Janukovicsot akarja elnöknek Putyin?

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Vége
ukrainerussia3.png

A legfontosabbak

2022. március 2., 18:46
Georgia is csatlakozna az EU-hoz
2022. március 2., 11:06
Újabb támadás érte Harkivot
2022.03.02. 18:34
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán hadseregnek több mint 2870, az orosznak pedig 498 halottja volt a háború hét napja alatt – állítja Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerda este ismertetett hadijelentésben.

    Konasenkov szerint az ukrán félnek mintegy 3700, az orosznak pedig 1597 katonája sebesült meg. Az orosz katonai szóvivő három, robbanóanyaggal megrakott „dzsihádmobil” megsemmisítéséről is beszámolt – számolt az MTI.

  • Csütörtökön érkezik az ukrán delegáció a béketárgyalások helyszínére. A megbeszéléseket szerdán kezdték volna, de másnapra halasztották – közölte az RT orosz közszolgálati média.

  • Súlyos aggodalmának adott hangot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a Csernobilnál dúló harcok miatt, sajtóforrások szerint pedig a NAÜ vezetői szerdán Bécsben tanácskoznak a harcok nukleáris létesítményekre jelentett veszélyeiről.

    Rafael Grossi arra is felhívta a figyelmet, hogy értesülései szerint az orosz erők közelednek a kelet-ukrajnai Zaporizzsja erőműve felé, közleményben pedig leszögezte, hogy az itt lévő hat reaktor egyelőre biztonságban van.

    Az orosz védelmi minisztérium a múlt héten azt közölte, hogy az orosz csapatok bevették az atomerőmű körüli területet és magát az atomerőművet is, ám ukrán források ezt tagadták.

    Ukrajnában négy atomerőmű található, amely az ország energiaellátásának mintegy felét biztosítja. A zaporizzsjai a legnagyobb, egyben legrosszabb állapotú atomerőmű Európában, és világszerte is benne van a tíz legnagyobb atomerőműben.

    A Twitteren megjelent egy videó, amelyen az látható, az erőmű felépítésére és kiszolgálására alapított város, Energodar lakói megpróbálják elzárni az utat az orosz csapatok elől.

    Szombaton az orosz csapatok Harkiv városánál megrongálták egy nukleáris hulladéklerakó elektromos transzformátorát, vasárnap pedig az ukrán nukleáris hatóságok azt közölték, hogy rakéták találtak el egy kijevi nukleáris hulladéklerakót.

    A NAÜ értesülései szerint a létesítményekben nem keletkezett kár, de további vizsgálatok szükségesek.

    Az ilyen jellegű lerakókban általában alacsony sugárzású, kórházakból és az ipari létesítményekből származó radioaktív anyagokat tárolnak, ám Grossi leszögezte: a két incidens „súlyos kockázatot jelent”.

  • Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerdán egy interjúban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „fizikai kiiktatása” lehet az egyetlen módja az ukrajnai háború befejezésének. Asselborn a helyi közszolgálati rádióadónak adott interjújában azt mondta:

    Ha az orosz nép tisztában lenne azzal, hogy Putyin milyen pusztítást végez, mennyi félelemért és mennyi halálos áldozatért felelős, akkor véleményem szerint a Kreml megbukna. Ezt csak kívánni lehet, és azt is, hogy Putyint megsemmisítsék.

    A külügyminiszter mindemellett azt is kijelentette: „nem tudja elképzelni”, hogy a felek között zajló jelenlegi béketárgyalások eredményre vezethetnek. A tárgyalások első fordulóját hétfőn tartották, míg a második forduló a hírek szerint szerda este lesz.

    A kormánykoalíciós Luxemburgi Szocialista Munkáspárthoz tartozó (LSAP) külügyminiszter nyilatkozatát követően a konzervatív Alternatív Demokratikus Reformpárt Xavier Bettel luxemburgi kormányfőhöz fordult azzal a kérdéssel, helyénvalónak tartja-e, hogy kormányának külügyminisztere nyilvánosan halálos erőszakról beszél egy külföldi államfő ellen – számolt be az MTI.

