Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A BKV tanácsadójának saját versenytársával kellett egyeztetnie

2008.05.16. 13:24
Egy, az Index birtokába került kép tanulsága szerint a BKV-val tanácsadásra 2,5 milliárd forintos szerződést kötő AAM feladatai között szerepelt, hogy a nyertes pályázat beadása előtt konzultáljon az egyetlen vetélytársával. Az ügyben a BKV felügyelőbizottsága is vizsgálódik.

Állítólag vannak nem becsületesen lejátszott közbeszerzések. Ezeknél a köztulajdonban lévő vállalat a piaci árnál drágábban vesz meg valamilyen terméket, hogy aztán az extraprofitból a boldog nyertes visszaosszon a cég vezetésének, a mögöttük álló politikusoknak vagy politikai szervezeteknek. Állítólag az ilyesmire sokkal jobb a szolgáltatás- mint az áruvásárlás, mert nem olyan nyilvánvaló a megvett termék ellenértéke. Állítólag különösen alkalmas a tanácsadás, hiszen a kicserélődő termék nem kézzelfogható.

Az ilyen ügyletben persze valahogy biztosítani kell, hogy a nyertesnek kiszemelt nyerhessen, például úgy, hogy mégiscsak ő adja a legolcsóbb ajánlatot, noha az övé is drága. Magyarán gondoskodni kell arról, hogy a többi ajánlattevő még magasabb áron kínálja portékáját. A "szakzsargon" egyébként bukóárnak nevezi ezt az árat. Jó tehát, ha minél kevesebben vannak az ajánlattevők, hiszen mindőjükkel meg kell előre állapodni, hogy nagyobb árat mondjanak, mint a nyertesnek kiszemelt.

A BKV az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-vel két tanácsadói szerződést is kötött, összesen meglehetősen nagy, 2,5 milliárdos keretösszegben. Azt ma nem állíthatjuk, hogy bármilyen visszáság történt a szerződések körül.

Úgy tűnik azonban, a tanácsadói üzlet nyertese, az AAM BKV-tól kapott feladatai között szerepelt – még a tendernyerés előtt –, hogy egyeztessen (a közbeszerzési versenyben egyetlen) konkurensével.

"Nagy ajánlat". Ez annak a feladatnak a megnevezése, mely az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-nek a BKV-tól kapott feladatlistáján olvasható 2007. november 30-i határidővel. Az időpont épp egy héttel előzte meg a BKV által tanácsadásra kiírt, összességében 2,5 milliárd forintos pályázat beadási határidejét.

Figyelemre méltó a feladatlista megjegyzés rovata, ahol az szerepel, hogy "Golderes egyeztetés státusza?".

Az Index birtokába került képen a BKV által az AAM részére átadott feladatlista olvasható. Ez a táblázat ezzel a tartalommal a BKV-nak is megvan, ott, ahol az AAM anyagokat őrzik - erősítette meg kérésünkre a BKV-felügyelőbizottság egyik tagja. Ez bizonyára azt jelenti, hogy maga a BKV adott utasítást az AAM-nek a kapcsolatfelvételre.

Nézze meg nagyobb méretben!

A BKV szerepét az ügyben, vagyis hogy ki és milyen utasítást adott az AAM-nek a tanácsadási pályázattal kapcsolatban, ezen a héten még csak a felügyelőbizottság vizsgálja. Ám ha esetleg bűncselekmény gyanúja is felmerül, akkor az ügy könnyen a rendőrségre és az ügyészségre kerülhet.

Az Index kérdésére az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. szóvivője azt válaszolta írásban, hogy az említett pályázattal kapcsolatban, a közbeszerzési eljárás hivatalos eseményeitől eltekintve a két vállalat között nem került sor semmilyen egyeztetésre, megbeszélésre. Szó szerint ezt válaszolták:

"A magyarországi vezetői tanácsadó piac méretéből kifolyólag az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. és a Golder Associates Kft. versenytársakként ismerik egymást.

Szóvivőjén keresztül az Index kérdésére az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. felelősségének teljes tudatában kijelenti, hogy az említett pályázattal kapcsolatban, a közbeszerzési eljárás hivatalos eseményeitől eltekintve a két vállalat, az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. és a Golder Associates Kft. között nem került sor semmilyen egyeztetésre, megbeszélésre. Amennyiben valaki ennek az ellenkezőjét állítja, az büntetőjogi felelősségének tudatában, hiteles formában tegye, és számoljon annak minden következményével."

Ezzel egybecseng a másik ajánlattevő nyilatkozata. A Golder Associates (Magyarország) Kft. ügyvezető igazgatója, Vámos György az Indexnek azt mondta, hogy soha nem találkozott vagy beszélt AAM-es dolgozóval, vezetővel, képviselővel és tudomása szerint a munkatársai sem egyeztettek az AAM-mel a tanácsadói pályázatról.

A Golder egy szakértő és tervezőmérnöki tevékenységet folytató nemzetközi vállalatcsoport, mely az ügyvezető elmondása szerint Magyarországon klasszikus mérnöki irodának tekinthető. A Fővárosi Önkormányzat megkeresésére kezdtek a négyes metró ügyeivel foglalkozni, amelyre a BKV egyik szervezeti egységével, a DBR Metró Projekt Igazgatósággal kötöttek szerződést a metróépítés EU-finanszírozásának biztosításához szükséges dokumentáció elkészítésére.

E szerződés okán látott bele a Golder szinte mindenkinél jobban a négyes metró ügyeibe, és mivel a Golder cégcsoport szakértőnek számít a metróépítés területén, úgy gondolták a vezetői tanácsadásra is képesek vállalkozni. A Golder át is esett sikerrel a BKV előminősítésén - mondta Vámos.

A BKV 37 feladatra való alkalmasság alapján minősítette a jelentkezőket. Az AAM és a Golder minősítése között hat ponton van átfedés. E szerint mindkét cég alkalmas és képes projektügyintézésre, megvalósíthatósági tanulmány készítésére, fejlesztési, általános vezetői, K+F-kezeléshez kapcsolódó, informatikával és humánpolitikával kapcsolatos tanácsadásra.

Akár egyeztetett egymással a két cég, akár nem, az eleve vezetői tanácsadásra szakosodott AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. nyerte a BKV Zrt. kiemelt projektekkel összefüggő általános szakértői támogatására kiírt pályázatot 625 milliós ajánlattal és a 4-es metró beruházási projektjével összefüggő szakértői támogatásra kiírt pályázatot 1 milliárd 875 milliós ajánlattal. Ezen keretszerződések alapján 2012. december 21-ig adhattak volna vezetési tanácsaikat, ám az ügyben az Index cikke nyomán kitört botrány miatt végül felmondták a megkötött szerződést.