Paszkál
10 °C
15 °C

Tovább terjed a koronavírus

GettyImages-1208732029
2020.02.27. 23:10
  • Japánban pedig minden általános és középiskolát bezártak március végéig, a tavaszi szünet utánig, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A japán hatóságok elismerték azt is, hogy hibát követtek el a Diamond Princess hajón kirobban járvány kezelésében, és nem volt túl szerencsés, hogy a fertőzöttek között szabadon járhattak a hajó alkalmazottjai – itt fertőződött meg az első magyar is koronavírussal.
  • Japánban egyébként egy nő másodszor is elkapta a koronavírust, a jelenlegi ismereteink szerint ő az első ember Kínán kívül, aki másodszor is megfertőződött a betegséggel.
  • Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára sajtótájékoztatón közölt részleteket a tenerifei hotelben, a karanténban rekedt öt magyar helyzetéről: az öt főből ketten egy idős házaspár tagjai, akik gyógyszereket is szednek, így ha továbbra is karantén alatt kell maradniuk, akkor a létfontosságú gyógyszereket a konzul segítségével biztosítani fogja a magyar állam, ha a szálloda ezt nem teszi meg. Elképzelhető, de ez még szervezési fázis, hogy lehetővé teszik a szálloda elhagyását úgy, hogy meg kell szervezni a hazahozatalukat, mondta Menczer. Ha kell, repülőgépet tud küldeni Magyarország.
  • Gulyás Gergely megerősítette, hogy Magyarországon továbbra sem jelent meg a koronavírus, egyúttal hozzátette, hogy az országban 1 millió 200 ezer, a büntetés-végrehajtás által készített szájmaszk áll rendelkezésre, így nem lesz hiány, amint ezek eljutnak a patikákba, és az utánpótlás is biztosított, mert napi 25 ezer maszk készül. Gulyás újból figyelmeztetett a koronavírussal kapcsolatos rémhírek terjesztésének veszélyére.
  • Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy aki csak teheti, ne utazzon a fertőzött területekre, de ha valaki mégis így tesz, feltétlenül regisztrálja magát a konzulátuson. A fertőzött területről hazatérők ne menjenek közösségbe a kéthetes lappangási időszak alatt, aki pedig észleli magán a vírus tüneteit, inkább hívja a háziorvosát ahelyett, hogy személyesen megy a rendelésre.
  • A napokban körlevélben is kérte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az általános iskolákat, hogy ne szervezzenek kirándulásokat a koronavírus által fertőzött területekre, különösképp a most gócpontnak számító Észak-Olaszországba.
  • A Belügyminisztérium operatív törzsétől azt is megtudtuk, hogy világszerte 18 magyar van karanténban, és hogy a csütörtök kora délutáni sajtótájékoztató idejéig 284 főt ellenőriztek a magyarországi repülőtereken.
  • Az olaszországi helyzetre reagálva a Wizz Air törölte több olaszországi járatát a március 10. és április 4. közötti időszakban, azt viszont hangsúlyozták, ezt csak az aktuális utazói igények miatt tették, arról szó sincs, hogy felfüggesztették volna az olasz járatokat.
  • Kiderült közben egy széles körben elterjedt kézfertőtlenítőről, a glady-SEPT-ről, hogy nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással, ezért kézfertőtlenítőként történő alkalmazása járványügyi kockázatokat rejt, így az országos tiszti főorvos visszavonta a szer forgalomba hozatali engedélyét. A szerből többek között a MÁV-hoz, a Magyar Közúthoz, Budapest Főpolgármesteri Hivatalához, Kecskemét és Fót önkormányzatához is került.
  • Több, a legfontosabb kérdésre választ adó cikkünkben magyaráztuk el, hogy mit lehet érdemben tenni a koronavírus magyarországi megjelenése előtt a pánikolás helyett, és hogy mit kell tenni majd, ha Magyarországot is eléri a fertőzés, stúdiónkban pedig Papp Magor háziorvos, a Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési Központjának munkatársa mondott pár tippet arra, hogy mit érdemes csinálni a megelőzés érdekében:
Mik a legegyszerűbb lépések, ha meg akarja előzni a koronavírus-fertőzést?

(Borítókép: Szakemberek fertőtlenítést végeznek a koronavírus ellen Szöulban 2020. február 26-án. Fotó: Chung Sung-Jun / Getty Images)