kapkodás, hanem egy átgondolt, nyugodt, higgadt, tervezett manőver, hadművelet.”

    Hozzátette, hogy itt a katonáknak támogató funkciója van, és ők oda mennek, ahol rájuk szükség van.

    A Magyar Honvédség nem tréfa, nem lehet inzultálni” – hangoztatta a miniszter.

  • A Lajta folyón történt friss események az árvízhelyzet kezelésében kulcsszerepet játszanak. A Szeged 365 Facebook oldalán nemrégiben megosztott poszt szerint a vízszint jelentős csökkentése érdekében megbontották a gátrendszert a Lajtán. A reggeli állapotokat bemutató olvasói videójuk révén betekintést nyerhetünk a helyszíni helyzetbe, ahol a Mosonmagyaróvár feletti szakaszok már éreztetik hatásukat.

    Az árvízcsúcs csökkentése érdekében tett intézkedések láthatóan eredményesnek bizonyulnak. Az oldal külön köszönetet mondott Kettinger Zsoltnénak, aki Mosonmagyaróvárról jelentkezett és osztotta meg a helyszíni felvételeket. 

  • A Budapest Gyógyfürdői Facebook oldalán közzétett legfrissebb bejegyzés szerint a Dunán levonuló árhullám komoly kihívás elé állítja a fővárosi fürdőket. 

    A Budapest Gyógyfürdők munkatársai napok óta intenzív árvízvédelmi munkálatokat végeznek. Az árhullám miatt több fürdő, köztük a Margitszigeti Palatinus fürdő is veszélybe került. Az árvíz elkerülése érdekében a Palatinus fürdőt jelenleg lezárták, és nem látogatható, amíg az árvíz levonulása meg nem történik.

    Külön kiemelik a BGYH csapatának rendkívüli erőfeszítéseit, amelyeket a fürdők védelme érdekében tesznek, valamint köszönetet mondanak vendégeiknek türelmükért és megértésükért ebben a kritikus időszakban. 

  • A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) úgy döntött, hogy a saját tulajdonában álló autóival és önkéntesekkel segítséget nyújt az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak – közölte az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

    Nobilis Márton úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben fontos, hogy mindenki megtegye a tőle elvárható legnagyobb segítségnyújtást.

    Arra is felhívta a figyelmet, hogy az államtitkársága alá tartozó agrárszakképzésben van olyan iskolájuk, ahol a tanulók által sütött pékárut felajánlották a védekezésben résztvevőknek. Ezen felül a szakképzésben tanuló diákok közül nagyjából 100-an napi szinten vesznek részt a védekezésben Vác környékén.

    Az államtitkár elmondta, hogy igyekeznek mindenkinek minden segítséget megadni, és hisznek abban, hogy „meg fogjuk tudni oldani ezt az árvizet”.

  • A Dél-Alföld meteorológia Facebook oldalán közzétett legfrissebb bejegyzés szerint a térség folyói jelenleg stabil vízállással rendelkeznek, és árvízveszély nincs. 

    A Tisza, a Maros és a Körösök vízállása nem mutat jelentős változást. A Tisza vízszintje szinte állandó, és a közelmúlt esőzései nem befolyásolták kedvezőtlenül. A Maros folyó vízszintje egy kisebb emelkedést követően ismét csökkenésnek indult, így továbbra is alacsony marad. A Körösök vízállása szintén stabil, és nem tapasztalható jelentős ingadozás.

    Fontos kiemelni, hogy a Duna vízállásával kapcsolatban a legfrissebb előrejelzések szerint Bajánál a hétvégén harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelhetnek el. Ez arra figyelmeztet, hogy a Duna vízszintje emelkedhet, ezért érdemes odafigyelni a helyi hatóságok és vízügyi szakemberek utasításaira.

  • A Sri Chinmoy Maraton szervezői csapat sajnálattal közölte Facebook eseményük oldalán, hogy a hétvégére tervezett győri futóversenyt az árvízhelyzet miatt le kell mondaniuk. Az eseményt nagy várakozás övezte, és az előkészületek is elkezdődtek, azonban a körülmények miatt nem áll módjukban megrendezni a versenyt a tervezett időpontban.

