Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gázválság percről percre

Fontosabb részletek
  • Az orosz Gazprom december 31-én este jelentette be: miután nem tudott megállapodni az ukrán Naftogazzal a 2009-es tarifákról, január 1-jén reggel 8-kor leállítja az ukrajnai gázszállítást.
  • Már január első napjaiban csökkent a gázszállítás egyes európai országokba.
  • Magyarországra január 5-ig még elég gáz érkezett, de a korábbinál kisebb nyomással, aznap a 38 milliós mennyiséget 30 millióra csökkentették.
  • Múlt hét kedden leállt a balkáni, töredékére esett a közép- és nyugat-európai gázszállítás, délután teljesen leállt a magyarországi szállítás is. Szerdán a teljes európai gázszállítás leállt.
  • A hét elején majdnem megegyeztek, néhány órára meg is nyitották a gázcsapokat. De a vita elmérgesedett és megint elzárták a csapokat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Alig hangzott el az az orosz javaslat, hogy január 17-én Moszkvában üljenek össze az orosz gázt felhasználó államok vezetői, az ukrán államfő közölte, hogy Moszkvát nem találja megfelelő helyszínnek. Viktor Juscsenko azt mondta, jó ötletnek tartja, hogy Ukrajna, Oroszország, valamint az EU gázimportáló országainak állam- és kormányfői találkozzanak, de a javasolt helyszín, Moszkva, nem elfogadható. Az ukrán államfő szerint, mivel Oroszország a gázkonfliktus részese, ezért ott a megbeszélést nem lehet megtartani. Juscsenko Brüsszelt vagy Prágát ajánlja, amely az EU soros elnöki tisztét tölti be. (MTI)

  • Magyarország mindenképpen képviselteti magát a Dmitrij Medvegyev orosz államfő által kezdeményezett gázcsúcson. Az MTI Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök környezetéből értesült szerda este arról, hogy a kormány határozottan részt akar venni az orosz elnök kezdeményezte találákozón, amelyre az orosz gázt felhasználó államok vezetőit hívták meg, január 17-ére, Moszkvába. A magyar kormány már felvette a kapcsolatot az érintett országok vezetőivel. Enél több részlet azonban nem ismert, mert Viktor Juscsenko ukrán elnök már bejelentette, nem tartja megfelelőnek a moszkvai helyszínt. (MTI)

  • Nem földgázt, hanem villanyáramot ajánlott fel Gyurcsány Ferenc Szlovákiának, hogy kisegítse azt jelenlegi energetikai problémáiban - jelentette ki a szlovák kormányfő szerdán késő este Pozsonyban sajtóértekezleten.

    "Nem tudom, hogy ki okozta ezt, de nem igaz, hogy Gyurcsány úr gázt ajánlott volna fel a Szlovák Köztársaságnak. Gyurcsány úr beszélt velem, és az áramról, nem pedig gázról beszéltünk" - válaszolta Robert Fico egy újságírói kérdésre, amikor tájékoztatást adott szerdai kijevi és moszkvai tárgyalásai eredményéről. A szlovák hírközlő szervek az M1 televízióban szerda reggel elhangzott miniszterelnöki interjúra hivatkozva közölték, hogy Gyurcsány földgázt és áramot ajánlott fel Szlovákiának, hogy kisegítse a bajban. (MTI)

