Kitört a koalíciós béke

2007.06.24. 17:43
Hosszú órákon át egyeztetett az MSZP és az SZDSZ vezetése vasárnap a vitás kérdésekről. Gyurcsány és Kóka végül elégedetten nyilatkozott arról, hogy sikerült megegyezni a problémás ügyekben. Megállapodtak az egészségügyi reform folytatásáról, az oktatás fejlesztéséről is, és újra előveszik majd az ügynökakták és a párfinanszírozást is. A kormány nem megy nyaralni.

Lényegében az összes vitás kérdésben elvi egyezségre jutott a két koalíciós párt, ismertette Kóka János és Gyurcsány Ferenc az MSZP és az SZDSZ rendkívüli, vasárnapi egyeztetése után. A megegyezés azért csak elvi, mert azokra még a koalíciós pártok vezető testületeinek és a frakcióknak is rá kell bólintaniuk, továbbá egyes részletkérdésekben még szakértői egyeztetések várhatóak.

Bizakodnak és félnek a liberálisok

Az Index librális forrásai azt hangsúlyozták, bíznak abban, hogy egy hét múlva valóban írásban is lefektetik a megegyezést. Ugyanakkor aggódnak amiatt, hogy a komrpomisszum az egy darab papír marad a ciklus végéig, avagy meg is valósítják például az egészségügyi reformot. Egy SZDSZ-es vezető szerint Gyurcsány miniszterelnök elkötelezett a reformok folytatása mellett, ugyanakkor félő, hogy pártja nem lesz ilyen megértő. Kóka János az Index érdeklődésére leszögezte: a hétfői szocialista szétszavazás világosan megmutatta, mi az, aminek véget kell vetni a megegyezéssel.

Jöhet a magántőke

A legvitásabb kérdés az egészségügyi reform folytatása volt. Ebben az a kompromisszumos javaslat született, hogy létrejön 5-7 egészségbiztosítási pénztár, amelyek versenybe szállhatnak a biztosítottakért, de a betegeknek nem lesz kötelező pénztárt választaniuk. Azok, akik nem választanak pénztárt, automatikusan a regionális (állami) pénztáraknál maradnak. A tervek szerint ezekbe a pénztárakba jöhetne kisebbségi tulajdonosként a magántőke.

Gyurcsány Ferenc az Index azon kérdésére, hogy mi az újdonság ebben az eddigiekhez képest, azt válaszolta, az MSZP elképzelése szerint előbb lettek volna regionális biztosítók, és utána jöhetett volna a verseny, de ez most megfordult.

Csomagok jönnek

A pártelnökök elmondták, megegyezés született az SZDSZ 10 pontjáról is. Ennek részeként csomagokba sorolták az ügyeket. A növekedési csomag részeként stratégiát készítenek a hazai kis- és középvállalkozások támogatására. A közpénzekkel való felelős gazdálkodás érdekében törvényt alkotnak a költségvetési fegyelemről és az átláthatósági garanciákról. Programot alkotnak továbbá a bürokratikus terhek csökkentése érdekében, intézkedési tervet dolgoznak ki a kutatásfejlesztés ösztönzésére.


Kóka János, Magyar Bálint és Horn Gábor, a koalíciós tárgyalásra érkeznek

Az igazságossági csomag részeként új intézkedéseket dolgoznak ki az oktatásban az esélyegyenlőtlenségek csökkentésére és a színvonal javítására. A nyugdíjrendszer fenntarthatósága és biztos jövője érdekében ösztönözni fogják a továbbfoglalkoztatást. Az elképzelések szerint 2009-ig megújítják a szociális szolgáltatásokat is.

Elhangzott, hogy a két párt a környezetvédelmet stratégiai ügynek tekinti. A koalíciós pártok közös javaslatot terjesztenek a parlament elé a pártok kampány- és működési költségeinek átláthatóvá és elszámoltathatóvá tételére. Kóka János és Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy a két párt egyetért egyház és állam szétválasztásának és a vallásgyakorlás szabadságában alapelveiben.

