III. Károly ismét borsot tört Harry hercegék orra alá

Getty Charles.png
2023.08.21. 19:20
A brit uralkodó az egyik legrangosabb címmel jutalmazta Sir Edward Youngot, akit Harry herceg az önéletrajzi könyvében is megemlített, mint a palota egyik dolgozóját, aki megnehezítette, hogy képviselhessék saját érdekeiket a királyi családban.

III. Károly megkoronázása óta ugyan csillapodtak a kedélyek a királyi család háza táján, azonban ez nem jelenti azt, hogy a király és kisebbik fia, Harry herceg megbékéltek volna. A felek kapcsolata az utóbbi években inkább volt mondható rossznak, mint jónak. Ehhez javarészt az tett hozzá, hogy Sussex hercege és hercegnéje az Egyesült Államokba költözésük után kitálaltak arról, mi folyik a Buckingham-palota falai között, illetve hogy miért kellett továbbállniuk. A királyi sarj idén januárban megjelent memoárjában, illetve az azt megelőzően debütált netflixes sorozatukban fejtette ki bővebben, mi vezetett odáig, hogy búcsút kellett mondaniuk a királyi teendőknek – ám ehhez arra is szükség volt, hogy bemártsa közeli családtagjait. 

A herceg a túlzott őszinteségével a királyi család fekete bárányává vált, és alaposan összerúgta a port a rokonokkal. Ez egyébként érthető is, mivel testvérét, Vilmos herceget olykor agresszív, kizárólag a monarchia érdekeit szem előtt tartó bátynak tüntette fel, míg édesapját egy apaságra alkalmatlan férfinak. Ám nem ők voltak az egyetlenek a palotában, akik nehézséget okoztak Harry hercegnek…

Nem puszipajtások

A Daily Mail információi szerint III. Károly a Lord in Waiting címet adományozta Sir Edward Youngnak, ami annyit tesz, hogy ezentúl képviselheti a királyt azokon az eseményeken, amelyeken ő nem tud személyesen részt venni. Az egyik forrásuk úgy nyilatkozott, az uralkodó hálás neki mindazért a munkáért, amit édesanyja, a néhai II. Erzsébet mellett végzett, gyakran nagy nyomás alatt. A férfi 19 évet töltött a királyi család szolgálatában, ő volt a királynő legrangosabb tanácsadója. Visszavonulását követően kinevezték lordnak, és továbbra is a palotában maradt, ha esetleg az új uralkodó mellett a segítségére lenne szükség.

Young ugyanakkor az elmúlt hónapokban nem előbbi érdemeiről vált híressé, hanem Harry herceg vele szemben támasztott ellenérzéseiről. Már régóta azt feltételezik, hogy azon palotabeli tanácsadók egyike lehet, akik aláásták a sussexiek törekvéseit, ami a királyi sarj könyvének megjelenését követően be is bizonyosodott. A kötetben három dolgozót említett meg – akik segítettek lebonyolítani a Megxitet –, de csak fedőnéven szólította őket: méhként, légyként és darázsként.

Az életemet azzal töltöttem, hogy udvaroncokkal foglalkoztam, rengetegükkel. De akkoriban leginkább csak három középkorú, fehér férfival volt dolgom, akiknek sikerült megerősíteniük a hatalmat egy sornyi ravasz manőverrel. Rendes nevük volt, de könnyebben sorolhatók állattani kategóriákba: a méh, a légy és a darázs. A méh ovális arcú és kissé zavarodott volt, hajlamos volt olyan nagy nyugodtsággal és kiegyensúlyozottsággal suhanni, mintha áldás lenne minden élőlény számára

– írta a kötetben a herceg. 

A méh álnév illette Youngot, akiről azt állította, megakadályozta, hogy lássa a nagymamáját, II. Erzsébetet, akivel a királyi teendőkről való lemondásról szeretett volna beszélni. Sőt, őt hibáztatta amiatt is, hogy a Scotland Yard a jövőben már nem biztosítja a védelmüket – tekintve, hogy nem látnak el hivatalos feladatokat, így ettől a privilégiumtól elestek. Úgy tudni, Youngon kívül a másik két tanácsadó Simon Case, aki Vilmos hercegnek dolgozott, illetve Clive Alderton, aki akkoriban III. Károly szolgálatában állt.

Bár Harry herceg már nem áll szoros kapcsolatban az apjával, szinte biztos, hogy felvont szemöldökkel fogadta a hírt, hogy III. Károly azt a személyt juttatta felelős pozícióba, aki oroszlánrészt vállalt abból, hogy neki és nejének, Meghan Markle-nek ne legyen nyugtuk a királyi családon belül, és kénytelenek legyenek elhagyni a szigetországot. 

Nem fizethet a biztonságáért

Harry herceg és Meghan Markle királyi teendőikről való lemondása egyet jelentett azzal, hogy bizonyos kiváltságoknak is búcsút inthettek. Ezek egyike, hogy már nem látja el a védelmüket a rendőrség, ami egyébként a királyi család minden tagját megilleti, és az adófizetők finanszírozzák. A pár az Egyesült Államokba költözésüket követően két éven át nem tért vissza az Egyesült Királyságba, aminek részben az előbbi volt az oka. A királyi sarj több kijelentést tett annak kapcsán, hogy fél a szigetországba vinni a családját, ezért a biztonsági intézkedések bírósági felülvizsgálatát kérte, kijelentve: amennyiben hazalátogat, szeretné, ha továbbra is ingyen járna neki a rendőri védelem, és ha ezt nem áll módjukban meglépni, akkor fizethessen a biztonságukért. 

Az ügyben már hónapok óta folyik a jogi hercehurca, amellyel kapcsolatban már döntött a bíróság, elvetve a királyi sarj azon ajánlatát, miszerint alternatív megoldásként ő maga fizetne a rendőri védelemért. A rendőrséget és a belügyminisztériumot képviselő ügyvédek azt mondták a tárgyaláson, nem várható el, hogy a rendőrök veszélybe sodorják az életüket egy fizető vendég érdekében. Emellett kifejtették: amennyiben a herceg ajánlatát elfogadnák, azzal egy kétszintű rendszert hoznának létre, amelyet csak a gazdagok tudnának kihasználni. 

A hírek szerint a herceg fellebbezett az ítélet ellen, ahogy a kormány azon kérelmét sem hajlandó teljesíteni, hogy a legutóbbi tárgyalás kapcsán keletkezett költségeket kifizesse, ami legalább nyolcezer fontot, azaz jelenlegi árfolyamon 3,4 millió forintot jelent. Mint kiderült, az adófizetőknek eddig körülbelül 300 ezer fontjába, vagyis körülbelül 129 millió forintjába kerültek az üggyel kapcsolatban felmerülő kiadások. Egy jelentés szerint ebből 199 978,52 fontot tesznek ki a kormány jogi osztályának költségei, 93 268 fontot az ügyvédek, 660 fontot a bírósági illeték, 2958 fontot az e-mailek közzététele és 16,55 fontot a futárszolgáltatás. Sőt, a The Sun információi alapján az is előfordulhat, hogy a legfelsőbb bíróság a teljes perköltséget, azaz 500 ezer fontot – körülbelül 215 millió forintot – a nyakába varrja.

(Borítókép: Max Mumby / Indigo / Getty Images)