Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Lefagyott a fővárosi távhőprogram

2008.09.18. 13:26
Április óta 1300 társasház kért, és 1000 kapott ajánlatot a Főtávtól, mennyibe kerülne az év elején beharangozott Ökoprogram a lakóknak. A nagy felbuzdulásnak a gyakorlatban nincs következménye: jelenleg 15-20 társasház áll úgy, hogy idén korszerűsíteni tudja a távfűtési rendszert a 35 százalékos állami támogatás igénybevételével.

Beindult az idei távfűtési szezon, ám az év elején beharangozott Ökoprogram megtakarításait még nem sok lakásban élvezhetik. Az áprilisi nyitás óta összesen 1300 társasház (130 ezer lakás, a fővárosi lakásállomány több mint fele) érdeklődött a Főtávnál, hogy a programban való részvétele mennyibe kerülne a lakóknak, mondta az Indexnek Balogh Róbert, a cég szóvivője.

A kezdeti érdeklődés nyár elején állt meg, az ajánlatkérők száma július elejére érte el az 1300-at, azóta stagnál. Jelenleg 1000 ajánlatot már kiadott a FŐTÁV. Szerződéskötésig azonban csak valamivel több, mint 30 társasház jutott el, arra pedig, hogy idén elkészülnek az átalakítási munkák, még kevesebb, 15-20 társasház esetében lehet számítani. Szakértők szerint ennek több oka is lehet.

Először is az érdeklődő társasházak esetében sok lakó bizonytalan, hezitál még, nem tudja, hogy megéri-e neki belevágni a pályázatba. Másodszor, a Főtáv elég lassan küldi ki az érdeklődőknek a pontos számításokat tartalmazó válaszokat (hány radiátorra hány szelep és szabályzó kell, mindez mennyiért, mekkora önrészt kell a lakóknak kifizetni, hogyan tudják biztosítani, stb).

Harmadszor pedig a nemrég nyilvánosságra hozott kormányfői tervek között szerepel a panelkorszerűsítés feltételeinek javítása, ezért sokan azt várják, hogy a jelenleg 35 százalékos támogatás 50 százalékra növekszik. A programban való részvételre április 15-től lehetett pályázni, a leadási határidő október 31.

Mint az Index megtudta, azokban a társasházakban, ahol az idei befejezés várható, saját kockázatra kezdték el az átalakítási munkát. A többi, körülbelül húsz társasház kivár, amíg biztos nem lesz, hogy elnyerték a támogatást.

Jóárasítási próbálkozások

Számítások szerint a fővárosban 17 százalékkal drágább a távfűtés a gázfűtésnél. A különbség leküzdésére indították az Ökoprogramot. A program keretében szabályozható lesz a fűtés, ami akár 15 százalékos megtakarítást jelenthet. A pályázaton nyertes társasház átalakítási munkáit 35 százalékkal támogatja az állam, több kerület további 15 százalékkal járul hozzá a költségekhez, és a főváros is ad kedvezményeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!