új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A koronavírus-járvány miatti lezárásokat követően csak a Horgos–Röszke és a Kelebia–Tompa határátkelők voltak használhatók Szerbia és Magyarország között, hétfőtől azonban a Bajmok–Bácsalmás, a Királyhalom–Ásotthalom és a Gyála–Tiszasziget átkelő is megnyílik, illetve a nyitva tartásban elrendelt korlátozásokat is feloldják – tájékoztatott a közösségi médiában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

    A politikus azt írta, arról tájékoztatták, hogy jövő hétfőtől újra üzemelnek ezek az átkelők is a megszokott időben. Emellett reményének adott hangot, hogy hamarosan a többi átkelő is újranyit.

  • Eddig 4,7 millió adag Pfizer–BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra – közölte a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. szerdán az MTI-vel.

    Azt írták, hogy a héten újabb, több mint 370 ezer adag Pfizer–BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra, s ez már a huszonötödik szállítmány a két vállalat által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból.

    Hozzátették, hogy a Pfizer több mint öt hónapja szállítja heti rendszerességgel a koronavírus elleni vakcináját az oltópontokra.

    Az első negyedévre leszállított több mint 1,5 millió adag vakcinát, 2021 második negyedévétől pedig jelentősen megnövelte az országba szállítandó vakcina számát: csak májusban 1,3 millió adag Pfizer–BioNTech-oltóanyag érkezett az országba – emelték ki.

    Kitértek arra is, a Pfizer és a BioNTech a jelenlegi előrejelzések szerint 2021 végéig több mint 2,5 milliárd adag koronavírus-vakcinát gyárt és szállít világszerte.

  • Az Európai Parlament (EP) szerdai hozzájárulásával lezárult az uniós Covid-igazolvány bevezetését előkészítő jogalkotói munka, a július 1-ől érvényes tanúsítvány megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat - közölte az uniós parlament.

    Az EP plenáris ülésén a képviselők 546 szavazattal, 93 ellenében és 51 tartózkodás mellett elfogadták az új uniós digitális Covid-igazolványról szóló jogszabálycsomag uniós polgárokra vonatkozó rendeletét, és 553 szavazattal, 91 ellenében és 46 tartózkodás mellett pedig a nem uniós polgárokra vonatkozó rendeletét.

    Az igazolványok érvényességét ellenőrző rendszer július 1-jén lép életbe, és 12 hónapig működik majd. Az igazolvány nem minősül úti okmánynak, és nem lehet előfeltétele a szabad mozgásnak.

    • A megállapodás értelmében az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) ellen használtra ajánlott vakcinák esetében az uniós tagországoknak el kell fogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait.
    • Ami a nemzeti hatóságok által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyhelyzetekre engedélyezett oltóanyagokat illeti, az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e őket vagy sem.

    MAGYARUL NEM FOGADJÁK EL AUTOMATIKUSAN A NEM NYUGATI VAKCINÁKAT

    Az uniós védettségi igazolvány QR-kódot tartalmaz, amelyet a tagállamok nemzeti hatóságai térítésmentesen állítanak majd ki digitális vagy papírformátumban. Azt tanúsítja, hogy birtokosát vagy beoltották a koronavírus ellen, vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy már átesett koronavírus-fertőzésen. A gyakorlatban három külön igazolásról van szó.

    A közös uniós rendszernek köszönhetően az igazolványok kiállításához és ellenőrzéséhez használt tagállami technológiák egymással összehangoltak lesznek, kizárja a csalást és a hamisítást.

  • Szlovákiában 147 új koronavírus fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A Covid–19-kórban és szövődményeiben 7 beteg hunyt el, írta az ujszo.com. Jelenleg 314 pácienst ápolnak vírusfertőzéssel a kórházakban. Szlovákiában eddig 1,84 millió ember kapott védőoltást.

  • Diego Llorente koronavírustesztje is pozitív lett, néhány nappal az után, hogy a spanyol válogatott csapatkapitánya, Sergio Busquets is megfertőződött – írja a football-espana.net a Spanyol Labdarúgó-szövetségre hivatkozva.

    A válogatottnál egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a járvány még jobban felüti a fejét, a játékosokat emiatt teljesen elszigetelték a külvilágtól, ezért az U21-es csapat játszott kedden a Litvánia elleni (4–0) felkészülési mérkőzésen.

    A tervek szerint a spanyolok június 14-én (hétfőn), Svédország ellen játsszák az első mérkőzésüket az Európa-bajnokságon, de a jelenlegi helyzetben ez kétséges.

  • Az Egyesült Államok 61 országot – köztük Magyarországot is – kedvezőbb kategóriába sorolt át arra vonatkozóan, hogy javasolják-e az odautazást a koronavírus-járvány fényében. 

