új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Belépett a román légtérbe csütörtökön reggel egy ukrán Szu–27-es vadászrepülőgép, amely – az elfogására küldött román harci gépekkel együtt – a kelet-romániai Bákó katonai repülőterén szállt le – közölte a bukaresti védelmi minisztérium.

    A román légierő két NATO-parancsnokság alatt álló F–16-os járőrgépét 6 óra 15 perckor riasztották, hogy tisztázza a román légtér felé észak felől engedély nélkül közeledő repülőgép helyzetét. A gépet a nemzetközi eljárásoknak megfelelően azonosították, elfogták és a bákói katonai repülőtérre kísérték, elrendelve azonnali leszállását. A művelet 7 óra 5 perckor ért véget – számolt be az MTI.

    A leszállást követően az ukrán katonai pilóta a román hatóságok rendelkezésére állt, az ügyben vizsgálat kezdődött.

    Az esetről beszámoló Digi24 hírtelevízió úgy értesült, hogy az ukrán pilóta műszaki gondokra hivatkozott.

  • Videófelvétel mutatja, ahogy rengetegen hagyják el Ukrajna fővárosát, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök támadási parancsot adott.

    Az oroszok elsősorban Kijev repterét vették célba ballisztikus rakétákkal. Az emberek menekülnek, az autók hosszún sorokban kígyóznak az utcákon, miközben szólnak a légvédelmi szirénák – írja a Kárpáthír.

  • A Guardian moszkvai tudósítója szerint a városban érezhető a zavarodottság, sokakat megrázott Ukrajna megtámadása.

    Kínosan érzem magam az országom miatt. Egészen őszintén, szavaim sincsenek. Mi nem akarjuk ezt

    – idéz a lap egy járókelőt.

  • Vlagyimir Putyin háborút bejelentő tévés beszédét három napja rögzíthették – írta meg a Novaja Gazeta című orosz ellenzéki lap a Kreml oldalára feltöltött videó metaadatai alapján. A csütörtök hajnalban közvetített videón az orosz elnök ugyanazt a nyakkendőt viseli és ugyanannál az asztalnál ül, mint amikor hétfőn bejelentette a szakadár népköztársaságok elismerését.

    Vlagyimir Putyin csütörtök hajnalban közvetített beszédében rendelte el a különleges katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében. Az orosz elnök azt mondta: a tervek között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország  demilitarizálására és „nácimentesítésére”.

    Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely – mint fogalmazott – az elmúlt nyolc évben bántalmazást és „népirtást” szenvedett el a „kijevi rezsimtől”.

    Ebben a cikkben összefoglaltuk, miért volt színjáték a kelet-ukrajnai függetlenségi rendelet aláírása.

  • Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint az ország hadserege becsülettel ellenáll a támadásoknak, és veszteségeket okoz az oroszoknak.

    Elmondásuk szerint kézben tartják a helyzetet.

  • Felvételek tanúsága szerint a Krímmel határos herszoni területen és az azzal szomszédos Zaporizsjában orosz haditechnikai eszközök vonulnak az utakon.

  • Sürgős értekezletet tartanak a kárpátaljai Beregszászban az Ukrajnában bevezetett hadiállapot miatt – jelentette ki Babják Zoltán, a város polgármestere.

    Közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a polgármester kiemelte, hogy

    • egyelőre az oktatási intézmények és minden más intézmény a megszokott módon működik.
    • Dolgoznak a város stratégiai objektumainak víz- és áramellátásán.
    • Az EU országaival a határátkelők mindaddig nyitva maradnak, amíg a Legfelső Tanács nem szavazza meg a lezárást a hadi állapot kihirdetése miatt.
    • A határozat értelmében a sorkatonák és a tartalékos katonák számára megtiltják, hogy az illetékes hivatalok tudta nélkül módosítsák lakóhelyüket.

    Hozzátette: dolgoznak azon is, hogy helyet találjanak az evakuáltak elhelyezésére.