  • Megrázó videót tett közzé a TSN ukrán hírportál arról, hogyan próbálnak felszállni az emberek a Kijevből induló, ingyenesen menekítő vonatokra.

    A hatalmas tömegben gyerekek, idősek és mozgássérültek is vannak. Van, aki napok óta nem tudta elhagyni az ukrán fővárost, mivel nincs elég hely a vonatokon. De jó néhányan csomagjaikat hátrahagyva tuszkolják fel magukat a kocsira.

    A szerelvényre férfiak nem szállhatnak fel, csak és kizárólag nők és gyerekek utazhatnak vele Nyugat-Ukrajna felé.

  • A királyi kötelezettségeiről lemondott Harry herceg és neje, Meghan Markle az NAACP Image Awardson vehettek át egy díjat alapítványuknak, az Archewellnek köszönhetően, amivel sok rászorulón segítettek. A herceg beszédében azonban a köszönetnyilvánítás előtt az ukrán–orosz háborúval kívánt foglalkozni – írja a DailyMail.

    Szeretnénk elismerni Ukrajna népét, akiknek sürgősen segítségre van szükségük

    – fejtette ki Harry herceg. Hozzátette: a továbbiakban is elkötelezetten fognak küzdeni az igazságtalansággal szemben. Továbbá igyekeznek segíteni a leginkább figyelmen kívül hagyottakon.

  • Sűrűsödnek az Ukrajnát névleg támogató, hamis, valójában kiberbűnözők által szervezett adományozási mozgalmak – figyelmeztet közleményében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NSZ NKI).

    A közlemény szerint eddig több mint 37 millió dollár értékű kriptovalutát sikerült összegyűjteni Ukrajna megsegítésére, azonban ennek hatására a kiberbűnözők is akcióba lendültek.

    Arról, hogy milyen módszerekkel csapják be az embereket a bűnözők, és milyen hamis oldalakat fedeztek fel, az intézet honlapján olvashatnak.

  • A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ szerdán rövid egyeztetés után úgy döntött, hogy az eredeti terveknek megfelelően áprilisban napi négyszázezer hordóval növeli az olajtermelést.

    Az OPEC+ országai tavaly júliusban megállapodtak abban, hogy havonta négyszázezer hordóval növelik a termelésüket mindaddig, amíg el nem érik azt a napi 9,7 millió hordót, amennyivel 2020 májusában csökkentették termelési szintjüket. A tavaly júliusi megállapodás része volt az is, hogy az OPEC+ országai havonta üléseznek, hogy megerősítsék a korábbi megállapodásukat, és ha szükséges, változtassanak rajta.

    A szerdai döntés várható volt, hatása nem volt érzékelhető az olajárra. Röviddel 15 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 112,63 dollár volt, ami 7,66 dolláros, 7,30 százalékos emelkedés keddhez képest. Szerdán eddig 106,88 dollár és 113,93 dollár között mozgott a Brent ára.

  • Borisz Livin, a Világbank egyik vezetőjének főtanácsadója múlt héten jelentette be lemondását – írta meg a Financial Times.

    Ahogy elmondta, 

    a mostani események miatt nem kívánom kormányomat képviselni, le kell hogy mondjak pozíciómról.

    Borisz Livin 24 éve dolgozott a Világbanknál.

    Livin főtanácsadóként dolgozott Roman Marsavin mellett, aki a Oroszországot és Szíriát képviselte a Világbank igazgatótanácsában, korábban pedig az orosz kormánynak dolgozott.

  • Várni fogja szerda este az ukrán felet az orosz küldöttség a tárgyalások helyszínén – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában. Peszkov azonban nem nevezte meg, hogy hol lesz a tárgyalások második fordulója.

    Az orosz sajtó értesülései szerint a tárgyalások helyszíne Belaruszban, a Breszt közelében található Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban lesz, ahol 1991. december 8-án Borisz Jelcin orosz, Leonyid Kravcsuk ukrán és Sztanyiszlav Suskevics, a belarusz törvényhozás elnöke aláírta a Szovjetunió feloszlatásáról szóló szerződést – ismertette az MTI.

