Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gázválság percről percre

Fontosabb részletek
  • Az orosz Gazprom december 31-én este jelentette be: miután nem tudott megállapodni az ukrán Naftogazzal a 2009-es tarifákról, január 1-jén reggel 8-kor leállítja az ukrajnai gázszállítást.
  • Már január első napjaiban csökkent a gázszállítás egyes európai országokba.
  • Magyarországra január 5-ig még elég gáz érkezett, de a korábbinál kisebb nyomással, aznap a 38 milliós mennyiséget 30 millióra csökkentették.
  • Múlt hét kedden leállt a balkáni, töredékére esett a közép- és nyugat-európai gázszállítás, délután teljesen leállt a magyarországi szállítás is. Szerdán a teljes európai gázszállítás leállt.
  • A hét elején majdnem megegyeztek, néhány órára meg is nyitották a gázcsapokat. De a vita elmérgesedett és megint elzárták a csapokat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország szombaton Szerbia mellett Bosznia-Hercegovinába és Horvátországba is szállít földgázt - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter szombaton. A Balkánon kialakult rendkívül súlyos gázkrízis miatt a magyar Mol-csoport és a német E.ON Ruhrgas közösen mintegy 4-4,5 millió köbméter földgázt szállít Magyarországon keresztül Szerbiának és 1-1,5 millió köbmétert Bosznia Hercegovinának. Horvátországba Ausztrián keresztül érkezik a közel 1 millió köbméter, magyar-német összefogással megvalósuló gáz. A Magyarország által kötött tranzitszerződések azonnal megszakíthatók abban az esetben, ha az ország gázellátása veszélybe kerülne, mondta a miniszter. (MTI)
  • Szombat reggeltől a horvát kormány rendelkezése értelmében szünetel az ország nagyobb ipari felhasználói részére a gázszolgáltatás. Az intézkedés több száz vállalkozást érint. A korábban bevezetett intézkedések mellett ugyan stabilan működött az országban az ellátási rendszer, de az elhatározott korlátozásoknak a felhasználók nem tettek eleget, és közben a hőmérséklet rendkívül hidegre fordult. Horvátország gázigényét 40 százalékban az orosz importból fedezik. (MTI)
  • Szerbia megkezdte Bosznia részére a gáz-gyorssegély szállítását, a Hina horvát hírügynökség szombat reggeli jelentése szerint már részben biztosított az ellátás Boszniában, a háztartások esetében megfelelő. A szerbiai Srbijagas óránként 20 ezer köbméternyi gázt juttat a boszniai felhasználóknak, mindaddig, amíg az orosz gázszállítások nem érik el korábbi szintjüket. Bosznia gázigényét teljes egészében Oroszországból fedezi. Bosznia Szerbián kívül Magyarországtól, Németországtól és Ausztriától is szeretne vásárolni gázt azok tartalékaiból - áll a Hina jelentésében. Az országban is igen hideg az idő, mínusz 10 fok alá is süllyedt a hőmérő higanyszála. (MTI)
  • Az Európai Uniónak sikerült szóbeli megállapodást elérnie Ukrajnával az Európának szánt gáztranzit ellenőrzéséről, arról, hogy a megfigyelő csoportban az orosz fél szakemberei is dolgozhatnak - közölte szombaton Mirek Topolánek cseh kormányfő orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal Moszkvában. Ezzel gyakorlatilag egy időben az ukrán külügyminiszter-helyettes Kijevben kijeletette: Ukrajna tiltakozik az ellenőrzéssel kapcsolatban támasztott, "elfogadhatatlan orosz feltételek ellen". Ezúttal az nem felel meg Kijevnek, hogy a megfigyelő csoportban az ukrán, orosz és az EU-t képviselő szakemberek mellett a legnagyobb nyugat-európai gázimportáló cégek képviselői is jelen legyenek és ezt azzal indokolja, hogy ezen cégek némelyikében a Gazpromnak is jelentős érdekeltsége van. (MTI)
  • Stabillá vált a gázellátás szombat délre Szerbiában. A tartalékokkal nem rendelkező, lényegében száz százalékban az orosz gázszállításoktól függő országban majdnem egymillió ember fagyoskodott, miután kedd délutántól nem érkezett több fűtőanyag. Boris Tadic államfő csütörtökön állapodott meg Gyurcsány Ferenccel arról, hogy Magyarország napi kétmillió köbméter gázt ad kölcsönbe, majd megszületett a napi hárommilliós német utánpótlásról szóló megállapodás is. Ezek a szállítások már elegendőek ahhoz, hogy a lakossági gázfogyasztás nagy részét fedezzék. A több mint százezer, központi fűtéses szerb lakásban már pénteken meleg lett, s szombaton az egyéni gázfűtéssel rendelkező szerbiai fogyasztók jelentős része is be tudott fűteni. (MTI)
  • Szombaton délben a horvát média azt jelentette, hogy az INA vállalat közlése szerint rendkívüli gázbehozatalról sikerült megállapodni. Horvátország így mától kezdve napi 1 millió köbméter földgázt kap az ausztriai Baumgartennél található gázelosztó központból, míg Bosznia napi 1,5 millió köbmétert Kiskundorozsmánál, a Magyar-Szerb határon. A szállítás már meg is kezdődött a reggeli órákban, a kiadott gázmennyiség a MOL és az E-ON Ruhrgas gázkészletéből származik. A szállítási egyezmény 5 napra szól.
  • Oroszország és az Európai Unió aláírta az Európának Ukrajnán át szállított orosz gáz tranzitjának megfigyeléséről szóló jegyzőkönyvet szombaton Moszkvában. A dokumentumot Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Martin Riman, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Csehország ipari és kereskedelmi minisztere látta el kézjegyével a Novo Ogarjovó-i kormányfői rezidenciáján. Vlagyimir Putyin kijelentette: arra számít, hogy még szombaton Kijevben is aláírják a dokumentumot. Megismételte: az Európának szánt gáz szállítását a Gazprom felújítja, amint a nemzetközi megfigyelő csoport munkához lát. (MTI)

