Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Náciaktákat tart vissza a CIA

2005.01.31. 16:03
Több száz ezer oldal, az Egyesült Államok kormányát feltehetően kényelmetlen helyzetbe hozó második világháborús dokumentumot tart vissza a CIA. Az iratok szerint a hírszerző szervezet jogelődje több náci háborús bűnöst is beszervezett a világháború után.

Visszatartja a CIA azokat náciaktákat, amiket az ügynökség még elődszervezetétől örökölt meg a második világháború után, de egy 1998-as törvény értelmében fel kellene oldani titkosításukat, állítja az amerikai törvényhozásnak az üggyel foglalkozó bizottsága, írta vasárnapi számában a New York Times.

A CIA cáfol

A több mint kétmillió oldal irat, amiknek egyébként jó részét a CIA már tavaly nyilvánosságra hozta, az Egyesült Államok kormánya és a náci háborús bűnösök közötti, a korábbinál jóval szorosabb kapcsolatra derített és deríthet még fényt.

A bizottság, amely munkáját eddig a sajtó tudta nélkül végezte, azért lépett mégis a nyilvánosság elé, mert mandátumuk márciusban lejár, és a szerintük a CIA tudatosan erre játszik. Az iratok visszatartásának ügyére a jövő héten egy szenátusi bizottság is kitér majd.

A CIA szóvivője cáfolta a vádakat, és arra hivatkozott, hogy csak azokat a dokumentumokat nem adta ki a szervezet, amik nem esnek a törvény hatálya alá. A náci háborús bűnök feltárásáról szóló törvény szerint ugyanis minden kormányszerv köteles a nemzeti archívum részére bocsátani nácikkal kapcsolatos aktáit. Ám az ez alóli mentességet bizonyítani is kell, amit a CIA nem tett meg, írja a Times.

Beszervezték a nácikat

A New York Times szerint nem véletlen a CIA vonakodása, az akták ismeretében ugyanis több olyan konkrétumra fény derül, amit eddig csak sejteni lehet.

A tavaly közzétett iratokból annyi tudható, hogy a szervezet elődje, a Stratégiai Hálózat Hivatala (OSS) és 1947-es megalakulásától a CIA is több kollaboránst és háborús bűnöst, köztük a haláltáborok atyjának, Adolf Eichmannak öt munkatársát is beszervezte, de további tizenkét személyről is ezt feltételezik a történészek.

Az amerikai kormányzat azzal védte magát, hogy szükség volt a hatékony hírszerzésre a hidegháború elején, a náci irattárakból pedig sok információt lehetett szerezni a Szovjetunióról és később a csatlósokká váló keleti blokkról is. Az is köztudott, hogy az amerikai űrprogram elindításában fontos szerepet töltött be az a Wernher von Braun, aki a nácik fejlett rakétáján, a V-2-n dolgozott.

Azt nem tudni mekkora mennyiségű információt tartott vissza a CIA eddig, de a bizottság tagjai (akik közül csak három személy neve nyilvános) szerint több száz ezer oldalról lehet szó.