  • Csütörtökre is elegendő a földgáz, a Magyarországon várható 54-56 millió köbméteres napi földgázfelhasználással szemben a rendelkezésre álló források nagysága 66 millió köbméter - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt.. A földalatti tárolókból 53 millió köbméter földgázt vesznek ki, a belföldi termelésből 9 millió köbmétert biztosítanak, míg nyugati irányból 4 millió köbméter import földgáz érkezik Magyarországra. A magyar szállítórendszer továbbra is készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására, de az FGSZ csütörtökön 7.30-ig nem kapott hivatalos értesítést a gáz érkezéséről. (MTI)
  • Oroszország és Ukrajna megegyezett, hogy szombaton Moszkvában tárgyalnak a gázszállításról és árakról. Julia Tyimosenko ukrán miniszterelnök és Vladimir Putyin orosz kormányfő szerda éjfélkor egyeztetett egymással telefonon. (Reuters)
  • Kisegíti a válsághelyzetbe került szlovák villamosenergia-rendszert a Magyar Villamos Művek, amennyiben a Slovenské Electarne (SE) igényt tart rá - állapodott meg Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója a szlovák villamos művek vezetőivel.
  • cikkünk a témában:

    Feloldották a gázkorlátozást

    Feloldották délelőtt 10 órától az I-es kategóriába tartozó ipari fogyasztókra vonatkozó gázkorlátozást - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Közölte azt is: a Mol kész 1-1,5 millió köbméter gázt juttatni Szlovákiának, ha azt igénylik és fogadni tudják.
  • A ferihegyi repülőtéren csütörtökön déltől álltak vissza a gázfelhasználásra, miután feloldották az I-es kategóriába tartozó ipari fogyasztókra, így a reptérre is vonatkozó gázkorlátozást, amely mintegy 54 millió forint többletköltséget jelentett az üzemeltetőnek. A reptér saját, stratégiai olaj készletén túl a Moltól vásárolt fűtőolajat. (MTI)
  • Az Európai Unió kész csatlakozni a hét végén tartandó orosz-ukrán csúcstalálkozóhoz, amely a gázválság megoldását célozza – közölte csütörtökön Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője. Legfőbb ideje, hogy megtartsák a magas szintű orosz-ukrán találkozót – fogalmazott Johannes Laitenberger. Az EU részéről Andris Piebalgs energiaügyi biztos, valamint Martin Riman, a soros elnökséget ellátó Csehország illetékes szakminisztere fog csatlakozni a Moszkvában tartandó megbeszélésekhez.
  • A szerb állami gázellátó vállalat, a Srbijagas 270 millió dollárt veszít a gázon a múlt év decemberétől idén február végéig - nyilatkozta B92 rádiónak Dusan Bajatovic vezérigazgató. A gáz fogyasztói ára irreálisan alacsony Szerbiában, ezért a napi veszteség 1,5 és 2,5 millió dollár között van, amit valakinek ki kell fizetnie. Naponta fizetünk az orosz gázért, illetve most azért, amit Magyarországtól és Németországtól kapunk, s ami valamivel drágább. (MTI)
  • Egy közvéleménykutatás adatai szerint az ukránok 53,8 százaléka helyteleníti saját hatóságainak az orosz-ukrán gázkonfliktus kapcsán hozott döntéseit. A kijevi Gorsenyin Intézet által végzett felmérés során megkérdezettek 35,9 százaléka a gázvita elmérgesedéséért egyforma mértékben hibáztatja Ukrajnát és Oroszországot. Ugyanakkor a válaszadó ukránok 29,1 százaléka Kijevre, 27,3 százaléka pedig Moszkvára hárítja a felelősséget a polémia elmélyüléséért. A vélemények régiók szerinti megoszlása azt mutatja, hogy a kelet-ukrajnai megkérdezettek többsége Ukrajnát, míg a nyugati országrész válaszadóinak zöme Oroszországot hibáztatja a negatív fejleményekért. A vizsgálatba bevont ukránok 63,1 százalékának a gázvita ellenére sem változott az Oroszországról korábban kialakult véleménye - közölte a Gorsenyin Intézet.