Régi ügyek

A múlt lezáratlan kérdéseinek tisztázása érdekében szakmai munkacsoportot hoznak létre a közszereplők fogalmának pontos meghatározása, és azért, hogy a pártállami titkosszolgálati adatok megismerhetőek és nyilvánosak legyenek.

Megegyzetek abban is, hogy július 1-ig ezen a kérdések tisztázása érdekében új melléklettel látják el a koalíciós szerződést. A szabad demokraták a múlt héten elfogadhatatlannak nevezték, hogy a kormányzati informatika a titkosszolgálatokat felügyelő Szilvásy Györgyhöz kerüljön.

Gyurcsány Ferenc az Index kérdésére, hogy kihez fog tartozni a kormányzati informatika, azt válaszolta, az elkövetkezendő 10 napban világossá teszik, hogy melyik területet ki felügyeli majd. Hozzátette, ismeri a liberálisok álláspontját a kormányzati informatikáról, és ennek szellemében fog a szabályozás megszületni.

Beszámolt a frakciónak

Gyurcsány Ferenc a koalíciós egyeztetés után a szocialista frakció ülésére sietett. A négy és fél órás megbeszélés után azt mondta, áttekintették az elmúlt egy év munkáját, illetve megvitatták a jövőt illető teendőket. Gyurcsány óriási politikai sikerként értékelte, hogy az elmúlt egy évben egyetlen képviselő sem hagyta el a frakciót arra hivatkozva, hogy ne érterne egyet a kabinet politikájával.

Lendvai Ildikó frakcióvezető arról beszélt, hogy a különféle szakbizottságokban az MSZP-frakció munkacsoportjai is részt vesznek a jövőbeli reformok részleteinek kidolgozásában. Példaként említette a tervezett adóváltozásokat, illetve az egészségügyi reformmal kapcsolatos terendőket.

Arra a kérdésünkre, mi a garancia arra, hogy például az egészségügyi reform folytatását elfogadják a szocialisták, amikor például hétfőn a kormány több javaslatával is szemben szavaztak, Gyurcsány úgy reagált, egy év alatt 100-150 törvényjavaslatot fogadott el a parlament, ez több mint ezer törvényi helyet érintett, és összesen négy kérdésben (kettőben az SZDSZ, kettőben az MSZP) történt ilyen, és ez elenyésző. Gyurcsány azt is hozzátette, ebben a négy kérdésben is sikerült mostanra megegyezésre jutni.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy a kormány nem megy idén nyaralni, minden héten lesz kormányülés. A koalíciós szerződés módosításáról az MSZP kétnapos, szerdai és csütörtöki elnökségi ülésén esik majd szó.

A Fidesz tiltakozásra készül

Ha a kormányzat végleges döntést hoz a társadalombiztosítás, azon belül az egészségbiztosítás privatizációjáról, akkor a Fidesz ellenállásra szólítja fel az embereket - mondta Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke vasárnap Budapesten.

Ha a kormány végrehajtja a tervezett privatizációt, akkor a Fidesz ellenállásra szólítja fel az egészségügyi intézményeket, a civil szervezeteket, a beteg szervezeteket, az orvos és a gyógyszerész kamarát, az ápolási kamarát, az összes kirúgott, mintegy ezerötszáz orvost és a több ezer kirúgott ápolónőt - mondta a politikus sajtótájékoztatón.

Mint hangsúlyozta: a kormánynak nincs felhatalmazása az ilyen átalakításra, ezért a Fidesz mindent megtesz - mozgósítani, tiltakozni fog - azért, hogy a társadalombiztosítás, és ezen belül az egészségbiztosítás átalakítása ne valósulhasson meg. A Fidesz szerint az egészségügy megújítása csak úgy lehetséges, ha nemzeti egészségbiztosítás jön létre, amely valódi nemzeti intézményként működik. (MTI)  • Hírek
  • Bankszámla