2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Fontosabb részletek

Percről percre A terrortámadás értelmi szerzője a helyszínen nézte meg a pusztítást

A német rendőrség is keresi Salah Abdeslamot, miután olyan információkat kaptak, hogy a keresett párizsi támadó esetleg Németország északi részén rejtőzhet.
Bombariadó miatt részlegesen leállt több metróvonal Párizsban, a République teret egy időre kiürítették, de nem találtak semmit.
Házkutatást tartottak egy szalafista imámnál is, akit toulouse-i dzsihadistákkal hoztak kapcsolatba.
A repterekről ismert fémdetektoros biztonsági kapukat tesznek Párizsban és Lille-ben a vasútállomásokra a Belgiumba tartó szupergyors Thalys vonatokhoz.
Két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál, legalább öten meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.
Egy detonátor nélküli robbanóövet találhattak Párizs egyik elővárosában, a hatóságok vizsgálják, hogy köze lehetett-e a párizsi merényletekhez.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A francia rendőrség szerint péntek óta összesen 104 razziát tartottak, 16 embert vettek őrizetbe, és hat lőfegyvert foglaltak le. Az akcióka terrorizmussal összefüggésbe hozható emberek, fegyverek és bármilyen eszköz ellen irányultak, ezért nem feltétlenül vannak összefüggésben a pénteki támadásokkal. (Guardian)

  • Délután négy körül rendőrök vonultak ki Boulogne-sur-Mer egyik városrészébe, és átkutatják a házakat. Egyes szemtanúk szerint lövéseket is hallani lehetett, de a hatóságok azt mondták, az akció végéig nem mondanak semmit. (La Voix du Nord)

  • Rakka mellett Deir-az-Zoúrnál is bombázták az oroszok az Iszlám Államot, írja a BBC. A hadihajókról kilőtt rakéták mellett vadászbombázókat is bevetettek. Moszkva a szíriai Latakia tartománybeli Hmeimim támaszponton állomásozó orosz vadászbombázók mellett az Oroszországból induló Tu-160-as, Tu-95MSZ és Tu-22M3 típusú hadászati repülőgépekkel is csapást mért a terrorszervezetre, mondta Szergej Sojgu védelmi miniszter.

  • A Belgiumban őrizetbe vett két férfi ügyvédei szerint mindketten elismerték, hogy Franciaországban jártak szombat reggel, és felvették Salah Abdeslamot, akit még mindig keresnek, írja az AP. Mindketten tagadják, hogy közük lenne a támadásokhoz, szerintük „egy barátot vettek fel" nagyjából hajnali négykor, aztán visszamentek Brüsszelbe.

  • Ezt Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter jelentette be. A pénteki mészárlásban 129-en haltak meg, vagyis 12 áldozatot még nem sikerült azonosítani.

  • Vlagyimir Putyin kiadta a parancsot, hogy az orosz hadsereg lépjen a legszorosabb kapcsolatba a francia Charles de Gaulle repülőgép-hordozóval. Az oroszoknak a franciákat szövetségesnek kell tekinteniük az Iszlám Állam elleni harcban – mondta Putyin. Az oroszok megkezdték délután az Iszlám Állam hadállásainak bombázását.

  • Korábban három emberről volt szó, de most a Figaro azt írta, hogy két újabb őrizetbe vétel történt. A rendőrség még mindig nem közölte, hogy kiket fogtak el, és mi közük van a pénteki eseményekhez. 

  • Brüsszelben az Európai Parlament egyperces néma csenddel emlékezett a párizsi merénylet áldozataira, majd utána közösen elénekelték a képviselők a francia nemzeti himnuszt. A videón jól látszik, hogy Jean-Calude Juncker, az EB, illetve Martin Schulz, az EP elnöke is végig énekli.