  • Szlovákiában újra üzembe helyezik az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű decemberben bezárt 2. számú reaktorát - közölte Rober Fico szlovák kormányfő a kabinet rendkívüli ülése után szombaton este Pozsonyban. A reaktor újbóli üzembe helyezését a gázhiány tette szükségessé. Addig lesz üzemben, amíg nem múlik el az orosz földgázszállítások kiesése következtében keletkezett vészhelyzet. A szlovákiai erőművek egy része földgázra működik, így a gázhiány az áramszolgáltatást is veszélyeztette. A kormányfő szerint az adott jelenlegi helyzetben Pozsonynak nem volt más választása. Szakértők szerint a reaktor újraindítása legfeljebb hét napot vesz igénybe.

    A Lubomír Jahnátek ipari miniszter által vezetett válságstáb már korábban arra kérte a szlovák kormányt, hogy fontolja meg az atomreaktor újbóli üzembe helyezését. Fico ennek alapján hívta össze a kormány rendkívüli ülését. A Greenpeace környezetvédő mozgalom szlovákiai képviselete azonnal tiltakozott a reaktor újraindítása ellen.

    A szlovákiai atomerőművek üzembe helyezésével és kiiktatásával foglalkozó Javys cég máris megkezdte az előkészületi munkákat. Szakértőinek véleménye szerint az energiablokk működése az utóbbi egy évben műszaki szempontból megbízható volt, ezért az újraindítás gyorsan megoldható nagyobb karbantartások nélkül is. (MTI)

  • Megszakadtak a Gazprom és a Naftogaz között Ukrajna gázimportjáról folyó tárgyalások – jelentette be Oleh Dubina, az ukrán importőr Naftogaz vezérigazgatója Kijevben, helyi idő szerint szombaton későn este. Dubina elmondása szerint a Gazprom ezer köbméterenként 450 dolláros árat követelt, amely Európában is csak elvétve fordul elő. Dubina szerint a további tárgyalásoknak magasabb szinten kell folyniuk.

    Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató szombaton este Moszkvában sajtóértekezleten jelentette be: amennyiben az EU megfigyelő csoportja kimutatja, hogy Ukrajnában elakad valamennyi az Európának szánt orosz gázból, a Gazprom a lopott mennyiséggel csökkenti szállításait. Miller szerint az orosz monopólium a megfigyelő csoport munkába állását követően legelső sorban a balkáni államok számára újítja fel a feltétlenül szükséges mennyiségek szállítását. Az európai szállítások újbóli beindulásához Moszkva azt szabta feltételül, hogy Ukrajna és az EU is aláírja a megfigyelő csoportról szóló dokumentumot, és a szakértők munkához lássanak. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Ukrajna is aláírta a gáztranzit ellenőrzéséről szóló jegyzőkönyvet

    Oroszország után Ukrajna is aláírta az Európának szánt orosz gáz tranzitjának megfigyeléséről szóló jegyzőkönyvet, és ezzel lehetővé válik a napok óta szünetelő gázszállítások felújítása.

    A jegyzőkönyv aláírásáról vasárnap kora hajnalban tájékoztatott Julija Timosenko ukrán miniszterelnök, miután tárgyalt Kijevben Mirek Topolánekkel, az EU-soros elnök Csehország kormányfőjével.

    Topolánek közölte, hogy a dokumentum aláírása újra megnyitja az utat az európai országoknak szánt orosz földgáz szállítása előtt, és "Európa 36 órán belül kaphat gázt" Oroszországtól. Mint mondta: most már semmi se gátolja a gázszállítások felújítását. (MTI)

  • Az ország vasárnapra előre jelzett gázfogyasztása 61-64 millió köbméter, a felhasználható források biztosítják a készlet és a fogyasztás egyensúlyát - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. A földalatti gáztárolókból 53 millió köbméter áll rendelkezésre, a hazai termelésből 9 millió köbméter, míg 4 millió köbméter a nyugatról érkező beszállítás.

    A közlemény szerint a magyarországi szállítórendszer felkészült az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására.

    Szombaton 63,6 millió köbméter volt Magyarország gázfogyasztása. Ukrajnából továbbra sem érkezett földgáz, Ausztria irányából 4 millió köbmétert vettünk át hazai felhasználásra. Szerbiába összesen 4,7 millió köbméter, Bosznia-Hercegovinába 1,5 millió köbméter földgázt szállítottunk ki a Mol Nyrt. és az E.ON forrásaiból - írta az FGSZ. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Európához sodorhatja a gázvita Ukrajnát

    Oroszországban nem tudatosult eléggé, hogy Európában Ukrajnát az orosz érdekszférához tartozónak tekintik, és hogy az EU nem akar belemélyedni a viszály apró finomságaiba - vélekedett a kialakult helyzetről Gleb Pavlovszkij, a Hatékony Politika Alapítvány elnöke.

    Pavlovszkij a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak nyilatkozva arra mutatott rá, hogy ha az európai partnerek fogják ellenőrizni Ukrajnában az orosz gáz áramlását, Ukrajna átkerül Európa érdekszférájába, vagyis az történik, amit Viktor Juscsenko elnök el akart érni.

  • Magyarország felkészült az Ukrajnából érkező orosz földgáz azonnali fogadására, amennyiben Moszkva újból megindítja a gázszállítást - mondta Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter. Hozzátette: az oroszországi szállítás esetleges újraindulása az elmúlt napok legbonyolultabb technikai feladata elé állítja majd az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t, hiszen a teljes jelenlegi magyarországi gázellátás rendszerét vissza kell állítani az Ukrajnából érkező földgáz fogadására. Az ukrajnai gáztranzitot ellenőrző nemzetközi megfigyelőcsoport néhány tagja vasárnap estig elfoglalja az orosz-ukrán határon lévő állomáshelyét, ahol a bizottság magyar tagja az Oroszország-Magyarország, illetve az Oroszország-Szlovákia közötti gázszállítást követi figyelemmel - fejtette ki a tárcavezető. (MTI)
  • Oroszország akkor újítja fel a gázszállításokat, amikor hitelesített értesítést kap, hogy a megállapodást minden érdekelt fél aláírta és a nemzetközi megfigyelői csoportok elfoglalták a számukra kijelölt helyeket. A megfigyelők elhelyezkedése az ellenőrző helyeken néhány órán belül, még a vasárnap várható - jelentette ki Mirek Topolánek cseh kormányfő, az EU-soros elnöke vasárnap Prágában rendkívüli sajtóértekezleten.