  • Az erőművek gázkorlátozásának feloldása ellenére továbbra is olajjal fűtenek Tatabányán – mondta a fűtőerőmű ügyvezetője. Káldy Lajos elmondta, takarékoskodnak a gázzal és az olajra átállított négy gőzkazánt egyenlőre nem állítják vissza, mert nem a gázszállítás megindulása, hanem az időjárási viszonyok tették lehetővé a korlátozás feloldását, ezért továbbra is olajjal fűtik a megyeszékhely 24 ezer lakását. Tatán fele-fele arányban gázból és faaprítékból állítják elő a fűtéshez használt energiát, a gázkorlátozás őket nem érintette, Oroszlányt pedig a Vértesi Erőmű Zrt. az egyetlen hazai mélyművelésű bányából, Márkushegyről származó szénnel fűti. (MTI)
  • Az első fokú gázkorlátozás feloldása nyomán csütörtökön újraindították az előtét gázturbinákat a Mátrai Erőműben - mondta a cég igazgatóságának az elnöke. Erre azt követően került sor, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. délután egy órakor jelezte, hogy szükség van a többletkapacitásra - közölte Valaska József. A gázhiány miatt január 8-án állították le az erőmű két, egyenként 25 megawattos hatásfoknövelő előtét gázturbináját. A két berendezés mindössze 2 százalékát adja, az összesen 840 megawatt teljesítményű erőmű energiatermelésének. (MTI)
  • A Gazprom ma megint küldött volna gázt Moldova, a Balkánnak és Szlovákia felé. Összesen 99,2 millió köbmétert küldtek volna az oroszok, ebből 13,9 millió Moldovának, 63,1 millió a balkáni országoknak és 22,2 millió köbméter Szlovákiának ment volna. Ukrajna azonban nem engedi át a tranzitot – tájékoztatta az Indexet a Gazprom.
  • Az Európai Unió tegnap még csak fenyegetőzött vele, a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) egy madridi sajtótájékoztatón kora délután kimondta: Oroszország többé nem megbízható gázellátó Európa számára. A szervezet - amely a világ legnagyobb és legfejlettebb államainak ad tanácsokat energiaügyi kérdésekben - vezető közgazdásza, Fatih Birol sajtókonferencián jelentette be, hogy álláspontjuk szerint "Oroszország elvesztette megbízható gázszállítói státuszát, a jelenlegi gázkonfliktus egy újabb ébresztőduda a kontinensnek, hogy újra kell szervezniük energiaügyeiket". (Portfolio)
  • Az ukrán kormány szerint gazdaságilag az 200 dolláros ár ezer köbméterenként érné meg nekik. Az árat valahol 192,6 és 218,8 dollár között kellene megállapítani – olvasható kormányzati honlapokon. A számításokat állítólag Kelet- és Nyugat-Európai árak alapján számolták ki. A Gazprom még decemberben 250 dolláros árat ajánlott, azóta már a világpiaci áron adná a gázt Ukrajnának, vagyis 450-470 dollárért. (Rian)
  • Ukrajna hivatalosan is kéri az EU álláspontját abban a kérdésben, hogy egy nemzetközi konzorcium felügyelné az ukrán gázellátást – közölte az ukrán külügyminiszter-helyettes. (Kyiv Post)
  • Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint Európa segíthetnek a gázszállítás helyreállításában azzal, hogy technikai gázt bocsát Ukrajna rendelkezésére. A technikai gáz a rendszer működéséhez kell. Az ajánlatot akkor fogalmazta meg Medvegyev, amikor Viktor Juscsenko ukrán államfővel beszélt telefonon. (Reuters)
  • A Reutersnek név nélkül nyilatkozó megfigyelő szerint a Gazprom szándékosan úgy küldi el a gázt Ukrajnának, hogy nehéz legyen eljuttatni azt az európai országokba. A megfigyelők világosan látják, hogy Oroszország nem juttat elegendő gázt a vezetékekbe és a lehető legbonyolultabb útvonalat választják.
  • A gázhiány miatt az egyik legnagyobb bajban lévő Bulgária arra kérte a szomszédos Görögországot és Törökországot, hogy segítsék ki.

    Petar Dimitrov bolgár gazdasági miniszter azt mondta, hogy csütörtökön kereste meg ezzel a kéréssel görög és török kollégáját. Görögország máris jelezte, hogy hajlandó segíteni.

    A bolgár gázfogyasztás 96 százalékát fedezik az orosz szállítások, amelyek január 6-án leálltak.

    Szerdán a bolgár kormányfő azt mondta, hogy a gázstop miatti eddig veszteségek meghaladják az 50 millió eurót.

    (MTI)

  • Ukrajna kész ingyen átengedni területén az Európának szánt orosz földgázt a tranzitról szóló megállapodás létrejöttéig. Ennek az a feltétele, hogy Oroszország napi 330 millió köbméter földgázt tápláljon a tranzitvezetékbe.

    Egyebek között ezt mondta Viktor Juscsenko ukrán államfő, amikor csütörtökön Londonban tárgyalt Gordon Brown brit miniszterelnökkel.

    Az ukrán elnök sajtótitkára közölte, hogy Juscsenko a javaslatot ismertette Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel is, amivel telefonon beszélt londoni útja előtt.

  • Pénteken Magyarországon a várható földgázfelhasználás 57-59 millió köbméter lesz, míg a források nagysága 66 millió köbméter; pénteken semmiféle korlátozás nem várható, bár Ukrajnából továbbra sincs hivatalos értesítés az orosz földgáz érkezéséről. A földalatti gáztárolókból 53 millió köbméter, a belföldi termelésből 9 millió köbméter gáz használható fel, az Ausztria felől érkező import pedig 4 millió köbméter lesz, igaz, ezeknek a mennyiségeknek a rendelkezésre állásáról még folynak az egyeztetések. Csütörtökön az ország gázfogyasztása 57 millió köbméter volt. (MTI)
  • Az enyhébb időjárás miatt mérséklődő földgázfelhasználás lehetővé teszi, hogy a magyarországi tárolókból a napi 53,5 millió köbméteres csúcskapacitásnál kevesebb földgázt vegyenek ki - mondta Molnár Csaba energiaügyekért felelős miniszter. Az első kategóriába tartozó ipari fogyasztók korlátozásának feloldása csütörtökön mintegy 2 millió köbméter többletfogyasztást jelentett az előző naphoz képest. A tárolókból már csütörtökön is csak 43,5 millió köbméter földgázt kellett kivenni. A miniszter, utalva az Európai Unió állandó képviselőinek csütörtöki döntésére, közölte: jóllehet az unió képviselői külön-külön ugyan nem vesznek részt a szombatra tervezett moszkvai csúcstalálkozón, de egy kétfős delegáció egységes álláspontot képvisel. Magyarország sem képviselteti közvetlenül magát az eseményen. (MTI)
  • Kijevben jelenleg tárgyalnak az energiabiztonság kérdéseiről kelet-európai vezetők. Ukrajna, Szlovákia elnökével, Moldova miniszterelnökével, Lengyelország külügyminiszterével képviselteti magát. Viktor Juscsenko ukrán elnök hívta Kijevbe az orosz gáz kelet-európai felhasználó államainak vezetőit a gázszállítások problémájának, és "Kelet-Európa energetikai biztonságával összefüggő kérdések" megvitatására. (MTI)
  • Julija Tyimosenko ellen vizsgálatot indított az ukrán legfőbb ügyészség és a biztonsági szolgálat azzal a feltételezéssel, hogy saját érdekeit követi a gázüzletben. Igor Puskinra, az ukrán elnök titkárságának helyettes vezetőj szerint Tyimosenko hivatali helyzetével visszaélve erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy kijutasson az európai gázpiacra egy svájci székhelyű céget, amelyen át szándékozik szállítani az orosz gáz jelentős részét, s amelynek tulajdonosai Tyimosenko szövetségesei. Puskin arra is felhívta a figyelmet, hogy Tyimosenko egyben aktívan nehezíti az orosz gáz ukrajnai importjában közvetítő RoszUkrEnergo tevékenységét, amely a kormányfő által pártolt cég versenytársa. (MTI)