    Az új időpont 2025. május 11. lesz. Azok számára, akik már regisztráltak, két lehetőség áll rendelkezésre, ha a jövő évben is részt szeretnének venni, nem szükséges további teendő. A szervezők automatikusan átnevezik őket a 2025-ös eseményre.

    Azoktól, akik vissza szeretnék kérni a nevezési díjat, azt kérik, hogy küldjenek e-mailt a srichinmoymaraton@gmail.com címre 2024. október 31-ig. A nevezési díjat teljes mértékben visszautalják.

  • Az Argos Állatvédelmi Közhasznú Egyesület sürgős felhívást tett közzé az árvízzel sújtott területeken élő állattartók számára. Az egyesület kéri, hogy mindenki, aki érintett a jelenlegi árvízhelyzetben, tegyen meg mindent háziállatai és haszonállatai biztonságának érdekében.

    A legfontosabb teendők a poszt szerint:

    • Láncon és kennelben tartott állatok szabadon bocsátása, mivel az árvíz elérheti őket, ami életveszélyes helyzetet eredményezhet. Az ilyen állatok gyakran nem képesek magukat megvédeni az árvíz ellen, ezért a legjobb, ha biztonságos helyre helyezik őket.
    • Haszonállatok biztonsága, gondoskodni arról, hogy haszonállatok se maradjanak hátra. 
    • Vadállatok és katasztrófaturisták, a menekülő vadon élő állatokat ne zavarják, és kerüljék el, hogy „katasztrófaturistává” váljanak. A vadállatok zavarása akadályozhatja menekülésüket, és hátráltathatja a szakemberek árvízi védekezési munkáit is.
  • Kocsis Éva, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa nemrégiben Facebook-bejegyzésében hívta fel a figyelmet a Csepel közelében található illegális hulladéklerakó súlyos környezeti kockázataira.

    A Szigetszentmiklóstól alig két kilométerre fekvő területen körülbelül 70 konténernyi illegális hulladék gyűlt össze, amelyet az árvíz veszélye fenyeget. Kocsis Éva DK-s kollégáival, Paál Gézával és Kocsis-Cake Olivióval közösen látogatott el a helyszínre, hogy felhívják a figyelmet a problémára és a lehetséges következményekre.

    A politikusok videóban számoltak be arról, hogy az áradó Duna elhordhatja a hulladékot, ami nemcsak a környezetre, de az emberek vízellátására is komoly veszélyt jelenthet. A szennyező anyagok ugyanis beszivároghatnak a közös vízbázisba, ami a Duna menti településeken élők számára különösen aggasztó.

    Az akció végén Kocsis és kollégái a katasztrófavédelemnél nyújtottak be egy újabb beadványt, amelyben kérik, hogy sürgős lépések történjenek az árvíz miatt fenyegető környezeti katasztrófa elkerülése érdekében. Kocsis megjegyezte, hogy már több beadványt is benyújtottak, de eddig nem történt érdemi intézkedés. Reménykednek, hogy az áradás fenyegetése végre cselekvésre készteti az illetékes hatóságokat.

    A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a területen három kismacska maradt magára, miután az ott élő hajléktalanok nem tudták őket magukkal vinni. Kocsis posztjában hangsúlyozta, hogy ezek a napok nemcsak az emberek, hanem az állatok számára is különösen nehezek, ugyanakkor örömmel számolt be arról, hogy egy helyi lakos már elkezdte a macskák befogadását és gondozását.

  • Szerda déltől Baja városának Petőfi-szigetét teljesen lezárják annak érdekében, hogy a szükséges védekezési munkálatok zavartalanul folytatódhassanak. Ezt a lépést Nyirati Klára, Baja polgármestere Facebook oldalán jelentette be, amely a reggeli védelmi bizottsági ülés után lépett életbe.

    A lezárás célja, hogy a szakemberek és önkéntesek számára biztosítva legyen a megfelelő munkakörnyezet a Petőfi-szigeten zajló védekezési munkálatok során. Az önkéntesek, diákok és egyetemi hallgatók nagy számban vesznek részt a feladatok elvégzésében, ami jelentős segítséget nyújt a helyi hatóságoknak.