  • A német Borussia Dortmund futballklub orosz kapcsolatai miatt visszavonta Gerhard Schröder volt német kancellár tiszteletbeli tagságát – írja a Telegraph.

    A klub elnöke, Reinhart Rauball személyes megbeszélésen közölte a döntést a volt politikussal.

    A 77 éves egykori kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja. Ő a legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyeft felügyelőbizottságának elnöke.

    Azokról a nyugati politikusokról, akik sorra mondják fel jövedelmező állásaikat az orosz cégekben a háború miatt, itt írtunk részletesebben.

  • Az ukrajnai háború kezdete óta már 453 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, kedden 98 ezren lépték át a határt – közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán szerda reggel. Délután Bartosz Grodecki belügyminiszter-helyettes tudatta: az Ukrajnából érkezettek száma „gyakorlatilag megközelítette” az 500 ezret.

    Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja a közös sajtóértekezleten közölte: az Európai Bizottság pénzügyi támogatást fog nyújtani az ukrajnai menekülteknek, illetve azoknak a tagállamoknak, ahova a legnagyobb számban érkeznek. A támogatás az egyik fő témája lesz az uniós igazságügyi és belügyminiszterek következő tanácskozásának – jelentette be Johansson.

    Pawel Szefernaker belügyminiszter-helyettes a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádiónak szerda reggel adott interjúban elmondta: a keddi adatok kétezer fővel alacsonyabbak voltak, mint az előző napiak. Közölte azt is, hogy a határ ukrán oldalán leegyszerűsítették az ellenőrzési eljárást, és rövidebb a várakozási idő.

  • A magyar emberek élete és biztonsága a legfontosabb, ideértve a Kárpátalján élő magyarokat is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében az ukrajnai háborúval kapcsolatban a kormányülést követően.

    Nem hozhatunk, nem is fogunk olyan döntéseket hozni, amely célponttá változtatná akár a magyarországi településeket, embereket, akár a Kárpátalján élő magyarokat vagy akár ukránokat

    – fogalmazott videójában a kormányfő.

    A kormány a háború hetedik napján értékelte a kialakult helyzetet, a kabinet pedig megerősítette: Magyarország továbbra sem küld fegyvereket és katonákat Ukrajnába.

    Megerősítettük, hogy Ukrajna irányába Magyarország területén fegyverek sem haladhatnak át

    – szögezte le Orbán Viktor, aki azt is megismételte: a legfontosabb, hogy hazánk kimaradjon ebből a háborúból.

    A miniszterelnök ugyanakkor arra is rámutatott, hogy Ukrajna Magyarország barátja, szomszédunk pedig bajban van, akin segíteni kell.

  • Harc közben vesztette életét az ukrán válogatott junior biatlonos, Jevhen Malisev.

    Halálhíréről az Ukrán Biatlonszövetség számolt be. A fiatal tehetség mindössze húszéves volt, ennek ellenére kötelező katonai szolgálatát töltötte, és harcolt az orosz erők ellen. A híroldalak megemlítik, hogy rengeteg ukrán sportoló csatlakozott a hadsereghez, hogy harcoljon a háborúban – írja a Kárpátalja.

  • Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Oroszország háborús bűncselekményeket követ el az ukrajnai háborúban. A brit miniszterelnök ugyanakkor ismét kizárta, hogy a Nyugat repüléstilalmi övezetté nyilvánítsa az ukrán légteret, vagy egyéb módon közvetlenül, fegyveresen bekapcsolódjon az ukrajnai háborúba. Szerdai nyilatkozatában Ben Wallace brit védelmi miniszter is elvetette ezt a lehetőséget – számolt be az MTI.

    A kormányfőt a londoni alsóházban, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni félórájában a Skót Nemzeti Párt (SNP) frakcióvezetője, Ian Blackford kérdezte arról, hogy London támogatja-e Vlagyimir Putyin orosz elnök felelősségre vonását a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt háborús bűnök vádjával.

