új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index napi hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Villámsebességgel terjed a koronavírus omikron-variánsa az Egyesült Államokban. Az elmúlt héten az új fertőzések átlaga 253 245 volt. Korábban a legmagasabb számot január 12-én jelentették, akkor 248 209-en betegedtek meg – írja a Washington Post.

    Az először Dél-Afrikában azonosított vírustörzs terjedése miatt a fertőzöttek száma olyan magasra emelkedett, amit az előző tél óta nem tapasztaltak. A járvány alatt eddig összesen 63 millió amerikai fertőződött meg, és 816 ezren haltak meg.

  • Portugáliából kedden 17 172 új esetet jelentettek, ami a legmagasabb napi adat a járvány kitörése óta – írja a Guardian.

    Az esetszám növekedése ellenére a kórházban, illetve intenzív osztályon ápoltak száma csupán töredéke az előző téli hullámban tapasztaltnak. Jelenleg 936 ember van kórházban, míg február 1-jén ez a szám 6869 volt.

    Az elmúlt 24 órában 19 halálos áldozata volt a járványnak. A legtöbb halálesetet, 303-at február 28-án jelentették.

  • Több olaszországi tesztelési ponton is hosszú sorok kígyóznak, a szigorú kontaktkeresési szabályok miatt pedig már több mint két és fél millióan vannak karanténban, sok tartomány ennek enyhítését sürgette a gazdaság leállásától tartva – adta hírül az MTI. A távirati iroda beszámolója szerint már második napja tart zárva a firenzei dóm a dolgozók hiányzása miatt, és a város polgármesteri hivatalának bejelentése szerint nem is tudni, hogy a dóm mikor nyithatja meg újra kapuit a látogatók előtt.

    A tartományok attól tartanak, hogy több munkahely és gazdasági ágazat működésében okozhatnak fennakadásokat a szerintük túl szigorú járványelőírások, melyek értelmében pozitív személy azonosítása esetén a vele kapcsolatba került összes többinek – tünetmentesen is – teszteltetnie kell magát, valamint karanténba kell vonulnia.

    A számítások szerint az omikron-vírusvariáns terjedésével a következő tíz nap alatt a jelenlegi több mint két és fél millióról tízmillióra emelkedhet a karanténban tartózkodók száma.

    Az egymillió lakost számláló Milánóban 75 ezer a karanténban lévők száma.

  • Tízezernél is több ember szervezetébe juthatott be és legalább négy esetben halálos lefolyású megbetegedést okozott az új típusú koronavírus, a SARS–CoV–2 omikron-változata Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint. A novemberben elsőként Dél-Afrikában azonosított vírusváltozatot keddig 10 443 németországi mintában mutatták ki. Ez 45 százalékkal, 3218 esettel több az egy nappal korábbinál – számolt be az MTI.

    A fertőzöttek közül 124-en kerültek kórházba. Négyen belehaltak a vírus okozta betegségbe – áll az RKI kimutatásában, amelyben jelezték, hogy az ünnepek miatt hiányos az adatszolgáltatás, ezért arra számítanak, hogy a helyi egészségügyi hivatalok számos esetet utólag jelentenek majd. Hozzátették, hogy a kimutatás együtt tartalmazza a génszekvencia-vizsgálattal megerősített és az úgynevezett variáns-specifikus PCR-teszt alapján gyanús eseteket.

    Az RKI és a szövetségi kormány szerint elkerülhetetlen, hogy a minden korábbinál ragályosabb omikron-variáns szétterjedésével elinduljon Németországban a koronavírus-járvány ötödik hulláma, amely az egyszerre megbetegedő munkavállalók nagy száma miatt akár az úgynevezett kritikus infrastruktúra, például az egészségügyi ellátórendszer, a rendőrség és az áramszolgáltatás működését is veszélyeztetheti.

