Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gázválság percről percre

Fontosabb részletek
  • Az orosz Gazprom december 31-én este jelentette be: miután nem tudott megállapodni az ukrán Naftogazzal a 2009-es tarifákról, január 1-jén reggel 8-kor leállítja az ukrajnai gázszállítást.
  • Már január első napjaiban csökkent a gázszállítás egyes európai országokba.
  • Magyarországra január 5-ig még elég gáz érkezett, de a korábbinál kisebb nyomással, aznap a 38 milliós mennyiséget 30 millióra csökkentették.
  • Múlt hét kedden leállt a balkáni, töredékére esett a közép- és nyugat-európai gázszállítás, délután teljesen leállt a magyarországi szállítás is. Szerdán a teljes európai gázszállítás leállt.
  • A hét elején majdnem megegyeztek, néhány órára meg is nyitották a gázcsapokat. De a vita elmérgesedett és megint elzárták a csapokat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyar idő szerint kedd reggel 9 órakor nyitja meg a gázcsapokat Oroszország - közölték az uniós elnökséget betöltő cseh illetékesek Brüsszelben hétfőn. (Független Hírügynökség)
  • Technikai problémák miatt hétfőre virradóan jelentősen csökkent az Ausztriából Magyarországra érkező gázmennyiség, hétfőn délután három órára azonban sikerült minden problémát megoldani. A Földgázszállító Zrt. közleménye szerint a nyugati irányból érkező import földgáz betáplálás az osztrák diszpécserszolgálat tájékoztatása és visszaigazolása alapján hétfőn 15.00 órától 5,9 köbméter/nap mennyiségre emelkedett. Ebből 4 köbméter hazai felhasználású földgáz. A többlet mennyiséget, 1,9 köbmétert 15.00 órától újra teljes egészében továbbítják Szerbiába (1,2 Mm3) és Bosznia-Hercegovinába (700 000 m3).
  • Reggel, közép-európai idő szerint 8 órakor a Gazprom megindítja a gázt Ukrajnán át Európa felé, legelőször a Kurszki területen lévő Szudzsa állomás felől a Balkán irányába - jelentette Alekszej Miller, a monopólium vezérigazgatója kedden kora reggel Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek. A Putyin Novo Ogarjovói rezidenciáján tartott találkozón azonban Miller hangsúlyozta: amennyiben Ukrajna jogtalanul levesz a tranzitra szánt gázból, a Gazprom ugyanannyival csökkenti a küldött gáz mennyiségét.
  • Az Európai Bizottság kedden üdvözölte azt a moszkvai bejelentést, hogy helyreállították az Európába irányuló orosz gázszállítást, és a gáz már ukrajnai területen áramlik a vezetékekben. Az EU ellenőrei a helyszínen ellenőrzik mindezt - mondta Brüsszelben Ferran Tarradellas, az EU energiaügyi biztosának szóvivője. Mint hozzátette, az unió jóakaratra számít mind Moszkva, mind Kijev részéről: miként a jóakarat jegyében meg tudtak állapodni az Európába irányuló tranzit felújításában, ugyanúgy meg kell tudniuk állapodni abban is, hogy milyen feltételek mellett újíthatja fel Oroszország az Ukrajnába irányuló gázszállítást. Az EU számára - mutatnak rá brüsszeli kommentátorok - ez azért fontos, mert amíg megoldatlanok az orosz-ukrán viták, és amíg az unió nem diverzifikálja kellőképpen saját gázbeszerzési forrásait, addig az európai fogyasztók gázellátása bizonytalan. (MTI)
  • Az Európai Bizottság részt vesz a orosz-ukrán tárgyalásokban, mondta az ukrán energiaügyi miniszter. Juri Prodan szerint ki kell szélesíteni a tárgyalók körét. (Reuters)
  • Az ukrán nemzeti gáztársaság, a Naftogaz újra megerősítette, hogy Oroszország egyelőre csak 76,6 millió köbméter gázt indított útnak, azt is csak a balkáni országok és Moldávia számára "címkézte fel". A cég képviselői szerint a megbízható gáztranzitot a Gazprom szűkszavú kommunikációja, az orosz fél által történő Ukrajnán belüli tranzitútvonal-választás, valamint az alacsony útnak indított mennyiség is veszélyezteti. A lengyel gáztársaság, a PGNiG azt közölte nemrég, hogy az Ukrajnán keresztüli orosz gázszállítások holnap megérkezhetnek Lengyelországba. "Ezt csak nem hivatalos forrásaink mondták el nekünk, hivatalos információ csak néhány óra múlva érkezik" - mondta Joanna Zakrzewska, a cég szóvivője. (Portfolio)
  • cikkünk a témában:

    Nem tudni, mikor ér ide a gáz

    És azt sem, mennyi és mekkora nyomással érkezik majd. Egész Európában teljes a bizonytalanság, Brüsszel a csapok teljes megnyitását sürgeti.
