új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Chilében a lakosság 61 százaléka már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, így a világon a dél-amerikai állam áll a második helyen az átoltottságban, az országban mégis új csúcsot döntött a járvány terjedése. Az elmúlt hét napon átlagosan hétezer fölött regisztráltak koronavírusos eseteken naponta − írja a Portfolio.

    A dél-amerikai országban a kínai Sinovac-oltóanyagot használták, hogy visszaszorítsák a járvány terjedését.

    Az esetszámok növekedése azonban nem jelent sokat, hiszen a magas átoltottság mellett tünetmentesen átesnek a betegségen, azonban az már nyugtalanítóbb adat, hogy a halálozások számában sem mutatnak javulást a mutatók. A kórházak is telítve vannak. A fővárosban, Santiagóban az intenzív ágyak 98 százaléka megtelt.

  • Agyonlőttek egy áruházi pénztárosnőt az Egyesült Államokban hétfőn egy maszkvita miatt – adta hírül az atlantai rendőrség. A gyilkos egy férfi, aki nem volt hajlandó koronavírus elleni maszkot viselni, amit a pénztárosnő számonkért rajta.

    A vita hevében a férfi pisztolyt rántott, és agyonlőtte a nőt. A gyilkosra ezután rálőtt az áruház biztonsági őre, és tűzpárbaj alakult ki. Az őr többször is megsebezte a férfit, aki kétszer találta el őt.

    Az őrön golyóálló mellény volt, de így is orvosi vizsgálatra vitték, a gyilkost kórházban ápolják. A történtek részleteinek feltárása folyamatban van – számolt be az MTI.

  • Vermont az Egyesült Államok első tagállama, ahol immunizálták koronavírus ellen az oltásra alkalmas lakosság bő 80 százalékát – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

    A 18 évesnél idősebb vermontiak 81,1 százalékát immunizálták, a 13–18 év közöttieket is beleszámítva pedig az arány 80,2 százalékos. A 12 év alattiak közül senki sem kaphat jelenleg oltást.

    Vermontban 630 ezren élnek, fővárosa, Montpellier az amerikai tagállamok fővárosai közül a legkisebb, mindössze 8 ezren lakják a települést.

    Joe Biden amerikai elnök országos célja, hogy július 4-re, a függetlenség napjának ünnepére az Egyesült Államok 328 millió lakosának 70 százaléka be legyen oltva – számolt be az MTI.

  • A Vaxxinity nevű amerikai vállalat azt jelentette be, hogy a járvány miatt mozgósított, korábban elképzelhetetlen erőforrások miatt áttörés várható olyan betegségek kezelésében is, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór – írja a Financial Times.

    A koronavírus elleni védekezésben használtak először mRNS-alapú vakcinákat, és jelenleg a Vaxxinity egy szintetikus proteint tartalmazó Covid-vakcinát fejleszt.

  • Hirtelen megugrott a napi fertőzöttek száma Ukrajnában. Az elmúlt napon 1014 fertőzöttet azonosítottak, miután hétfőn az idei év legalacsonyabb (420) esetszámát jelentették − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács legfrissebb adataiból. Meghalt 77 beteg. A legtöbb új fertőzöttet továbbra is Kijevben jegyzik fel.

    Kárpátalján az elmúlt napon senki nem halt bele a vírus okozta szövődményekbe, 16 esetben azonban kimutatták a fertőzést.

    A járvány kezdete óta 2 224 992 esetben igazolták a fertőzést, ebből 2 136 176-an már felgyógyultak a betegségből, 21 769-en meghaltak. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 37 047.

  • A világon 176 205 329 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 809 292 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 175 887 388 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 799 979 volt.

