Budapest

Pontozza a Demszky Gábor székére vágyókat!

Galba-Deák Ádám (Zöld Baloldal):
3,01 p. (11373 sz.)
Horváth Csaba (MSZP):
2,45 p. (11628 sz.)
Jávor Benedek (LMP):
4,77 p. (11678 sz.)
Makai István (RPT):
2,40 p. (11353 sz.)
Mándi Sándor (MDF):
2,82 p. (1571 sz.)
Schmuck Andor (MSZDP):
1,97 p. (11502 sz.)
Staudt Gábor (Jobbik):
3,03 p. (11653 sz.)
Tarlós István (Fidesz-KDNP):
5,03 p. (11973 sz.)
Ungár Klára (SZEMA):
3,57 p. (11547 sz.)
Victora Zsolt (MKKP):
6,19 p. (12543 sz.)
Itt szavazhat >>

Ígéretszámláló

A kampányban eddig 52 ígéret hangzott el.

Lesz-e szobra Demszkynek Budapesten?

2010. augusztus 26., 17:29 Módosítva: 2010.08.26 17:58
19

A fővárosi közgyűlés - az önkormányzati választások előtti - utolsó ülésén arról kérdeztük a képviselőket, miként ítélik meg Demszky Gábor húsz éves korszakát.

A Jolikába tette székhelyét az alpolgármester

2010. augusztus 26., 15:53 Módosítva: 2010.08.26 18:06
8

Lemondott posztjáról Újpest MSZP-s alpolgármestere, Trippon Norbert, miután Derce Tamás polgármester csütörtökön megvonta mindhárom helyettese hatásköreit. Trippon szerint Derce kiegyezett a Fidesszel, ezért próbálja parkoló pályára tenni őt, aki szerdán elsőként lett hivatalos polgármester-jelölt a kerületben. A szocialista politikus mától nem vesz fel fizetést, visszaadja hivatali autóját, és felszólítja a két másik alpolgármestert, hogy ők is adják vissza megbízatásukat.

Az újpesti Városháza helyett a felújított Fő tér Jolika kifőzdéjébe helyezi át fogadóóráját a szocialisták IV. kerületi polgármester-jelöltje, Trippon Norbert. Trippon csütörtökön bejelentette, lemond eddigi megbízatásáról, az alpolgármesterségről, miután Derce Tamás magához vonta helyetteseinek döntési köreit. A Trippon szerint a polgármester a helyi Fidesz kampányának megfelelő lépésével ellehetetlenítette a munkavégzést, ezért nem tartaná helyesnek, ha továbbra is posztján maradna.

bambike 530

A szocialista politikus bejelentette, nem veszi fel fizetését, az önkormányzattól kapott gépkocsiját is visszaadja, és felszólította Belán Beatrix MSZP-s és Nagy István fideszes alpolgármestereket, hogy hasonló lépéssel ők is hagyják ott Dercét, akinek mostantól a választásokig egyedül kell irányítania az önkormányzatot.

Tovább

Kitették a polgármestert az MSZP-frakcióból

2010. augusztus 26., 11:03 Módosítva: 2010.08.26 14:22
29

Az MSZP kőbányai képviselőcsoportja a csütörtöki testületi ülésen bejelentette, hogy kizárja soraiból Verbai Lajos polgármestert. Verbai már május elején kilépett az MSZP-ből, de  saját kérésére továbbra is tagja maradt a helyi MSZP frakciónak. A végső szakítást az okozta, hogy független indulóként, de MSZDP-s támogatással rengeteg kopogtatócédulát orozott el a MSZP elől.

"Semmi különös nem történt, az MSZP megszabadult egy Fidesz-bérenctől, aki már az elmúlt évek során is feltűnően jó kapcsolatot ápolt a mostani kormánypárt kőbányai csoportjával" – mondta az Indexnek Élő Norbert a szocialista párt kőbányai elnöke. Az MSZP frakciója csütörtökön  jelentette be, hogy kizárja a képviselőcsoportból Verbai Lajos polgármestert.

Tovább

Eddig csak a szájtépés ment

2010. augusztus 26., 07:39 Módosítva: 2010.08.26 07:39
21

Makai István, a világtörténelem első roma származású budapesti főpolgármester-jelöltje indulásával azoknak is üzen, akik szerint nem lehet ma Budapesten egy roma származású magyar ember főpolgármester-jelölt. A Roma Polgári Tömörülés jelöltje szerint az elmúlt húsz évben nem történt semmi a szájtépésen kívül.

rpt

Ön július 3-án, amikor bejelentette, hogy főpolgármester-jelölt lesz, előre üzent azoknak, akik "kétkedőn vagy ellenségesen" fogadják bejelentését. Kikre gondolt?

Amikor bejelentettem, hogy az ország történetében először roma származású magyar emberként indulok a főpolgármesteri posztért, úgy definiáltam önmagam, hogy a közös jövő főpolgármester-jelöltje vagyok, hiszen a jelmondatunk - Múltunk közös lesz a jövőben is -, meghatározza az utat, amin járni szeretnék. A változásban vagyunk érdekeltek, hogy azok, akik reményvesztettek és alulra kerültek, tudják: nem szükségszerűen kell alul maradniuk, de ehhez önmaguknak is változni kell. Azoknak üzentem, akik nem hisznek a változásban.

Tovább

Illegális akcióval kampányol a Kétfarkú Kutyapárt

2010. augusztus 25., 20:59 Módosítva: 2010.09.03 15:58
296

A Kétfarkú Kutya Párt demagógabb akar lenni minden magyar pártnál, de ez szinte lehetetlen feladat, állítják. Ezért kísérleteznek illegális akciókkal.

Tisztában voltam azzal, hogy amióta a sajtó a Kétfarkú Kutyapárt tenyeréből eszik, és a lapokban pártelkötelezettségétől függetlenül sorban jelennek meg a vicceskedő tudósítások a működésükről, fel kell készülnöm bármilyen szeszélyükre. Lenyeltem azt is, hogy budapesti főpolgármester-jelöltjük este tízkor tartja a sajtótájékoztatóját. Egy budai villamosremízbe invitált a sajtómeghívó, nyilván a BKV lesz a téma, esetleg kezet ráznak néhány villamosvezetővel, és megkérdezik, mik a problémák, ahogy ez ilyenkor szokás.

Tovább

MSZP: Törvényt sértett a terézvárosi Fidesz-KDNP

2010. augusztus 25., 17:18 Módosítva: 2010.08.25 17:18
24

Megszületett az első elmarasztaló választási bizottsági határozat: a Fidesz-KDNP jogsértést követett el a kampány első napjaiban, áll a VI. kerületi MSZP közleményében.

A Terézvárosi Helyi Választási Bizottság határozatban állapította meg, hogy jogsértő módon vannak kihelyezve a Fidesz-KDNP terézvárosi szervezetének plakátjai, ugyanis azok más pártok plakátjait elfedik.

Elindítottuk a választásiígéret-számlálót

2010. augusztus 25., 15:50 Módosítva: 2010.09.03 11:00
26

Osztályozza a marhaságfaktor-mérőn a kampányban tett választási ígéreteket!

Leleplezték az ismeretlen nokiásdoboz emlékművét

2010. augusztus 25., 14:26 Módosítva: 2010.08.25 16:53
47

Az Ismeretlen Nokiás Doboz szobrának felavatásával folytatta kampányát a Kétfarkú Kutya Párt. A protestszavazatokra hajtó magyar viccpárt sajátos, de nem túl eredeti kampányeseménye után nyolc kopogtatócédulával került közelebb a főpolgármester választásokon szükséges 28 ezerhez.

A Kétfarkú Kutya Párt szerda délelőtt leleplezte az Ismeretlen Nokiás Doboz emlékművét a Szabadság téren.

Victora Zsolt (j), a Kétfarkú Kutya Párt főpolgármester-jelöltje és Fuchs Péter a párt műértője (Fotók: Huszti István)
Victora Zsolt (j), a Kétfarkú Kutya Párt főpolgármester-jelöltje és Fuchs Péter a párt műértője (Fotók: Huszti István)

Örök élet, ingyenpénz, körúti hajócsatorna, energiaelnyelő a Gellért-hegyen, eső esetén munkaszüneti nap a köztisztviselőknek és a szoborban összegyűjtendő ötmilliárd euró szétosztása győzelem esetén, hangzottak az eddigi ígéretek. A performansz nézői, fele-fele arányban voltak újságírók és szimpatizánsok.

Tovább

Egely lemondott a képviselő-jelöltségről

2010. augusztus 25., 11:32 Módosítva: 2010.08.25 11:32
32

Visszalépett az indulástól Egely György, az LMP budakeszi képviselőjelöltje. Mint elmondta, sokan támadták a tudományos nézetei miatt, és nem akart árnyékot vetni a pártra.

Egely György az Indexnek elmondta, hogy a lapunkban megjelent interjú után támadni kezdték a nézetei, találmányai miatt. Mivel úgy látta, hogy ezzel veszélyeztetné az LMP-t is, és nem akarta, hogy árnyék vetüljön a pártra, azt tartotta tisztességesnek, hogy benyújtja lemondását a jelöltségről.

Hozzátette, hogy közötte és a fizikusok között régóta folyik a vita a találmányairól és a nézeteiről, ami korábban egészen a zaklatásáig fajult. Úgy érzi, utolérte a Marco Polo effektus, akit ugyanúgy kiröhögtek, mikor hazaérve Kínából azt mondta, hogy papírpénzt és égő köveket (szenet) látott.

Tovább

Schmuck Andor kampánydalra fakadt

2010. augusztus 24., 14:20 Módosítva: 2011.04.30 16:30
471

Saját maga énekelte kampánydallal rukkolt elő Schmuck Andor, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt főpolgármester-jelöltje.

A szám szövegét Bradányi Iván írta, a zenét pedig Blum József szerezte.

"Valaki" le akarja járatni az MSZP-t

2010. augusztus 24., 13:42 Módosítva: 2010.08.25 17:30
23

"Az MSZP részéről csak remélni szeretnénk" - kezdte kedd déli sajtótájékoztatóját Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke, majd valami egészen mással folytatta. "Bizonyos politikai erők, akik végkifejletükben (sic!) a kormányhoz köthetők, [a héten] elindítják lejárató kampányukat a szocialista, esetenként független jelöltek ellen" - jelentette ki.

"Én nem állok be a rémhírterjesztők táborába, csak arra utaltam, hogy valaki lejáratásra készül" - felelte a Hálózat tévé konkrétumokat firtató kérdésére. Azt is tagadta, hogy gyanúsította volna a kormányt, hiszen a vádhoz azt is hozzátette, "remélem, nem igaz". Mindenesetre "itt és most" felszólította "a Fideszt, a Fidesz vezetőit, a kormányt és annak kiszolgálóit", hogy ne tegyenek ilyet, a választókat pedig, hogy "ne higyjék el a lejárató információkat".

Tovább

Vona: Budapest egy bűzös, nagy lepény

2010. augusztus 24., 13:06 Módosítva: 2010.08.24 13:37
10

Elkészült a Jobbik fővárosi programja, ami olyan jól sikerült, hogy a 2014-es önkormányzati választásokon is ezt fogják használni, jelentette be Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje a Marriot Hotel tetőteraszán tartott sajtótájékoztatón.

Staudt Gábor (fotó: Barakonyi Szabolcs)
Staudt Gábor (fotó: Barakonyi Szabolcs)

Húsz év alatt Budapest a milliós lélekszámú nagyvárosok multikulturális auráját sikeresen ötvözhette volna azzal, hogy mégiscsak a magyarok fővárosa. Ehelyett ma van egy bűzös, mocskos, veszélyes és élhetetlen nagy lepény itt a Duna két partján, amelyről ordít, hogy nincs igazi gazdája, de van megannyi tolvaja és gazembere, áll a Jobbik most elkészült programjának bevezetőjében, amit Vona Gábor, a párt elnöke írt alá.

A Jobbik le szeretné zárni a hazugság korát, jelentette be az új program ismertetésekor Staudt Gábor főpolgármester-jelölt. Hozzátette, programjuk a legerősebb az összes között, megvalósításához sokszor nem is kell pénz, csak megfelelő akarat. Elmondta még, hogy a programot hosszú távra írták, így ha most nem sikerülne nyerni, akkor 2014-ben is jó lesz még.

Tovább

Mándi Sándor a politika Overdose-án lovagol be

2010. augusztus 24., 10:42 Módosítva: 2010.08.24 10:42
36

Mándi Sándort, az MDF főpolgármester-jelöltjét egy augusztusi hétvégén, betonozás közben kereste meg a párt, vállalná-e a pozíciót. Mándi szerint az MDF a politika Overdose-a, aminek a hátán októberben be fog lovagolni a városházára.

Elég későn, augusztus 18-án jelölte az MDF. Mikor keresték meg, és milyen vetélytársakat ütött ki a nyeregből?

Nem tudom kikkel tárgyalt előttem az MDF. Nem is különösebben érdekel. Megtalálták a legjobbat.