  • A moszkvai ukrán nagykövetség sem csütörtökön, sem a közeli napokban nem fogad ügyfeleket – tájékoztatta a diplomáciai képviselet szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökséget.

    A moszkvai missziónál a csütörtöki ügyfélfogadás 9 órai kezdetére kisebb sor alakult ki, de az ügyfelekkel közölték, hogy az időpontfoglalással rendelkezőket sem tudják fogadni a közeljövőben. A nagykövetség munkatársa a bejelentést orosz és ukrán nyelven is megtette.

    A szóvivő azt javasolta, hogy sürgős esetben hívják a nagykövetség „forróvonalát”. A RIA Novosztyi szerint az épületnél nyugalom van, a missziónál két rendőr posztol – adta hírül az MTI.

  • Helyszíni videók tanúsága szerint lángokban áll az odesszai ukrán haditengerészeti kikötő Délnyugat-Ukrajnában. 

    Eközben az ukrán fegyvergyártás központja, Harkiv felett már orosz harci repülőgépek és taktikai bombázók repülnek. Ezt helyi szemtanúk le is filmezték. 

  • A Wizz Air légitársaság csütörtökön bejelentette, hogy felfüggeszti ukrajnai járatait, miután Oroszország katonai műveletet indított az országban – számolt az MTI.A diszkont-légitársaság közölte:

    A jelenlegi ukrajnai események és a légtér lezárása miatt a Wizz Air sajnálattal tájékoztatja ügyfeleit, hogy ideiglenesen felfüggeszt minden járatot az országban.

  • Reggel fél 9-kor a forint még megállíthatatlanul gyengül. Nem sokkal este 8 után már 367,25 volt az euróárfolyam. Ez 1,6 százalék körüli esés.

    A lengyel zloty jóval ingadozóbb pályát jár be. Hajnali négy óta ugyan 1,3 százalékos mínuszt szedett össze, most 4,64 környékén jár az euróval szemben, de időről időre vissza tud erősödni.

    A cseh korona viszont erősödött hajnal óta: 8-kor már 0,7 százalékot dolgozott le az euróárfolyamból, már 24,44-ért is meg lehet venni egy eurót. Csehország nem határos Ukrajnával, kitettsége is kisebb az országban, mint a magyar és a lengyel gazdaságoknak.

  • Boris Johnson brit miniszterelnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és közölte vele, hogy a nyugat nem fogja tétlenül nézni az orosz hadműveleteket.

    Hozzátette, hogy reméli, hogy Ukrajna képes ellenállni, és az Egyesült Királyság az ukránok mellett áll ezekben a nehéz időkben.

  • Kijevben elhallgattak a légvédelmi szirénák, tömegek menekülnek gépkocsikkal az autópályán a fővárosból, közlekedési káosz alakult ki.

    A közösségi oldalak tanúsága szerint egyre erősödik a pánikhangulat, a televíziós felvételek szerint az emberek az utcán imádkoznak.

  • Az ukrán határőrség felvételei szerint Oroszország a Krím felől is átlépte az ukrán határt. 

  • A Jobbik elnöke szerint a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnök „trójai falova”. Jakab Péter közösségi oldalán közzétett bejegyzésében azt írta:

    Orbán éveken át Putyint erősítette a Nyugattal szemben. (...) Aki a támadókat erősíti, aki kiszolgálja őket politikailag és gazdaságilag, az veszélyezteti nemcsak a békét, de a szuverén Magyarországot is. Orbán Putyin trójai falova. És immár a hazánkra leselkedő legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat.

    Hozzátette: „kiállunk Ukrajna mellett”.

    Jakab Péter
    Jakab Péter
    Fotó: Papajcsik Péter / Index
  • Helyi sajtójelentések szerint gyűrűznek a sorok a kijevi banki automaták előtt, az orosz agresszió miatt mindenki próbálja a pénzét menteni.

    Bár Vitalij Klicsko kijevi polgármester nyugalomra intette az embereket, a pánikhangulat kezd eluralkodni az ukrán fővárosban – mondták az Index kijevi forrásai. 