    A város vezetése külön köszönetet mond mindenkinek, aki hozzájárul a helyi közösség védelméhez és a város biztonságához. 

  • A Balpart II-nek nevezett víznyerő terület északi és déli részén is egy-egy pár épült belőlük, és ott a víz továbbításában fontos szerepet betöltő ikercsatorna és a tartalék csatorna fölött is átvezetik a vizet – írja a Fővárosi Vízművek a Facebook-oldalán.

    Hozzátették, hogy ezeknek a víznyelőknek a hozamuk 10 köbméter/secundum.

    Ez azt jelenti, hogy a rajtuk keresztül átengedett víz a hátterükül szolgáló ártérben a tartalékcsatorna tetejét 18-24 óra alatt éri el. Utána a Duna emelkedését követi a vízszint

    – írták.

  • Várhatóan szeptember 20-tól, péntektől lezárják az M2-es metró Batthyány téri állomását – írja a Budapesti Közlekedési Központ.

    Hozzátették, hogy a szerelvények csak áthaladnak a megállón, le- és felszállni nem lehet. A metróállomás lezárásának idején a 39-es busz vonalán a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között csuklós buszok közlekednek, a szokásosnál sűrűbb járatindulással.

  • Az MVM Csoport áram- és gázhálózati szolgáltatási területén több településrészt is érinthet az árvíz – közölte a vállalat a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

    Mint írták, a Duna teljes magyarországi szakaszát érintő árvízhelyzet az MVM Csoport gázhálózati társaságait és dél-magyarországi áramhálózati társaságát is érinti. Az árhullám a folyó felső szakaszait már elérte, de a további területeken a következő napokban fog tetőzni a vízállás.

    A Társaság szakemberei az árvízi védekezést irányító hatóságokkal, a helyi önkormányzatokkal és a katasztrófavédelemmel együttműködve kezelik a kialakult krízishelyzetet, folyamatos egyeztetések alapján határozzák meg azokat a helyszíneket, ahol szükséges a gáz- vagy áramhálózati beavatkozás, biztonsági kikapcsolás.

    Hozzátették, hogy eddig Győrben, Esztergomban és Komáromban történtek ilyen intézkedések, a vízszint emelkedésétől függően hasonló beavatkozás várható még Neszmély, Nyergesújfalu és Baja területén. Az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.

  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hivatalos közösségi oldalán tájékoztatott, hogy szerda reggel a váci árvízvédelem támogatására érkeztek a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékosai. A csapatok a „Szeretem, megvédem!” mottóval vonultak fel, elkötelezve magukat, hogy segítő kezet nyújtsanak a védekezésben.

    A tartalékos katonák aktív részt vállalnak a gátak erősítésében, homokzsákok pakolásában és a lakosság védelmében.

     A Magyar Honvédség mindenhol jelen van, ahonnan segítségkérés érkezik 

    – olvasható a honvédelmi miniszter bejegyzésében.

  • A Voláninform egy Facebook bejegyzésben közölte, hogy a Duna magas vízállása komoly közlekedési zavarokat okoz Esztergomban. A helyi lakosoknak és az átutazóknak is érdemes felkészülniük a következő napokban várható fennakadásokra. Az alábbi változások léptek érvénybe a város tömegközlekedésében:

    • Az A és B jelzésű helyi járatok elkerülik a Prímás-szigetet, így ott nem állnak meg.
    • A Táti úton közlekedő T jelzésű járatok terelőúton közlekednek, ami szintén hosszabb menetidőt eredményezhet.
    • Az E jelzésű járatok egyáltalán nem közlekednek a fennálló helyzet miatt.
    • Ma este 18 órától lezárják a Dorogi utat (111-es út), ezért minden autóbusz az Ipari park felé kerül, ami további késéseket okozhat.

    A lezárások következtében Esztergomban és környékén jelentős torlódások várhatóak, amelyek hatással lesznek az autóbuszok menetrendjére is. Az utasoknak ajánlott előre tervezni az utazást, és számolni a várhatóan meghosszabbodó menetidővel.