    A karácsonytól számítva 1-3 héten belül várt hullámot főleg a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, kapcsolatok számának csökkentésével és az oltási kampány felgyorsításával igyekeznek minél alacsonyabban tartani. Támaszkodnak az új fejlesztésű gyógyszerekre is. Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter keddi bejelentése szerint egymillió csomagot vásárolnak a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscég Paxlovid nevű készítményéből.

    Karl Lauterbach kifejtette, hogy a Covid–19 elleni gyógyszerek megjelenése átalakítja a világjárvány elleni küzdelmet. A védőoltások és a betegség gyógyításának megnyíló lehetőségei révén a Covid–19 lassan „elveszíti fenyegető erejét” – idézték a szociáldemokrata (SPD) politikust a tárca közleményében, amely szerint a kormány együttműködik a Covid–19 ellen gyógyszert fejlesztő összes gyógyszercéggel.

  • Kárpátalján 24 rendőri különítmény járja sorra a piacokat, bevásárlóhelyeket, közintézményeket, hogy kiszűrjék, akik megszegik a koronavírus elleni karantén előírásait – írja a KárpátHír.

    Az információ szerint a rendőrségi különítmények azt ellenőrzik, hogy a vizsgált intézményekben betartják-e a biztonsági előírásokat, az alkalmazottak rendelkeznek-e a kötelező védőoltásokkal. A december 20. és 27. közötti időszakban mintegy másfél ezer helyen vizsgálódtak, és 58 alkalommal bukkantak szabálysértésekre.

  • Minden jelenleg érvényes járványügyi intézkedés megmarad, újakról nem döntött a válságstáb Szerbiában – írta meg a Pannon RTV.

    Szerbia munkaügyi minisztere, a szerbiai válságstáb tagja azt nyilatkozta, az eddigi intézkedések eredményesek, az embereket pedig továbbra is az oltakozásra kell buzdítani. Újságírói kérdésre Kisić Tepavčević azt mondta, a válságstáb egyhangú döntést hozott, mivel szavai szerint a szakorvosok és a stáb többi tagja egységesen állnak az egyik oldalon, a másikon pedig a vírus, amely ellen tovább kell harcolni.

    Az ülésen elemezték a jelenlegi járványhelyzetet, amely egyelőre nem tette szükségessé a médiában megjelent híreszteléseket, miszerint a védettségi igazolásokat kiterjesztenék a nap 24 órájára, valamint hogy megtiltják a szabadtéri szilveszterezést. A munkaügyi miniszter hozzátette: szilveszter éjszakáján nagymértékben fokozzák majd a vendéglátóipari létesítmények ellenőrzését, mivel a szervezett újévvárásokon csak a védettségi igazolással rendelkezők vehetnek részt. Minden egyéb az emberek egyéni felelősségvállalásán múlik – szögezte le Darija Kisić Tepavčević. Végül felhívta a lakosság figyelmét, hogy mindenki mielőbb oltassa be magát.

  • Joe Biden amerikai elnök figyelmeztette a tagállamok kormányzóit, hogy „nincs szövetségi kormányzati megoldás” a koronavírus-járvány feltartóztatására, és felszólította a tagállamokat, hogy ők tegyenek több védőintézkedést – írta a Washington Times amerikai újság.

    A konzervatív napilap online cikke megjegyezte: az elnöki üzenet éles ellentétben áll Joe Biden kampányígéretével, amely szerint szövetségi kormányzati válaszlépésekkel „elsöpörjük a vírust”, amelyeket Biden szerint elődje, Donald Trump korábbi amerikai elnök nem tett meg – számolt be az MTI.

    Nincs szövetségi kormányzati megoldás. Ezt csak tagállami szinten lehet megoldani

    – hangsúlyozta Biden elnök a koronavírus-válságról a tagállami kormányzókkal folytatott telekonferencián. Biden igyekezett biztosítani a kormányzókat, hogy a szövetségi kormányzati intézkedések nem fogják akadályozni a tagállami lépéseket. Az elnök korábbi intézkedései között szerepelt a szövetségi kormányzati munkatársak és a száz főnél nagyobb vállalatok dolgozói számára előírt kötelező védőoltás, a gyakoribb tesztelés bevezetése, valamint a maszkviselési kötelezettség előírása a szövetségi épületekben, repülőtereken és a közösségi közlekedési eszközökön.