    Boris Johnson válaszában kifejtette: teljes mértékben kimeríti a háborús bűncselekmény tényállását azoknak a hadianyagoknak a bevetése, amelyeket Putyin rezsimje ártatlan civilek ellen használ Ukrajnában. Az ICC már bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és biztos benne, hogy ezt a vizsgálatot a brit parlament teljes mértékben támogatni fogja – tette hozzá.

    A Nemzetközi Büntetőbíróság a hét elején jelentette be, hogy a lehető legrövidebb időn belül vizsgálatot indít annak feltárására, hogy Oroszország elkövetett-e háborús bűncselekményeket Ukrajnában.

  • Miközben kedden a legnagyobb orosz bank, a Sberbank azt jelentette, hogy a tavalyi nyeresége 63,9 százalékkal nőtt, a londoni értéktőzsdén a cég részvényeit képviselő, az Egyesült Államokban kibocsátott letéti jegye (ADR) egy centre esett. Október végén még 21,245 dolláron állt az ADR.

    A Sberbank szerdán jelentette be, hogy kivonul az európai piacról, mivel európai leányvállalatainak rendellenes pénzkiáramlással, valamint az alkalmazottak és a fiókok biztonságát fenyegető veszélyekkel kell szembenéznie. Emellett a jegybank utasítása miatt lehetetlenné vált az európai leányvállalatok likviditásellátása.

    Szerdán vált ismertté az is, hogy az osztrák Pénzpiaci Hatóság (FMA) az Európai Központi Bank kérésére betiltotta a Sberbank leánycége, a Sberbank Europe AG üzleti tevékenységét.

  • A legalapvetőbb emberi jog a biztonságos élethez való jog. Az ukrán polgárok ezen jogát nagyon durván megsértették – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szerdai ülésén.

    A miniszter elmondta, hogy eddig több mint százezer embert fogadtak be. Lakhelyet, ételt és minden más támogatást megkapnak, akik Ukrajnából érkeznek Magyarországra.

    Mi biztonságos országot tudunk biztosítani nekik. Egy rendeletet is elfogadtunk, amellyel a harmadik országokbeli embereknek is segítséget tudunk nyújtani, hogy minél hamarabb visszajuthassanak a hazájukba. Ezzel több ET-képviselőknek is segítséget nyújtottunk

    – magyarázta Szijjártó Péter. Hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy helyreálljon a béke Ukrajnában.

  • Távozott posztjáról Daniel Farke, az orosz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premjer Liga) szereplő Krasznodar német vezetőedzője, ráadásul úgy, hogy még egy tétmérkőzésen sem ült le az együttes kispadjára – adta hírül az MTI.

    A német szakembert még január 13-án neveztek ki a csapat élére, miután novemberben menesztették az angol első osztályú Norwich Citynél. Krasznodari kontraktusa két és fél évre szólt eredetileg.

    Azóta téli szünet volt az orosz bajnokságban, illetve a csapat múlt hétre kiírt meccsét törölték, miután a város repülőtere – több más oroszországi légikikötőhöz hasonlóan – zárva volt az Ukrajna ellen indított háború miatt.

    Az edző és a klub közös megegyezéssel bontott most szerződést, a tréner segítői is távoznak. Kedden Farke honfitársa, Markus Gisdol is távozott a Lokomotiv Moszkva vezetőedzői posztjáról.

  • Az Ukrajnában zajló háborúban gyermekek, civilek és a katonák életéért küzdenek ukrajnai orvoskollégáink. Készleteik, erejük fogytán van – írja a Magyar Orvosi Kamara az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül közzétett közleményében.

    Közölték: a kamara a Magyar Orvosokért Alapítványon keresztül két és fél millió forinttal támogatja az Orvosok Határok Nélkül szervezet ukrajnai tevékenységét. Ezenfelül két és fél millió forintot küldenek a Magyar Vöröskeresztnek, hogy a háborús menekültek itthoni egészségügyi ellátását segítsék.

    Arra kérnek minden magyarországi orvost, hogy lehetőségéhez mérten támogassa az ukrajnai háború áldozatainak segítő szervezeteket.