  • Nem tudta hivatalosan megerősíteni Molnár Csaba energiaügyi miniszter azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint kedden reggel Oroszország felől újra elindult a nyugati irányú gázszállítás. A miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az egyes kategóriába tartozó üzemekre vonatkozó gázkorlátozás feloldása akkor lesz lehetséges, ha a kategória 7 millió köbméteres összfogyasztását jelentősen meghaladó keleti gázimport érkezik Magyarországra. (MTI)
  • Ukrajna területére nem érkezik Oroszországból gáz, mert valamilyen okból az ukrán rendszer nem fogadja azt - közölte Alekszej Fjodorov, a Gazprom ellenőre a voronyezsi mérőállomáson közép-európai idő szerint dél körül, s a TASZSZ hírügynökség szerint ebben az időpontban a Szudzsa állomástól sem érkezett gáz Ukrajnába. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese kedden, közép-európai idő szerint azt közölte Moszkvában, hogy Ukrajna akadályozza a tranzitot, az orosz félnek fizikailag nincs módja arra, hogy gázt jutasson az ukrajnai vezetékrendszerbe. Medvegyev hozzátette, telefonon tájékoztatta az EU illetékeseit erről, valamint arról, hogy Ukrajna nem engedik az ottani gáztárolókhoz az orosz megfigyelőket. (MTI)
  • Az EU megfigyelői szerint nem, vagy nagyon kevés gáz jön Ukraján keresztül Európába. A Gazprom azzal vádolja Ukrajnát, hogy elzárta az Európa felé tartó vezetékeket és megint lopja a gázt. Ferran Tarradellas Espuny uniós szóvivő azt nyilatkozta, hogy nagyon kevés gáz kezdett áramolni Oroszországból Ukrajna felé egyetlen egy csővezetéken. Azt is hozzátette, hogy a megfigyelőkek még mindig nincs teljes rálátásuk a rendszer egészére. (AP)
  • A Gazprom azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy irányítják Ukrajnát a gázvitában. "Azt hittük tegnap, hogy az ajtók nyitva állnak az orosz gáz előtt, de az ukránok megint becsukták azt" – jelentette ki Alexander Medvedev. Szerinte az ukránok "olyan zenére táncolnak, amit nem Kijevben, hanem az országon kívül játszanak". Ezzel egy egyezményre célzott, mely Amerika és Ukrajna között van meg, de nem nevezte meg, melyikről van szó. (Reuters)
  • A Spiegel az AFP-re hivatkozva azt írja, hogy alig néhány órával a gázszállítás megindítása után a Gazprom megint elzárta a gázcsapokat. Az oroszok szerint Ukrajna megint lopja a gázt. Ukrajna állítólag beismerte, hogy blokkolják a szállítást, mert szerintük elfogadhatatlan feltételek mellett indult újra a szállítás. Erre A Gazprom a szerződés megszegésével vádolta a Naftogazt.
  • A Gazprom arról tájokoztatta a Bulgargazt, hogy nem tart gázszállítmány Bulgária felé. "Már nem tudom, kinek higgyek, az egyik ezt mondja, a másik az ellenkezőjét – fakadt ki a Bulgargaz vezetője, Dimitar Gogov. (Reuters)
  • Egy magas rangú ukrán politikus szerint Oroszország szándékosan olyan útvonalon szeretne gázt küldeni Európa felé, ami szinte lehetetlen. Ezzel Ukrajna szerint az oroszok le akarják járatni Ukrajnát. Bohdan Sokolovsky energiaügyi főtanácsadó szerint a GAzprom olyan útvonalon küldene gázt, melynél Ukrajnának le kellene kapcsolnia a lakossági fogyasztókat, hogy teljesíteni tudja a szállítást. (AP)
  • Az ukrán elnök kedden utasította az ukrán fegyveres testületeket, hogy fokozzák az ukrán gázszállító rendszer létesítményeinek ellenőrzését. Viktor Juscsenko kedden levélben fordult ezzel a belügyminisztérium, az ukrán fegyveres erők és a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetéséhez, értesült az ITAR-TASZSZ az elnöki sajtószolgálattól. "A Nyugat-Európa felé irányuló orosz gázszállítás helyreállításával kapcsolatban saját hatáskörükben és a törvényesség betartása mellett tegyenek intézkedéseket az előre nem látható helyzetek megelőzésére az ukrán gázszállító rendszerben", így az elnöki felszólítás. Ukrajna korábban már azzal vádolta Oroszországot, hogy megpróbálja helyreállítani saját ellenőrzését az ukrán gázszállító rendszer felett. (MTI)
  • Két Tolna megyei cégnek összesen mintegy 40 millió forintos veszteséget okozott a január 7-én elrendelt gázkorlátozás. A Wienerberger Télaipari Zrt. bátaszéki üzemében a kiesett termelés értéke 26,8 millió forint volt, a kemencékben lévő téglákban 3 millió forintnyi kár keletkezett, a kemencék megfelelő hőfokon tartása 2,6 millió forintba került, így összesen 32,4 milliós veszteséggel számolnak.