    Mindezek ellenére hivatalba lépése óta több mint 400 ezer amerikai halt meg koronavírusban az Egyesült Államokban, nagyjából annyian, ahányan 2020-ban. A Wall Street Journal című lap kedden ezzel kapcsolatban idézte Biden tavalyi választási kampányát és Donald Trump elnökkel folytatott egyik elnökjelölti vitáját, amelyben Biden úgy fogalmazott:

    bárkinek, aki felelős ilyen nagyszámú halálesetért, nem szabad az Egyesült Államok elnökének maradnia.

    Biden elnök kritikusai élesen bírálták az elnök beismerését, hogy „nincs szövetségi kormányzati megoldás” a koronavírusra.

    A hozzá nem értése miatt igyekszik elhárítani a felelősséget. Ha tényleg ezt gondolja, azonnal vissza kellene vonnia az alkotmányellenes kötelező szövetségi védőoltási rendeletét

    – reagált Twitter-üzenetben Tom Cotton arkansasi republikánus szenátor.

    Az elnök mostani felhívása, hogy a tagállamok vegyék ki jobban a részüket a védekezésből, válasz Asa Hutchinson arkansasi republikánus kormányzó korábbi kijelentésére, aki arra kérte Biden elnököt, hogy a járvány terjedését fékező szövetségi kormányzati intézkedésekkel Washington ne akadályozza a tagállamok hasonló lépéseit.

  • Az omikron „már nem az a betegség, amit egy évvel ezelőtt megismertünk”, és a magas halálozási arány az Egyesült Királyságban „már a múlté” – idézi Sir John Bellt, az Oxfordi Egyetem immunológus professzorát és a brit kormány járványügyi tanácsadóját a Guardian.

    A szakértő szerint igaz, hogy a kórházi beutalások száma megugrott az elmúlt hetekben, a betegség azonban

    kevésbé tűnik súlyosnak, és a legtöbb ember kevesebb ideig van kórházban. Gépi lélegeztetésre is kevesebbeknek van szükségük, és a kórházi tartózkodás átlagos ideje is három napra csökkent.

  • Pozitív koronavírustesztet produkált, ezért visszalépett a Londonban zajló dartsvilágbajnokság további küzdelmeitől a háromszoros világbajnok holland klasszis, Michael van Gerwen – számolt be az MTI.

    A viadalt szervező PDC keddi bejelentése szerint a 32 éves játékos Chris Dobey-val mérkőzött volna meg a harmadik fordulóban, aki így játék nélkül jutott tovább a legjobb 16 közé.

    Michael van Gerwen már a harmadik holland játékos az idei dartsvilágbajnokságon, akinek pozitív eredményt hozott a tesztje. A sort az ötszörös világbajnok veterán Raymond van Barneveld indította el, aki kiesését követően, múlt csütörtökön közölte, hogy megfertőződött, hétfőn pedig Vincent van der Voortnak kellett visszalépnie.

  • Borut Pahor szlovén államfő kiállna a koronavírus elleni kötelező oltás bevezetése mellett, ha a szakértők javasolnák, és azt kérné a képviselőktől, hogy egyhangúlag támogassák az erről szóló döntést – számolt be az MTI. Az elnök a szlovén közszolgálati televíziónak adott interjújában beszélt erről kedden.

    A járvány tanulsága szerinte, hogy Szlovéniának erős közegészségügyi rendszerre van szüksége. A jelenlegi rendszer alapos átalakításra szorul, ezért az egészségügy reformját a következő kormánynak prioritásként kell kezelnie – húzta alá.

    Megértem, hogy egyesek még mindig félnek az oltástól

    – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy aki legyőzte ezt a félelmet, az „a kor hőse”.

