Görögmentő hét

Ez történt a gazdaságban az év 29. hetében

2011.07.24. 11:07

Rekordot döntő, 238 forintnál is drágább svájci frankkal, rekordot döntő, 1600 dollár fölé emelkedő aranyárral, rekordot döntő, 2500 bázispont fölé emelkedő görög csőd elleni biztosítással indult a hét, miután az előző vasárnapra ígért, Görögországot és vele az eurózónát menteni hivatott eurócsúcs az előzetesen körvonalazódó megoldások hiányában elmaradt.

Az egész hetet meghatározta a sosem látott, talán soha nem is gondolt mélységűvé vált, a tagállamokat ketté szakító európai válság, az ideges piacokon a szivárgó jó és rossz hírek, találgatások is rögtön tudtak némi árfolyammozgást okozni. Nekünk sem volt tét nélküli (elég csak a frankot nézni), hogy a végül csütörtökön összeült vezetők mire jutnak (a tárgyalásokról percről-percre beszámoló cikkünket itt olvashatja).

Az elfogadott 16 pontos nyilatkozat kapott hideget és meleget egyaránt. A főbb részletek nagyjából megfeleltek az előzezetesen kiszivárgott híreknek, nem lesz európai bankadó, de a pénzügyi szféra "önkéntesen" beszáll a görögmentésbe, 37 milliárd euróval, az EU és az IMF folytatja és kibővíti a görög segélyprogramot, 109 milliárd eurót kaphat Athén. Az egyébként pont egy éve a már akkor is majdnem csődbe ment görögök miatt is létrehozott Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) révén biztosított futamidőket kitolják, a kamatokat csökkentik. Ahogy már aznap este megírtuk, ez bizony technikailag csődöt jelent.

Pénteken délelőtt mindenesetre a piacok rég látott bizalomat mutattak, a csomagnak köszönhetően a hétfőn 238 forint fölött járó svájci frank 224 forintig esett, a tőzsdék is jól teljesítettek (sajnos a frankárfolyan ingadozása azt is megmutatta, hogy Svájcot még az újabb és újabb rekordok sem zavarják, a hipererősfrank sem képes érdemben ártani a világ egyik legsikeresebb gazdaságának). Aztán a minősítők közül elsőként a Fitch ki is mondta, hogy ez csőd, és jöttek a részletesebb értékelések, az egyre több felmerülő kétség – egyáltalán elég lesz-e a pénz, jó megoldás született-e: így szépen eltűntek a kedvező árfolyamváltozások, a frank 230 körül zárta a hetet. (Ne feledkezzünk meg a görög vagy euróválság egy 2008 óta tartó folyamatot jelentősen felerősítő, nem is olyan nagyon mellékszáláról: a minősítőket érő egyre több kritika nyomán a három nagy cég komoly, visszafordíthatatlannak tűnő vereséget szenvedett.)

Eközben az óceán túloldalán

Egy nagyon furcsa adósságválság dúl az USA-ban is. Miközben persze az amerikai adósság GDP arányosan olyan szintekre kerül, amiért Európában már döfnek a hitelminősítők, Amerikában valójában csak az okoz gondot, hogy a további hitelfelvételnek lehetőséget nyitó adósságplafont 14 300 milliárd dolláról milyen feltételekkel emeljék meg. A szükséges 3-4000 milliárdos költségvetési egyenlegjavítás ugyanis a republikánusok döntő része szerint nem jöhet adóemelésekből, amit Obama elnök elkerülhetetlennek tart. Látszott ugyan egyfajta kompromisszum, amit az amerikai tőzsdék szép emelkedéssel háláltak meg, de a hét azzal végződött, hogy a tárgyalások újra megszakadtak a republikánusok és az emiatt csalódott és dühös Obama között.

Eközben a Kárpátok völgyében

A parlamenti szünettel a gazdasági történések is háttérbe szorultak, a magyarországon gyártó multika tömörítő Magyar Európai Üzleti Tanács azért nem mulasztotta el éves jelentésében figyelmeztetni a kormányt, ugyan lenne szíves kevesebb visszamenőleges hatályú törvénnyel bomlasztani a bizalmat az üzleti életben. Amit egyébként tovább építhetett a hetek óta húzódó, lassan átláthatóbb, de még mindig kusza dohányügy, a dohánylobbi győzelmét emlegető leendő alkotmánybíró Balsai István most már hivatalosan is kimondta, ők az alkotmányügyi bizottságban csak a kormány kérését szavazták meg.

   29. heti záró  28. heti záró
BUX  21 891
22 089
OTP 5585 5500
Mol 20 450 21350 
Richter 37 545 37 295 
Magyar Telekom 546 550

Ha a cigi nem is, a bezin jelentősen drágult a héten. (Közvetlenül ugyan nem ide tartozik, de a Mollal kapcsolatban két jó hír is volt a héten: Varga államtitkár szerint nem lehet kizárni, hogy a 25 százalék körüli állami pakkból jövőre azért már eladnak valamennyit, Horvátországban pedig döntött a versenyhivatal, jogszerűen irányítja a Mol az INA-t.) Az üzemanyagár-emeléssel lényegében a korábban már egyszer elért rekordszinten állnak az árak. Ha jön a 400 forintos benzin, és könnyen jöhet, kiürülhetnek a hazai utak.

Hacsak a reálhozamból visszakapott pénzt nem tankolják el az autósok. A kifizetések elindultak, hogy ki mennyire számíthat, persze egyénenként változik, de az átlagos hozamról is egyre rosszabb a kép: kiderült, hogy az összeget még az utalás költségei is csökkentik. A vártnál viszont többen jogosultak reálhozamra, a visszalépők 80 százaléka kap valamenyi pénzt, emelte ki a Stabilitás Pénztárszövetség, miután Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott ugyanezen számokat felmutatva nyugdíjtőzsdézett még egyet.