Itt az újabb rezsicsökkentés

2013.04.22. 14:51 Módosítva: 2013.04.22. 16:00

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn bejelentette, hogy folytatódik a rezsicsökkentés. A frakcióvezető elmondta, július 1-jétől tíz százalékkal csökken a víz, és legalább ugyanennyivel a szemétszállítás díja.

Ugyanerre lehet számítani a PB-gáz-palackok esetében - amelyekre a tervek szerint hatósági árat vezetnek be - és a szippantás áránál is. Minderről a következő két hétben dönt az Országgyűlés. A kéményseprésnél minimum 20 százalékos díjcsökkentésre tesz javaslatot a Fidesz-KDNP-frakció.

Rogán elmondta: "A ránk nehezedő, teljesen egyértelmű külföldi és belföldi nyomás ellenére folytatni kívánjuk a rezsicsökkentést."  Szerinte  "csak az jelent megfizethető mértékű rezsit, amit az emberek is ki tudnak fizetni". A kormány törekedni fog arra, hogy ugyanazért a szolgáltatásért hasonló összeget fizessenek a fogyasztók az ország minden részén.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős fideszes munkacsoport vezetője történelminek nevezete a lépést, szerinte ilyen az elmúlt 40 évben nem fordult elő. Kedvező gazdasági hatásként az infláció mérséklődését, valamint a reálbér- és reálnyugdíj-emelkedést nevezte meg. A bejelentés a korábbi várakozásoknak megfelel.

Árral szemben

A Fidesz idén januártól már végrehajtott egy rezsicsökkentő akciót. Akkor tíz százalékkal csökkentette a villany, a távhő és a vezetékes gáz árát. Ezzel szemben a piaci szereplők szerint az áremelés lett volna racionális. A legtöbb lakossági szolgáltató az utóbbi években masszív veszteséget termelt. Varró László, a Nemzetközi Energiaügynökség gáz-, és villamosenergia piaci divíziójának vezetője szerint az intézkedések akár áramkimaradásokhoz is vezethet.

A kormány, hogy biztosra menjen, egységes rezsiszámlát vezet be. Mindezzel együtt egyáltalán nem biztos, hogy maradthat a rezsicsökkentés: elképzelhető, hogy uniós elveket sért a rendelkezés.

Az MSZP szerint azonban nem elégséges a rezsicsökkentés, mert például a panelházakban nem lehet érzékelni a hatását. Az Együtt2014–PM szerint az egész rezsicsökkentés elhibázott akció. Véleményük szerint inkább a lakossági megtakarítást és energiahatékonyságot kellene támogatni.