  • Az ukrán fővárosban, Kijevben is jegyeztek már fel a koronavírus omikron-variánsával megfertőződött betegeket – közölte Mikola Povoroznik, a kijevi polgármester, Vitalij Klicsko első helyettese Facebookon.

    A tisztségviselő arra nem tért ki, hány betegnél azonosították ezt a variánst. Kiemelte, hogy szakértők szerint az omikron fertőzőbb, mint az Ukrajnában az utóbbi időben elterjedt delta-variáns. Hozzátette ugyanakkor, hogy azok, akiket beoltottak a koronavírus ellen, könnyebben vészelik át a fertőzést – számolt be az MTI.

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter tíz napja hozta nyilvánosságra, hogy azonosították az első ukrán betegnél az omikron-variánst. A vírusnak ezt a változatát egy olyan betegnél mutatták ki, aki előzőleg az Egyesült Arab Emírségekben járt, és ott Covid-fertőzöttekkel érintkezett. Ihor Kuzin országos tiszti főorvos pár nappal később közölte, hogy a beteg megkapta az oltásokat, és már meg is gyógyult. Ljasko közben egy múlt heti sajtótájékoztatóján nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Ukrajnában is elterjed a vírusnak ez a variánsa.

    Közben Oleh Nemcsinov kabinetminiszter a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy december 30-tól az utolsó két régió, a nyugat-ukrajnai Voliny és a keleti Zaporizzsja megye is átkerül a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös besorolásból a jelenlegi legenyhébb kockázatú sárgába. Így az egész ország sárga kategóriában lesz.

  • A görög élvonalbeli labdarúgó-bajnokság több klubja sem ért egyet azzal, hogy a stadionokban korlátozzák a nézőszámot a koronavírus-járvánnyal összefüggésben – számolt be az MTI.

    Athanásziosz Plévrisz egészségügyi miniszter még hétfőn közölte, hogy a lelátókon maximum ezer néző foglalhat helyet mérkőzésenként, vagy csak az ülőhelyek mintegy tizedét vehetik igénybe a szurkolók, attól függően, hogy mekkora az adott stadion és melyik szám az alacsonyabb.

    Nem jutunk szóhoz a döntés hallatán, mert ezzel gyakorlatilag bezárták a stadionokat. Nem választhatunk ki ezer embert minden meccs előtt a sok ezer szurkoló közül, akiket beoltottak, hogy bemehessenek a stadionba

    – reagált a döntésre közleményében az Olimpiakosz.

    A pireuszi klub kontraproduktívnak tartja a legújabb intézkedést, mondván, szinte minden szurkoló zárt helyen nézi majd a meccseket a televízióban, ahelyett hogy kint lenne a friss levegőn.

    A Panathinaikosz közleménye felhívta a figyelmet arra, hogy az autóbuszok és vonatok továbbra is zsúfoltan közlekednek, miközben a futballmeccsek nézőszámát drasztikusan korlátozzák.

    A Szuperliga klubjainak vezetői kedd délutánra megbeszélést szerveztek, hogy közösen tiltakozzanak az intézkedések ellen.

    Hétfőn 24 órán belül csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak, ami rekord Görögországban.

  • Megfertőződött a koronavírussal Máthé Dominik, a január 13-án kezdődő magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kézilabda-válogatott jobbátlövője – jelentette az MTI.

    A magyar szövetség keddi beszámolója szerint a csapat a karácsonyi ünnepeket követően folytatta a felkészülést Telkiben, de a norvég Elverumtól hazatérő Máthé Dominik nem tudott csatlakozni a kerethez, mert koronavírus-tesztje pozitív lett.

    A jobbátlövő korábban megkapta a védőoltást, tünetmentes, panaszai nincsenek, így amennyiben későbbi tesztjei negatívak lesznek, a jövő héten csatlakozhat játékostársaihoz.

