Návai Anikó megszólalt a botrányáról, újabb hollywoodi interjúkat ígért

2023.12.15. 14:36
Návai Anikó újságíró egy interjúban beszélt arról, hogy miként jelent meg a neve alatt egy álinterjú Scarlett Johanssonnal. Azt is elmondta: a történtek ellenére nincs kizárva, hogy a jövőben újabb interjúkat közöl hollywoodi celebekkel.

A Nők Lapja még 2021-ben közölt egy exkluzívnak nevezett interjút Scarlett Johansson színésznővel, amelyről utóbb kiderült, hogy valójában egy korábbi interjúkból összeollózott anyag volt.

A lap az eset után menesztette az újságírót, majd egy közleményt is kiadtak – idézve benne Vékási Andreát, a Nők Lapja portfólióigazgatóját, valamint Vass Virág főszerkesztőt –, amelyben azt írták:  „a szerkesztőséget is megdöbbentette az a tény, hogy a Návai Anikótól vásárolt, valódiként eladott interjú nem valósult meg”. 

Az újságíró utóbb részben elismerte, hogy hibázott, de azt mondta: utólag sem csinálná másképp. 

Pár hónapja írtunk arról, hogy Návai Anikót a Golden Globe-díj szavazói közül is kizárták a Golden Globe etikai kódexének megsértése miatt. Akkor nem nyilatkozott a történtekről, most viszont a Népszavának interjút adott, amelyben azt mondta:

ez egy álhír volt, amelyet a Deadline magazin közölt téves információk alapján, és ezt a többi hollywoodi szaklap átvette.

„A tévedést a díj új tulajdonosa, a Golden Globes/Eldridge sajtóközleménye a www.goldenglobes.com honlapon nyilvánosan és teljesen a helyére tette. A téves információt a Deadline, a The Hollywood Reporter és a Variety valóban törölte az oldaláról és az adatbázisából is” – fogalmazott, hozzátéve: személyes okokból, barátságban váltak el a Golden Globes jelenlegi tulajdonosától, és nincs kizárva, hogy a kéésőbbiekben még dolgoznak együtt „csak más felállásban”.

Újabb információkat közölt az álinterjú megjelenéséről 

Návai Anikót az interjúban ismét megkérdezték a Nők Lapjában megjelent álinterjúról is. Az újságíró ezzel kapcsolatban többek közt arról beszélt, hogy

  • Az üggyel kapcsolatban a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) is lefolytatta vizsgálatát, amely azzal zárult, hogy továbbra is a szervezet tagja maradhat. 
  • „Scarlett Johanssont huszonöt éve személyesen ismerem. Karrierje során öt tévéinterjút készítettem vele és legalább 15-20 zárt körű sajtókonferenciáján vettem részt a szövetség egyetlen magyar tagjaként, tehát az anyag, amelyből ez a több évtizedet felölelő portré-interjú készült, Magyarország vonatkozásában exkluzív volt” – fogalmazott az anyagról. 
  • Továbbá azt állította, hogy a Nők Lapja akkori főszerkesztője (Vass Virág) tisztában volt ezzel, mivel az anyag megjelenése előtt e-mailben tájékoztatta őt arról, hogy nem tudott friss interjút készíteni  Scarlett Johanssonnal, és ezért archív anyagokból kell dolgoznia. „A főszerkesztő döntése volt, hogy ebben a formában is közli – ráadásul címlapsztoriként – a cikket” – mondta. 
  • Arról, hogy az álinterjú után felvetődött a gyanú, hogy több másik anyagánál is hasonlóképp járhatott el, azt mondta: „Évtizedeken keresztül az HFPA-tagok közösen készítették az interjúkat úgy, hogy azokon általában egy országból egy újságíró vett részt. Az internet térhódításával ez az exkluzivitás megszűnt. Így történhetett meg az, hogy az én kérdésemre adott válasz esetleg előbb jelent meg angolul az interneten, mint magyarul egy napilapban vagy egy magazinban. Egy sztár egy film kapcsán körülbelül 80-150 interjút ad és bizony előfordul, hogy hasonló kérdésekre hasonlóan válaszol”.
  • Arra a kérdésre, hogy lesznek-e még hollywoodi interjúi  a magyar sajtóban, azt mondta: „Őszintén remélem. Sem a hollywoodi barátaimon, sem rajtam nem múlik”.