  • Vlagyimir Putyin elnök nem késlekedett, az oroszok elkezdték az Iszlám Állam rakkai bázisának bombázását. Az orosz hadsereg több nagy hatótávolságú rakétát is kilőtt a hadihajójáról. Ma bizonyosodott be, hogy az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállítógépen terroristák bombát robbantottak. (Independent)

  • Oroszország fokozza az Iszlám Állam elleni harcot, bombázzák a terrorcsoport hadállásait. Az orosz kormány már tájékoztatta a térségben szintén tevékenykedő Amerikai Egyesült Államokat és Franciaországot, hogy tengerről indítható rakétákkal és nagy hatótávolságú bombázókkal támadja az Iszlám Állam szíriai állásait. Éjszaka a francia hadsereg bombázta újra a terrorszervezetet.

  • Salah Abdeslam, a körözött terrorista bérelte azt a fekete Renault Cliót, amelyet a rendőrség kedd délelőtt talált Párizs XVIII. kerületében, írta a BFMTV. Ugyanakkor csak a gépkocsi átvizsgálása után lehet pontosan megmondani, hogy milyen szerepe lehetett a merényletek elkövetésében. 

    A belga rendszámú autó egy sarkon, félig egy zebrán parkolt. A rendőrök délelőtt először azt próbálták megállapítani, hogy lehet-e benne robbanószerkezet, majd 11 órakor elszállították a helyszínről. 

  • Egy francia dzsihadista, Fabien Clain hangja hallható azon a hangfelvételen , amelyen az Iszlám Állam elismeri, hogy a párizsi merényleteket a terrorista szervezet követte el. Clain francia állampolgár, de Szíriában él. A Figarónak egy rendőrségi forrás azt mondta, hogy "nagy valószínűséggel" Clain hangja hallható a felvételen. 

    Fabien Clain eredetileg a francia Toulouse városában élt, társalapítója egy szalafista csoportnak. 2009-ben öt évet ült börtönben terrorizmussal összefüggésben, majd amikor szabadult, azonnal csatlakozott az Iszlám Államhoz. 

  • Egy internetre is felkerült videofelvétel szerint huhogással és bekiabálással zavarták meg a fogvatartottak a párizsi merényletek áldozataira való egyperces néma megemlékezést. A L'Express francia újság szerint mindez a francia Fresnes őrizetes házban történt, ahol szélsőséges iszlamistákat tartanak fogva. Bár a börtön igazgatója a lapnak nem kommentálta az eseményt, egy illetékes megerősítette, hogy valóban a csendet zavarták meg bekiabálásokkal a rabok. Ugyanez az illetékes azt is mondta, hogy a bekiabálások nem lepték meg a börtön személyzetét, mert a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen januárban elkövetett merénylet után ugyanez történt. 

    Huhogtak a rabok az egyperces néma csend alatt
  • Három embert őrizetbe vettek Németországban, az Aachenhez közeli Alsdorfban. Az őrizetbe vetteknek közük lehet a párizsi merényletekhez - adta hírül a dpa hírügynökség. A Figaro azt írja, hogy két nőt és egy férfit vettek őrizetbe, és jelenleg is folyik a kihallgatásuk, de többet egyelőre nem tudni. 

  • Salah Abdeslamot még mindig keresi a rendőrség, tegnap Strasbourgban nem sikerült elkapni, de közben egyre többet tudunk meg róla. Most például kiderült, hogy szeptember 9-én az osztrák rendőrség igazoltatta Felső-Ausztriában. Éppen Németország felől jött, hogy elmondása szerint „egy hétig Ausztriában töltse a szabadidejét”.

    Továbbengedték, ugyanis akkor semmilyen terrorgyanú nem merült még fel. Az osztrák belügyminiszter közölte, hogy két ember volt vele, de még nem azonosították őket, és nem tudják, mi volt az utazás valódi célja. 

    20151115PHOWWW00242
    Fotó: Police Nationale
  • Újra lezárták az Eiffel-tornyot, írta a párizsi városházára hivatkozva a BFMTV. A biztonsági helyzet állítólag nem teszi lehetővé, hogy a turisták felmehessenek a toronyba.

