Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Lengyelek is kegyetlenkedtek Irakban?

2004.05.28. 12:03
Lengyel katonák is kegyetlenkedtek foglyaikkal, mielőtt átadták volna őket a börtönnek - számoltak be iraki foglyok az Abu Graib börtönben történt kínzások ügyében folyó amerikai vizsgálat jegyzőkönyve szerint. A lengyel hadsereg pénteken visszautasította a vádakat.
Visszautasította a lengyel hadsereg pénteken azokat a híreket, amelyek szerint lengyel katonák is részt vettek volna iraki foglyok bántalmazásában.

Lengyelek egyáltalán nem működtek közre iraki fogva tartottak kihallgatásában - közölte Robert Strzelecki, az Irakban lengyel parancsnokság alatt álló többnemzetiségű haderő szóvivője a babiloni táborban.

Az AP amerikai hírügynökség által megszerzett tanúkihallgatási jegyzőkönyv szerint két rab úgy nyilatkozott a bagdadi Abu Graib börtönben történt visszaélések ügyében vizsgálódó hatóságoknak, hogy lengyel katonák megvertek iraki foglyokat, mielőtt átadták volna őket az amerikai katonáknak.

"Ezt határozottan cáfolom" - mondta Varsóban Zdzislaw Gnatowski ezredes, lengyel vezérkari szóvivő. "Néhány hete a katonai főügyész vizsgálatot tartott a (Kerbela melletti) fogolytáborban és megerősítette, hogy minden szabályt betartottunk" - hangsúlyozta.

Gnatowski hozzátette, hogy Lengyelország semmilyen panaszt nem kapott katonáira vonatkozóan amerikai illetékesektől.

Más országok is?

A varsói védelmi minisztérium képviselői a múltban folyamatosan hangsúlyozták: lengyel katonák nem teljesítenek szolgálatot börtönökben, legfeljebb őrizetben tartottak embereket, mielőtt átadták volna őket az amerikai vagy iraki hatóságoknak.

Szemtanúk elmondása szerint a szövetséges erőkben szolgáló más országok katonái is bántalmaztak iraki foglyokat, de a jelentések nem nevezték meg konkrétan, melyik országról van szó.