    Ezeket az országokat az Egyesült Államok egészségügyi hatósága négyes fokozatról hármasra sorolta át, ami azt jelenti, hogy 

    a koronavírus ellen védett személyek esetében nem látják akadályát az utazásnak. 

    Azoknak viszont, akiket nem oltottak be, vagy nem kapták el eddig a fertőzést, továbbra sem javasolják az utazást ezekbe az országokba. 

  • A koronavírus-járványban 173 998 753 ember fertőződött meg a világon eddig, a halálos áldozatok száma pedig 3 747 372 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

    A fertőzöttek száma 454 385-tel nőtt egy nap alatt, míg a halálos áldozatoké 12 537-tel.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    • A hivatalos adatok szerint a pandémia továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 598 ezren haltak meg.
    • Indiában 29 089 069 fertőzöttet és 353 528 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 17 037 129 fertőzöttről és 476 792 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 781 556 fertőzöttet és 110 299 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 300 236 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 48 341.
    • Oroszországban 5 086 386-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 122 409-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 544 372 a fertőzöttek száma, és 128 118-an haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 235 592 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 126 690.
    • Argentínában 4 008 771 a fertőzöttek és 82 667 a halottak száma.
    • Németországban 3 792 595 a fertőzöttek száma, 89 497 a halottaké.
    • Spanyolországban 3 711 027 fertőzöttet és 80 309 halálos áldozatot regisztráltak.

    Lengyelországban 2 875 729 fertőzöttet és 74 255 halálesetet tartanak nyilván.

  • Kutatók megvizsgálták, hogy az agyat is károsíthatja-e a koronavírus-fertőzés, és arra az eredményre jutottak, hogy ennek is fennáll az esélye – írja a Washington Post.

    A cikk szerint a Columbia Egyetem kutatói 2020 márciusától kezdve a koronavírusban elhunyt személyeken végeztek vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy pontosan miként befolyásolhatja a vírus az agyat.

    A fertőzöttek sok olyan tünetről számoltak be a betegség alatt és után, aminek az agyhoz is köze lehet. Ezek közé tartoznak a szaglásban, látásban, ízlelésben bekövetkezett zavarok, valamint az agyköd.

    PÁR ESETBEN A KUTATÓK MÁR BIZONYÍTÉKOT NYERTEK ARRA VONATKOZÓAN, HOGY A KORONAVÍRUS AZ AGYAT IS KÁROSÍTHATTA.

  • Szükség esetén egy beoltott kaphat más vakcinát másodjára, mint ami az első dózis volt, magyarul itthon is lehet keverni a vakcinákat – derült ki kedden az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

    Az Infostart a Reuters alapján most azt írja, hogy a különböző oltástípusok egymás utáni adása amellett, hogy az esetleges allergiás reakciók miatti aggodalmakat enyhítheti, segíthet abban is, ha az országoknak nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű vakcina egyetlen fajtából, de a megbetegedések kiküszöbölésével tehet az ellen is, hogy újabb variánsok jöjjenek létre.

    A lap emlékeztet rá, hogy Bahreinben dönthetnek, hogy második oltásként a Pfizer vagy a Sinopharm oltását kapják, függetlenül attól, hogy első adagként mivel immunizálták őket.

  • 92 596 új fertőzöttet regisztráltak kedden Indiában.

    Ezzel az országban már második napja 100 ezer alatt van a számuk. 

    A hatóságok 2219, a koronavírushoz kapcsolódó halálesetről számoltak be az utóbbi 24 órára vonatkozóan.

    A járvány kezdete óta összesen 29 millió fertőzöttet és 353 ezer halálesetet könyveltek el az országban. 

  • Szerdától a külföldi állampolgárok negatív PCR-teszten kívül 72 órán belüli antigéngyorsteszt, vagy oltási igazolvány és érvényes biztosítás bemutatásával utazhatnak be karanténmentesen Ukrajnába, írja a Kárpáti Igaz Szó.

    Az Ukrán Állami Határőrszolgálat közlése szerint a határátlépéshez két oltás szükséges az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott vakcinával, az igazolásnak angol nyelvűnek kell lennie, vagy angol nyelvű hiteles fordítást kell hozzá mellékelni. Ezek hiányában a külföldi állampolgárt nem engedik be az országba.

    A határőrszolgálat felhívja a figyelmet rá, hogy a 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nincs szükség tesztre, oltási igazolványra vagy biztosításra.

    A magyar oltási igazolványok esetén az angol nyelvű igazolást (mely a személyes adatok mellett a vakcina típusát, sorszámát és a két oltás dátumát is tartalmazza) kell bemutatni.

  • Jó reggelt, kedves Olvasóink!

    Induljon egy újabb nap, ma is beszámolunk a legfontosabb történésekről a koronavírussal kapcsolatban. Kövessenek minket itt, az Indexen.