Barátok köztös arcok térnek vissza az RTL legújabb sorozatában

20231204- MG 7024
2023.12.18. 19:36
Január 1-től új napi sorozatot kísérhetnek nyomon a tévénézők az RTL-en, amelynek showrunnere a Barátok közt egykori producere, Kalamár Tamás. ... a szomszéd tehenében ráadásul az előbbiekben említett széria egy-egy arca is feltűnik majd. A produkció különlegességéről, illetve a Barátok köztből megismert színészek szerepéről a sorozat sajtóeseményén kérdeztük Kalamár Tamást, Fodor Zsókát és Józan Lászlót.

A magyar sorozatgyártás történelmében aligha van ikonikusabb sorozat a Barátok köztnél – talán a Szomszédok tudna vetekedni vele –, amelyet Kalamár Tamásnak köszönhet az RTL. A producer eddig összesen négy produkciót készített a csatornának, köztük a Bátrak földjét, az Oltári csajokat, a Szeress Most!-ot és a Barátok köztöt, illetve a legújabb üdvöskét, ami ... a szomszéd tehene címet viseli. Ahogy az a sorozattal kapcsolatban rendezett sajtóeseményen kiderült, közel fél éven át forgattak, többek között Telkiben, a fiktív Aranyfészek Lakóparkban. A Paprika Studios által gyártott széria 60 részből áll, amelyek egyenként körülbelül 40-42 percesek. Más alkotásoktól eltérően pedig kifejezetten kevés, csak 11 főszereplővel operálnak, bár sok mellékszereplő tűnik majd fel a produkcióban. 

... a szomszéd tehene története szerint adott két család, két gyerekkori barát: az adósságot adósságra halmozó Laci (Csizmadia Gergely) és a könyvelőiroda-tulajdonos Béla (Pavletits Béla), akik közé a piszkos anyagiak vernek éket. A két fél háborúzni kezd egymással, amiből nem maradnak ki a családtagjaik, sem a lakópark egyéb lakói. 

Laci és Béla bármi áron le akarja győzni egymást, de ha nem is lehet totális győzelmet aratni, legalább dögöljön meg a szomszéd tehene is

– áll az RTL ismertetőjében, utalva arra, miért kapta a sorozat ... a szomszéd tehene címet, amely január 1-jén a Híradó után, január 2-től pedig minden hétköznap, a Fókusz után lesz látható.

Két ember kapcsolatára koncentrál

Ahogy a sajtóeseményen az RTL programigazgató vezérigazgató-helyettese, Kolosi Péter kifejtette, Kalamárral együtt vágtak bele a telenovellák gyártásába, és örömmel veszik tudomásul, hogy a nézők is szeretik ezeket. Mint hozzátette, úgy véli, ... a szomszéd tehene a producer legjobb munkája. Kalamár elmondása szerint pedig ez volt az egyik legnehezebb műsor, amit valaha készített, ám szerencsésnek érzi magát, hogy olyanokkal dolgozhatott együtt, akikkel korábban is. 

Sikerült valami olyat letenni az asztalra, amit még senki nem tett le Magyarországon

– jelentette ki.

Hogy miért olyan különleges ez a produkció, illetve a streaming térnyerésével hogyan tudják felvenni a kesztyűt a napi sorozatok, arról az Index kérdezte a showrunnert. Kalamár kifejtése alapján egy sorozatnak az az alapvető dolga, hogy jó sztorija legyen, és ha az megvan, akkor bármilyen platformon fog működni, mivel a nézők rá fognak találni.

A sorozat különlegessége az, hogy egy olyan témához mertünk hozzányúlni viccesen, ami tulajdonképpen az emberekkel mindennap megtörténhet. Hiszen mindenkinek vannak barátai, akikkel időnként összevész, és aztán kibékülnek. Egy egyszerű emberi történetet dolgoz fel – ahogy minden olyan produkció, amit eddig csináltam, az emberi kapcsolatokról szólt –, de az speciális, amikor csak két ember kapcsolatáról szól

– fejtette ki, hozzátéve, a szériában látható egykori Barátok köztös színészek új szerepben jelennek meg, és teljesen más karaktert alakítanak, mint amilyet egykoron a napi sorozatban. 

Nagyon fontos, hogy hál’ Istennek vannak olyan ismert színészek, mint Fodor Zsóka, de amikor elindítottuk a Barátok köztöt, akkor is olyan szereplőket próbáltam keresni, akik még nem voltak ismertek. Nekem a karakter számít és nem a színész ismertsége

 – jegyezte meg.

