Mélypontról jött vissza a forint

2009.11.07. 12:15
Amerikai óriásbank csődje hétfőn, vártnál kedvezőtlenebb munkanélküliségről szóló adatok pénteken .- az USA-ból érkező hírek keretezték a hetet, melyen itthon túl vagyunk egy költségvetési szavazáson, egy kicsit jobb hiányadaton és a forint mélyrepülésén is.

Nem rendült meg a BUX hétfőn, hiszen egész nap mínuszban volt, de nem használt a világ tőzsdéinek egy újabb amerikai óriásbank bedőlése: az egymillió ügyféllel rendelkező CIT a Lehman tavalyi összeomlása óta a válság legnagyobb áldozata. A BUX végül napi csúcspontján, de így is eséssel zárta a hét első napját, a napközben megjárt 20 ezer pont alatti értékekhez képest remek 20 288 ponton. A hét összeségében nem hozott nagy mozgást, pedig kilengések bőven voltak: kedden három százalékot esett, szerdán ugyanennyit emelkedett a BUX, a csütörtöki plusz kisebb volt mint a pénteki 1,9 százalékos esés, amit egyébként a délután fél háromig erősödő tőzsde az amerikai munkanélküliségről szóló, a vártnál kedvezőtlenebb adat publikálása után szedett össze. így a 20 076 pontos zárás összességében azt jelenti, hogy a héten 500 pontot veszített a mutató, ami alig két hete még bőven 21 ezer pont felett járt.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  45. heti záró 44. heti záró
BUX 20 076
20 573
OTP  5350 5330
Mol  14 885 15 780
Richter  40 200 39 100
Magyar Telekom 742
811

De nem a tőzsdéért, hanem a forintért aggódhatunk, legalábbis átmenetileg a héten. A szintén alig két hete még idei csúcsát (263 forint körüli euróárral) beállító forint hétfőn este gyengült meg jelentősen, az euró ára pedig éves rekordot jelentő magasságba, 283,40-ig emelkedett. A kilengésnek leginkább technikai okai lehettek, az árfolyam a héten a 275-ös szinthez látszott beállni.

Túl vagyunk a héten a költségvetés fő számainak megszavazásán, és kiderült az is, hogy a vártnál jobban teljesített az államháztartás októberben. Sőt, szeptemberben az ipar is, a KSH által közzétett mutató, a 3 százalék feletti havi növekedési ütem azt jelzi, a szektor túl lehet a mélyponton.

Nem úgy, mint a tejtermelők, akik az alacsonynak tartott felvásárlási árak miatt trágyát öntöttek a Tesco és a Spar logisztikai központja elé, majd levágott marhafejekkel demonstráltak az agrártárca előtt.

A Malév-sztoriban nehéz lenne mélypontról beszélni, a társaság annyiszor volt már felemelkedőben, csak aztán mindig kiderült, még így is veszteséges. Most éppen nagyon. És persze megint csak az állam lehet a megmentő, már ha sikerül olyan megoldást találni, ami nem szúrja majd az EU szemét, nem minősül tiltott támogatásnak.