Kanye West szinte bármit megtesz a rivaldafényért

GettyImages-1244252250
2024.01.28. 07:55
A rapper népszerűsége az utóbbi években az antiszemita kijelentései miatt indult el lefele a lejtőn, ám ő mindent megtesz annak érdekében, hogy a köztudatban maradjon. Megváltoztatta a nevét, utópisztikus ruhákban jár, legutóbb pedig titánfogakat csináltatott magának.

Kanye West és a botrányok már-már kéz a kézben járnak, ugyanis az előadó nem tud meglenni az állóvízben, és nem tűri a hétköznapi életmódot. Tavaly attól volt hangos a sajtó, hogy egy velencei nyaralásuk alkalmával a rapper letolt nadrággal vett részt egy hajóúton újdonsült feleségével, Bianca Censorival – akit nem mellesleg már amiatt meg akartak bírságolni, mert egy bokától tokáig érő nejlonharisnyában ment utcára. A hajótársaság a történtek következtében egy életre kitiltotta járműveiről a párt, ám nem ez volt az egyetlen megmozdulásuk, ami következményekkel járt. Ez részben annak köszönhető, hogy West sosem az előre kitaposott úton haladt, hanem új ösvényt talált, ha ezen döntéseit kritikával is illették.

Nemrég egy igen merész ötlete támadt, és titánfogakat csináltatott. Ahogy arról a képviselője beszámolt, a beavatkozást dr. Thomas Connelly Beverly Hills-i fogorvos hajtotta végre. Míg egy másik forrás kifejtette, állandó fogsorról van szó, ami túlmutat a porcelánhéjakon és a fogékszereken. Hozzátéve, a titánból és más nemesfémekből, köztük palládiumból és platinából készült implantátumot kísérlet jelleggel készítették el a fogorvosi szakértők, ám a rapper fogait a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem távolították el. Egyes értesülések szerint körülbelül 850 ezer dollárjába, azaz jelenlegi árfolyamon közel 300 millió forintjába kerülhetett ez az akció. 

West még január 17-én osztott meg képeket az Instagram-oldalán új fogsoráról, mellékelve egy másik képet a karakterről, akitől csente az ötletet. A tizedik és a tizenegyedik James Bond-film egyik szereplőjéről, A kém, aki szeretett engem és a Moonraker – Holdkelte részekben feltűnő Jaws-ról (a magyar verzióban Cápa néven szerepel) van szó, akit Richard Kiel színész alakított. Nem ez az első alkalom egyébként, hogy a rapper fogászati eljárásokhoz folyamodik, mivel 2010-ben már egyszer gyémánt- és aranyimplantátumokra cserélte a teljes alsó fogsorát. Akkor úgy nyilatkozott, a rocksztároknak ezt kell csinálniuk. Akad még ugyanakkor más is, amit West ezen kijelentéséből kiindulva valószínűleg szintén ebből a célból vihetett véghez az elmúlt években. 

Divatot teremtett 

Az előadó öltözködése már önmagában elég kirívó, és azt az üzenetet rejti, hogy nem követni, hanem diktálni szeretné a divatot. Hol flip-flop papucsot vesz fel zoknival, lógós ruhákban jár, vagy épp a felsője kapucniját húzza össze olyan szorosra, hogy ki se lásson belőle. Fura stílusa ellenére ugyanakkor minden idők legnépszerűbb cipőkollekcióját köszönhetik neki a sneakerrajongók, az Adidas Yeezyt. Mint ismert, a cég 2022 októberében bontotta fel a szponzori szerződést vele antiszemita kijelentései és más szélsőséges, gyűlölködő megnyilvánulásai miatt – továbbá a Gap is felszámolta az együttműködésüket. Az Adidasnak így 1,2 milliárd euró értékű eladatlan edzőcipője maradt, West pedig azóta kidobott egy újabb saját cipőkollekciót. 

Hasonlóan nagy meglepetéseket okozott, mikor az előadó bejelentette, hogy megváltoztatja a nevét, ezt 2018-ban, a Twitter-oldalán jelentette be. Egy kérvényt nyújtott be arra vonatkozólag, hogy hivatalosan is el akarja hagyni teljes nevét, a Kanye Omari Westet, amit a becenevére, Ye-re szeretne változtatni mindenféle utónév és családnév nélkül. Végül 2021 októberében a Los Angeles-i bíróság jóváhagyta a kérelmét. Egyébként a rapper a 2018-as albumát is Ye címmel adta ki, illetve korábban azt nyilatkozta:

Úgy hiszem a „ye” a leggyakrabban használt szó a Bibliában, ahol azt jelenti, hogy „te”. Szóval én vagyok te, én vagyok mi, mi vagyunk mi. Kanyéból indult ki az egész, ami azt jelenti, hogy „az egyetlen”, Ye azonban egyaránt tükrözi a bennünk lévő jót, rosszat, zavart, egyszóval mindent.

Antiszemita nézetek

Kanye West öltözködése mellett különféle nézetei miatt is sokan felszisszenhettek már. 2016-ban például egy Twitter-posztban azt írta, hogy Bill Cosby, akit több mint 60 nő vádolt meg szexuális zaklatással és erőszakkal, ártatlan. 2022 decemberében le is tiltották a közösségi oldalon, mert uszító és gyűlölködő bejegyzéseket tett közzé, megsértve a platform szabályait. Dávid-csillagokat, horogkereszteket posztolt, Hitlert magasztalta, és a holokausztot tagadta, így emiatt letiltotta, illetve a bejegyzéseit eltávolította a Twitter és az Instagram. Később feloldották a fiókját, de kizárták a monetizációból, így nem tehetett szert bevételre a reklámokból. 

2022 decemberében egy Alex Jones nevű jobboldali szakértőnek adott interjúban így fogalmazott:

Én jó dolgokat látok Hitlerben. Minden emberi lénynek van valami értéke, amit letett az asztalra, különösen Hitlernek. A nácik jó dolgokat is tettek. Sok dolog van, amit szeretek Hitlerben

– mondta, hozzátéve: „Szeretem Hitlert, nem kéne állandóan támadni a nácikat”.

2023-ban egy másik bejegyzésben megosztotta a Jonah Hil és Channing Tatum főszereplésével készült 21 Jump Street – A kopasz osztag plakátját, és leírta, hogy a zsidó származású Jonah Hillt látva újra megkedvelte a zsidó embereket. Végül az év végén egy másik posztban héberül kért bocsánatot a zsidó közösségtől a 2022-ben tett antiszemita megjegyzéseiért: „Őszintén bocsánatot kérek a zsidó közösségtől. Nem állt szándékomban megbántani vagy lealacsonyítani senkit, és mélységesen sajnálom, ha fájdalmat okoztam. Elkötelezett vagyok, hogy tanuljak ebből a tapasztalatból. A célom, hogy a jövőben nagyobb érzékenységet és megértést tanúsítsak. Fontos számomra a megbocsátásotok, és elkötelezett szándékom, hogy kiengeszteljelek titeket, és hogy erősítsem az összetartást”.

(Borítókép: Kanye West 2018. december 2-án. Fotó:  New York Daily News / Getty Images)