Jó kaland

A sorozatban Szabó Ferencet, azaz Francois-t a pornófilmrendezőt alakítja Józan László, akit már több RTL-es produkcióban is láthattunk. Ő játszotta például Igor Tatarenkót a Keresztanyuban és Nagy Tóbiást a Barátok köztben. Ahogy lapunknak felidézte, gyerekkorában nézte a Barátok köztöt, és nagyon szeretett volna benne játszani. Kalamár tíz évvel ezelőtt kereste meg őt egy szereppel kapcsolatban, így a segítségével csöppent bele a tévés világba. Mint hozzátette, megható pillanat volt számára, amikor először sétált be abba a díszletbe, amit korábban a nappaliban nézett otthon, és az, hogy ... a szomszéd tehene kapcsán a producer újra gondolt rá, az szép körforgást ír le. A Barátok köztben játszott szerepe és ... a szomszéd tehenében látható karaktere között ugyanakkor semmilyen hasonlóságot nem találni.

Francois-nak hívják a karakteremet ... a szomszéd tehenében, aki egy művészlélek, egy filmrendező, de megélhetés miatt nem művészfilmeket rendez, hanem felnőttfilmeket, így semmi párhuzam nincs Tóbiás és Francois között. Teljesen másik karakter

– jelentette ki.

A színész szintén egy új oldalát mutatta meg a nézőknek nemrég Sztárboxban. Mint ismert, a műsorban Kállay-Saunders Andrással megküzdve tudott győzedelmeskedni, majd az elődöntőben Molnár Áronnal szállt ringbe, ám ezen a mérkőzésen már utóbbi nyert. Ahogy a színész az Indexnek kiemelte, nem titok, hogy ellenfele felkészültebb és jóval erősebb volt nála, és örül, hogy semmilyen sérülés nem történt egyik meccsen sem. 

Egy nagyon jó kaland volt. Nagyon örülök, hogy sikerült egyszer, négyszer két percet végigcsinálni Kállay-Saunders Andrással a ringben – és rögtön az első meccsemen, amit 1500 ember nézett, és még a tévéképernyők előtt több százezren. Erre azt szokta mondani az edzőm, hogy mire egy profi bokszoló eljut odáig, hogy ennyi ember előtt megmutassa a tudását, körülbelül 50 és 100 meccset játszik. Én előzetesen nulla meccset játszottam le

– jegyezte meg, hozzátéve:

Soha nem gondoltam volna, hogy egy bokszműsorra igent mondanék, de nagyon érdekelt. Évek óta kacérkodtam a gondolattal, hogy mi lenne, ha elkezdenék bokszolni. Így pedig volt egy cél, egy dátum, amikorra fel kellett készülni. Az éreztem, nagyon menő lesz, és nagyon sok ember kezdett el bokszolni a műsor miatt, aminek örülök.

A színész elmondása alapján a Sztárboxnak köszönhetően jobbnál jobb embereket ismert meg, a heti ötszöri edzés jó kondit adott neki, és faragott a kitartásán, mivel a műsor mellett színházban is játszott és forgatott. 

Újra lehetőséget kapott Fodor Zsóka

Józan László mellett a sorozat egy másik volt szereplője, Fodor Zsóka is a Barátok köztnek köszönheti, hogy egy ország megismerhette a nevét, ám Magdi anyus alakítása óta nem szerepelt a tévében. Ahogy a színésznő megjegyezte lapunknak, a Barátok közt egykori megalkotójával, Kalamár Tamással máig jó barátságot ápolnak. Hozzátette, a producer mindig is szeretett vele együtt dolgozni, mivel értékeli a humorát, és mindig gördülékeny volt a közös munka. Még tavasszal vetette fel neki, hogy lenne egy szerep, amire ő örömmel mondott igent.

Már egy órája beszélgettünk, és egyszer csak úgy mellékesen mondta, hogy nem nagyon tud munka nélkül meglenni, és csinál egy sorozatot, amiben van egy szerep, ami én vagyok szerinte. Azt nem tudja más, csak én. Akkor majdnem elsírtam magam örömömben. Tudniillik előttem volt egy nyár – és most őszinte leszek, ami ritka a színészkörökben –, amikor szinte semmi munkám nem volt

mondta.