  • Világszerte eddig már több mint kilencmilliárd vakcinát adtak be a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

    A százezer emberre jutó beadott oltások számában Kuba az első, 264 303 dózissal. A második helyen Málta áll, 236 234-al, míg a harmadik helyen az Egyesült Arab Emírségek 227 561-gyel.

    Magyarországon ez a szám 156 046, az összes beadott oltások száma hazánkban 15 074 636.

  • Franciaországban havi 100 eurós bónusz jár az intenzív osztályok ápolónőinek – jelentette be Jean Castex miniszterelnök.

    Ez az összeg az intenzív osztályokon a munkakörülmények javításáról és az ott dolgozók készségeinek elismeréséről szól

    – mondta a miniszterelnök.

    Várhatóan Olivier Veran egészségügyi miniszter hamarosan a létszámhiány megelőzésére irányuló intézkedéseket jelent be jövő héten – írja a Guardian.

  • Soha nem látott mértékű fertőzési vihar közeledik Izraelben a koronavírus-járvány ötödik hullámával – fogalmazott Naftali Bennett izraeli miniszterelnök.

    Azt tehetjük, hogy „golyóálló mellényt” adunk, védelmet nyújtunk minden embernek, hogy legalább ő és a családja védett legyen

    – mondta az izraeli miniszterelnök az oltásokra utalva.

    Izraelben az új fertőzöttek napi száma továbbra is rohamosan emelkedik, hétfőn elérte a 2952-t, amely csaknem három hónapja a legmagasabb szám. Az izraeli kórházakban ápolt koronavírusos betegek száma jelenleg 137, közülük 85-en vannak súlyos állapotban, és 38-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

    A súlyos betegek közel 86 százaléka egyáltalán nem kapott védőoltást, s körükben a 60 évnél fiatalabbak között a beoltatlanok aránya 96 százalék – számolt be az MTI.

  • Magyarországról az utóbbi hónapban 16 747-en léptek be Izraelbe, közülük 201-en fertőzöttnek bizonyultak a repülőtéren, vagy a háromnapos karantén után elvégzett második, kötelező PCR-tesztelésen. Ez a beutazók 1,2 százalékát jelenti – közölte a helyi egészségügyi minisztérium.

    Izraelben tavaly december vége óta 6 524 391 ötévesnél idősebb személyt oltották be legalább egyszer a Pfizer–BioNTech vakcinájával. Az országban 4 208 300-an, azaz a lakosság 45,25 százaléka már három oltást is felvett a betegség ellen.

    A koronavírus okozta betegségben tavaly február óta 8242-en, az utóbbi hét napban ketten haltak meg Izraelben – számolt be az MTI.

  • Lengyelországban ma 9843 pozitív koronavírusos esetet jelentettek, ami 44 százalékos csökkenés a két héttel ezelőtti kedden észlelt 17 460 esethez képest. Az országban azonban továbbra is tartanak attól, hogy az omikron-variáns újabb járványhullámot idéz elő.

    Az elmúlt napon az országban 549 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben, ezzel együtt a járvány kezdete óta már 94 914 áldozatot követelt a betegség – írja a Guardian.

  • Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) csökkentik a karanténidőszakot, így a koronavírussal megfertőződött játékosok tíz helyett hat nap után visszatérhetnek a pályára – számolt be az MTI. Az NBA módosított egészségügyi és biztonsági szabályzata szerint hat nap után csak az a kosaras vagy edző térhet vissza, aki be van oltva, tünetmentes és negatív tesztet produkál.

    Az intézkedés összhangban van az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) döntésével, ami tízről öt napra csökkentette a koronavírussal fertőzöttek kötelező elkülönítését.

    Az elmúlt hetekben megugrott a koronavírus-fertőzések száma az NBA mezőnyében annak ellenére, hogy a játékosok 97 százaléka be van oltva.

  • Életbe léptek az omikron nevű koronavírus-variáns terjedésének lassítását szolgáló járványügyi korlátozások kedden Németország összes tartományában.