    Pontos dátumot és órát természetesen én sem tudok mondani - mondta Topolánek. Hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz kormányfő ezt megígérte, s úgy véli, hogy Putyin szavainak hinni lehet.

    Topolánek nem zárta ki, hogy Moszkva már ma megnyithatná a gázcsapokat, s azután már csak a technikai kérdés, mikor jut az el Közép-Európába. A kormányfő korábban azt mondta, hogy ehhez szakértői számítások szerint nagyjából 36 órára van szükség.

    Megjegyezte: a cseh uniós elnökség szerepe a gázvitában ezzel befejeződött, a s problémával a továbbiakban az Európai Bizottság fog foglalkozni. Topolánek szerint Csehország jól oldotta meg ezt a bonyolult feladatot, de tudni kell, hogy ez csak az első lépés a gázszállítási probléma komplex megoldásához. Mindez elsősorban kétoldalú orosz-ukrán probléma, s ezt mi nem oldottuk meg, s nem is oldhattuk meg. A probléma hosszabb távon nincs rendezve. Ezt nekik kell megoldani, a mi részünkről az a fontos, hogy a problémával európai vita indulhat be az energetikai gondok átfogó rendezéséről - fejtette ki a miniszterelnök. (MTI)

  • Viktor Juscsenko ukrán elnök lemondta a hétfőre, Nyíregyházára tervezett találkozóját Sólyom László köztársasági elnökkel - közölte a magyar államfő hivatala vasárnap az MTI-vel.

    A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint a diplomáciai úton érkezett értesítésben indoklás nem szerepelt - zárul a közlemény.

    Viktor Juscsenko Sólyom László meghívására érkezett volna munkalátogatásra. A magyar államfő ezt megelőzően legutóbb tavaly július 7-én találkozott ukrán kollégájával. Az ukrajnai hivatalos állami látogatás során Sólyom László tárgyalt Arszenyij Jacenyuk parlamenti elnökkel és Julija Timosenko kormányfővel, és találkozott a kárpátaljai magyarság képviselőivel. (MTI)

  • Az orosz fél megkapta vasárnap későn este az Európának való orosz gázszállítások ellenőrzésére hivatott megfigyelő csoportról szóló megállapodást, immár Ukrajna aláírásával, de Kijev kiegészítéseket csatolt hozzá, amiért Dmitrij Medvegyev elnök megtiltotta az orosz kormánynak a dokumentum alkalmazását és ezzel az európai gázszállítások felújítását.

    A dokumentum megérkeztét Szergej Lavrov külügyminiszter jelentette be vasárnap késő este. Medvegyev úgy vélekedett: "Ez már csak a józan ész feletti gúnyolódásnak tekinthető, és célja a megszületett megállapodás életbe lépésének akadályozása, nyilvánvalóan destruktív és provokatív lépés".

    Ezt követően Vlagyimir Putyin kormányfő közölte José Manuel Barrosóval, az EU Bizottság elnökével, hogy a megállapodáshoz csatolt, és Moszkvával nem egyezetett kiegészítések nem elfogadhatók, először is azért, mivel gyökeresen megváltoztatják a megállapodás lényegét, másrészt azért, mivel jelentős részben nincs közük az Európába menő orosz gázszállításokhoz, hanem a Gazprom és a Naftogaz kereskedelmi kapcsolataira vonatkoznak. Putyin felajánlotta Barrosónak, hogy elküldi az EU energetikai minisztereinek hétfői tanácskozására az orosz kormány illetékes tagjait és a Gazprom képviselőit, s abban maradt vele, hogy hamarosan újra beszélnek.