Mint kifejtette, ez amiatt alakult így, mivel inkább prózai színésznőnek tartja magát, és csak akkor énekel, ha úgy adódik, azaz nem játszik olyan szerepeket, ami a nyári szezonnak szól. Elmondása szerint abban az időszakban összevissza három-négy előadása akadt, így megörült Kalamár ajánlatának.

Körülbelül olyan boldog voltam, mint amikor a Barátok köztre leszerződtem. Megint ő volt az, aki engem jó helyzetbe hozott. Úgyhogy amíg élek, hálás vagyok neki, de hozzá kell tegyem, hogy mi egymásban, se ő bennem és se én benne nem csalódtam, egy nagyon jó szerepet íratott nekem

– mondta.

A színésznő... a szomszéd tehenében az egyik mellékszereplőt, Pergő Kamilla egykori balett-táncost, egyben alapítványi elnököt fogja alakítani, aki az Aranyfészek Lakópark legrégebbi lakója. Mint az Indexszel megosztotta, ez a karakter mindig is ott bujkált benne, amit Kalamár észrevett. Ehhez a szerephez egészen a családi gyökerekhez nyúlt vissza, mivel néhai nagynénje személyiségét próbálta előhívni magából. 

Méltóságos asszony volt, mert a férje volt az V. kerület főmérnöke. Mindig 12-kor ebédelt, és utána lefeküdt aludni. Nagyon szerettem. Valószínűleg a génjeit megörökölhettem, úgyhogy nem volt nehéz a Cecíliát eljátszanom a Csárdáskirálynőben, és ezt a nagyon szellemes, sokoldalú szerepet sem

– idézte fel.

Ahogy arról a színésznő beszámolt az Indexnek, 11 évig alakította Magdi anyust a Barátok köztben, és aki látta őt színpadon játszani, elismerte a tehetségét, ám furának találja, hogy filmes felkéréseket sosem kapott. 

Nem panaszkodhatom, hogy engem nem használ a média. Mióta kiléptem a sorozatból, elismeri a szakma, hogy jó voltam, elismerik, hogy egy ország szeret, de filmre soha nem hívtak castingra. Ez egyfajta szakmai sznobság szerintem. Megvan az a bizonyos tojás, és abba bekerülni nehéz. Nem fáj különösebben, csak érdekesnek találom

– tette hozzá, megemlítve, Kalamár alig akarta őt elengedni a Barátok köztből, ám távozását követően nem gondolta, hogy kapós lesz.

Egy évig küzdöttem a Tamással, aki nem akart elengedni. Mondtam neki, ha veszel nekem visszafelé éveket, akkor maradok. Anyám 100 éves korában meghalt, két lakásom volt, amiket eladtam. Nem panaszkodom, mert attól kezdve özönlöttek a szerepek, és egy pillanatig nem álltam meg, mert én színpadi színésznő vagyok. 

– jegyezte meg.

A színésznő kifejtette, büszke rá, hogy amikor korábban a békéscsabai Jókai Színházban alakította Cecíliát a Csárdáskirálynőben, mind a hat darabban bejöveteli tapsot kapott. Úgy véli, Kalamár Tamásnak köszönheti, hogy elért valamit. Mint hozzátette, tavaly hat darabban játszott, köztük Oszvald Marikával, aki az ő kedvéért vállalta el a prózai szerepet. Az pedig örömmel tölti el, hogy a Pécsi Harmadik Színházban játszott Fergeteges komédia, avagy Anyák és lányok premiere előtt két hónappal már előre elkelt minden jegy a meghirdetett hat dátumra. Ahogy lapunknak kifejtette, az is lehet, hogy egyszer könyvet fog kiadni. Barátnője, Szili Katalin jogász próbálta már erre sarkallni. 

Mindig sztorizok. A 81 év alatt rengeteg történet gyűlt össze, de nincs időm a könyvírásra. Egyedül élek, nincs gyerekem, nincs senkim, akinek fontos lenne, hogy hagyjak magam után valamit, amire a család büszke lehet. Talán egyszer rászánom magam, és megírom

– mondta, hozzátéve, egy dombóvári önálló estjén döbbent rá arra, hogy az embereket a színész magánélete sokszor jobban érdekli, mint amit a színpadon csinál.

Én azt mondom el, mi van az álca mögött, nagyon sok humorral fűszerezve, ami az én életemben elég gyakori

– tette hozzá. 

(Borítókép: ... a szomszéd tehene szereplői. Fotó: Németh Kata / Index)