Tovább

Húsz év után új polgármestere lehet a Ferencvárosnak

2010. augusztus 23., 10:51 Módosítva: 2010.08.23 11:18
5

Szokatlanul izgalmas lehet az őszi polgármester-választás Ferencvárosban. A kerületet húsz éve Gegesy Ferenc irányítja, tizenkét éve balliberális többség élén. Ez most megváltozhat.

Tovább

Álaktivisták ellen tett feljelentést az LMP

2010. augusztus 22., 17:25 Módosítva: 2010.08.22 17:25

Feljelentést tett a rendőrségen a választás rendjének megsértése miatt Szabó Barbara, a Lehet Más a Politika (LMP) XVI. kerületi polgármester-jelöltje, mert helyiek szerint a kerületben többen LMP-s aktivistának adják ki magukat, és gyűjtik az önkormányzati választások ajánlószelvényeit - közölte a párt.

Tovább

Az LMP színeiben indul a fizikusok mumusa

2010. augusztus 22., 15:20 Módosítva: 2010.08.22 15:20
471

Nevezték már a paraenergiák mesterének, a fizikatudomány állóvize felkavarójának Egely György mérnök-feltalálót, aki most az LMP színeiben indul Budakeszin a képviselőségért. Két ötletével kampányol: az etanol-adapterrel és az éjszakai feszültség-csökkentéssel. Korábbi találmánya, az Egely-kerék képes mérni egy komplett önkormányzati testület vitalitását.

Először lép politikai pályára?

Azért ezt nem nevezném politikai pályának. De, igen, először adom az arcomat egy politikai irányvonal mögé.

Érdekes, elég sok jelölt nem tartja politikai pályának a képviselőséget, polgármesterséget, holott azért ez, ha helyi szinten is, de politikai szerep.

Mert a politika besározódott. Az átlagember azt gondolja egy politikusról, hogy maximum 20 percig tud figyelni, általános iskolai felkészültsége és végzettsége van, és legfeljebb egy évre tud előre gondolkozni, holott az lenne a dolga, hogy hosszú távra gondolkozzon, a közpénzeket a lehető legjobb helyre tegye. Na most, ilyet azért nagyon ritkán láttunk az elmúlt 100-120 évben, úgyhogy a politikus és a csirkefogó szinonim fogalom most már.

Tovább

Kopogtatócédula-tolvajok garázdálkodnak

2010. augusztus 19., 15:23 Módosítva: 2010.08.19 15:25
32

A 2010-es önkormányzati választások kapcsán a fővárosban elszaporodtak a postaládákból történő kopogtatócédula lopások, áll a rendőrség honlapján.

2010. augusztus 17. és 19. közötti időben Budapesten, a VII., VIII., IX., X., és XIII. kerületekből tettek bejelentést; közel 700 postaládát törtek fel ismeretlen elkövetők. A bűncselekmény nagy száma miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelten kezeli ezeket a bűncselekményeket.

Tovább

Egy láda sörrel kampányol az LMP

2010. augusztus 19., 14:39 Módosítva: 2010.08.19 14:40
14

Az LMP kampányfőnöke egy láda sört ígért annak, aki elsőként találja meg az MSZP programját; Karácsony Gergely ezt csütörtöki, a szocialisták fővárosi székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján mondta.

Minderre azután került sor, hogy a politikus elvitte saját Budapest-programjukat az MSZP-hez, és cserébe szerette volna elkérni a szocialistákét.

Tovább

Mándi Sándor az MDF főpolgármester-jelöltje

2010. augusztus 18., 17:56 Módosítva: 2010.08.18 17:56
2

Mándi Sándort jelöli főpolgármesternek a Magyar Demokrata Fórum (MDF), jelentette be a párt elnöke szerdán. Makay Zsolt úgy fogalmazott: jelöltjük 28 évig dolgozott rendőrként, majd ügyvédként folytatta a pályafutását, most pedig civilként vállalta a megmérettetést. Hozzátette: a fővárosi polgárok jogosan várnak rendet és törvényességet, Mándi Sándor pedig a legalkalmasabb jelölt arra, hogy rendbe tegye Budapest "őskáosz" állapotát. Az MDF elnöke beszélt arról is, hogy pártja komoly újjászervezési folyamaton van túl az elmúlt másfél hónapban, politikai és gazdasági téren is végbement egy konszolidáció.

Megkéseltek egy Fidesz aktivistát

2010. augusztus 18., 13:57 Módosítva: 2010.08.18 15:44

Kedden a kora esti órákban Budapest XIII. kerületében, az Angyalföldi úton ismeretlen tettesek megtámadták, majd késsel megszúrták a Fidesz ajánlószelvényeket gyűjtő aktivistáit.