    A legfontosabb új szabály szerint

    legfeljebb tíz ember vehet részt családi eseményen vagy egyéb magánrendezvényen, ha beoltatták magukat

    az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen, vagy igazoltan átestek a fertőzésen. Az oltatlanokra az a már novemberben bevezetett előírás érvényes, hogy a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.

    Az éjszakai szórakozóhelyeket határozatlan időre bezárták, a tömegrendezvények elmaradnak – így helyszíni közönség nélkül tartják meg a sportversenyeket is –, és szilveszterkor tilos a gyülekezés és a tűzijáték közterületen.

    Az új korlátozások kiegészítik az eddigieket, amelyek az oltatlanokat sújtották, így például kitiltották őket a közösségi élet zárt térben zajló eseményeiről és a kiskereskedelemből, kivéve az alapellátást biztosító boltokat. Németországban egyelőre enyhül a járvány, a napi új fertőződések száma december eleje óta csökken – kedd reggel 21 080 esetet jelentettek az előző 24 órából, szemben az egy héttel korábbi 23 428-cal –, de megjelent és halálos áldozatot is szedett már az omikron, a SARS-CoV-2 minden korábbinál ragályosabb változata.

    A szövetségi kormány szerint – emlékeztet az MTI – elkerülhetetlen, hogy az omikron leváltsa az egyelőre uralkodó delta-variánst, és elindítsa a járvány újabb, ötödik hullámát. A járvány karácsonytól számítva 1-3 héten belül várt hulláma az egyszerre megbetegedő munkavállalók nagy száma miatt akár az úgynevezett kritikus infrastruktúra - például az egészségügyi ellátórendszer, a rendőrség és az áramszolgáltatás - működését is veszélyeztetheti a kormány és szakértői szerint.

    A fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások számának csökkentését szolgáló új korlátozásokat a fenyegető omikron-variáns miatt vezették be, amelyekről a szövetségi kormány és a járványügyi védekezés gyakorlati megvalósításáért felelős tartományi kormányok vezetőinek karácsony előtti tanácskozásán állapodtak meg. A megállapodás a minimálisan kötelező intézkedésekről szól,

    a tartományok saját hatáskörben tovább szigoríthatnak.

    Mecklenburg-Elő-Pomerániában például bezáratták a múzeumokat, mozikat, színházakat és az uszodákat is, az állatkertekben pedig kizárólag a szabadtéri kifutók látogathatók. Baden-Württembergben a magánrendezvényekre vonatkozó korlátozás mellett azt is elrendelte a helyi kormány, hogy a vendéglátóhelyek legfeljebb 22:30-ig tarthatnak nyitva. Az omikron elleni védekezés másik fő területe az oltási kampány, mindenekelőtt az új variáns semlegesítését elősegítő emlékeztető oltások beadásának felgyorsítása.

    Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint sikerült teljesíteni az első célt, vagyis azt, hogy karácsonyra elérje a harmincmilliót a beadott frissítő oltások száma. A következő cél a hatvanmillió, amelyet legkésőbb január végén kell elérni. Ugyancsak január végére kell 80 százalékra emelni a legalább egy adag oltással rendelkezők arányát.

    A szövetségi kormány keddi adatai szerint a német lakosság 73,9 százaléka - 61,5 millió ember - kapott legalább egy adag védőoltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással a lakosság 70,9 százaléka - 59 millió ember - rendelkezik. Az emlékeztető oltást a lakosság 36,6 százaléka - 30,4 millió ember - kapta meg. Az oltatlanok 21,7 millióan vannak, a lakosság 26,1 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

  • Ismét jelentősen nőtt Ausztráliában az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az egészségügyi hatóságok keddi összesítése szerint, egy halálesetért pedig első ízben az omikron-variánst tették felelőssé.

    A hatóságok hétfőn 10 269 új fertőzést és összesen öt halálozást jelentettek, azonban kiemelték azt is, hogy a kórházban ápoltak száma továbbra is alacsony. Az omikron okozta halálesettel kapcsolatban elmondták, hogy az áldozat egy Új-Dél-Wales állambeli idősotthon lakója volt, aki más betegségekben is szenvedett.

