2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország 2
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Már a bankbetét is viszi a pénzt

2013.06.21. 07:31
A hétfői Varga-csomag emelte a tranzakciós adót, illetve a megtakarításokra is kivetette az egészségügyi hozzájárulást. Augusztustól kevésbé éri meg rövidebb távon takarékoskodni, több mehet majd a fogyasztásra. A dologgal ez lehet a kormány egyik célja. Aki viszont hosszú távon tervez, az megúszhatja a magasabb adót.

Nem elég, hogy a jegybanki alapkamat rekordmélységbe, 4,5 százalékra süllyedt, a kormány új elvonásokkal is sújtja a bankban tartott megtakarításokat. A mindkét irányból érkező csapások miatt már a korábbinál is kevésbé éri meg lekötött betétet tartani, főleg rövidebb távon. A megtakarítok augusztustól azzal szembesülhetnek, hogy minden korábbinál több pénzt veszítenek a rövid távú megtakarításaikon.

Alacsony alapkamat, alacsony betéti kamat

Az utóbbi hónapokban egyre kisebb és kisebb kamatot fizetnek a bankok a náluk tartott lekötött betéteink után. Ennek két oka van: egyrészt a jegybank közel egy éve folyamatosan vágja az irányadó kamatot, ami iránymutatás a kereskedelmi bankoknak a kamataik meghatározásánál. A másik, hogy a bankok most nincs akkora szüksége a forintforrásra, mint tavaly ősszel volt.

Az alapkamat tavaly augusztus óta 6,75 százalékról 4,5-re csökkent. Az MNB döntéshozóinak ezzel a gazdaság élénkítése lett volna a célja, és korlátozott inflációs nyomás megteremtése, valamint a kedvező globális tőkepiaci hangulat (a hozamvadászat, ami lenyomta a magyar hozamokat) is lehetőséget adott a lépéssorozatra. A hazai megtakarítóknak azonban nem jött jól, hazai kamatjövedelmük közel harmadát bukták eddig az egy évvel ezelőttihez képest.

A maradékot a kormány sarcolja

A kormány pedig minden eddiginél keményebben adóztatja ezt az alacsonyabb kamatnyereséget a hétfőn bejelentett második Varga-csomag után. A pénzkivételt terhelő díj, a tranzakciós adó a készpénzfelvételnél a duplájára nő, elektronikus átutalásoknál pedig a másfélszeresére.

Arra nem lehet számítani, hogy a bankok lenyeljék, és ne ügyfeleikre hárítsák a többletterheket. És tovább is van: augusztus-szeptembertől jön az egészségügyi hozzájárulás (a 6 százalékos eho), amivel együtt már a kamatnyereség 22 százalékát viszi el a költségvetés.

Ezekből a hatásokból együttesen adódik, hogy egy átlagos, két hónapra lekötött bankbetéten már pénzt veszthetünk. Ezen az időtávon lekötött százezres betét kamatnyereségéből (750 forint) a kamatadó és az eho elvisz 165 forintot, majd ha a maradékot kivennénk a bankból, pontosan 603 forintot kellene adóznunk tranzakciós illeték címén. Így hiába fialtatjuk pénzünket két teljes hónapig, 18 forinttal szegényebbek leszünk. De legalább az állam jól járt, hiszen 768 forintot húzott le a megtakarításunkból.

Egyéves időtávon persze már más a helyzet. Hasonló kezdőbetéttel 4500 forintos kamatnyereséget érünk el, amiből 990, majd 661 forinton jön le, szóval marad nekünk is valami, csak kevesebb, mint eddig bármikor.

Ez az egész elkerülhető?

A Varga-csomag részleteit a törvényi szintre is átültető javaslatcsomaghoz folyamatosan érkeznek a módosítók, ezek miatt most úgy fest, hogy a hosszú távon takarékoskodók tbsz-számlával mentesülhetnek az eho megfizetése alól, illetve szintén megkapják ezt a kedvezményt azok, akiknek nyugdíj előtakarékossági számlájuk van.

Vannak még más módok is a sokszoros lehúzás különböző részeinek kicselezésére. Bankkártyás fizetéssel – egyelőre? – megússzuk a tranzakciós illetéket a legtöbb banknál, ez azonban akár változhat is.

Ha pedig úgy döntünk, hogy megtakarításainkat nem a bankoknál, hanem az államnál tartjuk állampapírok formájában, akkor cseles módon mentesülünk az új elvonások alól, hiszen ez a típusú befektetés is mentesülhet az eho-hatálya alól. (Az államkincstárnak érezhetően célja is a lakossági részarány növelése a többi befektetési termék rovására). A befektetési alapokat ugyan a betétekhez hasonlóan adóztatják, de itt – a kockázati étvágy függvényében – esetenként jobb hozamokkal is találkozhatunk, tehát a megtakarítások egy része ezentúl betétek helyett inkább ilyen, igaz kockázatosabb megtakarításokba mehet.

Egyébként pedig marad a készpénz, ami ugyan a szürkegazdaság melegágya, és veszélyes is lehet a párna alatt rejtegetni, de legalább nem vonnak el belőle minden lehetséges alkalommal.