A támadó az egyik szelvénygyűjtőtől elvette készpénzét és cigarettáját. másikuktól megpróbálta elvenni mobiltelefonját. Ő azonban ellenállást tanúsított, és az így kialakult dulakodás közben a támadó késével megvágta. Az egyik aktivista 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Tovább

Galba-Deák Ádám: egy új arc kellett

2010. augusztus 18., 11:42 Módosítva: 2010.08.18 20:07
9

Kiűzné a politikai hiénákat a BKV-ból Galba-Deák Ádám, a Zöld Baloldal főpolgármester-jelöltje, és dolgozói tulajdonba adná a céget. A dugódíjat ingyen parkolással párosítaná a belvárosban. Sorozatunkban a főpolgármesteri székre pályázó jelöltekkel készítünk interjút.

Miért önre esett a választás párton belül, hiszen önnél például jóval ismertebb arca a pártnak Tamás Gáspár Miklós?

Úgy gondoltuk, hogy mindenképpen egy fiatalabb jelöltet kell indítani, akinek már van politikai tapasztalata, és a választmány elnöksége engem talált erre a posztra legalkalmasabbnak. TGM-mel beszélgettünk erről, de azt mondta, hogy nem szeretne indulni, jobb, ha egy új arc jelenik meg a politikai palettán.

Tovább

Hatszáz ajánlószelvényt loptak el a X. kerületben

2010. augusztus 17., 17:32 Módosítva: 2010.08.17 17:32
5

Hatszáz ajánlószelvényt és értesítőt loptak el egy postástól a főváros X. kerületében kedden. Az értesülés szerint a X. kerületi Kőbánya-Óhegy városrészének egyik utcájában a postás kerékpárjával együtt vitték el a táskában lévő ajánlószelvényeket. Az ügyben rendőrségi feljelentést tettek. A szelvényeket mielőbb újra kell majd nyomni, mert a jogszabály szerint a választókhoz csütörtökig meg kell hogy érkezzenek a szelvények. Csepelen és Józsefvárosban a postaládákat törték fel ajánlószelvényekért.

Feltörték a postaládákat Csepelen és Józsefvárosban

2010. augusztus 17., 13:48 Módosítva: 2010.08.17 15:40

A csepel.info blog értesülései szerint az Ady Endre út több panelházában feltörték a postaládákat, de az Árpád út egyik házából is elloptak több tucatnyi önkormányzati választásokra szóló értesítőt és ajánlószelvényt. Ez minden választás előtt megismétlődik, ráadásul ugyanazon a környéken.

Xantus Judit, a VIII. kerület jegyzője elmondta, hogy több józsefvárosi társasházban is feltörték a postaládákat. Eddig a Diószeghy Sámuel és a Kőris utcából kaptak jelzéseket, azt egyelőre nem tudni, hány szelvényt vittek el.

Tovább

Az MSZP foglalkozik Schmuck ötletével

2010. augusztus 16., 14:19 Módosítva: 2011.04.30 16:30

Az MSZP kész megfontolni az Schmuck Andor azon ajánlatát, hogy a szocialisták, az LMP és MSZDP-színekben induló főpolgármester-jelöltet támogató szervezetek lépjenek vissza annak javára, aki szeptember 3-ig a legtöbb ajánlószelvényt gyűjti össze - írta a Magyar Nemzet hétfői száma és hasonlóan értesült a Népszabadság is.

A Népszabadság úgy tudja: Szanyi Tibor kampányfőnök több belső fórumon is megemlítette már, hogy Zuglóban a szocialista induló Pelyva Györgyöt és a Szövetség a Jövőért Mozgalom színeiben, illetve az MSZDP támogatásával versenybe szálló Láng Mártát is vissza kellene léptetni a kerületben függetlenként induló Janicsák István - egykori Z’Zi Labor-énekes - javára, és mögé kellene felsorakozni.

Tovább

Az LMP behajtási díjat vezetne be a belvárosban

2010. augusztus 13., 12:32 Módosítva: 2010.08.13 12:32

Az LMP Élhető Budapest címet viselő programja bevezetné a részvételi költségvetést, városrész önkormányzatokat hozna létre. A párt csillapítaná a belváros autóforgalmát, ezért az autósoknak behajtási díjat vezetne be az elkövetkező ciklus első felétől, fejlesztené a közösségi közlekedést, átalakítaná a BKV-t, és kibővítené a gyalogos tereket.