  • Az orosz hadsereg provokációt készít elő Ukrajna területéről Fehéroroszország ellen – közölte Anton Gerascsenko ukrán belügyminiszter tanácsadója.

    Fontos! Az oroszok provokációt készítenek elő Ukrajna területéről. Több lehetőséget is mérlegelnek: az ukrán egyenruhába bújt oroszok határellenőrzési pontokat lőhetnek, fehérorosz városok elleni rakétacsapásokat hajthatnak végre, és az olajfinomítók felrobbantását is tervezhetik

    – idézi Anton Gerascsenko közösségi oldalán közzétett bejegyzését az Interfax.

  • Szerdán megérkeztek Pekingbe, a téli paralimpiai játékok helyszínére az ukrán paralimpikonok, akik csak késve tudtak elutazni a kínai fővárosba a hazájukban zajló háborús konfliktus miatt – adta hírül az MTI.

    Az ukrán delegáció húsz sportolóból, parasífutóból és parasílövőből áll, további kilenc fő pedig a kísérőszemélyzethez tartozik.

    A pénteken kezdődő paralimpián végül az orosz és belorusz sportolók is szerepelhetnek, de csak semleges színekben.

  • A rendőrség összesítőjéből kiderült, hogy míg február 24-én, a háború első napján 19 978 ember lépett Ukrajnából Magyarország területére, addig március 2-án, a hetedik napon csak a délelőtti órákban már 14 658-an érkeztek.

  • A Volkswagen több németországi gyárában kénytelen felfüggeszteni az autók gyártását, mert az Ukrajna elleni orosz háború miatt leállt az ukrajnai alkatrészek szállítása.

    A cég közölte, hogy még nem lesz fennakadás a héten a legnagyobb Volkswagen-gyárban, Wolfsburgban, azonban a konszern előrejelzései szerint a jövő héten vissza kell fogni az autógyártást, rá egy hétre pedig teljesen leállítják a termelést.

    A Volkswagen arról is beszámolt, hogy a héten ideiglenesen felfüggesztette a gyártást a drezdai, valamint a zwickaui gyárában, ahol a cég elektromos autóit készítik.

  • Több mint kétezer ukrán civil halt meg eddig az orosz invázióban – közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat.

    Több mint kétezer ukrán halt meg, nem számítva a mi védőinket

    – áll a szolgálat közleményében.

    Gyermekek, nők és a védelmi erőink tagjai óránként veszítik életüket

    – tették hozzá.

    A szolgálat szerint az elmúlt hét napban az orosz erők megsemmisítettek néhány közlekedési infrastruktúrát, lakóházakat, kórházakat és óvodákat – írja a Kárpáthír.

    Ugyanakkor az ENSZ által közölt adat jóval alacsonyabb, bár figyelmeztettek, hogy a valós áldozatok száma valószínűleg „sokkal magasabb”.

  • Egybehangzó nemzetközi sajtóbeszámolók szerint a Brit Autósport-szövetség (Motorsport UK) az orosz–ukrán háború miatt nem engedi rajthoz állni Nyikita Mazepint, a Haas orosz versenyzőjét.

    Korábban úgy tűnt, hogy a Formula–1-ben tavaly debütáló pilóta végigversenyezheti a 2022-es szezont, mivel a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) megerősítette, hogy az orosz és a belarusz sportolók semleges zászló alatt részt vehetnek a sorozatokban.

    David Richards, a Motorsport UK vezetője szerdán ugyanakkor már arról számolt be, hogy a 23. születésnapját éppen ma ünneplő Mazepin nem állhat rajthoz a Brit Nagydíjon.

    Az egész Motorsport UK-közösség elítéli Oroszország és Belarusz ukrajnai háborús cselekedeteit, és szolidaritását és támogatását fejezi ki mindazok felé, akiket a konfliktus érint. Itt az idő, hogy a nemzetközi motorsportközösség cselekedjen és támogatásáról biztosítsa Ukrajna lakosságát és kollégáinkat az ukrán szövetségnél

    – fogalmaztak.

  • Elektronikus levélben kéri a magyar emberek segítségét az Ukrajnából menekülők támogatására és megsegítésére Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a levélben a Híd Kárpátaljáért segélyprogramban való részvételre, továbbá a 1357-es nemzeti segélyvonal használatára is felhívja a figyelmet.

    Bekövetkezett az, amit mindannyian szerettünk volna elkerülni: a szomszédunkban háború zajlik. Mindent elkövetünk azért, hogy hazánk ne sodródjon bele a fegyveres konfliktusba, mert most is a magyar emberek biztonsága az első. A békéért dolgozunk, és közben segítő kezet nyújtunk a bajbajutottaknak. Az orosz–ukrán háború miatt százezrek menekültek el otthonukból: kárpátaljai magyarok és ukránok. Büszkék lehetünk arra, hogy hazánkban példaértékű összefogás jött létre, hogy megsegítse őket. Ismét bizonyíthatjuk, hogy ez egy jó ország, amelyet jó emberek laknak

    – írja levelében a kormányfő. Felhívja a figyelmet arra, hogy külön segélyakció indult az Ukrajnában maradtak és az elmenekültek számára.

  • Egy brit katonai szakértő szerint Herszon elfoglalása végzetes lehet az ukrán utánpótlásra – írja a Hirado.hu.

    Jack Watling, a Royal United Services Institute katonai szakértője a BBC-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet:

    Ahogy az oroszok elkezdik sorra elfoglalni a kulcsfontosságú, Dnyeper-menti városokat, képesek lesznek megakadályozni az ellátmány nyugatról keletre áramlását. Ezzel pedig elvágják az utánpótlástól a Donyec-medencében harcoló ukrán egységeket.

  • A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) kizárta eseményeiről az orosz csapatokat az ukrajnai háború miatt – számolt be az MTI.

    A FIBA döntéshozó szerve, a Central Board március 25-i ülésén határoz a folytatásról, míg az európai tagszervezet döntéseit a következő napokban jelentik be. Ekkor derül ki, miként folytatódik a női Euroliga, amelynek jövő kedden rajtoló negyeddöntőjében a Sopron Basket is érdekelt. A kontinentális elit sorozatban így később válik bizonyossá, hogy milyen következményei lehetnek a címvédő és veretlen Jekatyerinburg, valamint a Dinamo Kurszk kizárásának.

    A FIBA egy nappal ezelőtt arra kérte a nemzetközi sorozatokban még érdekelt klubokat, hogy függesszék fel minden soron következő mérkőzésük szervezési feladatait.

  • Légvédelmi riadót jelző alkalmazást hoztak létre Ukrajnában.

    A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás helyettes vezetője, Olekszandr Packan elmondta: a mobilalkalmazás veszély esetén azonnal értesíti a lakosságot – írja a Kárpáti Igaz Szó.

    Az app internet nélkül működik, és iOS és Android rendszeren egyaránt elérhető.

    A helyieket azonnal értesítik a veszélyhelyzetről, még akkor is, ha a telefon néma üzemmódban van

    – mondta a megyevezető-helyettes.

    A letöltés után a felhasználónak ki kell választania, melyik megyében tartózkodik – magyarázta az alkalmazás működését. Az applikáció nem igényel regisztrációt, és hasznos chatbotok hivatkozásai is megtalálhatók benne.

    Felhívta a figyelmet arra, hogy az alkalmazás tesztüzemmódban van, ezért a felhasználóknak az értesítéseken túl figyelniük kell az egyéb felhívásokat is.

  • Szerda este tartják az ukrán–orosz tárgyalások második fordulóját, a delegációk a korábbi összetételben folytatják megbeszélésüket – közölte az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója.

    Olekszij Aresztovics az Ukrajna-24 állami televízióban azt mondta: Ukrajna kitart álláspontja mellett.

    Egy orosz forrás kedden arról tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget, hogy az orosz–ukrán tárgyalások következő fordulóját a fehéroroszországi Belavezsszkaja Puszcsa Nemzeti Parkban fogják tartani – számolt be az MTI.

    A béketárgyalásokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.