Erzsébet
1 °C
4 °C

Cseh befektető veszi meg a Telenort

DMOHA20120801023

A Telenor 2,8 milliárd euróért eladja kelet-közép-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarország vállalatot a cseh PPF-csoportnak, amely a kelet-közép-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője – írja az MTI.

A Telenor közleménye szerint a Telenor kizárólagos tulajdonában álló

  • magyarországi,
  • bulgáriai,
  • montenegrói
  • és szerbiai mobilszolgáltatóitól,
  • valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatótól is megválik az üzlet keretében.

Információink szerint bár hivatalos tender nem volt, a norvég Telenor régóta tárgyalt a cseh milliárdos, Petr Kellner tulajdonában álló PPF-csoporttal. 

Kellner nemzetközi szinten is komoly befektetőnek számít,

övé például a globális Home Credit lakossági bank, amely az Egyesült Államokban, Kínában és Vietnamban is erős, de volt már regionális biztosítói érdekeltsége is a Generalival közösen. Kellnernek már eddig is voltak távközlési érdekeltségei (övé az O2 mobiloperátor és a Cetin infrastrukturális cég), és nagyon sok komoly ingatlan-befektetése is van.  

Petr Kellner a 14-16 milliárd dollárosra becsült vagyonával a régió leggazdagabb embere, egyben a világ harmadik leggazdagabb bankára. A PPF-ben Kellner mellett tulajdonos még a régió egyik legjobban fizetett sztármenedzsere, a belga Jean-Pascal Duvieusart, aki korábban a McKinsey tanácsadó cég egyik topvezetője volt, de neki csak 0,5 százaléka van a cégben.

Kellnerről korábban is azt lehetett hallani, hogy mind a négy érintett országban megvenné a Telenor üzletét, és Bulgáriában még az ország egyik legnagyobb televíziós hálózatát is bekebelezné. Magyarországon eddig egyetlen érdekeltsége volt, a Barion fizetési rendszer.

A cseh felvásárlás nem jelenti azt, hogy a hazai Telenor a jövőben sem kerül Mészáros Lőrinc kezébe,

mert információink szerint a felek (Kellner és Mészáros egyik érdekeltsége) korábban már felvették a kapcsolatot. A magyar cég ugyanis állítólag jelezte a cseh milliárdos társaságának: amennyiben a magyar cég leválasztható a négyes csomagból, az érdekelné.

Volt olyan forrásunk, aki szerint ez inkább csak a magyar fél szándéka, és a cseh vevő nem tervez azonnal egy újabb dealt.

A magyar Telenor jelenleg nem kommunikálhat a csoportszintű bejelentésről, de információink szerint a hazai cégnél pozitívan élték meg, hogy a bejelentéssel lezárult egy bizonytalan időszak, és úgy gondolják, hogy a cseh befektetőnek Magyarországon is hosszabb távú tervei vannak.

A kelet-közép- európai leányvállalatok a Telenor-csoport árbevételéhez 9 százalékkal, mintegy 11,8 milliárd norvég koronával, az EBITDA-jához pedig 4,1 milliárd norvég koronával – 8 százalékkal járultak hozzá 2017-ben. Együttesen több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval rendelkeznek.

A felek a vételár halasztott kifizetéséről állapodtak meg: eszerint a bevételből 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki. Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges, ami 2018 harmadik negyedévében várható. A magyar és a bolgár leányvállalat esetében az Európai Bizottságnak, Montenegró és Szerbia esetében a helyi illetékes hatóságnak kell jóváhagynia az üzletet.

Kommentelheted ezt a cikket az index.hu Facebok-oldalán:

Borítókép: Mohai Balázs / MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?