  • Az amerikai hadügyminisztérium megtiltotta, hogy amerikai katonák Párizs környékére utazzanak a szabadidejükben. A parancsot az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága adta ki, egyaránt vonatkozik az amerikai katonákra és a minisztérium alkalmazottjaira, valamint családjukra. Párizs ötven kilométeres vonzáskörzetébe tilos menniük, írja a Washington Post. Akinek valamiért mégis oda kéne utaznia, elöljáróitól kell engedélyt beszereznie. "Ez egy óvintézkedés, mellyel embereink biztonságát szeretnénk garantálni" - áll a parancsnokság közleményében. Egyben szeretnék ezzel a város turistaforgalmát is csökkenteni, tették hozzá, ami segítheti a francia hatóságok által folytatott nyomozást.

  • Több mint 24 ezer katona, rendőr, csendőr felügyeli a biztonságot Rómában a decemberben kezdődő szentév közeledtével - közölte kedden Angelino Alfano olasz belügyminiszter, aki a legnagyobb kihívásnak az esetleges dróntámadásokat tekinti.

    Angelino Alfano az olasz közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a Ferenc pápa által meghirdetett szentév december 8-i kezdetére további mintegy ezer katonát vezényelnek Rómába. Azt nem fedte fel, hogy hányan szolgálnak civilben. Vatikáni források szerint a Szent Péter térhez vezető római utcákban több mint százra tehető a civilben szolgálatot teljesítő olasz biztonságiak száma, akik a turisták és zarándokok között vegyülnek el.

  • Péntek délután két órára a párizsi nagy mecset elé hívják Párizs összes iszlám vallású polgárát és barátaikat, hogy nemet mondjanak a terrorra, és megemlékezzenek az áldozatokra. A mecset szerint ez a legjobb válasz a terroristáknak, akik megpróbálják a bizalmatlansággal megmérgezni a francia nemzetet.

  • A brit miniszterelnök is jelen lesz a Wembley-ben, írta a Sky News. A meccs előtt egy londoni francia kórus elénekli a Marseillaise-t, és kivételesen a brit himnusz után. 

  • A Nation októberben publikált egy hosszú-hosszú cikket, mely nemcsak a párizsi terrortámadások után, de szerintem még hosszú évek múlva is aktuális lesz. A konfliktuselemző pszichológus szerző, Lydia Wilson halálra ítélt iraki dzsihadistákkal beszélgetett  egy olyan kutatás keretében, mely arra kereste a választ, hogyan működik annak az embernek az elméje, aki

    mindenét - családot, boldogságot, saját életét - feláldozza egy absztrakt "szent" eszme érdekében

    Az átlag iraki iszlamistáról azonban Wilson szerint kiderült, hogy meglehetősen profánabb motivációi vannak

    • a 2003-as invázió utáni években nőtt fel, a kijárási tilalmak, merényletek és a szunniták hátrányos megkülönböztetése miatt egy életre meggyűlölte a Máliki-kormányt hatalomra segítő amerikaiakat
    • Egyik legnagyobb tinédzserkori frusztrációja abból fakadt, hogy nem lehetett barátnője
    • legszívesebben a családjával lenne, de nagyon fél a felettesei megtorlásától
    • nevetségesen keveset tud az Iszlámról, sőt, magáról a Kalifátusról is. Ennek ellenére saját bevallása szerint az Iszlám - bármi is legyen az - határozza meg életét.
    • leszarja a dzsihádot, ő egy működő államot szeretne
  • Megdöbbentőek és sokkolóak az EU-vezetők reakciói - jelentette ki a párizsi események és az uniós bevándorlási politika összefüggéseire utalva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kedden a Palesztin Hatóság területén tárgyalt Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel.

    Szijjártó Péter szerint az európai politikusok egy része még mindig nem mérte fel, hogy az ellenőrizetlen határok és az illegális bevándorlók ellenőrizetlen beáramlása jelentős mértékben rontotta Európa biztonságát. A miniszter megdöbbentőnek tartja, hogy nem gondolnak bele abba: az ellenőrizetlen határok politikájának fenntartása azzal a következménnyel jár, hogy újabb százezrek érkeznek majd ellenőrizetlenül Európába, újabb biztonsági kockázatot jelentve az európai emberek számára. 