    Két napra le kellett állítani a zománcedényeket gyártó, bonyhádi Ema-Lion Kft. üzemében is a termelést. Farkas Antal ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a termelés kiesése körülbelül 10 millió forintos veszteséget jelentett a kft.-nek. (MTI)

  • A Naftogaz beismerte, nem tudja eljuttatni a gázt Európába, mert sok ukrán régió maradna gáz nélkül. Oleg Dubina cégvezető azt mondta, ha teljesítenénk a Gazprom követeléseit, gáz nélkül maradnánk. (Reuters)
  • Ukrajna csak akkor tud szállítani, ha a gáz mennyisége eléri a decemberit – jelentette be Viktor Juscsenko ukrán elnök. Azokon az útvonalakon kell megújítani a gázszállítást, melyek léteztek már decemberben is. Csak így tudják biztosítani az ukrán régiók ellátását és az európai tranzitot is. (Reuters)
  • Szlovákia és Bulgária miniszterelnöke szerdán Moszkvába utazik Vladimir Putyin meghívására, hogy ott tárgyaljanak a gázszállítás leállítása miatt kialakult helyzetről és lehetséges megoldásairól. Ez a két ország a legjobban érintett a gázválságban. Putyin személyesen hívta fel a két ország kormányfőjét. (Earthtimes)
  • Szerdán az ország gázfogyasztása várhatóan 60-62 millió köbméter lesz, amit a rendelkezésre álló források fedeznek - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. A felhasználható források mértéke 66 millió köbméter. A társaság közleménye szerint a magyar szállítórendszer továbbra is készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására, a gáz érkezéséről azonban eddig az FGSZ hivatalos értesítést nem kapott.
  • Az ukrán Naftogaz elutasította azt az orosz kérést, hogy 100 millió köbméter gázt szállítson a Balkánra és Moldovába. Helyette új útvonalakat javasolt, Szudzsa helyett a Pisarevka és a Valuiki állomásokat javasolták. (Reuters)
  • José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán azzal fenyegette meg Ukrajnát és Oroszországot, hogy az európai gázforgalmazó vállalatok jogi lépéseket tesznek, ha sürgősen nem állítják helyre az Európába irányuló gázszolgáltatást. Az orosz gáznak - az ellenőrzés kérdéséről napokon át folytatott egyezkedés után - kedden kellett volna megindulnia Európa felé, de a felek által egymásnak ellentmondóan kifejtett okokból az ukrajnai csővezetékrendszer nem tudja nyugati irányba továbbítani a gázt. (MTI)
  • Ukrajna kijelentette, hogy nem szállít gázt Európába. A Gazprom által állított feltételeket okolja. (AP)
  • Julia Tyimoseno ukrán miniszterelnök elutasította Szlovákia kérését, hogy visszaállítsák a gázszállítást. "Ukrajnának nincs elegendő gáza, nincs utánpótlás – mondta Tyimosenko, Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, és hozzátette: "Önök Oroszországgal kötöttek szerződést, ha ők biztosítják a gázt, mi biztosítjuk az ellátást. Fico azt mondta Tyimosenkónak: Szlovákia világpiaci áro vásárolja a gázt, és csak 11 napra van elegendő készlete. A 12. napon olyan intézkedéseket kell hozni, amilyet még nem láttunk az ország történetében. Megkérdezhetem, meddig tart még ez az egész?" (Reuters)
  • Ha a következő egy hétben az előre jelzettnek megfelelően alakul az időjárás és a gázrendszerben nem történik műszaki meghibásodás, akkor sem kell új intézkedést bevezetni, ha továbbra sem jön Ukrajna felől gáz Magyarországra - mondta Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Ha a válság tovább, vélhetően még hetekig-hónapokig tart, akkor a jövő hét közepén kell újra átgondolni a helyzetet. Különösen akkor, ha a vártnál hidegebb lesz, vagy a rendszerben műszaki meghibásodás követezik be. Molnár Csaba az eddig még nem használt 500 millió köbméteres stratégiai tartalék felhasználását, illetve a legrosszabb esetben a további fogyasztás-korlátozás bevezetését tartotta lehetséges intézkedésnek. A miniszter elmondta azt is, hogy a kereskedelmi tárlókban még 2,7 milliárd köbméter gáz van. Mivel az idő melegszik, már szerdán nem kell az egy hét óta csúcsüzemmódban működő tárolókból a maximális mennyiséget kivenni, s ez némi könnyebbséget jelent műszaki szempontból a gázrendszer számára. (MTI)