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki moszkvai sajtóértekezletén közölte: a Moszkva által javasolt szombati nemzetközi konferenciára az orosz fővárosba várják mindazokat, akik érdekeltek a gázszállítások felújításában. Az MTI moszkvai diplomáciai forrásokból származó, ellentmondásos értesülései szerint egyelőre úgy tűnik, hogy magas szinten képviselteti majd magát az EU, Bulgária, Moldova, Törökország, Szerbia és Szlovákia, s a Vedomosztyi című lap úgy tudja: Oroszországot Vlagyimir Putyin, Ukrajnát Julija Timosenko kormányfő képviseli, és az orosz fél azon lesz, hogy a tanácskozáson pontot tegyen a viszály végére. Diplomáciai erőfeszítések sorában Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben fogadja Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt. (MTI)
  • A 18 ezer lakosú Százhalombatta távhőellátását biztosító Duna Menti Hőerőmű Zrt. is visszaállt a kőolajról a gázfelhasználásra, a gázkorlátozás megszüntetését követően. Számítások szerint a kilenc nap alatt húszezer tonna kőolajat használt el a társaság. Ez összességében mintegy 30 millió forint többletkiadást jelentett. A város hőellátása a kérdéses időszakban egy percig sem volt veszélyben. (MTI)
  • A hét végén tartandó tanácskozások jelentik az utolsó esélyt arra, hogy Oroszország és Ukrajna bebizonyítsa saját szavahihetőségét és komolyságát a gázügy megoldására irányuló elkötelezettségét illetően - jelentette ki pénteken Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője. Arra az esetre, ha e hét végi tanácskozások nyomán nem indulna újra a gázszállítás Európába, Johannes Laitenberger kilátásba helyezte: az EU nem csupán azt tanácsolhatja majd a kárt szenvedő európai cégeknek, hogy tereljék jogi útra az ügyet, hanem kénytelen lesz "pontról pontra áttekinteni" Oroszországgal és Ukrajnával való együttműködését, megvizsgálva azt, hogy fenntarthatók-e továbbra is az eddigi kapcsolatok. (MTI)
  • Ukrajna pénteken sem fogadta az orosz gázt, noha azt immár a Naftogaz javaslatának megfelelően szándékozott a vezetékekbe szivattyúzni a Gazprom, ezért az orosz fél újra felszólította Ukrajnát a gáz fogadására, közölték péntek délután a Gazpromnál. A tájékoztatás szerint a szükséges papírokat - amelyek egyebek között rögzítik, hogy mennyi gázt milyen irányokba küldene az orosz fél - megküldték a Naftogaznak, alkalmazkodva az ukrán importőr javaslatához, de ukrán oldalon ismét azt a kifogást tették, hogy nem jött létre a Kijev indítványozta műszaki megállapodás az idei évre. (MTI)
  • Még pénteken, legkésőbb szombaton aláírható a Gazprom és az EU-beli gázimportőr vállalatok megállapodása arról, hogy konzorciumban fognak földgázt vásárolni Ukrajna számára a Gazpromtól, a vezetékrendszer ukrajnai szakaszai működtetéséhez szükséges mennyiségben, mondta pénteken a Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev nemzetközi telefonos sajtótájékoztatón. Ugyanakkor nem vette biztosra, hogy ettől megindulhat a gázfolyam Európa felé. - Ezt az úgynevezett technológiai gázt, amely a kompresszorok üzemeltetéséhez szükséges, a Gazprom ezer köbméterenként mintegy 450 dollárért, vagyis piaci áron fogja adni a konzorciumnak - mondta Medvegyev, de hozzátette: egyes európai piacokon a gáz ára jelenleg magasabb ennél. (MTI)