  • François Hollande francia elnök jövő héten Barack Obamával találkozik Washingtonban, majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal Moszkvában az Iszlám Állam elleni egységes fellépésről - jelentette be Manuel Valls miniszterelnök a France Inter rádióban.

  • A bevándorlási hullámmal a háború árnyéka is megérkezett Európába, amivel a populisták visszaélnek. Nem szabad azonban megengedni, hogy az emberek haragja a bevándorlók ellen forduljon - mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök Prágában. A migrációs válság megoldását az Európai Unió határai védelmének felújításában, valamint az unión kívüli érintett országok stabilizációjában látja.  

    "Bár a párizsi merényleteket a migrációs válság idején hajtották végre, nem szabad elfeledni, hanem tudatosítani kell, hogy a gyilkosságokat jól szervezett iszlám radikálisok követték el.

    Haragunkat ellenük kell irányítani, és nem a menekültek ellen,

    akiket a legtöbb esetben éppen az ilyen gyilkoló fanatikusok vallási és etnikai gyűlöletkeltése zavart el otthonaikból" - mondta a cseh miniszterelnök. (MTI)

  • Pár perce számoltunk be, hogy az Európai Bizottság brüsszeli épületénél a rendőrök átkutattak egy gyanús autót, falhoz állították a sofőrt. Hivatalosan továbbra se közölték, mi volt gyanús, de a férfit elengedték. Az Euronews készített videót a helyszínen.

  • A photoshopolt pénisz senkinek nem tűnt fel: így lett terrorista egy kanadai újságíróból

    Egy Kanadában élő szikh újságíró egyik nyári szelfijét valaki nagyon durván photoshopolta meg: bombaövet raktak rá, a kezében tartott iPadből pedig egy Korán lett. A párizsi terrortámadások másnapján a világsajtó egy része kritikátlanul átvette a képet mintha az az egyik párizsi merénylőt ábrázolná: megjelent a Bildban, és egy spanyol lap is a címoldalára rakta. De ez még semmi: egy ISIS-hez közelálló Facebook-oldal szabályos hősként ünnepelte. Senkinek nem tűnt fel, hogy a képen nem egy muszlim, hanem egy szikh látható turbánban. És főleg nem tűnt fel senkinek a háttérbe fotoshopolt pénisz.

    Untitled-1
  • Megjelent az új Charlie Hebdo, amely a címlapján természetesen a pénteki terrorcselekményekre reagál. A címlapján egy kilyukasztott bőrű férfi szerepel, aki épp pezsgőt iszik. „Fegyvereik vannak. Teszünk rájuk, nekünk pezsgőnk van” – írták a kép mellé.

  • A Figaro hétfőn már megírta, hogy a merénylőknek volt egy lakásuk Bobinyben (ez Párizs egyik peremkerülete, nagyjából 9 km-re van a a városközponttól), amit Brahim Abdelslam bérelt november 10 és 17-e között. Most a Le Point hetilap és a BFM TV úgy értesült, hogy a terroristák Alfortvilleben is kivettek két hotelszobát. A szobákat a jelenleg is körözés alatt álló Salah Abedelslam vette ki. Az ágyakat mindkét helyiségben felállították, hogy legyen elég helyük. A Le Point úgy tudja, hogy Abdelslam és társai két nappal a merényletek előtt érkeztek a szobába. A Le Point közzétett egy videót is a hotelszobákról. 

  • Az összes uniós tagállam igent mondott a franciák segítségkérésére az Iszlám Állam elleni harchoz - közölte Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselője. Délelőtt Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter azt kérte, hogy a tagállamok segítsék a francia hadsereget.

    Le Drian a védelmi miniszterek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a francia kérés "elsősorban politikai lépés". A konkrét segítséget illetően felvetette, hogy az uniós tagállamok támogathatnák a Szíriában és Irakban folyó francia katonai erőfeszítéseket, vagy a más helyeken folyó francia beavatkozásokban vállalhatnának szerepet, hogy ezáltal Párizs képes legyen ez utóbbi területekről felszabadítani erőit (a francia csapatok több afrikai országban is részt vesznek békefenntartói műveletekben).