    A növekvő esetszámok miatt jelentősen nőtt a karanténban lévők száma is. A 23 milliós Ausztrália külső határai egyelőre továbbra is zárva tartanak, bár a hazatérő állampolgárokra már nem vár kötelező karantén, a kormány pedig azt is bejelentette, hogy engedélyezni fogja a belépést a külföldi diákok és a szakképzett munkaerő számára – számolt be az MTI.

  • Két Barcelona-játékos is megfertőződött a koronavírussal. A keddi edzést emiatt kihagyta Dani Alves és Clement Lenglet is – írja a klub közösségi oldala.

  • A világon 281 394 288 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 406 525 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban a világon 279 944 846 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 399 977 volt. Az 1,4 milliós napi növekmény a legmagasabb a járvány kezdete óta.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a koronavírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 52 793 407, a halálos áldozatok száma 818 371.
    • Indiában 34 793 333 fertőzöttet és 479 997 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 250 218 fertőzöttről és 618 797 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 12 277 814 a fertőzöttek száma, és 148 470-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 10 236 301-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 299 077-re emelkedett.
    • Törökországban 9 335 193 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 81 733.
    • Franciaországban 9 251 021 fertőzöttet és 123 883 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 7 028 398 fertőzöttet és 110 810 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 186 729 a fertőzöttek és 131 434 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 932 626 fertőzöttet és 89 139 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 5 678 112 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 136 753.
    • Lengyelországban 4 054 865 fertőzöttet és 94 365 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 825 917 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 101 049 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Új korlátozásokról tett bejelentést hétfő este Jean Castex francia miniszterelnök a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – derül ki a France24 cikkéből. Eszerint

    • a beltéri tömegrendezvényeken maximum 2000, a kültériekén maximum 5000 fős közönség vehet részt, és mindenkinek ülnie kell,
    • a bárokban nem lehet állva fogyasztani,
    • az önkormányzati hivatalokban kötelezővé teszik a maszkviselés,
    • a mozikban, a színházakban, a sportlétesítményekben és a tömegközlekedési eszközökön nem szabad enni, ami az utóbbit illeti, hosszú távú utakon sem,
    • amelyik munkahelyen csak lehet, hetente három napot minden munkavállalónak kötelezően home office-ban kell töltenie.

    A korlátozások három héten át maradnak hatályban. Bár kevésbé szigorúak, mint egy éve decemberben, amikor éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, Franciaországban a pandémia kezdete óta a múlt szombaton fordult elő először, hogy átlépte a százezret az egy nap alatt azonosított új fertőzöttek száma.

    Intenzív osztályon jelenleg 3300 koronavírusos beteget ápolnak, miközben a hatóságok korábban háromezerben állapították meg azt a határt, amely felett a helyzet kritikusnak számít.

  • Akár hatvanszor nagyobb eséllyel kerülhetnek intenzív osztályra az oltatlanok – derült ki az Egyesült Királyság Intenzív Terápia Nemzeti Audit és Kutatóközpontjának (ICNARC) legfrissebb tanulmányából.

    A kutatóközpont hat hónap adatait vizsgálta idén, azokon belül is azt, hogy hány embernek volt szüksége kórházi ellátásra a koronavírus miatt. A Portfolio szerint idén május és november között a két oltást felvett koronavírusosok és a nem oltakozókat vizsgálták. Ebből kiderült, hogy

    • a 60-as éveikben járó oltatlanok közül százezer főre vetítve 0,6 főnek volt szüksége kórházi ellátásra heti átlagban,
    • az 50-es és 70-es éveikben járó oltottak és oltatlanok között 30-szor nagyobb eséllyel szorulnak kórházi ellátásra,
    • a 30–40-es éveikben járó oltatlanok pedig akár 15-ször nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, mint az ebbe a korcsoportba tartozó oltottak.
  • Indul az Index napi hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.