  • Az orosz-ukrán gázviszályban szerdán délelőtt úgy tűnt, megváltozott a hangnem: az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára azt hangsúlyozta, hogy Oroszország mennyire fontos partner Ukrajna számára, Oleh Dubina Naftogaz-vezérigazgató pedig már nem követelt, hanem kérte a Gazpromot, hogy "adjon kölcsön" - későbbi fizetés ellenében - 140 millió köbméter gázt a vezetékrendszer nyomásának növelése végett, elismerve, hogy anna előteremtése Ukrajna dolga lett volna. Raisza Bogatirjova, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára sürgette a bizalomra és kiszámíthatóságra épülő kormányközi párbeszéd felújítását azzal, hogy a konfliktusok mindkét ország számára károsak, és azt mondta, Kijev célnak tekinti a gáztranzit felújítását. Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató délben azt jelentette Dmitrij Medvegyev elnöknek, hogy a Naftogaz szerdán egy levélben a tranzit felújításának feltételeként januárra 360 millió, februárra és márciusra 600 millió köbméter gáz térítésmentes ukrán tulajdonba adását követelte - és Medvegyev erre úgy rendelkezett, hogy jogi úton követeljék Kijevtől a január elseje óta kiesett 1,1 milliárd dollárnyi bevételt. Oleh Dubina Naftogaz-vezérigazgató erre kérte a Gazpromot, hogy adjon kölcsön annyi gázt, amennyi a tranzit felújításához szükséges. (MTI)
  • A Gazprom csereműveletet ajánlott fel szerdán az ukrán félnek az orosz gázexport hiányát leginkább megszenvedő országok érdekében: az orosz fél kész ellátni az érintett kelet-ukrajnai területeket, ha Ukrajna tárolóiból ugyanannyi gázt küld Szlovákiába - jelentette be Alekszej Miller. Az orosz monopólium vezérigazgatója elmondta: a cserére vonatkozó javaslat Robert Fico szlovák kormányfőtől származik, de az orosz fél elfogadta és támogatja, továbbá igyekszik hasonló javaslattal előállni Moldova problémáinak megoldására is.
  • Szlovákia földgázellátása január végéig biztosítva van - jelentette be szerdán Peter Ziga, a szlovák ipari minisztérium államtitkára a válságstáb szerdai ülése után Pozsonyban. Hozzátette azt is, hogy a következő 24 órában nem fog kelleni működésbe helyezni az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű decemberben bezárt második reaktorát. A szlovák gázipari részvénytársaságnak (SPP) sikerült újabb napi kétmillió köbméter földgázt szereznie a francia GdF Suez és a német E.ON Ruhrgas társaságoktól. Ezzel a kisegítő gázszállítások az eddigi napi 7,2 millió köbméterről 9,2 millióra emelkednek. Ezt azt jelenti, hogy a mai feltételek mellett a szlovákiai földgázellátás január végéig biztosítva van - pontosította a közlést Bernd Wagner, az SPP elnök-vezérigazgatója. (MTI)
  • Moszkva az orosz gázt felhasználó államok vezetőit csúcsértekezletre hívja Moszkvába január 17-re - jelentette be Dmitrij Medvegyev államfő, amikor szerdán Moszkvában fogadta a szlovák, a bolgár és a moldovai kormányfőt, akik a gázexport problémáinak megoldására érkeztek az orosz fővárosba. Az orosz elnök javasolta, hogy a csúcson a vitassák meg, hogyan lehet kilábalni a jelenlegi válságból és a jövőre nézve dolgozzák ki a szabályokat és eljárásokat. A csúcsra meghívják Ukrajnát is. (MTI)
  • Boszniának péntekre elfogy a földgáztartaléka. A balkáni ország gázbeszerzésről folytat tárgyalásokat a német E.ON és a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt. cégekkel, hangzott el a boszniai kormány ülésén. Bosznia teljes gázszükségletét Oroszországból fedezi az Ukrajnán át haladó vezeték révén, amely Magyarországon és Szerbián keresztül jut el területére.