  • Az orosz fél nyilvánosságra hozta a megfigyelőkről szóló - Moszkva által szombaton aláírt és a soros EU-elnök Csehország képviselője által parafált megállapodás néhány részletét. Eszerint a csoportban a Gazprom, a Naftogaz ukrán importőr, a két ország energetikai minisztériuma, az EU-bizottság szakemberei, valamint a felhasználók részéről a francia Gaz de France, a német Ruhrgas és Wingas, a cseh RVE Transgas, a szlovák SPP, az osztrák Econgas, az olasz ENI, a norvég Stratoil Hydro, továbbá bolgár, görög és moldovai társaságok szakemberei vesznek részt. A dokumentum értelmében a csoport összesen 75 tagból áll majd, és minden fél köteles tájékoztatni a többi érdekeltet a kijelölt személyekről. Azt is rögzíti a megállapodás, hogy Oroszország és Ukrajna garantálja a szakértők korlátoktól mentes, teljes körű hozzáférését az ukrajnai gáztárolókhoz és azokhoz az állomásokhoz, amelyeket a dokumentum konkrétan felsorol. A megfigyelők munkájának költségeit az őket küldő fél állja, a csoport által összegyűjtött információk pedig real time módban Brüsszelbe, Moszkvába és Kijevbe jutnak el.
  • Kijev beleegyezett abba, hogy a moszkvai aggodalmakat figyelembe véve, újra aláírja az Európának szánt orosz gázszállítások ellenőrzéséről szóló megállapodást, különválasztva tőle az orosz fél által kifogásolt, kézzel írott ukrajnai csatolmányt.

    Ferran Tarradellas, az Európai Bizottság szóvivője közölte vasárnap késő este, hogy José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke telefonon felhívta Julija Timosenko ukrán miniszterelnököt, és megállapodást születet köztük arról, hogy különválasztják a két dokumentumot: a magállapodást és a Kijev által hozzá csatolt, kézzel írott nyilatkozatot, amely értelmezését adja a megállapodásnak. Moszkva korábban felszólította az EU-t, hogy vegye rá Kijevet a nyilatkozat visszavonására.

    Timosenko és Topolánek
  • A hétfőre várható magyar fogyasztás 63-66 millió köbméter az ipar újraindulásától függően. Az I. korlátozási kategóriát továbbra is fenntartja a Földgázszállító Zrt. – közölte hétfő reggel a cég. A rendelkezésre álló források hétfőn 66 millió köbmétert tesznek ki, (földalatti gáztárolókból 53 millió, hazai termelésből 9 millió köbméter, nyugatról érkező import 4 millió köbméter).

    Hétfőre az osztrák diszpécserszolgálat nem igazolta vissza, hogy átadja Szerbiának (2,7 millió köbméter/nap) és Bosznia-Hercegovinának (1,5 Mm3/nap) a tranzitálandó mennyiségeket, így ezek kiszállítását megszakította az FGSZ. Amint osztrák oldalról visszaigazolják és átadják a tranzitálandó mennyiséget, felújítják a szállításokat.

    Vasárnap az ország gázfogyasztása 62,5 köbméter volt. Ukrajna irányából nem érkezett földgáz. Ausztria irányából átvettük a Magyarország számára tervezett mennyiséget. A Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának szállított mennyiség csak részben került átvételre és átadásra, mivel reggel 4.00 órától a betáplálás többször nullára csökkent, és az FGSZ Földgázszállító Zrt. - figyelembe véve, hogy ezen országok megszakítható szállítási szerződéssel rendelkeznek - arányosan csökkentette a részükre szállított mennyiséget.

  • Ukrajna újra aláírta az Európába irányuló orosz gázszállítások tranzitját ellenőrizni hivatott megfigyelőkről szóló megállapodást, immár kiegészítések nélkül - jelentette be hétfőn reggel a Gazprom sajtóosztálya. Előzőleg Kijev a szombaton az orosz fél által Moszkvában aláírt dokumentumot vasárnap aláírta, de mint kiderült, kiegészítéseket mellékelt hozzá, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra, de Szergej Lavrov orosz külügyminszter szerint hazug állításokat tartalmazott. (MTI)
  • Igor Sechin orosz miniszterelnök-helyettes és Alexei Miller Gazprom vezérigazgató még ma Brüsszelbe utazik, hogy az EU-val is újra tárgyaljanak, mivel az oroszok ragaszkodnak hozzá, hogy a felek egy új megállapodást írjanak alá azok után, hogy az előzőhöz Ukrajna csatolmányokat fűzött. (Portfolio)
    Igor Sechin Medvegyevvel
  • Oroszország kész aláírni az új szerződést Brüsszelben, amennyiben Ukrajna beváltja ígéreteit – jelentette ki Putyin szóvivője. Dmitrij Peskov szerint az alkalom itt van a megegyezésre, Alexei Miller Gazprom-vezér és Igor Sechin miniszterelnökhelyettes Brüsszelbe utazott. (Reuters)
  • Az Európai Unió energetikai miniszterei rendkívüli találkozót sürgetnek, miután egyre nagyobb a düh az orosz gázszállítás felfüggesztése miatt — írja a Telegraph. Az EU szerint a felek már megállapodtak, nincs arra ok, hogy ne induljon el a gáz Európa felé.

    A miniszterek Brüsszelben találkoznak, arról tárgyalnak, hogyan lehetne kevésbé függni az orosz gáztól. A másik téma, hogy milyen lépéseket kell tenni ahhoz, hogy a jövőben ne ismétlődjön meg a mostani helyzet.

  • A Gazprom a lehető leghamarabb újraindítanák a szállítást Európa felé, ha Ukrajna elfogadja a feltételeket – jelentette ki Vladimir Putyin szóvivője. Dmitrij Peskov szt mondta, hogy bár Ukrajna a kiegészítés nélküli megállapodást is aláírta, ezt kétszer ellenőriznie kell a Gazpromnak, mivel a két ország nem bízik egymásban. (AFP)
  • Az ukrán elnök segédje szerint a Gazprom azért húzza gázvita rendezését, mert nincs elég gáz ahhoz, hogy Európát ellássa. (Reuters)
  • Három kézzel írott szó miatt késlekedik a gázszállítás. A Reuters értesülése szerint Hryhory Nemyrya ukrán miniszterelnök-helyettes aláírása mellett szerepelt három szó: "A csatolt nyilatkozat szerint". Mindez elég volt a megállapodás felrúgására, a megfigyelők munkába állásának késleltetésére. A hivatkozott nyilatkozatbn szerepel többek között, hogy Ukrajnának nincs adóssága Oroszország felé, ezzel az oroszok persze nem értenek egyet. (Reuters)
  • Az orosz gázt szabadpiaci áron lesz elérhető Ukrajna számára – jelentette be Vladimir Putyin miniszterelnök szóvivője. DMitrij Peskov akkor mondta ezt, amikor egy sajttájékoztatón megkérdezték tőle, hogy még mindig tartják-e a 250 dolláros ajánlatukat 1000 köbméterenként. De az árról még tárgyalnak. A jelenlegi vita nem a politikáról szól, hanem a korrupcióról – tette hozzá Peskov. (Itar-Tass)
  • Viktor Juscsenko ukrán elnök azt szeretné, ha Julia Tyimosenko ukrán és Vladimir Putyin orosz elnök tárgyalasztalhoz ülne, hogy véget vessenek a gázvitának. A találkozótól azt várja, hogy véget vessenek a politikai vitának, így a Naftogaz és a Gazprom meg tud egyezni egymással. (Reuters)
  • Szerződésszegést jelentene, ha Szlovákia a gázhiány miatt újraindítaná az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű már bezárt reaktorát, figyelmeztetett az Európai Bizottság hétfőn. Az elavult rendszerű erőmű leállítása ugyanis feltétel volt az ország európai uniós csatlakozásához, emlékeztetett Ferrán Tarradellas energiaügyi szóvivő az uniós végrehajtó testület sajtótájékoztatóján. Tarradellas szerint Brüsszel az újraindítás esetén azonnali lépéseket tesz Pozsony ellen. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Totális áramszünet fenyeget Szlovákiában

    A gázválságra rátett egy erőműtűz, most már szinte biztosan újraindítják a decemberben leállított atomreaktort.