    A banki rendszer összeomlását idézheti elő, ha tömegesen próbálják az emberek kivenni a pénzüket. 

  • Az ukrán hadsereg közlése szerint Luhanszk térségében öt orosz katonai repülőt és egy helikoptert lőttek le. Ezt csütörtök reggel jelentették be az ukrán szárazföldi erők. Az orosz hadsereg ugyanakkor azt közölte, hogy ukrán légitámaszpontokat semmisítettek meg.

  • A háborús hírek miatt pánikhangulat alakult ki Ukrajnában. 

    Az emberek megrohamozták a boltokat, bankokat és töltőállomásokat. A lakosok folyamatosan hagyják el az ukrán nagyvárosokat – írja a Kárpáthír.

  • Képi anyagok arról tanúskodnak, hogy már nem csak a külvárost és a reptereket éri támadás. A kijevi Holosziejvszkij kerületbe is becsapódott egy, első információk szerint robotrepülőgép. 

    A nyugat-ukrajnai Ivano–Frankivszk repülőterének támadását sikerült is lencsevégre kapni helyi szemtanúknak.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében közölte, hogy katonai jogrendet vezetett be, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

  • Az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított „igazságtalan” támadását, a Kremlnek ezért felelnie kell – jelentette ki csütörtökön reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

    Az MTI beszámolója szerint leszögezték, hogy olyan katonai műveletről van szó, amelyet senki nem provokált ki, amellyel Moszkva megsérti a nemzetközi jogot, és aláássa Európa és a világ biztonságát. Felszólították Oroszországot, hogy azonnal szüntesse be az ellenségeskedést, vonja ki erőit Ukrajnából, és tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét.

    Az EU folyamatosan egyeztet nemzetközi partnereivel, mindenekelőtt a NATO-val és a G7 csoporttal – tették hozzá.

  • Elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan agressziónak minősítették vezető cseh politikusok az Ukrajna elleni csütörtöki orosz támadást. Oroszország katonai akciója Ukrajnában „megbocsáthatatlan agresszió egy független ország ellen, ezt az Európai Unió és a NATO nem hagyhatja válasz nélkül” – reagált Petr Fiala miniszterelnök csütörtökön reggel megjelent nyilatkozatában.

    A kormányfő bejelentette, hogy délelőtt rendkívüli ülést tart a cseh nemzetbiztonsági tanács, amely megvitatja a kialakult helyzetet. A cseh kormány már szerda este foglalkozott az ukrajnai helyzettel. Petr Fiala az ülés után megismételte: Csehország felkészült az ukrajnai helyzet minden várható fejleményére és következményeire, beleértve az esetleges menekülthullámot vagy az orosz energiaszállítások korlátozását is.

    A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyzet romlása minél kevésbé érintse a cseh lakosságot

    – szögezte le Fiala a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

  • Rendkívüli tájékoztatást tartott Szijjártó Péter csütörtök reggel az orosz–ukrán helyzet súlyosbodása miatt. A külügyminiszter megerősítette, hogy Magyarország továbbra is kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett – jelentette ki Szijjártó Péter a közösségi oldalára feltöltött videóban. Közölte:

    Magyarország ma is részese azoknak a szövetségi egyeztetéseknek, amelyek koordinált válaszreakció megadására szóló döntésekre vonatkoznak.

    A tárcavezető elmondta: a kijevi magyar nagykövet szerint a főváros belső térségében egyelőre nyugodt a helyzet, nincs nyoma harci készültségnek, a nagykövetségi dolgozók pedig biztonságban vannak. A munkavégzésre egyelőre adottak a körülmények.

    Szijjártó Péter arra kérte az Ukrajna keleti vagy középső részén lévő magyar állampolgárokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kijevi nagykövetséggel. A miniszter beszámolója szerint Kárpátalján egyelőre nyugodt a helyzet.