    A világon eddig összesen 2 375 827 845 adag koronavírus elleni oltóanyagot használtak fel az immunizációra, a legtöbbet Kínában, az Egyesült Államokban és Indiában.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 473 258 fertőzött volt eddig a napig, és 599 936-an haltak meg.
    • Indiában 29 510 410 fertőzöttet és 374 305 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 17 452 612 fertőzöttről és 488 228 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 803 012 fertőzöttet és 110 616 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 336 073 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 48 795.
    • Oroszországban 5 162 049-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 124 681-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 589 400 a fertőzöttek száma, és 128 171-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 245 779 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 038.
    • Argentínában 4 145 482 a fertőzöttek és 86 029 a halottak száma.
    • Spanyolországban 3 741 767 fertőzöttet és 80 517 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 724 168 a fertőzöttek száma, 89 944 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 877 608 fertőzöttet és 74 574 halálesetet tartanak nyilván.
  • Brazíliában háromról négy és fél hónapra meghosszabbította az egészségügyi hatóság az amerikai Johnson & Johnson cég koronavírus elleni vakcinájának szavatosságát, hogy több idő legyen beadni a lakosságnak a készítményt − számolt be az MTI.

    Az egydózisú oltóanyagból szerdán érkezik hárommillió adag az országba, de ezek szavatossága június 27-én már le is járt volna. Brazília a szavatosság meghosszabbításában az Egyesült Államokat követte, amelynek gyógyszerfelügyelete szintén háromról négy és fél hónapra tolta ki az időtartamot.

    A latin-amerikai ország 38 millió adagot rendelt a vakcinából.

  • Elfogadták Iránban az első saját fejlesztésű vakcinát veszélyhelyzeti használatra – adta hírül az MTI az iráni állami tévé tájékoztatása alapján. A vakcina a COVIran nevet viseli, kifejlesztője az iráni Shifafarmed cég. Az oltóanyag elölt víruson alapul, biztonságosságának és hatásosságának tesztelése még tavaly december végén kezdődött.

    Az iráni egészségügyi minisztérium közleménye szerint jövő héten érkezik az országba az első szállítmány a Kubával közösen fejlesztett vakcinából. A Covax nemzetközi oltóprogram keretében Irán 82 millió lakosának legfeljebb a felét lenne képes beoltani.

  • A koronavírus Indiában először kimutatott delta-variánsával fertőzöttek kétszer nagyobb eséllyel szorulhatnak kórházi kezelésre, mint a Nagy-Britanniában korábbi domináns alfa-változattal fertőzöttek, ám az oltás erős védelmet nyújt ellene − mutatták ki skót kutatók.

    A Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett kutatás 19 543 koronavírus-fertőzött és 377 kórházba került beteget vizsgált. Kimutatták, hogy a vizsgált fertőzöttek közül 7723, a kórházi kezelésre szorulók közül pedig 134 a vírus delta-variánsával fertőződött meg. Az indiai variáns nagyjából megkettőzte a kórházba kerülés kockázatát − mondta Chris Robertson, a Stratchclyde-i Egyetem közegészségügyi járványtani professzora.

    A Pfizer–BioNTech-oltás második adagja után két héttel 79 százalékos volt a védettség a delta-variánstól, és 92 százalékos az alfa variánstól − mutatták ki a kutatók, akik felhívták a figyelmet arra, hogy két adag oltás nagyobb védettséget biztosít a delta-variánstól.

  • A spanyol lakosság több mint negyede megkapta már az oltás összes előírt adagját − jelentette be Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója Madridban.

    Eddig 12,8 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcináknak a gyártó által előírt összes adagját. A kétdózisú oltóanyagok esetében az első adaggal a lakosság 45,3 százalékát, 21,4 millió embert oltottak be

    − mondta a vezető. Spanyolországba az elmúlt öt és fél hónapban 36 millió oltóanyagot szállítottak az európai engedéllyel rendelkező gyártók. Az országban továbbra is nagyon lassan mérséklődik a járvány terjedése.

    A járvány kezdete óta Spanyolországban több mint 3,7 millió embernél azonosították a fertőzést, a halálos áldozatok száma meghaladja a 80 ezret.

  • A Novavax koronavírus elleni vakcinája most tart a klinikai tesztelés utolsó fázisában. Az Egyesült Államokban és Mexikóban végzett tesztek során az oltóanyag kilencvenszázalékos hatékonyságot mutatott – írja a Financial Times.

    A marylandi cég szerint a vakcina száz százalékban megelőzi a közepes vagy súlyos tüneteket. A készítmény 93 százalékban hatékony a vírus mutációival szemben.

  • Jó reggelt!

    Indul az Index napi hírösszefoglalója a koronavírus-világjárványról.

    Tegnapi összeállításunkat itt találják: