új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Eredetileg január 31-én rendezték volna meg a Grammy díjkiosztó gálát, ám a koronavírus-járvány újabb hulláma és az omikron-variáns terjedése miatt április 3-ára halasztották.

    Az Amerikai Lemezakadémia emellett azt is közölte, hogy nem Los Angelesben tartják a gálát végül, hanem Las Vegasban, az MGM Grand Garden Arenában.

    Kapcsolódó

    A koronavírus miatt elhalasztották a Grammy díjkiosztó gálát

    Ráadásul más helyszínen is rendezik meg.

  • Amerikai idő szerint kedden este elindult az amerikai kormány honlapja, a covidtests.gov, ahol az állampolgárok ingyen gyorsteszteket rendelhetnek házhoz.

    A teszteket a postások szállítják ki 7-12 napon belül, minden háztartás legfeljebb négy tesztet igényelhet. A kormány egyelőre 500 milliót rendelt belőlük, de további 500 milliónak a beszerzését már megkezdték. 

    Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a honlap indításáról azt mondta, hogy egyelőre csak tesztelik az oldalt, mielőtt amerikai idő szerint szerda reggel hivatalosan is elkezdődik a tesztek rendelése.

    A CNN olvasói közül többen jelezték, hogy problémákba ütköztek. Állításuk szerint a honlapon olyan üzenetet kaptak, hogy a háztartásukba már rendeltek teszteket, ezért ők ezt nem tudják megtenni. Közülük néhányan társasházban élnek, de voltak olyanok is, akik családi házban, és állításuk szerint a családból még senki nem rendelt tesztet.

    A weboldalon erre reagálva azt közölték, hogy az éles üzemmód szerdán reggel kezdődik, úgyhogy majd akkor próbálkozzanak a tesztek rendelésével, ha a próbaüzemmódban hibát tapasztaltak. 

    (CNN)

  • Körülbelül 2000 hörcsögöt ölhetnek meg Hongkongban, miután 11 rágcsálónak lett pozitív a koronavírustesztje. A hatóságok arra kérik a lakosokat, hogy ne csókolgassák a házi kedvenceket.

    Több száz állaton végzett ellenőrzéseket a kínai fennhatóság egy állatkereskedési dolgozó megbetegedése miatt. Az országban folytatott zéró tolerancia politika miatt Hongkong elrendelte, hogy 2000 hörcsögöt altassanak el, és minden értékesítést állítsanak le. 

    A városban egyébként számos másik állatkereskedést zártak be és fertőtlenítettek át. A helyi Állatkínzás Megelőző Szervezet az intézkedések újragondolását követeli:  

    Megdöbbentünk és aggódunk a kormány közelmúltbeli bejelentése miatt, amely több mint 2000 kisállat kezeléséről szól, amely nem vette figyelembe az állatok jólétét, valamint az emberek és az állatok közötti köteléket

    – fogalmaztak. 

    Az egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hatóságok óvatosságból járnak el, annak ellenére, hogy nem létezik bizonyíték arra, hogy a háziállatok megfertőzhetik az embert.

    Ugyan az egész világon előfordulhat koronavírus-fertőzés kutyákban és macskákban, máig nincs bizonyíték arra, hogy az állatok képesek lennének az emberek megfertőzésére.

    (via geo.tv

  • A világon 334 005 009 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 554 646 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai alapján.

    Egy nappal korábban 330 491 623 fertőzöttet tartottak nyilván a világon, a halálos áldozatok száma 5 545 207 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus által okozott Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 67 589 830. A halálos áldozatok száma 853 955.
    • Indiában 37 804 933 fertőzöttet és 487 065 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 23 229 851 fertőzöttről és 621 803 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 15 501 850 a fertőzöttek száma, és 153 017-en haltak meg a betegségben.
    • Franciaországban 14 284 535 fertőzöttet és 128 629 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 10 682 826-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 316 168-ra emelkedett.
    • Törökországban 10 593 687 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 85 077.
    • Olaszországban 9 018 425 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 141 825.
    • Spanyolországban 8 518 975 fertőzöttet és 91 277 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 8 222 262 fertőzöttet és 116 085 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 227 849 a fertőzöttek és 132 113 a halottak száma.
    • Lengyelországban 4 343 130 fertőzöttet és 102 686 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 950 774 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 105 059 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
  • Egy nap alatt több mint százezer új fertőzöttet regisztráltak Németországban, amire a járvány kezdete óta még nem volt példa.

    Szerdán hajnalban 112 323 új esetről számolt be honlapján a Robert Koch Intézet (RKI), ami jóval meghaladja az előző rekordot. Mindeközben 239 koronavírus-fertőzött haláláról számoltak be a hatóságok. 

    Egyhetes átlagban százezer lakosra 584,4 új fertőzött jut jelenleg, amire szintén nem volt még példa a járvány kezdete óta. A kórházban kezeltek száma ugyanebben a mutatóban 3.17-nél áll, ez csak enyhe növekedés a múlt heti 3.14-hez képest.

    Németországban az omikron-variáns terjed gyors sebességgel. A mutáns vírus Nyugat-Európa országaihoz képest itt kis fáziskéséssel kezdett el terjedni, így itt még csak a napokban robbant be igazán az omikron-hullám.

    Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a német RTL-nek azt nyilatkozta kedden, hogy a hullám várhatóan február közepén tetőzhet. Németországban az utóbbi napokban több helyen is szigorítottak a korlátozásokon, ezáltal sok helyen az éttermekbe és bárokba csak azok léphetnek be, akik az első két oltás után a harmadikat is felvették, vagy fel tudnak mutatni egy negatív tesztet. 

    (via DW)

  • Lengyelországban azonosították a Covid súlyos lefolyásáért felelős, a helyi lakosságnál viszonylag gyakori génmutációt, és a felfedezés alapján a kórházakban alkalmazandó szűrőtesztet állítanak elő  – közölte Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

    A napidoktor által idézett sajtókonferencián elhangzott: a kelet-lengyelországi Bialystok városban működő orvostudományi egyetem kutatói a másfél éve elindított projekt eredményeként

    kimutatták a 3. kromoszómán található bizonyos génmutáció, valamint a Covid–19 súlyos jellege közötti összefüggést.

    Az említett genetikai változás a negyedik legfontosabb a Covid–19 kockázati tényezői közül, a magasabb életkor, az elhízottság és a hímneműség után. A tudósok szerint a génmutáció jelenléte nagyobb kockázatot jelent, mint a krónikus társbetegségek megléte. A miniszter azt mondta, hogy a felfedezés alapján géntesztet állítanak elő, így könnyebb lesz azonosítani azokat a pácienseket, akiknek nagyobb esélyük van egy súlyos lefolyású, intenzív terápiát igénylő Covid–19-megbetegedésre. 

  • Indul az Index szerdai hírösszefoglalója, amelyben beszámolunk a koronavírus-járvány történéseiről, valamint ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.