    Amennyiben további lépésekre van szükség, azokat időben és gyorsan megtesszük, és amint lehet, a közvéleményt is informáljuk

    – mondta Szijjártó Péter.

  • Az ukrán külügyminiszter Twitter-posztjában azt írta:

    Putyin támadott, de senki nem futott el. A hadsereg, a diplomácia, mindenki dolgozik. Ukrajna harcol, meg fogja magát védeni, és győzni fog.

  • Most már biztos, hogy támadás alá került Harkov, Mariupol, Dnyipro és Odessza. De valószínűleg az ukrán fővárost is bombázzák.

    Videófelvételek tanúskodnak arról, hogy Dnyipróba rakéták csapódnak be.

    A kelet-ukrajnai Mariupolt heves bombatámadás éri:

     A CNN riportere Kijevben, az első rakéták becsapódásakor élőben jelentkezett be.

    Információk szerint Harkovban a 92-es dandár helyi támaszpontját az orosz légierő teljesen elpusztította.

     De Odesszát is megtámadták, ahol az ukrán haditengerészet nagy része állomásozik.

  • Működésképtelenné vált az ukrán fegyveres erők légi bázisainak katonai infrastruktúrája – közölte az orosz védelmi minisztérium.

    A tárca szerint az orosz fegyveres erők nem mérnek tüzérségi vagy légi csapásokat Ukrajna városaira, az ukrán katonai infrastruktúrát nagy pontosságú fegyverek semmisítik meg. A minisztérium az ukrán katonai infrastruktúrát, a légvédelem eszközeit, a katonai reptereket és az ukrán légierőt nevezte meg célpontként. Azt is állította, hogy a polgári lakosságot semmi sem fenyegeti – számolt be az MTI.

    A tárca valótlannak nevezte azt az állítást, miszerint Ukrajna légterében orosz repülőgépet lőttek le.

  • Mark Warner, az Egyesült Államok szenátusa hírszerzési bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, hogy ideje „fájdalmat okozni Oroszországnak”.

    Kijelentése szerint a politikai spektrum mindkét oldalának össze kell fognia, hogy megmutassák Putyinnak, hogy az agresszió nem maradhat büntetlen.

     

  • A forint szinte azonnal gyengülni kezdett az euróval szemben. Vlagyimir Putyin csütörtök kora reggeli bejelentése előtt a magyar fizetőeszköz még 361,1 volt a kurzus, reggel fél 7-kor azonban már 364,134-es szinten állt.

    A nyersolaj az orosz energiaexportot fenyegető lehetséges kockázatok miatt emelkedett, a Bloomberg tájékoztatása szerint a Brent hordónkénti 100 dollár fölé drágult.

    A biztonságosabb befektetésekbe való menekülés miatt a 10 éves amerikai kincstárjegy hozama 1,90 százalék alá esett. Az arany 2021 eleje óta a legmagasabb szintre emelkedett. A dollár és a jen megugrott, az euró és a nyersanyaghoz kötődő devizák ugyanakkor visszaszorultak.

  • Kijev a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy rögzítették a légi fenyegetést az ukrán fővárosban.

    A város vezetése arra kérte a lakókat, hogy ha bekapcsolnak a szirénák, haladéktalanul menjenek az óvóhelyekre.

    Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere az Ukrajinszka Pravda portálnak kiemelte: jobb, ha most mindenki otthon marad, de azok, akik aggódnak, lemehetnek az óvóhelyekre – írja a Kárpáthír.

  • A NATO Oroszország ukrajnai inváziójára adandó összehangolt válaszáról egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter Jen Stoltenberg NATO-főtitkárral – közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium.

    A tárca tájékoztatása szerint a felek megvitatták a NATO keleti szárnyának biztonsága érdekében teendő további lépéseket is. Blinken hangsúlyozta, hogy „sziklaszilárd” az Egyesült Államok elkötelezettsége a katonai szövetség kollektív védelem elvét tartalmazó 5. cikke mellett – számolt be az MTI.